Nem og klassisk opskrift på millionbøf - hakket oksekød, løg og bouillon serveret med lækker kartoffelmos.
Min nemme opskrift på klassisk millionbøf med hakket oksekød, løg og bouillon, og retten er beregnet til fire personer.
Her får du en velkendt og elsket klassiker fra det danske køkken, og den smager himmelsk godt. Samtidig er retten meget nem at lave.
Se også de populære opskrifter på:
- Millionbøf i fad i ovn
- Hakket oksekød med hvidkål i fad
- Hakket oksekød med blomkål
- Kartoffelmos med kødsovs
Opskrift på nem millionbøf
Opskriften er beregnet til fire personer som en hovedret til aftensmad.
Millionbøf
Ingredienser
- 500 gram hakket oksekød - med en fedtprocent på max. 10
- 2 løg - finthakket
- 5 deciliter bouillon - kraftig
- 2 laurbærblade
- 1 spiseskefuld hvidvinseddike - eller balsamico
- 1 spiseskefuld engelsk sauce - kan udelades, men tilfører smag
- salt og friskkværnet peber
- madkulør - kan udelades
Jævning
- 2 teskefulde majsstivelse - udrørt i lidt koldt vand
Sådan gør du
- Om du laver retten i en gryde eller pande er op til dig, men jeg plejer at lave millionbøffen i en stor sauterpande.
- Kom lidt olie på panden, og brun først 500 gram hakket oksekød grundigt. Det skal ikke kun skifte farve, men brunes af så det får en god smag. Tilsæt så 2 løg (hakket) og svits også dem møre. Husk, at der sidder masser af smag i stegeskorpen.
- Så kommer du 5 deciliter bouillon (gerne okse) på panden sammen med 1 spiseskefuld hvidvinseddike (eller balsamico) og 2 laurbærblade. Krydr med lidt friskkværnet peber, men vent med saltet. Bouillonen er jo saltet, så vent med at smage til. Der tilsættes også 1 spiseskefuld engelsk sauce eller mere.
- Læg låg på og lad millionbøffen simre 30 minutter.
- Fjern så låget, og jævn så retten med 2 teskefulde majsstivelse, der er udrørt i lidt koldt vand.
- Smag den til med salt og friskkværnet peber - og giv den lidt madkulør, så den får den helt rigtige farve.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Millionbøf serveres straks sammen med en god kartoffelmos. Det er traditionelt tilbehør til retten.
Du kan dog også servere kogt pasta eller ris til.
Derudover passer lidt grøntsager selvfølgelig også godt til. Det kan være dampet broccoli, ærter eller gulerødder, afhængig af hvad du bedst kan lide eller lige har i køleskabet.
Hvorfor hedder det millionbøf?
Men hvorfor hedder det egentlig millionbøf? Jo, retten har fået sit navn fordi der er tale om hakket kød, som derfor giver mange bøffer. En million bøffer. Såre simpelt.
Og lige så simpel er retten også at lave. Svitset hakket oksekød med løg og fond - serveret med en god omgang kartoffelmos.
Millionbøf med fløde
Opskriften her er på den gammeldags millionbøf, der jo i sig selv er meget simpel. Og uden alt for meget fedt.
Men du kan også lave en millionbøf med fløde, der gør retten mere cremet og blød - men selvfølgelig også med et højere indhold af fedt.
Her skal du blot tilsætte en deciliter (eller lidt mere) fløde til retten, og lad det creme en smule ind.
Prøv også min særdeles populære opskrift på hakket oksekød med spidskål i ovn.
Millionbøf med grøntsager
Andre synes godt om millionbøf med grøntsager, og det er bestemt også lækkert.
Her svitser du først løg og hvidløg, hvorefter mindre tern af et par gulerødder og stængler bladselleri tilsættes. Du kan også komme en dåse hakkede tomater ved.
Versionen med grøntsager smager virkelig godt, men jeg synes også, at der måske går lidt for meget kødsovs i den, i stedet for den simple udgave med løg og hakket oksekød. Men det er selvfølgelig smag og behag.
Millionbøf med tomater
Og det bringer mig til næste mulighed, nemlig millionbøf med hakkede tomater. Tomater er bestemt godt i en kødsovs, og kan også tilsættes i denne ret.
Men du får altså hurtig en ret, der mere minder og en italiensk kødsovs end en traditionel dansk millionbøf.
Vil du alligevel gerne have tomaterne i, skal du anvende en dåse hakkede tomater, og du kan også komme et par spiseskefulde tomatpasta ved.
Millionbøf med kylling
Hvis du af forskellige årsager gerne vil undgå det hakkede oksekød i din mad, kan du erstatte oksekødet med hakket kylling.
Her skal du bruge samme mængde, men vær opmærksom på, at hakket kyllingekød indeholder langt mindre fedt, og derfor skal tilsætte mere olie eller smør når du bruner kødet af.
Hakket kylling giver selvfølgelig også en lidt anden smag til millionbøffen, men det er nu ganske udemærket.
Millionbøf uden bouillon
Du kan sagtens lave millionbøffen uden bouillon eller fond, og her anvendes blot samme mængde vand.
Her skal du så selvfølgelig tilsætte lidt mere salt ved tilsmagningen.
Farven på sovsen
Skal sovsen til millionbøf så være helt sort eller mere lysebrunt? Det er op til dig, men giv den lidt madkulør - det er lidt mere appetitligt end den kødgrå farve.
Og servér så med en god omgang hjemmelavet kartoffelmos.
Tilbehør til millionbøf
Der skal selvfølgelig en god kartoffelmos til millionbøf, men derudover passer en god salat eller dampet broccoli også godt til.
Retten serveres dog også ofte med pasta, og det er bestemt også godt. Eller prøv med kogte ærter eller for den sags skyld en råkostsalat.
Holdbarhed
Hvor længe kan millionbøf så holde sig i køleskabet? Som udgangspunkt op til et par dage, så du kan sagtens lave en stor portion, og derefter nyde retten dage efter.
Det er dog vigtigt, at maden kommer relativ hurtigt på køl. Så på førstedagen skal millionbøffen ikke stå for længe på bordet.
Du kan dog sagtens nyde maden først, og så ellers komme millionbøffen på køl inden der går for lang tid. Når maden skal varmes op, er det bedst at gøre det under omrøring. Så varmen fordeles godt i gryden.
Varm op til mindst 75 grader, så du ikke bliver syg af mulige bakterier. Uden man dog skal være hysterisk. Men varm maden godt igennem, og nyd den som en lækker og nem aftensmad.
Typiske spørgsmål om millionbøf
Fordi retten laves med hakket oksekød, der steges og hakkes ud i en million bøffer. Derfor.
Millionbøf skal på køl hurtigst muligt efter tilberedning eller servering, og så kan den holde sig i et par dage i køleskabet.
Bag udtrykket "et væltet lokum" gemmer sig en omgang millionbøf med kartoffelmos. Et udtryk fra gamle dage, som beskriver den lidt uskønne, men dog velsmagende, ret.
Klassisk tilbehør er kartoffelmos, men du kan også servere retten med pasta eller kogte ris. Mosen er dog det typiske tilbehør.
Denne opskrift er en god opskrift på nem aftensmad på Madens Verden.
Verner Ory
Hej. God smagfuld opskrift. Tilføjede et lille glas rødvin og lidt mindre boullion. Det gav en god forbedring.
John Berg
Hvorfor skummer du ikke kødet til millionbøf?
Ole
Hvorfor!? Mange tror at "Skummet" er urent, men det er bare proteiner, og den eneste forskel det gør ved at fjerne det, er "Klarhed", men så går man også glip af en masse fornuftige proteiner 😉
J.Nielsen
Hvorfor hedder al traditionel mad "Mormormad"? Min hustru er KUN farmor, men laver lige så god mad. Diskrimination?
Ole
Er du mandelig feminist? Politisk korrekthed er en joke, og det der var da godt nok at gå i små sko!!!
Men for lige at "Koge" det ned for dig, så kalder man det, på traditionel vis sådan, fordi dengang, var det kun kvinder der stod i køkkenet!!! Det har ikke noget med Mormor VS Farmor at gøre, det er bare et navn, kom videre!!! Eller vil du også brokke dig over noget der hedder kro mad? Dyrlægens Natmad? Benløse Fugle? Forlåren Hare? Morgenmad og Aftensmad? Kom nu...
Jolanda
Man kan tilsætte alt hvad man vil, men så er det ikke en millionbøf længere. Som Holger også skriver, då bliver det mere som en kødsauce eller pastasauce. Denne millionbøf er lige som min svigermor også lavede den. Lækker og nem.
Dennis
Bedste opskrift på denne ret indtil videre
Holger Rørby Madsen
Hej Dennis
Tak for tilbagemelding - og godt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Frank Hansen
Tak for gode opskrifter! I billedteksten står hønsefond, og i metoden står okseboullion?
mvh
Frank
Heidi
Tilsat:
1 tsk. rørsukker
1 spsk. citronsaft
1/2 dåse tomatpuré (af den lille slags)