Min bedste opskrift på brunede kartofler i ovn eller på pande til jul. En nem opskrift på de perfekte karamelliserede kartofler i ovn eller pande.
Du skal lave brunede kartofler med denne opskrift, fordi de altid bliver helt perfekte. Uanset om det er i ovn eller på pande.
Det er en god og skudsikker metode, hvor kartoflerne bliver karamelliserede som de skal, og du kommer aldrig til at bruge andre opskrifter på de sukkerbrunede kartofler.
Husk i øvrigt altid at anvende kolde kartofler. Derfor skal kartoflerne koges og pilles i god tid. Du kan sagtens koge kartoflerne dagen før.
Jeg ved også, at mange foretrækker kartofler på glas. Dem kan man også sagtens bruge, selvom jeg synes at brunede kartofler bliver bedre med friske kartofler fremfor glaskartofler.
Anvender du glaskartofler, skal de naturligvis dryppes godt af, og denne fremgangsmåde finder du længere nede.
Du kan også lave brunede kartofler i ovn, og den fremgangsmåde finder du længere nede. Inkl. en video. Faktisk foretrækker jeg brunede kartofler i ovn, så den opskrift vil jeg anbefale dig.
Brunede kartofler hører til den klassiske julemiddag sammen med den stegte and, rødkålssalat og risalamande, men kan også anvendes til mange andre retter som tilbehør.
Opskriften på de sukkerbrunede kartofler er beregnet til fire personer, men opskriften er jo nem at gange op til flere. Og her får du også en video med fremgangsmåden.
Opskrift på brunede kartofler
Ingredienser
- 1 kilo kartofler kogte, små, kolde
- 125 gram sukker
- 50 gram smør skåret i mindre tern
Sådan gør du
- De små kartofler koges, pilles og køles helt af. Du kan også bruge glaskartofler. Det er vigtigt, at kartoflerne er helt kolde inden næste trin.
- Varm en pande op ved middel varme - hvilket vil sige 6 på en skala fra 1-9. Afhænger af hvor meget din kogeplade varmer.
- Fordel sukker nogenlunde jævnt på panden, og lad det smelte til en karamel. Normalt er det ikke nødvendigt at røre rundt i sukkeret, men hvis ikke det smelter jævnt, må du lige hjælpe det lidt på vej ved, at røre lidt forsigtigt rundt.
- Når sukkeret er blevet til karamel, kommer du smørret i.
- Lad det lige bruse af, og hæld så forsigtigt de kolde kartofler på panden. På INTET tidspunkt skal du bruge grydeske, spartel eller andet når du laver brunede kartofler!
- Ryst i stedet panden rundt, og på den måde vil karamellen smyge sig om kartoflerne.
- Steg de brunede kartofler i karamellen i cirka 10 minutter, og så er de klar til brug.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Brunede kartofler er et must til anden både Mortensaften og Juleaften.
Jeg har tidligere forsøgt mig med rørsukker til de brunede kartofler. Det duer ikke. Du skal anvende almindeligt hvidt sukker.
Jeg har også prøvet at komme smørret i først, og derefter sukker. Det bliver heller ikke så godt.
Så fremgangsmåden her er den, der fungerer bedst, og som giver de mest lækre brunede kartofler.
Brunede kartofler i ovn
Du kan også lave brunede kartofler i ovn, som er en nem fremgangsmåde.
900 gram små, kogte og pillede kartofler kommes i et fad sammen med 150 gram brun farin og 25 gram smør.
Bag kartoflerne på næstnederste rille ved 200 grader varmluft, og her skal de have ca. 45 minutter. Afhængig af hvor meget din ovn varmer.
Undervejs vendes kartoflerne rundt, så brun farin og smør fordeles. Også her skal du være opmærksom på, at kartoflerne er meget varme!
Se i min video hvordan du laver brunede kartofler i ovn:
Brunede kartofler med sukkervand
Du kan også lave de sukkerbrunede kartofler med vand.
Vandet gør, at sukkeret smelter mere jævnt, og det er slet ikke så dumt.
Her tilsættes tre spiseskefulde vand sammen med sukkeret, og når sukkermassen er karamelliseret, kommes smør ved, og derefter kartofler.
Brune kartofler med glaskartofler
Brunede kartofler af glaskartofler har hos nogle et noget blakket ry, men faktisk kan du sagtens anvende de nemme kartofler fra glas til de sukkerbrunede kartofler.
Når du laver de brunede kartofler med hjemmekogte kartofler vil du opleve lidt mere bid og friskhed i kartofler i forhold til glaskartoflerne, men til gengæld er det nemmere blot at dryppe kartofler fra glas af - og derefter brune dem i sukker og smør.
Hvilken version du vælger at lave, er naturligvis op til dig.
Se også mine juleopskrifter på:
Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
Gammeldags rødkål (verdens bedste)
Anja
Hej. Er virkelig varm på at prøve at lave de brune kartofler i ovnen. Men bliver de ikke meget overtilberedte når de først skal koges og så også have 45 min i ovn?
Pft Anja
Holger Rørby Madsen
Hej Anja
Det kan du roligt gøre. Det bliver de på ingen måde, og jeg har også lavet dem med kartofler fra glas, og de er også fine efter turen i ovnen 🙂
Alt det bedste - og rigtig god jul
Holger
Bent og Susanne
Hej Holger
Brunede kartofler i ovn er genialt. Utrolig nemt, smager dejligt og så slipper man ovenikøbet for at rengøre en pande. Af hjertet tak 👍🏼😋
Mange gode hilsner fra Bent og Susanne, Møn 😉
Flemming
Har de sidste par år brugt frugtsukker til brunede kartofler. Jeg har ikke haft problemer med for mørk karamel siden. Så sent som i dag, 1.juledag måtte jeg vente med at servere, fordi juleskinken ikke var varm nok. Det blev ekstra 20 minutter med kartofler i panden, uden nogen form for karamel. Så jeg fortsætter med det også til flæskestegen i overmorgen.
Gurli Skattum
Kan man lave brunede kartofler på forhånd og varme dem dagen efter?