Forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste opskrift på forloren hare – det ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Forloren hare med bacon og vildtsovs er en populær ret til aftensmad. Retten laves i et fad i ovnen, hvor der er god plads til farsbrødet og væden rundt om den. Stegningen udvikler nemlig masser af smag til den gode sovs.
Retten er en såkaldt snyderet, og den har altså intet med hare at høre. Men den skal ligne lidt i smag og udtryk.
Denne forloren hare opskrift er som du kan huske mormor lavede den – et smagfuldt farsbrød svøbt i bacon og med en lækker vildtsovs.
Skal retten være så traditionel som muligt kan du servere den med kogte kartofler og ærter.
Som ekstra lækkert tilbehør kan du også servere brunede kartofler til din forlorne hare.
Herunder får du den bedste opskrift på den danske klassiker: Forloren hare med bacon og vildtsovs – en lækker og smagfuld variant af farsbrød.
Opskrift på forloren hare
Ingredienser
- 400 gram hakket svine- og kalvekød
- 1 teskefuld salt
- 1 teskefuld løgpulver eller et revet løg
- 1 æg
- 1 deciliter hønsefond 1 dl. vand + 1 terning
- 1 deciliter piskefløde
- 75 gram rasp
- 7-8 skiver bacon
Væde
- 3 deciliter vand
- 3 deciliter mælk
Sovs
- Væden fra fadet
- 2 deciliter piskefløde
- 3-4 teskefulde ribsgele
- 1 spiseskefuld gastrik eller engelsk sauce
- madkulør
- Lidt majsstivelse udrørt i en smule koldt vand
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Fars til forloren hare: Kom det hakkede svine- og kalvekød op i en skål, og tilsæt salt. Rør farsen sej, så kødet bedre binder væsken.
- Rør så ægget ud i farsen, og tilsæt løgpulver, hønsefond og piskefløde. Krydr også med lidt friskkværnet peber. Kom så raspen i, og rør farsen godt igennem. Farsen skal være lind uden at være for tynd. Tilsæt om nødvendigt lidt mere rasp eller fløde.
- Find et stort og ildfast fad frem, og smør den med smør eller olie.
- Fordel farsen i en aflang stak i fadet, og form den ud til et farsbrød. Klem farsen godt sammen. Så har du en forloren hare, der altså er en snydehare.
- Læg så baconskiver på tværs af "haren" - det passer med en 7-8 baconskiver. Og ellers snupper du et par skiver bacon mere.
- Fold baconskiverne godt ind under den forlorne hare, så de ikke vipper op under stegningen i ovnen.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og steg først dit farsbrød med bacon i 10 minutter.
- Skru derefter ned for varmen til 200 °C varmluft, hæld mælk og vand ved, og steg nu den forlorne hare færdig i yderligere i ca. 45 minutter. Kernetemperaturen i et farsbrød skal være minimum 75 grader, så kan du kan med fordel anvende et stegetermometer. Om nødvendigt kan der tilsættes lidt mælk eller vand til fadet. Her kan starte det smarte minutur på Madens Verden med 45 minutter.
- Læg den færdigstegte forlorne hare op på et skærebræt, og sigt skyen ned i en kasserolle.
- Kog det op sammen med fløde og ribsgele, og jævn med lidt Maizena, der er udrørt i en smule koldt vand.
- Tilsæt æbleeddike eller gastrik, og smag til med salt og friskkværnet peber. Justér farven med lidt sovsekulør.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Har du lyst til at lave andre gammeldags, danske retter? Så prøv for eksempel stegt flæsk med persillesovs, en klassisk hakkebøf eller krebinetter med stuvet spidskål.
Tips
Servér den forlorne hare og vildtsovs sammen med kogte kartofler og ærter.
Retten skal samlet have cirka en time i ovnen. Først 10 min. ved 225 grader og derefter ca. 45 min ved 200 grader.
Brug gerne et stegetermometer, når du tilbereder et farsbrød som forloren hare. Her skal kødet have en kernetemperatur på 75 grader.
Her finder du mange flere opskrifter til aftensmad.
Hvorfor hedder det forloren hare?
Forloren hare har intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.
Opskriften blev første gang omtalt i de danske kogebøger tilbage i starten af 1900-tallet. Det skete i Kirsten Marie Jensens kendte kogebog “Frøken Jensens Køkken”, der udkom i 1901.
Forloren hare blev nævnt under begrebet snyderetter, hvor retten blev lanceret som bestående af hakket svin og kalv – i stedet for hare.
Sovsen er, på grund af den tilsatte ribsgele (nogle tilsætter også enebær), inspireret af en god vildtsovs. På den måde opstod begrebet om den forlorne hare. En ret, der den dag i dag er elsket af mange.
Retten var en måde hvorpå alle kunne få "vildt" på bordet – eller i hvert fald næsten.
Forloren hare: Spørgsmål og svar
Hvilken slags fars anvendes til forloren hare?
Her anvendes normalt en blanding af hakket svin og kalv, men en ren svinefars kan også bruges.
Hvad er vildtsovs?
I denne sammenhæng skyldes navnet tilsætningen af enebær og ribsgele til sovsen.
Hvor mange kalorier er der i forloren hare?
I en portion forloren hare er der cirka 410 kalorier.
Nogen har spurt, hvad er vildtsås? Du har svaret at det er tilsätningen av ribsgele og enebär, men der er ikke nävnt ,noget om enebär i denne opskrift på sovsen. hilsen Lisbeth