Her finder du den perfekte stegetid på and. En oversigt over hvor længe anden skal steges ud fra hvor stor din and og andesteg er.
Hvad er den rigtige stegetid på and?
Det spørgsmål er jo meget godt at kende svaret på inden du smider en and i ovnen.
Info om stegetiden
Stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på anden, og derfor følger her en god tommelfingerregel om stegning af and.
Stegetiden er den samme hvad enten det er i ovn eller gril - når blot du holder den samme stegetemperatur. I grillen er det ved indirekte varme.
Og det bedste resultat får du når du steger anden ved 160 grader varmluft, hvilket disse stegetider er beregnet på.
Stegetider på en and
En and på 2 kilo skal steges i cirka 2 timer
En and på 2,5 kilo skal steges i cirka 2,5 timer
En and på 3 kilo skal steges i cirka 3 timer
En and på 3,5 kilo skal steges i cirka 3,5 timer
En and på 4 kilo skal steges i 4 timer
Stegetiden på and er nemlig cirka 30 minutter pr. halve kilo.
Fyld i anden
Og så skal du fylde anden med svesker og æblebåde, så du får det mest saftige andekød.
Skær gumpen af anden, og luk hullet med en kødnål.
Jeg plejer blot at salte anden med et par spiseskefulde salt og intet andet. Så det er ikke nødvendigt at krydre med andet.
Sprødt skind
Hvis du ønsker mere sprødt andeskind, kan du med fordel giv den en tur under grillen i ovnen til sidst.
Men pas på skindet ikke bliver sort, for det kan gå hurtigt!
Ekstra tip: Prik huller i skindet på anden hele vejen rundt. Især i skindet på bryst og lår. Brug en tandstikker eller kødnål. Det giver dig mere sprødt andeskind.
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i en færdigstegt and skal i øvrigt være på 75 grader.
Så er du sikker på en mør og saftig and, der ikke er tør.
Her kan du i øvrigt se hvordan du laver den bedste andesovs.
Opskrift på andesteg
Ingredienser
- 1 and på ca. 3 kilo
- æbler
- svesker
- salt
Sådan gør du
- Forvarm din ovn til 160 grader varmluft.
- Anden klargøres. Skylles og duppes tør, og saltes indvendigt.
- Fyld anden op med æblebåde og svesker, og du kan også komme nogle appelsinbåde i, hvis du synes det.
- Luk anden med en kødnål, så fyldet ikke falder ud under stegningen.
- Smør eventuelt anden med lidt olie, og gnid derefter anden grundigt med salt.
- Din andesteg lægges på en rist, der igen lægges ovenpå en bradepande, så du kan opfange skyen til en andesovs.
- Kom vand i bradepanden, så du har 2-3 centimeter vand i bunden af fadet/bradepanden.
- Stil anden i ovnen med brystet nedad, og nu skal den have i alt tre timer. Men efter en time vendes anden om, så den steges færdig i de sidste to timer med brystkødet opad!
- Undervejs er det en god idé, at hælde skyen op i en gryde, og derefter komme lidt nyt vand i fadet, hvorefter anden steges videre. Gør det gerne ca. halvvejs.
- Er skindet på din andesteg ikke helt sprødt til sidst, får den lige en tur under grillen.
- Kernetemperaturen i en stegt and skal være 75 grader, så brug stegetermometer. Og husk at det er kernetemperaturen, der bestemmer hvornår anden er færdig - ikke tiden!
Se video til opskrift
Næringsindhold
Tips
I fadet eller bradepanden med vand kan der lægges nogle rodfrugter i små tern.
Lidt løg er også fint, for at give skyen lidt ekstra smag.
Du kan i øvrigt med fordel lave din andesteg i god tid, og så blot partere og anrette anden på et fad.
Derefter er det blot at varme andestegen lige servering - se her hvordan du varmer en parteret and.
Se også mine opskrifter på:
Udskæring af and
I videoen her kan du se, hvordan du nemt parterer og udskærer en andesteg.
Liss Lindholm
Jeg har taget min fine and ud af ovnen! For det sprøde skind?: skal jeg give den grill nu eller kan jeg gøre det i morgen, når jeg gør færdig og varmer den i ovnen?
God jul 🎄
Holger Rørby Madsen
Hej Liss
Det lyder lækkert - og du kan sagtens vente med at grille andeskindet til i morgen lige inden servering. Pensl den med lidt andefedt inden da.
Rigtig glædelig jul
Holger
Merete Møller Christophersen
Kære Holger,
Jeg er bare nødt til at fortælle dig, at du gør en forskel i min hverdag.
Så popper der en opskrift op i min indbakke, jeg tænker ‘hmmm, det lyder da som god mandagsmad, det prøver vi’ - og hele familien siger ‘uuuuhm hvor smager det godt’. Det kan være svært at finde på - og så ender man i de samme 4-5 faste retter. Men det har du lavet om på.
Jeg er lige i gang med at lave ænder efter din opskrift - spændt, men det bliver sikkert godt 😃
Mange hilsner
Merete
Holger Rørby Madsen
Hej Merete
Mange tak for de pæne ord - det er jeg super glad for at høre.
Og ja, det er godt med masser af inspiration til maden - og dejligt at prøve mange retter af 🙂
God fornøjelse med ænderne - det skal nok blive godt.
Alt det bedste - og fortsat god påske
Holger