Sådan laver du en lækker omgang millionbønner. En nem, hurtig og velsmagende sammenkogt ret med masser af sorte bønner. Serveret med mos.
Millionbønner med sorte bønner er en virkelig lækker ret uden kød, og som du kan servere med en luftig mos.
Du skal bruge et par dåser sorte bønner, og i det hele taget er bønneretten meget nem at tilberede. Jeg bruger gerne lidt gulerødder og knoldselleri, men andre rodfrugter kan også bruges.
Den sammenkogte ret uden kød er både sund og mættende, og du kommer ikke til at savne kødet her. Samtidig er den børnevenlig, så det er en rigtig familieret, hvor du kan servere virkelig sund aftensmad.
Se også de lækre opskrifter på:
Opskrift på millionbønner
Opskriften er beregnet til fire personer. Rester kan sagtens fryses ned til senere brug.
Millionbønner
Ingredienser
- 250 gram champignon - i kvarte
- 1 stort rødløg - finthakket
- 4 fed hvidløg - finthakket
- 150 gram knoldselleri - i små tern
- 150 gram gulerod - i små tern
- 2 dåser sorte bønner - skyllet
- 5 deciliter vand
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 2 spiseskefulde tomatpure - koncentreret
- 1 spiseskefuld oregano - tørret
- citronsaft - friskpresset
- salt og friskkværnet peber
Mos
- 1 kilo kartofler - til mos, i mindre tern
- 1 deciliter mælk - måske lidt mere
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Til millionbønner starter du med at gøre alle grøntsager klar som beskrevet.
- I en dyb sauterpande eller gryde steges 250 gram champignon godt af, så de får noget farve.
- Tilsæt så lidt olivenolie sammen med 1 stort rødløg og 4 fed hvidløg. Lad det stege et minuts tid mere, men uden at løgene tager farve. De skal blot blive klare.
- Så kommes 150 gram knoldselleri i panden/gryden sammen med 150 gram gulerod. Hæld 2 dåser sorte bønner i en sigte og skyl dem grundigt under de kolde hane inden de også kommes ved.
- Tilsæt også 5 deciliter vand sammen med 1 terning grøntsagsbouillon, 2 spiseskefulde tomatpure og 1 spiseskefuld oregano.
- Lad det koge op, læg låg på og skru ned og lad nu den sammenkogte vegetarret simre i 15-20 minutter så det hele er mørt uden at være udkogt.
- Imens laver du mos. 1 kilo kartofler skæres i mindre tern og kommes i en gryde. Er skrællen ikke for kraftig behøver du ikke skrælle dem, men det er op til dig. Hæld koldt vand, skyl grundigt, hæld vandet fra og fyld koldt vand i igen, til det netop dækker kartoflerne.
- Kog dem cirka 15 minutter, så de er helt møre, og hæld vandet fra. Tilsæt gradvist 1 deciliter mælk, mens du moser med en kartoffelmoser eller et piskeris, men uden at piske den. Fortsæt, indtil du har den ønskede konsistens, men mos ikke for længe. Smag til med salt og peber.
- Fjern låget fra panden/gryden og smag millionbønneretten til med friskpresset citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Bred en klat kartoffelmos ud på en tallerken og anret millionbøffen ovenpå mosen. Drys eventuelt også med lidt krydderurter.
Den sammenkogte ret med sorte bønner kan selvfølgelig også serveres med ris, hvis du mere til det. Velbekomme.
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger min opskrift på millionbønner. Skriv gerne her hvad du synes om den.