• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Kolesterol

Kolesterol

billede til kolesterol og kolesterolsænkende mad
Del gerne:
27
SHARES
FacebookMessenger27PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 20. juni 2024 - Udgivet: 11. marts 2024

Kolesterol har de fleste hørt om, men hvad er det? Og hvad betyder vores kolesteroltal? Læs det hele her og se opskrifter på sund mad her.

Kolesterol - de fleste kender ordet, men ved vi, hvad det dækker over? Det kan du få en forklaring på her.

De fleste ved, at man skal passe på sit kolesteroltal. Hvis det er højt, kan man risikere at få en hjertekarsygdom.

Men der er faktisk forskel på, hvilket kolesteroltal vi bør have alt efter, om vi er syge eller raske. Så hold fast og læs videre.

Læs også: Stempelkaffen kan øge dit kolesteroltal

Hvad er kolesterol?

Først og fremmest er kolesterol et naturligt fedtstof, som vi har i vores celler, og som føres rundt i kroppen gennem blodet.

Det er altså en naturlig og god del af vores krop, som blandt andet bedrager med at danne D-vitaminer og hormoner.

Vores krop danner selv det meste kolesterol, og resten får vi gennem kosten.

Der, hvor det bliver skadeligt er, når mængden af det, eksperterne også kalder det lede kolesterol, bliver for høj i blodet.

Læs også: Sådan skifter du smør ud med olie når du bager

Hvorfor er der flere kolesteroltal?

Når vi får målt kolesteroltal hos vores læge, får vi dels tre forskellige tal, dels et samlet.

Har du et højt HDL-kolesteroltal, skal du ikke være bekymret, for det er en måling af det såkaldte gode kolesterol, som virker beskyttende mod blandt andet åreforkalkning.

Det er LDL-værdien, der er interessant, for det er det tal, som ofte kaldes det lede eller onde kolesterol. Det kan nemlig medføre hjerte- og karsygdomme.

Det samme kan forhøjede triglycerider, som er endnu et tal, du vil få efter en blodprøve. Så dit samlet kolesteroltal er en kombi af alle tre, både det gode HDL og de onde.

Læs også: Er æg sundt? Her er sandt og falsk om æg og sundhed

Hvad er et normalt kolesteroltal?

Sundhed.dk oplyser, at kolesteroltallet for en rask person skal ligge indenfor dette felt:

18 til 29-årige: 2,9 til 6,1 mmol/L.

30 til 49-årige: 3,3 til 6,9 mmol/L.

+50-årige: 3,9 til 7,8 mmol/L.

Kost der sænker kolesteroltallet

Et forhøjet kolesteroltal kan være arveligt, men mange får det på grund af livsstilen - det vil sige lidt eller ingen motion samt forkert kost og måske også for meget alkohol.

Det er egentlig meget nemt at følge en kolesterolsænkende kost, for vi skal bare skele til Madpyramiden og de 7 officielle kostråd:

  • Spis planterigt og varieret for eks. bælgfrugter, frugter, grøntsager, fuldkorn og nødder.
  • Spis flere grøntsager og frugter - ca. 600 gram om dagen.
  • Spis mindre kød, men få protein fra for eks. fisk og bælgfrugter.
  • Spis mad med fuldkorn, for eksempel rugbrød og fuldkornsris- og pasta. Mindst 75 gram dagligt.
  • Brug planteolie og magre mejeriprodukter i stedet for animalske.
  • Sluk tørsten i vand - skru ned for alkohol, sodavand og saft.

I korte træk er umættet fedt godt og mættet knap så godt. Det umættede fedt får vi blandt andet fra nødder, oliven og planteolie som rapsolie. Det mættede er mad som smør, fløde og fedtholdigt kød.

Ifølge Hjerteforeningen sænker umættet fedt (fra for eks. kerner, nødder, fisk, planter, raps- og olivenolie) kolesteroltallet.

Gode råd til at spise sundere

Det er nemt at regne ud, at en gulerod er sundere end stegt bacon, så det skal du ikke belæres om her.

I stedet for du nogle råd, som kan nedsætte mængden af det mættede fedt, som vi indtager i det daglige.

Husk blot, at det ikke er alle, der kan nøjes med kostomlægning, hvis de har forhøjet kolesterol i blodet. Nogen skal også have kolesterolsænkende medicin.

  • Skift din fede 45+ ost ud med en 30+, og hold dig til mejeriprodukter med en lav fedtprocent som minimælk og skummetmælk.
  • Hold øje med de to mærker, når du køber ind, for eksempel brød og pålæg: Det grønne nøglehulsmærke og det gule fuldkornsmærke med grafik af en kornakse.
  • Steg i margarine og planteolier som rapsolie og olivenolie i stedet for i smør. Brug også planteolier i brød i stedet for animalsk fedt.
  • Hold dit kødforbrug på max. 350 gram om ugen og hold især igen med oksekødet.
  • Vælg fedtfattige udskæringer, når du bruger kød. Det kan for eksempel være kyllingebryst eller magre koteletter.
  • Udskift alt eller halvdelen af kødet med linser eller bønner i klassiske retter. For eksempel kan du erstatte halvdelen af kødmængden i en bolognese med linser eller lave denne fremragende vegetariske bolognese.
  • Spis en halv deciliter - eller 25-30 gram - nødder eller mandler hver dag. de kan nemlig nedsænke den onde kolesterol LDL.
  • Brug mayonnaise under dit pålæg i stedet for smør.
  • Et kedeligt råd men ikke desto mindre dokumenterbart: Begræns alkoholforbruget, dyrk mere motion og skift sodavand ud med danskvand eller postevand.

Se et udvalg af vores sunde opskrifter:

  1. Ovnbagt laks med rodfrugter
  2. Vegetarbøffer med kidneybønner
  3. Vegansk lasagne
  4. Broccolipesto med spaghetti
  5. Poke Bowl med kylling, mango og blomkålsris
  6. Kalkunpande med grøntsager og ris

Kilder: Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Sundhed.dk m.m.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    november 10, 2024 at 5:05 pm

    Hvad synes du om artiklen?

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Forsiden lige nu

kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften
Flytte hjemmefra opskrifter
Flytte hjemmefra opskrifter - nemme og billige retter til unge→ Se opskriften
spansk kylling
Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo→ Se opskriften
billederesultat for råstegte gulerødder med spidskål
Råstegte gulerødder med spidskål→ Se opskriften
sprøde blomkålsnuggets med cornflakes
Sprøde blomkålsnuggets med knuste cornflakes - nem opskrift→ Se opskriften
pasta med adamamebønner
Pasta med edamamebønner - pastaret med sojabønner→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her