Min bedste opskrift på brunede kartofler til julemiddagen. En nem opskrift på de perfekte brunede kartofler, der karamelliseres på pande.
Du skal lave brunede kartofler med denne opskrift, fordi de altid bliver helt perfekte.
Det er en god og skudsikker metode, hvor kartoflerne bliver karamelliserede som de skal, og du kommer aldrig til at bruge andre opskrifter på de sukkerbrunede kartofler.
Husk i øvrigt altid at anvende kolde kartofler. Derfor skal kartoflerne koges og pilles i god tid. Du kan sagtens koge kartoflerne dagen før.
Jeg ved også, at mange foretrækker kartofler på glas. Dem kan man også sagtens bruge, selvom jeg synes at brunede kartofler bliver bedre med friske kartofler fremfor glaskartofler.
Anvender du glaskartofler, skal de naturligvis dryppes godt af, og denne fremgangsmåde finder du længere nede.
Du kan også lave brunede kartofler i ovn, og den fremgangsmåde finder du længere nede.
Brunede kartofler hører til den klassiske julemiddag sammen med den stegte and, rødkålssalat og risalamande, men kan også anvendes til mange andre retter som tilbehør.
Opskriften på de sukkerbrunede kartofler er beregnet til fire personer, men opskriften er jo nem at gange op til flere. Og her får du også en video med fremgangsmåden.
Opskrift på brunede kartofler
Ingredienser
- 1 kilo kartofler kogte, små, kolde
- 125 gram sukker
- 50 gram smør skåret i mindre tern
Sådan gør du
- De små kartofler koges, pilles og køles helt af. Du kan også bruge glaskartofler. Det er vigtigt, at kartoflerne er helt kolde inden næste trin.
- Varm en pande op ved middel varme - hvilket vil sige 6 på en skala fra 1-9. Afhænger af hvor meget din kogeplade varmer.
- Fordel sukker nogenlunde jævnt på panden, og lad det smelte til en karamel. Normalt er det ikke nødvendigt at røre rundt i sukkeret, men hvis ikke det smelter jævnt, må du lige hjælpe det lidt på vej ved, at røre lidt forsigtigt rundt.
- Når sukkeret er blevet til karamel, kommer du smørret i.
- Lad det lige bruse af, og hæld så forsigtigt de kolde kartofler på panden. På INTET tidspunkt skal du bruge grydeske, spartel eller andet når du laver brunede kartofler!
- Ryst i stedet panden rundt, og på den måde vil karamellen smyge sig om kartoflerne.
- Steg de brunede kartofler i karamellen i cirka 10 minutter, og så er de klar til brug.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Brunede kartofler er et must til anden både Mortensaften og Juleaften.
Jeg har tidligere forsøgt mig med rørsukker til de brunede kartofler. Det duer ikke. Du skal anvende almindeligt hvidt sukker.
Jeg har også prøvet at komme smørret i først, og derefter sukker. Det bliver heller ikke så godt.
Så fremgangsmåden her er den, der fungerer bedst, og som giver de mest lækre brunede kartofler.
Brunede kartofler med sukkervand
Du kan også lave de sukkerbrunede kartofler med vand.
Vandet gør, at sukkeret smelter mere jævnt, og det er slet ikke så dumt.
Her tilsættes tre spiseskefulde vand sammen med sukkeret, og når sukkermassen er karamelliseret, kommes smør ved, og derefter kartofler.
Brune kartofler med glaskartofler
Brunede kartofler af glaskartofler har hos nogle et noget blakket ry, men faktisk kan du sagtens anvende de nemme kartofler fra glas til de sukkerbrunede kartofler.
Når du laver de brunede kartofler med hjemmekogte kartofler vil du opleve lidt mere bid og friskhed i kartofler i forhold til glaskartoflerne, men til gengæld er det nemmere blot at dryppe kartofler fra glas af - og derefter brune dem i sukker og smør.
Her er i hvert fald fremgangsmåden, når du bruger glaskartofler til de populære sukkerkartofler.
Du skal bruge
850 gram glaskartofler, svarende til 2 glas
100 gram sukker
50 gram smør
Fremgangsmåde
- Kartoflerne hældes ud af glassene og ned i et dørslag, og derefter skylles de grundigt med vand. Det er vigtigt, at de brunede kartofler af glaskartofler dryppes godt af.
- Kom sukker på en pande og stil den kogepladen.
- Varm panden op ved en god varme indtil sukkeret er smeltet og begynder at karamellisere.
- Tilsæt derefter smør og lad det bruse af i sukkeret. Du skal ikke på noget tidspunkt røre i sukkermassen, men blot dreje panden lidt rundt.
- Kom nu de afdryppede glaskartofler på panden, og pas på det ikke sprutter op dig med rygende varm karamel.
- Drej panden rundt så karamellen stille og roligt fordeler sig på de brunede kartofler af glaskartofler.
- Brun kartoflerne i ca. 10 minutter indtil de flotte og indsvøbt i karamel hele vejen rundt. Du skal gøre det ved en mellem varme, så karamellen ikke begynder at stivne.
De brunede kartofler af glaskartofler er nu klar til servering.
Hvilken version du vælger at lave, er naturligvis op til dig.
Brunede kartofler i ovn
Du kan også lave brunede kartofler i ovn, som er en nem fremgangsmåde.
Her skal du bruge et kilo små kartofler, der er pillet og kolde.
Kartoflerne kommes i et fad sammen med 200 gram brun farin og fire spiseskefulde smør. Vend det let sammen.
Bag kartoflerne på næstnederste rille ved 200 grader varmluft, og her skal de have ca. 30-40 minutter. Afhængig af hvor meget din ovn varmer.
Undervejs vendes kartoflerne rundt, så brun farin og smør fordeles. Også her skal du være opmærksom på, at kartoflerne er meget varme!
Se også mine juleopskrifter på:
Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
Sådan laver du hyldeblomstsaft
Sådan steger du hele rødspætter i ovn
Grillet flæsk - sådan laver du stegt flæsk på grillen
Mamas koteletter med masser af tomater og pasta
Sådan bager du en lækker marmorkage
Sådan laver du millionbøf
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Brunede kartofler