Her finder du den perfekte stegetid på and. En oversigt over hvor længe anden skal steges ud fra hvor stor din and og andesteg er.
Hvad er den rigtige stegetid på and?
Det spørgsmål er jo meget godt at kende svaret på inden du smider en and i ovnen.
Info om stegetiden
Stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på anden, og derfor følger her en god tommelfingerregel om stegning af and.
Stegetiden er den samme hvad enten det er i ovn eller gril - når blot du holder den samme stegetemperatur. I grillen er det ved indirekte varme.
Og det bedste resultat får du når du steger anden ved 160 grader varmluft, hvilket disse stegetider er beregnet på.
Stegetider på en and
En and på 2 kilo skal steges i cirka 2 timer
En and på 2,5 kilo skal steges i cirka 2,5 timer
En and på 3 kilo skal steges i cirka 3 timer
En and på 3,5 kilo skal steges i cirka 3,5 timer
En and på 4 kilo skal steges i 4 timer
Stegetiden på and er nemlig cirka 30 minutter pr. halve kilo.
Fyld i anden
Og så skal du fylde anden med svesker og æblebåde, så du får det mest saftige andekød.
Skær gumpen af anden, og luk hullet med en kødnål.
Jeg plejer blot at salte anden med et par spiseskefulde salt og intet andet. Så det er ikke nødvendigt at krydre med andet.
Sprødt skind
Hvis du ønsker mere sprødt andeskind, kan du med fordel giv den en tur under grillen i ovnen til sidst.
Men pas på skindet ikke bliver sort, for det kan gå hurtigt!
Ekstra tip: Prik huller i skindet på anden hele vejen rundt. Især i skindet på bryst og lår. Brug en tandstikker eller kødnål. Det giver dig mere sprødt andeskind.
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i en færdigstegt and skal i øvrigt være på 75 grader.
Så er du sikker på en mør og saftig and, der ikke er tør.
Her kan du i øvrigt se hvordan du laver den bedste andesovs.
Opskrift på andesteg
Ingredienser
- 1 and - på ca. 3 kilo
- æbler
- svesker
- salt
Sådan gør du
- Forvarm din ovn til 160 grader varmluft.
- Anden klargøres. Skylles og duppes tør, og saltes indvendigt.
- Fyld anden op med æblebåde og svesker, og du kan også komme nogle appelsinbåde i, hvis du synes det.
- Luk anden med en kødnål, så fyldet ikke falder ud under stegningen.
- Smør eventuelt anden med lidt olie, og gnid derefter anden grundigt med salt.
- Din andesteg lægges på en rist, der igen lægges ovenpå en bradepande, så du kan opfange skyen til en andesovs.
- Kom vand i bradepanden, så du har 2-3 centimeter vand i bunden af fadet/bradepanden.
- Stil anden i ovnen med brystet nedad, og nu skal den have i alt tre timer. Men efter en time vendes anden om, så den steges færdig i de sidste to timer med brystkødet opad!
- Undervejs er det en god idé, at hælde skyen op i en gryde, og derefter komme lidt nyt vand i fadet, hvorefter anden steges videre. Gør det gerne ca. halvvejs.
- Er skindet på din andesteg ikke helt sprødt til sidst, får den lige en tur under grillen.
- Kernetemperaturen i en stegt and skal være 75 grader, så brug stegetermometer. Og husk at det er kernetemperaturen, der bestemmer hvornår anden er færdig - ikke tiden!
Se video til opskrift
Næringsindhold
Tips
I fadet eller bradepanden med vand kan der lægges nogle rodfrugter i små tern.
Lidt løg er også fint, for at give skyen lidt ekstra smag.
Du kan i øvrigt med fordel lave din andesteg i god tid, og så blot partere og anrette anden på et fad.
Derefter er det blot at varme andestegen lige servering - se her hvordan du varmer en parteret and.
Se også mine opskrifter på:
Udskæring af and
I videoen her kan du se, hvordan du nemt parterer og udskærer en andesteg.

Zita Ditlevsen
Skal 2ænder på samme tid have samme tid
Helene
Ja!
Merete Møller Christophersen
Kære Holger,
Jeg er bare nødt til at fortælle dig, at du gør en forskel i min hverdag.
Så popper der en opskrift op i min indbakke, jeg tænker ‘hmmm, det lyder da som god mandagsmad, det prøver vi’ - og hele familien siger ‘uuuuhm hvor smager det godt’. Det kan være svært at finde på - og så ender man i de samme 4-5 faste retter. Men det har du lavet om på.
Jeg er lige i gang med at lave ænder efter din opskrift - spændt, men det bliver sikkert godt 😃
Mange hilsner
Merete
Holger Rørby Madsen
Hej Merete
Mange tak for de pæne ord - det er jeg super glad for at høre.
Og ja, det er godt med masser af inspiration til maden - og dejligt at prøve mange retter af 🙂
God fornøjelse med ænderne - det skal nok blive godt.
Alt det bedste - og fortsat god påske
Holger
Liss Lindholm
Jeg har taget min fine and ud af ovnen! For det sprøde skind?: skal jeg give den grill nu eller kan jeg gøre det i morgen, når jeg gør færdig og varmer den i ovnen?
God jul 🎄
Holger Rørby Madsen
Hej Liss
Det lyder lækkert - og du kan sagtens vente med at grille andeskindet til i morgen lige inden servering. Pensl den med lidt andefedt inden da.
Rigtig glædelig jul
Holger
Finn Olsen
Jeg kommer fra en familie, hvor nogle syntes at gumpen var det allerbedste. Man skal blot omhyggeligt fjerne kirtlerne der ligger i den - de smager ulækkert.
Jeg vil gerne slå et lille slag for, at man ikke smider kødstykker væk, bare fordi de er lidt besværlige at have med at gøre
Tove
Er det samme opskrift hvis jeg steger den i en stegepose?
Det er nemmere at gøre ovnen ren bagefter😉.
Hilsen Tove
Holger Rørby Madsen
Hej Tove
Ja, det bør være ca. samme fremgangsmåde. Til sidst skal du dog lige tage anden ud af stegeposen, og give den en tur under grillen i ovnen for at få det sprøde skind.
God fornøjelse - og glædelig jul.
Alt det bedste
Holger
Käthe
Rigtig god og nem opskrift. Har altid langtidsstegt ved 110 gr, men denne opskrift er bedre. Virkelig mør og saftig.
Sonia Fieschi
Fantastisk sprød and! Tak for opskriften.
5 stjerner!
Bente1950
Jeg bruger altid dine fantastiske opskrifter på julemad.
De fås ikke bedre.
Takker mange gange
Holger Rørby Madsen
Hej Bente
Tusind tak for de søde ord - det glæder mig at høre.
Med ønsket om en rigtig glædelig jul til dig og dine
Holger
Helle Kristensen
Hej. Bruger du aldrig en stegepose?
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Det kan du tro - og du finder opskriften på and i stegepose her: https://madensverden.dk/and-stegepose-langtidsstegt/
Rigtig glædelig jul
Holger
Vinni
Angående stegetid, jeg har en and på Ca 600 gram, skal den så kun have lidt over en halvt time ?
Holger Rørby Madsen
Hej Vinni
Det er jo ikke en and, men en ælling 🙂
Nej, spøg til side - det må være en gråand eller lignende, og her er en halv time nok for lidt. De skal have mellem 45 og 60 minutter, men det afhænger blandt andet af hvor gamle ænderne er.
Alt det bedste
Holger
Lene
Hej, vi skal lave and her på lørdag. Hvilken slags olie kan anden smøres med? Mvh. Lene
Holger Rørby Madsen
Hej Lene
Det lyder dejligt, og jeg plejer at smøre anden med lidt olivenolie. Ikke for meget, men blot så den lige er smurt, hvorefter der saltes.
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Henny Høgdall
hvis jeg skulle skære gumpen af ville jeg blive mødt af sure miner.............i min familie er den en delikatesse
Holger Rørby Madsen
Hej Henny
He he - så skal du endelig lade den blive på. Jeg kender også andre, der holder af andegumpen, mens andre gerne ser den fjernet. Så det er nok en smagssag 🙂
Tak for indspark.
De bedste hilsner
Holger
Helle Andersen
jeg skal stege to ænder à 3,4 kg. De kan lige være der, men jeg tænkte om ikke jeg skulle bytte rundt på dem efter den halve tid, altså så den side, der er i midten kommer ud på ydersiden? Skal ænderne have længere stegetid, når der er to (og der derfor er fyldt godt op i ovnen)? Mange hilsner, Helle
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Da du anvender varmluft bør det ikke betyde noget. Hverken i forhold til hvordan ænderne er placeret i ovnen eller i forhold til stegetiden.Så det burde stadig passe med tiden.
Med de bedste hilsner og ønsket om en rigtig god jul
Holger
Marie
Hej !
Jeg har desværre ikke en varmluft ovn så hvad tænker du er optimalt mht stegetid ?
Holger Rørby Madsen
Hej Marie
Du kan sagtens alligevel stege en and. Det har man jo gjort længe før varmluft blev opfundet 🙂
Skru i stedet ovnen op på 180 grader, og giv anden sammen stegetid som anvist.
Med de bedste hilsner - og ønsket om en god jul
Holger
Rikke
Hej, hvad har du i bradepanden når det er i ovn ?
Mvh Rikke
Jonas Breinholt Marthin
Siden at du ikke har fået et svar i et år, så svarer jeg lige: Jeg bruger 2 Løg, 2-3 gulerødder, 1-2 stilke frisk timian, omkring 1½ liter vand og indmaden, gumpen og halsen fra anden. (Indmaden, gumpen og halsen skal brunes af først. Rigtig god jul!