Forloren hare er en dansk klassiker, og her er den bedste opskrift på den. Et lækkert farsbrød pakket ind i bacon, lavet med vildtsovs til.
Forloren hare med god sovs er da virkelig lækker mormormad med masser af smag.
Retten er klassisk og meget nem at lave. Fars pakkes ind i bacon, og det giver snydeharen, en forloren hare.
En opskrift fra de gamle kogebøger, men den holder fuldstændig den dag i dag.
Hemmeligheden bag den gode sovs er blandt andet ribsgele, og her er en god grundopskrift på forloren hare i ovn. Bedre fåes den ikke.
Opskriften er til fire personer, men rester er fine til madpakken dagen efter.
Opskrift på forloren hare
Forloren hare med vildtsovs - mormors farsbrød
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTIngredienser
Sovs
- Væden fra fadet
- 2 deciliter piskefløde
- 3-4 teskefulde ribsgele
- 1 spiseskefuld æbleeddike eller gastrik
- sovsekulør
- Lidt Maizena udrørt i en smule koldt vand
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Kom det hakkede svine- og kalvekød op i skålen til røremaskinen, og tilsæt salt. Rør farsen sej - det tager omkring fem minutter. Farsen kan selvfølgelig også sagtens røres i hånden.
- Rør så ægget ud i farsen, og tilsæt løgpulver, hønsefond og piskefløde. Krydr også med lidt friskkværnet peber. Kom så raspen i, og rør farsen godt igennem. Farsen skal være lind uden at være for tynd. Tilsæt om nødvendigt lidt mere rasp eller fløde.
- Find et stort og ildfast fad frem, og smør den med smør eller olie.
- Fordel farsen i en aflang stak i fadet, og form den ud til et farsbrød. Klem farsen godt sammen. Så har du en forloren hare, der altså er en snydehare.
- Læg så baconskiver på tværs af "haren" - det passer med en 7-8 baconskiver. Og ellers snupper et par skiver bacon mere.
- Fold baconskiverne godt ind under den forlorne hare, så de ikke vipper op under stegningen i ovnen.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og steg først den forlorne hare i 10 minutter.
- Skru derefter ned for varmen til 200 grader varmluft, hæld mælk og vand ved, og steg nu den forlorne hare færdig i yderligere i 45-50 minutter.
- Læg den færdigstegte forlorne hare op på et skærebræt, og sigt skyen ned i en kasserolle.
- Kog det op sammen med fløde og ribsgele, og jævn med lidt Maizena, der er udrørt i en smule koldt vand.
- Tilsæt æbleeddike eller gastrik, og smag til med salt og friskkværnet peber. Justér farven med lidt sovsekulør.
Tips
Retten laves i et fad i ovnen, hvor der er god plads til den forlorne hare og væden rundt om den.
Stegningen udvikler masser af smag til den gode sovs.
Servér forloren hare med god sovs sammen med nykogte kartofler og ærter.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 410
Fedt: 6 gram
Kulhydrater: 5 gram
Protein: 18 gram
Hvorfor hedder det forloren hare?
Forloren hare har intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.
Den forlorne hare blev første gang omtalt i de danske kogebøger tilbage i starten af 1900-tallet, og det skete i Kirsten Marie Jensens kendte bog “Frøken Jensens Køkken”, der udkom i 1901.
Det skete under begrebet snyderetter, hvor forloren hare blev lanceret som bestående af hakket svin og kalv – i stedet for hare.
Sovsen er, på grund af den tilsatte ribsgele (nogen tilsætter også enebær), inspireret af en god vildtsovs, og på den måde opstod begrebet om den forlorne hare. En ret, der den dag i dag er elsket af mange.
Så på den måde kunne alle få "vildt" på bordet. Eller i hvert fald næsten.
Fakta om forloren hare
Retten er en såkaldt snyderet fra Frøken Jensens kogebog. Med vildtsovs og fars, så alle kunne få mad, der lød finere end det i virkeligheden er.
I denne sammenhæng skyldes navnet tilsætningen af enebær og ribsgele til sovsen.
I en portion forloren hare er der cirka 410 kalorier.
Her anvendes normalt en blanding af hakket svin og kalv, men en ren svinefars kan også bruges.
Den samlede stegetid er cirka en time. Først 10 minutter ved 225 grader, og derefter 50 minutter ved 190 grader.
Se også disse opskrifter med fars:
Kære Holger, jeg kommer også blåskimmelost i saucen, som også giver en vildtsmag, og serverer også med syltede tyttebær
Hej Hanne
Tak for din besked, og jeg er ked af at høre din oplevelse.
Annoncer er desværre nødvendige for at drive sådan en side, men der er jo mulighed for at blive medlem. Her støtter du både udviklingen af nye opskrifter og artikler om maden - og slipper for alle annoncer 🙂
Med de bedste hilsner
Holger
...hold da op hvor bliver siden da helt ødelagt af alle de voldsomme mange reklamer ;(
Hej Anne Vibeke. Tak for ideen - en god waldorfsalat er da rigtig god til en forloren hare. Og spæk passer godt til haren, men det er ikke nemt at få fat i alle steder. Men værd at anbefale.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Efter min mening bliver retten endnu mere perfekt, hvis man også serverer waldorffsalat til. (Jeg er så gammeldags, at jeg barderer haren med røget spæk)