Opskrift på nem persillesovs til stegt flæsk og frikadeller. Se også hvordan sovsen laves uden mælk, mel og læs om genopvarmning er farligt.
Alle elsker persillesovs, og den passer jo til alt fra frikadeller til rødspætter og meget andet.
Det er en opbagt sovs tilsat finthakket persille, og den er nem at lave. Og nederst kan du se opskriften i billeder.
Men persillesovs er jo mere end det, så her kan du også se hvordan du laver den uden mælk, uden hvedemel, om man må genopvarme persillesovsen og meget mere. Kort sagt finder du her altså om den populære sovs med persille. Og det er skøn dansk mad.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også her hvordan du laver en klassisk hvid sovs.
Opskrift på persillesovs
Persillesovs - opskrift på Danmarks nationalsovs
Tryk på antal stjerner for at bedømme
Gem på min huskeliste UDSKRIV PINTERESTIngredienser
Sådan gør du
- Kom et par generøse spiseskefulde smør i en tykbundet kasserolle, og smelt smørret ved en god varme. Det skal lige netop bruse af, og så kommer du et par spiseskefulde hvedemel i. Smørret må ikke blive brunt når du laver persillesovs.
- Pisk godt rundt med et piskeris, så smør og mel ikke brænder på.
- Tilsæt så gradvis mælk under stadig piskning, indtil din persillesovs har den rette konsistens. Målene her plejer at passe fint, men du kan jo lave din sovs så tynd eller tyk, som du nu vil have den.
- Riv lidt muskatnød i sovsen, og lad den nu småkoge ved svag varme i fem minutter. Kogningen fjerner smagen af mel, som ikke er så behagelig.
- Smag persillesovsen til med salt samt friskkværnet peber.
- Vend den friskhakkede persille i sovsen, og lad den småkoge et par minutter mere. Spar ikke på persillen.
Tips
Hvis sovsen bliver for tyk, kan du hurtigt piske den op med lidt mere vand eller mælk.
Persillesovs er elsket af de fleste, og bliver ofte serveret sammen med stegt flæsk eller helstegt rødspætte.
Der findes forskellige slags persille, men det bedste er at lave persillesovsen af kruspersille.
Du kan også finde den bredbladede persille i butikkerne, men den smager noget kraftigere. Kruspersillen er bare nemmere at hakke til persillesovsen, så anvend den.
Udover at persillen er sund, så er den også god til at bekæmpe dårlig ånde med. Blandt andet derfor bruges persillen ofte sammen med hvidløg, blandt andet i hvidløgssmør og hvidløgsflutes.
Opbagt persillesovs
Den hvide sovs laves som en opbagt sovs, hvor man mælk eller bruger vandet fra de kogte kartofler til den.
Har du ikke kartoffelvand, kan du istedet bruge vand eller en hønsefond. Men du kan også lave persillesovsen udelukkende med mælk, som jeg har gjort i denne opskrift.
Husk, at det er vigtigt at hvid sovs koges mindst fem minutter, så du får kogt smagen af hvedemel væk.
Og persillesovs hører jo til de gammeldags frikadeller.
Persillesovs uden mælk
Hvis du gerne vil lave persillesovs uden mælk, ja så er der her en vegansk opskrift på den.
Et lille blomkål skæres i små buketter, der kommes i en gryde. Hæld vand ved så det netop dækker blomkålen.
Kog i cirka 12 minutter indtil kålen er helt mør, hvorefter du hælder lidt af kogevandet fra (så bliver sovsen ikke for tynd).
Kom en deciliter sojamælk i og blend nu sovsen i gryden med en stavblender, så den bliver helt jævn. Tilsæt om nødvendigt lidt mere sojamælk.
Hak et bundt persille fint og vend persillen i, kog tre minutter mere og nu har du en lækker sovs med persille uden mælk. Smag til med salt og peber.
Persillesovs uden hvedemel
Man kan også lave en nem persillesovs uden brug af hvedemel.
Her skal du smelte 75 gram smør i en gryde (jo, der skal så meget smør til for at sovsen bliver god), hvorefter du tilsætter fire deciliter piskefløde.
Kog persillesovsen lidt ind, hvorefter du rører cirka 100 gram flødeost i den.
Et bundt persille hakkes fint og tilsættes, hvorefter sovsen lige varmes yderligere et minuts tid.
Serveres straks.
Hvis du er til LCHF, der står for Low Carb High Fat, altså få kulhydrater og meget fedt, ja så er denne persillesovs jo lige sagen.
Genopvarmning af sovs med persille
Må man genopvarme persillesovsen? Ja, som udgangspunkt kan du godt, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.
Du kan nemlig sagtens gemme madrester, hvor persille eller andre krydderurter er kogt eller stegt med under hele tilberedningen.
Men du skal være omhyggelig med at afkøle maden hurtigt ned.
Og hvis du bruger persille som det sunde og pæne drys til maden, kan du med fordel servere den ved siden af i en lille skål.
Så er persillen nemlig kun i den mad, der bliver spist på tallerknerne, og dermed undgår du problematikken omkring genopvarmning af mad med persille.
Persille og jordbakterier
Helt generelt er det vigtigt, at du skyller den friske persille grundigt inden brug i både persillesovs og andre retter med persille, og det skyldes jordbakterier.
Ganske vist kan du ikke være sikker på at få fjernet alle jordbakterier, men det er altså vigtigt at skylle den meget.
Og så iøvrigt genopvarme persillesovsen til mindst 75 grader, hvor et opkog jo klarer den opgave uden problemer.
Men så burde der ikke være problemer med at spise en genopvarmet persillesovs.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 120
Fedt: 9 gram
Kulhydrat: 10 gram
Protein: 4 gram
Fakta om persillesovs
Du kan sagtens genopvarme din persillesovs uden at blive syg. Men sovsen skal køles hurtigt ned efter brug første gang.
Her pisker du blot persillesovsen op med enten kogevandet fra kartofler eller en bouillon.
Der er cirka 120 kalorier i 100 gram persillesovs.
Her koges et lille blomkål i buketter mørt i vand, der netop dækker kålen. Blendes med lidt sojamælk og tilsættes persille.
Se også disse sovseopskrifter:
Spændende nye og gammeldags opskrifter