Den korrekte kogetid på nye danske kartofler er der mange gode bud på - og lige så mange meninger om.
Men her får du mit bedste bud på hvor længe de små guldklumper skal koges. Plus et par gode tricks til at lave de perfekte, kogte kartofler.
Indhold
- Nye kartofler
- Mængde pr. person
- Mere salt
- Kogning af nye kartofler
- Kogetid på nye danske kartofler (opskrift med de bedste tips)
- Ingredienser 1x2x3xVælg
- Fremgangsmåde
- Næringsindhold
- Video til opskriften
- Dild eller løvstikke
- Krebinetter med stuvet spidskål og nye kartofler
- Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges
- Bagte nye kartofler med rosmarin i ovn eller grill
- Kartofler med løvstikke - nem opskrift
- Grillede revelsben med nye kartofler
- Grillsalat med kartofler, grønne asparges og forårsløg
- FAQ
- Kommentarer
Nye kartofler
Først og fremmest skal du skaffe helt nyopgravede kartofler. Så det bedste er selvfølgelig de nye kartofler fra egen have.
Men ellers sælges der også friske kartofler mange steder. I supermarkederne skal du dog være opmærksomme på, at kartoflerne kan være et døgn gamle eller ældre, og det mærkes tydeligt på skrællen, der slet ikke slipper kartoflerne så let som når de lige kommer op af jorden.
Så lav testen ved forsigtigt at gnubbe på kartoflerne. Hvis ikke skindet glider ganske let af, så er de ikke gravet op det seneste halve døgn. Groft sagt.
Mængde pr. person
Skrub kartoflerne grundigt med en børste under rindende vand, og beregn cirka 200 gram kartofler pr. person.
Kom dem i en gryde, og hæld koldt vand ved, så kartoflerne netop er dækket af vand.
Mere salt
Tilsæt så saltet, og her skal du bruge mere salt end du måske regner med.
Kom gerne to spiseskefulde salt i gryden, for så får du mest smag ud af de nye kartofler. Så spar ikke for meget på saltet. Se også her om nye kartofler er sundere end de gamle.
Kogning af nye kartofler
Så kommer vi til selve kogningen. Læg låg på gryden, og kog vandet op. Nu skal de nye, danske kartofler så koges i cirka syv minutter ved middel varme.
Derefter tager du kartoflerne af blusset, og lader dem nu stå trække i kogevandet i 5-7 minutter. Alt afhængig af størrelsen på kartoflerne.
Stik i dem med en kødnål eller strikkepind, og mærk om de møre. De skal jo ikke være helt udkogte - men heller ikke rå. Så den rigtige kogetid på nye danske kartofler 7 minutter - plus 5-7 minutter, hvor de blot står og trækker i vandet.

Kogetid på nye danske kartofler (opskrift med de bedste tips)
Ingredienser
- 1 kg kartofler - nye, danske
- 1 spsk salt
Fremgangsmåde
- Kom de nye kartofler i en passende gryde.
- Hæld kogende vand ved, så kartoflerne netop er dækket med vand.
- Tilsæt en spiseskefuld salt. Jo, der skal en del salt til kogning af nye, danske kartofler.
- Kog vandet op, læg låget på, skru ned til middel varme, og lad nu kartoflerne koge under låg i ca. 7 minutter.
- Sluk for kogepladen, og tag gryden med kartoflerne til side.
- Lad kartoflerne trække i vandet i ca. 7 minutter.
- Hæld vandet fra, og lad de kogte kartofler dampe af.
Næringsindhold
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Dild eller løvstikke
Jeg foretrækker de nye, danske kartofler blot kogt i saltvand, men du kan også tilsætte lidt smag i form af krydderurter.
Her er især en lille kvist dild eller løvstikke godt.
De nye, danske kartofler er perfekte med lidt smør, persillesmør - eller selvfølgelig en god persillesovs. Eller purløgssovs.
Flere inspirerende opskrifter:
Krebinetter med stuvet spidskål og nye kartofler
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges
Bagte nye kartofler med rosmarin i ovn eller grill
Kartofler med løvstikke - nem opskrift
Grillede revelsben med nye kartofler
Gå til opskriftGrillsalat med kartofler, grønne asparges og forårsløg
FAQ
Nye kartofler koges i 7 minutter, hvorefter kartoflerne skal hvile 7 minutter i kogevandet, hvor gryden trækkes væk fra kogepladen. Hæld derefter vandet fra og server kartoflerne.
Nye kartofler er tidlige, nyhøstede kartofler med meget tyndt skræl. De har en mild og sødlig smag. Konsistensen er fast og saftig. De høstes tidligt på sæsonen – ofte i maj–juli – og skal spises hurtigt og frisk.
Nej – det er ikke nødvendigt at skrælle nye kartofler. Skrællen er meget tynd og kan sagtens spises. Evt. gnubbes let med en børste, viskestykke eller fingrene.
Friske og ubehandlede: 2–3 dage ved stuetemperatur.
Opbevaret køligt og mørkt (8–10 grader): Op til 1 uge
Undgå køleskab – det gør dem søde og melede.
Nye kartofler er lidt lavere i stivelse og har højere vandindhold end lagrede kartofler. De er rige på C-vitamin og kostfibre.
Populære danske sorter af nye kartofler er:
Solist – meget tidlig, mild og sød.
Frieslander – fast og velsmagende.
Ditta – lidt senere, men stadig sommerlig.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Jan
I indledningen skriver du koldt vand, der dækker kartoflerne.
I den egentlige opskrift skriver du kogende vand.?
Connie
Tak for mange gode tips.
Jeg har så kogt dem for længe, (øvsa) prøver din opskrift i dag.
Flemming Bock
Perfekt
Liselotte og Niels Abildtrup
Har ppo9du en kørvel kartoffelsalat.opskrift,
jeg mener at huske der var hakkede kørve
Samt hakkede rødløg. Har i andre ideer mht
At putte ,er i kartoffelsalaten .
Henrik Cramon
Jeg er i tvivl - i teksten skriver du, at du kommer koldt vand ved kartoflerne, men senere nede i punktform skriver du kogende vand 🤔