Her er den bedste opskrift på brun sovs fra bunden, der kan laves med fond, fløde eller kartoffelvand. Sovsen anvendes blandt andet til frikadeller.
Så nemt er det at lave en brun sovs fra bunden. Se også video med opskriften. Den brune sovs er meget velegnet til frikadeller og medister.
Når man laver brun sovs handler det om at lave en rigtig god bund. Normalt vil du have lidt sky fra stegning af en oksefilet eller flæskesteg, men det sker jo også at man er nødt til at lave sovsen fra bunden og uden en stegesky.
Det kan sagtens lade sig gøre, som du kan se i denne opskrift. Og video. Opskriften er beregnet til fire personer, hvor der er sovs nok til alle.
Opskrift på brun sovs
Ingredienser
- 2 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel - strøgne
- 1 spiseskefuld balsamico
- 3 deciliter kalvefond - kraftig
- 1 deciliter mælk
- salt og friskkværnet peber
- Lidt madkulør
Sådan gør du
- Find en tykbundet kasserolle frem, og kom smørret op i den.
- Varm op ved en god varme, og lad smørret bruse af. Det må gerne blive nøddebrunt - men ikke mørkere end det.
- Kom så mel i, og pisk rundt med et piskeris.
- Så tilsætter du en spiseskefuld balsamico, og pisker videre.
- Kom så gradvist kalvefond i under piskning, og lad det koge op.
- Pisk så mælken ind i sovsen, og skru lidt ned for varmen, så den ikke brænder på.
- Justér nu farven på sovsen med lidt madkulør/sovsekulør. Brun sovs skal være brun, men heller ikke for mørk. Og måske behøver du slet ikke tilsætte kulør - det er op til dig.
- Smag din brune sovs til med salt og friskkværnet peber, og lad den nu koge igennem i fem minutter ved svag varme. Det fjerner smagen af mel. Du kan også justere smagen med lidt sukker, gastrik eller ribsgele.
- Hvis du ønsker sovsen tyndere, kan du tilsætte lidt mere kalvefond eller mælk.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Brun sovs lavet på fond
Her har jeg lavet den med en opbagning af hvedemel og smør, der tilsættes lidt syre i form af lidt balsamico.
Derefter er sovsen bygget op med kalvefond og lidt mælk - det giver en fantastisk sovs, som du sikkert aldrig har smagt bedre.
Til sidst kan du justere med lidt sukker eller gastrik.
Med kartoffelvand
Mængden af væske i sovsen kan udskiftes med kartoffelvand, hvilket giver en lettere sovs.
Fond eller sky erstattes altså med tilsvarnede mængde kogevand fra kartoflerne, hvor du igen skal være opmærksom på, at kartoffelvand kan være ret saltet.
Så tænk lige over det når du kommer salt i vandet til kartoflerne.
Brun sovs med fløde
Hvis ikke du er fedtforskrækket, kan du skifte mælken ud med fløde, og du kan give din brune sovs et tvist af vildt ved, at tilføre to teskefulde ribsgele til sovsen.
Tilbehør
Og klassisk tilbehør til retter med brun sovs er selvfølgelig kogte kartofler, og hertil kan du prøve med dampet broccoli, dampede gulerødder eller måske rosenkål.
Sovsen passer perfekt til retter som frikadeller og medister.
Se også mine opskrifter på disse sovse:

Peter P. Dahl
Uhm hvor smager sovsen da skønt! Du kan bare det der med at lave mad! Er det egentlig meningen at det hviner?
Tine
Hej, jeg skal prøve at lave din sovs en dag, da jeg har for få nemme sovse i mit liv. Men et spørgsmål, den balsamico du kommer i ser ret tyk ud i videoen- er det balsamico glace? Glace er jo meget sødere, så vil nok have betydning for smagen hvis jeg tager det forkerte.
Bh Tine
Marianne larsen.
Hejsa
Fik lige lyst at sige en bette hilsen..
Vil bare sige tak for alle de lækre opskrifter😋😋
Venlig hilsen
Marianne Larsen
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Jeg bliver altid så glad for den slags hilsner og beskeder - så tusind tak for det. Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Bo Palm
Ja ja fint nok, bortset fra mælken der ikke har noget at gøre i en brun sauce
Benny
Der er for lidt kulør.
Bente
Ja ! Jeg vil bare sige jeg laver verdens beste sovs! uden alt det pjat!
Mette
Brun sovs bages ikke op, men jævnes og laves på fond enten af knogler, skrig eller andet afpil fra det man skal lave f.eks hals, vinger mm fra en kylling.
Helle
Det er squ da godt man kan lave sovs uden opskrift 👍
Dorte
En flæskestegssovs laves ikke med kalvefond 😡men med stegeskyen fra flæskestegen 👍Balsamico og æbleeddike høre til i andre retter og slet, slet ikke i en flæskestegsovs
Frede
Men nu er det jo en opskrift til dem der ikke har en stegesky at basere den på. 🙄 Hvorfor bruge tid på at kommentere på en opskrift du ikke har brug for?
Sille S.
Prøvet og bestået! Rigtig god brun sovs. Husk at smage til med salt.
Kh Sille S
Tine M
Den skal vi da helt prøve ???? Elsker brun sovs ????
Lone Jørgensen
Hej
Har længe ledt efter den bedste opskrift på brun sovs og har nu lavet den her to gange. Den smager rigtig godt og min mand elsker den. Tak for opskriften og det er er dejligt sted med opskrifter.
Venlig hilsen
Lone Jørgensen