At angive den præcise kogetid på kartofler lyder måske umuligt, men der er faktisk nogle gode tommelfingerregler når du skal koge kartofler.
Den nøjagtige kogetid på kartofler afhænger selvfølgelig af mange ting.
Både kartoflernes størrelse og alder spiller ind, men selvfølgelig betyder det også noget hvor hurtigt vandet koger (hvor længe kartoflerne reelt ligger i varmt vand).
Men her er en hurtig oversigt på kogetid for kartofler - også dem til kartoffelmos.
Kogetid på nye kartofler - både de danske og udenlandske
Koge kartofler (kogetid på nye og gamle kartofler)
Ingredienser
- 800 gram kartofler
- vand
- 1 teskefuld salt
Sådan gør du
- Vask kartoflerne grundigt, og kom dem op i en gryde. Hæld koldt vand ved, men ikke mere end kartoflerne kun netop er dækket med vand.
- Tilsæt en teskefuld salt, og kog nu kartoflerne i 8-10 minutter. Er de større end normalt, skal de have 10-12 minutter.
- Stik i dem med en kødnål for at mærke om de er kogte. Husk, at man ikke skal koge kartofler helt ud.
- Hæld vandet fra, og lad kartoflerne trække et par minutter inden servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Koge ældre kartofler med skræl
Skræl kartoflerne og del dem i mindre stykker, eventuelt kvarte.
Hæld vand ved så det netop dækker kartoflerne, tilsæt en teskefuld salt, og kog dem nu i 12-13 minutter - igen afhængig af størrelsen.
Hvis du vil koge kartoflerne med skrællen på, skal du vaske dem grundigt, og her er kogetiden et par minutter mere.
Hæld vandet fra, og lad dem dampe af et par minutter.
Koge kartofler til kartoffelmos
Skræl kartoflerne, og del dem i mindre stykker. Hæld vand så de er dækket.
Og så til spørgsmålet: Skal man salte vandet til kogning af kartoffelmos - eller vente med at salte mosen til sidst?
Jeg har prøvet begge dele og jeg synes det smager bedst at salte kogevandet. Så kom en teskefuld salt i, og kog nu kartoffelstykkerne møre. Afhængig af størrelsen tager det 12-15 minutter.
Tip: Sådan laver du en luftig kartoffelmos
Pres de kogte kartofler gennem en kartoffelpresser, og vend mosen med gode mængder smør og lidt mælk. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Min erfaring er også, at det er bedre at presse kartoflerne til mosen, fremfor at mose dem i en skål. På den måde bliver kartoffelmos simpelthen ikke luftig nok.
Se også mine opskrfiter på bagekartofler, flødekartofler og kartoffelbåde. Velbekomme.
Ole
---Og så til spørgsmålet: Skal man salte vandet til kogning af kartoffelmos - eller vente med at salte mosen til sidst?
Jeg har prøvet begge dele og jeg synes det smager bedst at salte kogevandet. Så kom en teskefuld salt i, og kog nu kartoffelstykkerne møre. Afhængig af størrelsen tager det 12-15 minutter.---
Den modsiger så lidt den anden artikel, om at man ikke skal salte vandet til kartoffelmos, da kartofler jo binder vand når der er salt til stede, og derved gør kartoflerne hårde.
---Kog kartoflerne til de er helt møre - men HUSK, at det skal være i usaltet vand. Du smager først til med salt når mosen er færdig. Kommer du salt i vandet under kogningen, bliver din kartoffelmos mere hård, hvorimod du får en blødere kartoffelmos ved at vente med at salte til sidst.---
Louise Andersen
Hej Anni. Jeg vasker altid vinterkartofler, og koger dem med skrællen på. Der sidder vitaminerne jo også.
Hilsner Louise
Anni W.
Hej
Lavede kartoffelmos i aftes og den blev rigtig god. Men hvem koger gamle kartofler med skræl på? Skræller man dem ikke altid? Jeg gør i hvert fald.
Kh Anni