Her er den bedste opskrift på brun sovs fra bunden, der kan laves med fond, fløde eller kartoffelvand. Sovsen anvendes blandt andet til frikadeller.
Så nemt er det at lave en brun sovs fra bunden. Se også video med opskriften.
Den brune sovs er meget velegnet til frikadeller og medister.
Når man laver brun sovs handler det om at lave en rigtig god bund.
Normalt vil du have lidt sky fra stegning af en oksefilet eller flæskesteg, men det sker jo også at man er nødt til at lave sovsen fra bunden og uden en stegesky.
Det kan sagtens lade sig gøre, som du kan se i denne opskrift.
Opskriften er beregnet til fire personer, hvor der er sovs nok til alle.
Opskrift på brun sovs
Ingredienser
- 2 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel strøgne
- 1 spiseskefuld balsamico
- 3 deciliter kalvefond kraftig
- 1 deciliter mælk
- salt og friskkværnet peber
- Lidt madkulør
Sådan gør du
- Find en tykbundet kasserolle frem, og kom smørret op i den.
- Varm op ved en god varme, og lad smørret bruse af. Det må gerne blive nøddebrunt - men ikke mørkere end det.
- Kom så mel i, og pisk rundt med et piskeris.
- Så tilsætter du en spiseskefuld balsamico, og pisker videre.
- Kom så gradvist kalvefond i under piskning, og lad det koge op.
- Pisk så mælken ind i sovsen, og skru lidt ned for varmen, så den ikke brænder på.
- Justér nu farven på sovsen med lidt madkulør/sovsekulør. Brun sovs skal være brun, men heller ikke for mørk. Og måske behøver du slet ikke tilsætte kulør - det er op til dig.
- Smag din brune sovs til med salt og friskkværnet peber, og lad den nu koge igennem i fem minutter ved svag varme. Det fjerner smagen af mel. Du kan også justere smagen med lidt sukker, gastrik eller ribsgele.
- Hvis du ønsker sovsen tyndere, kan du tilsætte lidt mere kalvefond eller mælk.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Brun sovs lavet på fond
Her har jeg lavet den med en opbagning af hvedemel og smør, der tilsættes lidt syre i form af lidt balsamico.
Derefter er sovsen bygget op med kalvefond og lidt mælk - det giver en fantastisk sovs, som du sikkert aldrig har smagt bedre.
Til sidst kan du justere med lidt sukker eller gastrik.
Med kartoffelvand
Mængden af væske i sovsen kan udskiftes med kartoffelvand, hvilket giver en lettere sovs.
Fond eller sky erstattes altså med tilsvarnede mængde kogevand fra kartoflerne, hvor du igen skal være opmærksom på, at kartoffelvand kan være ret saltet.
Så tænk lige over det når du kommer salt i vandet til kartoflerne.
Brun sovs med fløde
Hvis ikke du er fedtforskrækket, kan du skifte mælken ud med fløde, og du kan give din brune sovs et tvist af vildt ved, at tilføre to teskefulde ribsgele til sovsen.
Tilbehør
Og klassisk tilbehør til retter med brun sovs er selvfølgelig kogte kartofler, og hertil kan du prøve med dampet broccoli, dampede gulerødder eller måske rosenkål.
Hej, jeg skal prøve at lave din sovs en dag, da jeg har for få nemme sovse i mit liv. Men et spørgsmål, den balsamico du kommer i ser ret tyk ud i videoen- er det balsamico glace? Glace er jo meget sødere, så vil nok have betydning for smagen hvis jeg tager det forkerte.
Bh Tine
Uhm hvor smager sovsen da skønt! Du kan bare det der med at lave mad! Er det egentlig meningen at det hviner?