• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Kogetid på nye danske kartofler (opskrift med de bedste tips)

Kogetid på nye danske kartofler (opskrift med de bedste tips)

billede med kogetid på nye danske kartofler
4.8 fra 47 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
146
SHARES
FacebookMessenger146PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 21. maj 2024 - Udgivet: 11. juni 2023

Den korrekte kogetid på nye danske kartofler er der mange gode bud på - og lige så mange meninger om.

Men her får du mit bedste bud på hvor længe de små guldklumper skal koges. Plus et par gode tricks til at lave de perfekte, kogte kartofler.

Indhold
  • Nye kartofler
  • Mængde pr. person
  • Mere salt
  • Kogning af nye kartofler
  • Kogetid på nye danske kartofler (opskrift med de bedste tips)
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Dild eller løvstikke
  • Krebinetter med stuvet spidskål og nye kartofler
  • Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges
  • Bagte nye kartofler med rosmarin i ovn eller grill
  • Kartofler med løvstikke - nem opskrift
  • Grillede revelsben med nye kartofler
  • Grillsalat med kartofler, grønne asparges og forårsløg
  • FAQ
  • Kommentarer

Nye kartofler

Først og fremmest skal du skaffe helt nyopgravede kartofler. Så det bedste er selvfølgelig de nye kartofler fra egen have.

Men ellers sælges der også friske kartofler mange steder. I supermarkederne skal du dog være opmærksomme på, at kartoflerne kan være et døgn gamle eller ældre, og det mærkes tydeligt på skrællen, der slet ikke slipper kartoflerne så let som når de lige kommer op af jorden.

Så lav testen ved forsigtigt at gnubbe på kartoflerne. Hvis ikke skindet glider ganske let af, så er de ikke gravet op det seneste halve døgn. Groft sagt.

Mængde pr. person

Skrub kartoflerne grundigt med en børste under rindende vand, og beregn cirka 200 gram kartofler pr. person.

Kom dem i en gryde, og hæld koldt vand ved, så kartoflerne netop er dækket af vand.

Mere salt

Tilsæt så saltet, og her skal du bruge mere salt end du måske regner med.

Kom gerne to spiseskefulde salt i gryden, for så får du mest smag ud af de nye kartofler. Så spar ikke for meget på saltet. Se også her om nye kartofler er sundere end de gamle.

Kogning af nye kartofler

Så kommer vi til selve kogningen. Læg låg på gryden, og kog vandet op. Nu skal de nye, danske kartofler så koges i cirka syv minutter ved middel varme.

Derefter tager du kartoflerne af blusset, og lader dem nu stå trække i kogevandet i 5-7 minutter. Alt afhængig af størrelsen på kartoflerne.

Stik i dem med en kødnål eller strikkepind, og mærk om de møre. De skal jo ikke være helt udkogte - men heller ikke rå. Så den rigtige kogetid på nye danske kartofler 7 minutter - plus 5-7 minutter, hvor de blot står og trækker i vandet.

billede med kogetid på nye danske kartofler
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Kogetid på nye danske kartofler (opskrift med de bedste tips)

4.81 fra 47 stemmer
Se hvad den perfekte kogetid på nye danske kartofler er her. For de syv minutter er ikke det eneste du skal vide om kogning af nye kartofler.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Samlet tid 20 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Kalorier: 193
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 1 kg kartofler - nye, danske
  • 1 spsk salt

Fremgangsmåde
 

  1. Kom de nye kartofler i en passende gryde.
  2. Hæld kogende vand ved, så kartoflerne netop er dækket med vand.
  3. Tilsæt en spiseskefuld salt. Jo, der skal en del salt til kogning af nye, danske kartofler.
  4. Kog vandet op, læg låget på, skru ned til middel varme, og lad nu kartoflerne koge under låg i ca. 7 minutter.
  5. Sluk for kogepladen, og tag gryden med kartoflerne til side.
  6. Lad kartoflerne trække i vandet i ca. 7 minutter.
  7. Hæld vandet fra, og lad de kogte kartofler dampe af.

Næringsindhold

Kalorier: 193kcalKulhydrater: 44gProtein: 5gFedt: 0.2gMættet fedt: 0.1gFlerumættet fedt: 0.1gEnkelumættet fedt: 0.01gNatrium: 1759mgKalium: 1053mgKostfibre: 6gSukker: 2gVitamin A: 5IUVitamin C: 49mgCalcium: 31mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Dild eller løvstikke

Jeg foretrækker de nye, danske kartofler blot kogt i saltvand, men du kan også tilsætte lidt smag i form af krydderurter.

Her er især en lille kvist dild eller løvstikke godt.

De nye, danske kartofler er perfekte med lidt smør, persillesmør - eller selvfølgelig en god persillesovs. Eller purløgssovs.

Flere inspirerende opskrifter:

Krebinetter med stuvet spidskål og nye kartofler

4.7 fra 18 stemmer
Her er du min opskrift på krebinetter med stuvet spidskål. En dansk klassiker, der er perfekt sommermad - men som nydes året rundt. Gerne med nye kartofler.
Gå til opskrift
krebinetter med stuvet spidskål

Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges

4.7 fra 44 stemmer
Se den nemme og lækre opskrift på kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges. Dansk sommermad, der tilberedes i et ovnfast fad.
Gå til opskrift
billede med kylling i fad med spidskål

Bagte nye kartofler med rosmarin i ovn eller grill

4.7 fra 13 stemmer
Her er en virkelig nem opskrift på bagte nye kartofler, der kan laves enten i grillen eller ovnen. De nye kartofler tilberedes med rosmarin.
Gå til opskrift
Billede resultat for bagte nye kartofler

Kartofler med løvstikke - nem opskrift

5 fra 5 stemmer
Her er den perfekte opskrift på kartofler med løvstikke. Kogte, nye kartofler, der koges med løvstikke, og vendes med smør og krydderurter.
Gå til opskrift
billede med kartofler med løvstikke

Grillede revelsben med nye kartofler

5 fra 4 stemmer
Gå til opskrift
Grillede revelsben med nye kartofler i grillen er rigtig sommermad, der har masser af smag. Kartoflerne forkoges, inden de vendes med rosmarin og steges færdige i grillen. Foto: Madensverden.dk.

Grillsalat med kartofler, grønne asparges og forårsløg

5 fra 6 stemmer
Min nemme opskrift på en lækker grillsalat. En rustik salat, der laves med nye kartofler, grønne asparges, radiser og en lækker olie- og eddikedressing.
Gå til opskrift
billede med grillsalat

FAQ

Hvor lang tid skal nye kartofler koge?

Nye kartofler koges i 7 minutter, hvorefter kartoflerne skal hvile 7 minutter i kogevandet, hvor gryden trækkes væk fra kogepladen. Hæld derefter vandet fra og server kartoflerne.

Hvad er nye kartofler?

Nye kartofler er tidlige, nyhøstede kartofler med meget tyndt skræl. De har en mild og sødlig smag. Konsistensen er fast og saftig. De høstes tidligt på sæsonen – ofte i maj–juli – og skal spises hurtigt og frisk.

Skal man skrælle nye kartofler?

Nej – det er ikke nødvendigt at skrælle nye kartofler. Skrællen er meget tynd og kan sagtens spises. Evt. gnubbes let med en børste, viskestykke eller fingrene.

Hvor længe kan nye kartofler holde sig?

Friske og ubehandlede: 2–3 dage ved stuetemperatur.
Opbevaret køligt og mørkt (8–10 grader): Op til 1 uge
Undgå køleskab – det gør dem søde og melede.

Er nye kartofler sundere?

Nye kartofler er lidt lavere i stivelse og har højere vandindhold end lagrede kartofler. De er rige på C-vitamin og kostfibre.

Hvilke sorter er gode som nye kartofler?

Populære danske sorter af nye kartofler er:
Solist – meget tidlig, mild og sød.
Frieslander – fast og velsmagende.
Ditta – lidt senere, men stadig sommerlig.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jan

    maj 24, 2024 at 3:15 pm

    I indledningen skriver du koldt vand, der dækker kartoflerne.
    I den egentlige opskrift skriver du kogende vand.?

    Svar
  2. Connie

    maj 24, 2024 at 9:39 am

    Tak for mange gode tips.
    Jeg har så kogt dem for længe, (øvsa) prøver din opskrift i dag.

    Svar
  3. Flemming Bock

    maj 15, 2024 at 2:36 pm

    Perfekt

    Svar
  4. Liselotte og Niels Abildtrup

    juni 22, 2023 at 12:31 am

    Har ppo9du en kørvel kartoffelsalat.opskrift,
    jeg mener at huske der var hakkede kørve
    Samt hakkede rødløg. Har i andre ideer mht
    At putte ,er i kartoffelsalaten .

    Svar
  5. Henrik Cramon

    juni 14, 2023 at 11:27 am

    Jeg er i tvivl - i teksten skriver du, at du kommer koldt vand ved kartoflerne, men senere nede i punktform skriver du kogende vand 🤔

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Forsiden lige nu

grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
Billede af salat med torsk og grøntsager.
Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado→ Se opskriften
ribskage kage med ribs
Ribskage - mormors luftige kage med ribs→ Se opskriften
billederesultat for tærte
Hjemmelavet tærte: De 5 bedste opskrifter på tærte→ Se opskriften
Vegetarisk grillspyd kan sagtens laves i god tid, inden grillen tændes. De har kun godt af at ligge og trække i marinaden, så de får ekstra knald på smagen. Foto: Charlotte Mithril
Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi→ Se opskriften
Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required