Her finder du den perfekte stegetid på and. En oversigt over hvor længe anden skal steges ud fra hvor stor din and og andesteg er.
Hvad er den rigtige stegetid på and?
Det spørgsmål er jo meget godt at kende svaret på inden du smider en and i ovnen.
Info om stegetiden
Stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på anden, og derfor følger her en god tommelfingerregel om stegning af and.
Stegetiden er den samme hvad enten det er i ovn eller gril - når blot du holder den samme stegetemperatur. I grillen er det ved indirekte varme.
Og det bedste resultat får du når du steger anden ved 160 grader varmluft, hvilket disse stegetider er beregnet på.
Stegetider på en and
En and på 2 kilo skal steges i cirka 2 timer
En and på 2,5 kilo skal steges i cirka 2,5 timer
En and på 3 kilo skal steges i cirka 3 timer
En and på 3,5 kilo skal steges i cirka 3,5 timer
En and på 4 kilo skal steges i 4 timer
Stegetiden på and er nemlig cirka 30 minutter pr. halve kilo.
Fyld i anden
Og så skal du fylde anden med svesker og æblebåde, så du får det mest saftige andekød.
Skær gumpen af anden, og luk hullet med en kødnål.
Jeg plejer blot at salte anden med et par spiseskefulde salt og intet andet. Så det er ikke nødvendigt at krydre med andet.
Sprødt skind
Hvis du ønsker mere sprødt andeskind, kan du med fordel giv den en tur under grillen i ovnen til sidst.
Men pas på skindet ikke bliver sort, for det kan gå hurtigt!
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i en færdigstegt and skal i øvrigt være på 75 grader.
Så er du sikker på en mør og saftig and, der ikke er tør.
Her kan du i øvrigt se hvordan du laver den bedste andesovs.
Opskrift på andesteg
Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTSådan gør du
- Forvarm din ovn til 160 grader varmluft.
- Anden klargøres. Skylles og duppes tør, og saltes indvendigt.
- Fyld anden op med æblebåde og svesker, og du kan også komme nogle appelsinbåde i, hvis du synes det.
- Luk anden med en kødnål, så fyldet ikke falder ud under stegningen.
- Smør eventuelt anden med lidt olie, og gnid derefter anden grundigt med salt.
- Din andesteg lægges på en rist, der igen lægges ovenpå en bradepande, så du kan opfange skyen til en andesovs.
- Kom vand i bradepanden, så du har 2-3 millimeter vand i bunden af fadet/bradepanden.
- Stil anden i ovnen med brystet nedad, og nu skal den have i alt tre timer. Men efter en time vendes anden om, så den steges færdig i de sidste to timer med brystkødet opad!
- Undervejs er det en god idé, at hælde skyen op i en gryde, og derefter komme lidt nyt vand i fadet, hvorefter anden steges videre. Gør det gerne ca. halvvejs.
- Er skindet på din andesteg ikke helt sprødt til sidst, får den lige en tur under grillen.
- Kernetemperaturen i en stegt and skal være 75 grader, så brug stegetermometer. Og husk at det er kernetemperaturen, der bestemmer hvornår anden er færdig - ikke tiden!
Tips
I fadet eller bradepanden med vand kan der lægges nogle rodfrugter i små tern.
Lidt løg er også fint, for at give skyen lidt ekstra smag.
Du kan i øvrigt med fordel lave din andesteg i god tid, og så blot partere og anrette anden på et fad.
Derefter er det blot at varme andestegen lige servering - se her hvordan du varmer en parteret and.
Se også mine opskrifter på:
Rødkålssalat med appelsin og ristede mandler
Hej Henny
He he - så skal du endelig lade den blive på. Jeg kender også andre, der holder af andegumpen, mens andre gerne ser den fjernet. Så det er nok en smagssag 🙂
Tak for indspark.
De bedste hilsner
Holger
hvis jeg skulle skære gumpen af ville jeg blive mødt af sure miner.............i min familie er den en delikatesse
Hej Helle
Da du anvender varmluft bør det ikke betyde noget. Hverken i forhold til hvordan ænderne er placeret i ovnen eller i forhold til stegetiden.Så det burde stadig passe med tiden.
Med de bedste hilsner og ønsket om en rigtig god jul
Holger
jeg skal stege to ænder à 3,4 kg. De kan lige være der, men jeg tænkte om ikke jeg skulle bytte rundt på dem efter den halve tid, altså så den side, der er i midten kommer ud på ydersiden? Skal ænderne have længere stegetid, når der er to (og der derfor er fyldt godt op i ovnen)? Mange hilsner, Helle
Hej Marie
Du kan sagtens alligevel stege en and. Det har man jo gjort længe før varmluft blev opfundet 🙂
Skru i stedet ovnen op på 180 grader, og giv anden sammen stegetid som anvist.
Med de bedste hilsner - og ønsket om en god jul
Holger
Hej !
Jeg har desværre ikke en varmluft ovn så hvad tænker du er optimalt mht stegetid ?
Hej, hvad har du i bradepanden når det er i ovn ?
Mvh Rikke