• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Madens Verden

Opskrifter, madplan, video, tips og tricks til god mad

Madens Verden er en af Danmarks største sider med opskrifter og inspiration til god mad. Foto: Madensverden.dk.
MENUMENU
  • Madplan
  • Alle opskrifter A-Z
  • Tilføj app
  • Leksikon
  • Nyhedsbrev
  • Om/kontakt
Her er du: Forsiden / Opskrift / Kogetid på kartofler – både de nye og gamle
Kogetid på kartofler – både de nye og gamle

Kogetid på kartofler – både de nye og gamle

30. april 2016 Madensverden.dk Kategori:Opskrift

2
DELINGER
DelPinterestGoogle+Print

At angive den præcise kogetid på kartofler lyder måske umuligt, men der er faktisk nogle gode tommelfingerregler, som du får her i denne oversigt.

Den nøjagtige kogetid på kartofler afhænger selvfølgelig af mange ting.

Både kartoflernes størrelse og alder spiller ind, men selvfølgelig betyder det også noget hvor hurtigt vandet koger (hvor længe kartoflerne reelt ligger i varmt vand).

Men her er en hurtig oversigt på kogetid for kartofler – også dem til kartoffelmos.

Kogetid på nye kartofler – både de danske og udenlandske:

Vask kartoflerne grundigt, og kom dem op i en gryde. Hæld koldt vand ved, men ikke mere end kartoflerne kun netop er dækket med vand.

Tilsæt en teskefuld salt, og kog nu kartoflerne i 8-10 minutter. Er de større end normalt, skal de have 10-12 minutter.

Stik i dem med en kødnål for at mærke om de er kogte. Husk at man ikke skal koge kartofler helt ud 🙂

Hæld vandet, og lad kartoflerne trække et par minutter inden servering.

-> SE OGSÅ opskrift på flødekartofler med porrer og hvidløg

Kogetid på ældre kartofler med skræl:

Skræl kartoflerne og del dem i mindre stykker, eventuelt kvarte.

Hæld vand ved så det netop dækker kartoflerne, tilsæt en teskefuld salt, og kog dem nu i 12-13 minutter – igen afhængig af størrelsen.

Hvis du vil koge kartoflerne med skrællen på, skal du vaske dem grundigt, og her er kogetiden et par minutter mere.

Hæld vandet fra, og lad dem dampe af et par minutter.

Kogetid på kartofler til kartoffelmos:

Skræl kartoflerne, og del dem i mindre stykker. Hæld vand så de er dækket.

Og så til spørgsmålet: Skal man salte vandet til kogning af kartoffelmos – eller vente med at salte mosen til sidst?

Jeg har prøvet begge dele og jeg synes det smager bedst at salte kogevandet. Så kom en teskefuld salt i, og kog nu kartoffelstykkerne møre. Afhængig af størrelsen tager det 12-15 minutter.

Tip: Sådan laver du en luftig kartoffelmos

Pres de kogte kartofler gennem en kartoffelpresser, og vend mosen med gode mængder smør og lidt mælk. Smag til med salt og friskkværnet peber.

Min erfaring er også, at det er bedre at presse kartoflerne til mosen, fremfor at mose dem i en skål. På den måde bliver kartoffelmosen simpelthen ikke luftig nok.

-> SE OGSÅ opskrift på sprøde pommes frites i ovn

Bedøm opskriften
Sending
User Review
5 (1 stemme)
3

Emner:kartoffelmos, kartofler, kogetid kartofler, letsaltet vand, luftig kartoffelmos, nye kartofler, salt

Video

Video med tips, trick og opskrifter

Video: Her er alle videoer fra Madens Verden med masser af tips, tricks, opskrifter og andre ting, der gør din madlavning i køkkenet lidt nemmere. Se hvordan du laver sovs, skærer en steg korrekt og meget andet.

subscribeFølg os på YouTube her
«
Forrige
1
/
4
Næste
»
loading
play
Sådan ruller du et flute
play
Sådan slår du boller op
play
Sådan klarer du smør
play
Sådan parterer du en fersk kylling
play
Sådan laver du de bedste burgerbøffer
play
Sådan laver du en omelet på panden
play
Sådan steger du en ribeye på grillen
play
Sådan laver du bearnaise sauce
play
Sådan laver du pommes frites i ovn
«
Forrige
1
/
4
Næste
»
loading
« Gulerodskage med smørcreme i lille bradepande
Makronsnitter med hindbærmarmelade – nem opskrift »

2 kommentarer

  1. Anni W. 31. marts 2016

    Hej
    Lavede kartoffelmos i aftes og den blev rigtig god. Men hvem koger gamle kartofler med skræl på? Skræller man dem ikke altid? Jeg gør i hvert fald.
    Kh Anni

  2. Louise Andersen 31. marts 2016

    Hej Anni. Jeg vasker altid vinterkartofler, og koger dem med skrællen på. Der sidder vitaminerne jo også.
    Hilsner Louise

Vælg hvordan du vil skrive din kommentar
  • Madens Verden
  • Facebook
  • Google
Login
Login

Kom med din kommentar

Annuller svar

Primary Sidebar

Mest populære lige nu

  • Hakket oksekød med blomkål i fad Hakket oksekød med blomkål i fad
  • Wienerschnitzel af svinemørbrad Wienerschnitzel af svinemørbrad
  • Sådan rengør du en gryde hvis maden er brændt på Sådan rengør du en gryde hvis maden er brændt på
  • Medister i ovn med kartofler og sovs Medister i ovn med kartofler og sovs
  • VIDEO: Spidskål i ovn med karryolie VIDEO: Spidskål i ovn med karryolie
  • Aioli opskrift (verdens bedste hvidløgs-mayonnaise) Aioli opskrift (verdens bedste hvidløgs-mayonnaise)
  • Sådan ser du om en avocado er moden (og sådan modner du den hurtigt) Sådan ser du om en avocado er moden (og sådan modner du den hurtigt)
  • Hjemmebagte hvedeknopper med kardemomme Hjemmebagte hvedeknopper med kardemomme
  • Pasta med spidskål og mørbrad i tomatsauce Pasta med spidskål og mørbrad i tomatsauce
  • Ovnbagt blomkål og peberfrugt i fad Ovnbagt blomkål og peberfrugt i fad

LIKE os på Facebook nu

Madensverden.dk

Nyeste indlæg

  • Hjemmebagte hvedeknopper med kardemomme
  • Flap meat med marinade til grill eller pande
  • De 6 bedste opskrifter på lasagne
  • Wienerschnitzel af svinemørbrad
  • Opskrift på amerikanske pandekager til grill eller pande
  • Bløde pølsehorn uden æg – nem opskrift
  • Lasagne på grill til gasgrill og kuglegrill
  • Grønne bønner med hvidløgssmør
  • Flanksteak på grill (med stegetid)
  • Madplan uge 17: Ugens inspiration til aftensmaden

Opskrifter med flest hjerter

Her kan du se hvilke opskrifter, som brugerne har tildelt flest hjerter.

  • Verdens bedste rundstykker (hemmeligt trick) (168)
  • Verdens bedste pommes frites i ovn (med eddiketricket) (155)
  • Muffins med Nutella – hurtige og klar på 20 minutter (135)
  • Hakket oksekød og spidskål i ovn (134)
  • Langtidsstegt oksefilet i ovn – opskrift med stegetid (131)
  • Hamburgerryg kogetid (guide til kogning) (112)
  • Langtidsstegt flæsk i ovn: Mørt flæsk med sprød svær (107)
  • Lynstegt kylling med spidskål (99)
  • Glaseret hamburgerryg (bedste metode) (95)
  • Medister i ovn med kartofler og sovs (93)

Footer

Sociale medier

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • YouTube

Mere inspiration

Lynstegt kylling med spidskål laves i en meget varm stegegryde, wok eller på panden. Svits først kylling, og derefter grøntsagerne lidt ad gangen, inden du samler det hele i et fad sammen med en lækker soyadressing. Foto: Madensverden.dk.

Lynstegt kylling med spidskål

Sådan laver du en mør skinkeculotte med sennep. Pas med ikke at stege skinkeculotten for længe, da den så bliver tør. Foto: Guffeliguf.dk.

Skinkeculotte med sennep og rosmarin

Salater med brocoli er lækre og friske salater. Salaten her er med pære og rød spidskål, men salaterne kan varieres i det uendelige. Foto: Guffeliguf.dk.

5 gode salater med broccoli

Ovnbagte kartofler med balsamico er fantastisk tilbehør til bøffer og andet godt kød. Foto: Guffeliguf.dk.

Ovnbagte kartofler med balsamico og oregano

Lækker tournedos af kalvemørbrad, der omvikles med en skive bacon. Foto: Guffeliguf.dk.

Tournedos af kalvemørbrad

Nem og sund bønnespiresalat, der samtidig er meget smuk i salatskålen. Med økologiske bønnespirer, savoykål og andre gode sager. Foto: Guffeliguf.dk.

Bønnespiresalat med savoykål, cashewnødder og gulerod

Pandestegte rødspætter med citron. Rødspættefileterne steges 2-3 minutter på hver side, og serveres med en citronbåd. Foto: Guffeliguf.dk.

Pandestegte rødspætter – opskrift med billeder

Pille kartofler nemt: Det gode trick er her

Den bedste kanelgifler opskrift, hvor kanelgiflerne smager som dem du køber i blandt andet Lagkagehuset. Bagt med både både remonce og creme. Foto: Madensverden.dk.

Kanelgifler opskrift på Lagkagehusets måde

Flotte og lækre grillede cherrytomater, der er klar på få minutter. Cherrytomaterne trækkes på grillspyd, og grilles ved direkte varme i 7-8 minutter. Foto: Guffeliguf.dk.

Grillede cherrytomater: Sådan griller du små tomater

Grønne peberkorn er perfekte til denne lækre sovs, der laves på en bund af kalvefond, balsamico og skalotteløg. Foto: Guffeliguf.dk.

Perfekt sovs med grønne peberkorn og fløde

Persillesovs er blandt andet en trofast følgesvend til stegt flæsk, og den laves på en klassisk, hvid sovs. Foto: Madensverden.dk.

Sådan laver du den perfekte persillesovs

Copyright © 2018 · Alle rettigheder tilhører Madensverden.dk, og intet materiale må anvendes uden aftale. Du er velkommen til at linke til opskrifterne. Kontakt os på hej@madensverden.dk. CVR: 34441634

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site vil vi antage at du er indforstået med det.Ok