Andesovs til anden juleaften skal laves på en god fond, og tilsættes lidt fløde og ribsgele. Her får du min opskrift på den perfekte andesovs.
Andesovs er for mange en besværlig omgang at gå i lag med, men det er faktisk ikke så svært endda.
Som med alle andre sovse gælder det om, at sørge for en god base. Det vil sige en smagsfyldt fond, som jeg naturligvis laver på andevinger og indmad fra anden.
Du skal huske at starte i god tid - og du kan sagtens lave fonden dagen i forvejen, og så opbevare den på køl.
OBS: Du SKAL ikke tilsætte salt under kogningen af fond. Dels indeholder bouillonterningen en del salt, og dels skal fonden koges ind, og bliver alt for saltet, hvis du kommer det i nu. Smag i stedet andesovsen til med salt til sidst.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ønsker du en hurtig opskrift på andesaucen, som du kan lave på få minutter, så er den her i dette link.
Opskrift på andesovs
Andesovs opskrift - den bedste sovs til andesteg
Tryk på antal stjerner for at bedømme
Gem på din huskeliste her UDSKRIV PINTERESTIngredienser
Fond
- Vinger og indmad fra anden
- 1 bouillonterning gerne høne
- 1,2 liter vand
- 2 løg grofthakkede
- 2 gulerødder i mindre tern
- 1 persillerod i grove tern
- 1 håndfuld knoldselleri grove tern
- 2 teskefulde timian tørret - eller en dusk frisk timian
- 1 spiseskefuld æbleeddike eller anden eddike
- 2 spiseskefulde tomatpasta
- 15 peberkorn
- 2 laurbærblade
Til sovs
- 1 deciliter piskefløde
- 2 teskefulde ribsgele
- salt og friskkværnet peber
- Lidt gastrik kan udelades
Sådan gør du
- Find din pande frem, og brun andevinger og indmad grundigt ved høj varme. Kom tomatpasta ved, og lad det brune af, inden du kommer det hele op i en gryde.
- Svits også løg, gulerødder, persillerod og knoldselleri, og hæld det i gryden.
- Kom så vand, bouillonterning, laurbærblade, peberkorn, æbleeddike og timian i gryden, og lad det koge op.
- Når det har kogt et par minutter, skruer du ned for varmen, lægger låg på, og nu skal det småsimre i tre timer.
- Fjern låget, og med en suppeske fisker du nu alle ingredienserne op af fonden. Sigt skyen over i en skål, og kom den tilbage i gryden igen.
- Kog fonden ind ved en god varme, så du kun har cirka to deciliter tilbage. Den kan godt tage op mod en halv time - afhængig af hvor meget varme du koger fonden ind ved.
- Sigt så fonden ned i en skål, og sæt den eventuelt i køleskabet indtil du skal bruge den.
- Så skal vi have samlet andesovsen: Kom to store spiseskefulde smør i en tykbundet gryde, og lad det smelte og bruse af ved middel varme.
- Kom så to strøgne spiseskefulde hvedemel ved, og pisk det rundt til massen er samlet og blank.
- Pisk fortsat lidt mens det bager af, og bliver lysebrun i farven. Det må IKKE blive for mørkt!
- Tilsæt så gradvist din hjemmelavede andefond, mens du pisker sovsen jævn. Tilsæt så også fløden.
- Smag til med ribsgele, salt og friskkværnet peber.
- Du kan også give den en spiseskefuld gastrik - eller lidt mere æbleeddike, da syren giver et godt modspil til den lidt fede sovs.
Tips
Du kan også justere farven på din andesovs med lidt madkulør.
Sovsen er selvfølgelig perfekt til brunede kartofler og gammeldags rødkål.
Se også mine opskrifter på:
Hejsa, Kan man ikke komme alle ting i bradepanden, så man også får skyen med fra Anden ?
Dbh Tommy
Jeg steger anden dagen i forvejen, skærer den ud og lægger i fad. Fedtet gemmes til at pensle anden med, før den varmes i ovnen på dagen. Hele skroget brækkes i stykker, brunes sammen med et løg og et par gulerødder i en gryde og overhældes derefter med vand. Det hele koges ved svag varme i et par timer. Herefter siges væden, som koges ekstra ind. Det giver en fyldig bouillon, med en fantastisk andesovs, selvfølgelig tilsat fløde og ribsgele.