Opskrift på nemme og gammeldags pandekager. Se hvordan du laver pandekagedej uden klumper, og få tips og tricks til din pandekagebagning.
Hvad er bedre end nybagte pandekager, som både store og små lystigt guffer i sig.
Dette er den bedste opskrift på de klassiske pandekager, og her får du samtidig et par gode tricks til den helt rigtige pandekagedej, så resultatet altid bliver vellykket.
Grundlæggende er en pandekage en flad kage, der består af klassiske bageingredienser som mælk, mel, æg og sukker. Typisk nydes de med syltetøj, sukker eller is.
Denne pandekageopskrift giver ca. 10 nemme pandekager, hvilket passer til fire personer. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåden.
Og personligt synes jeg, at det er verdens bedste pandekager. Velbekomme.
Opskrift på pandekager
Ingredienser
- 3 deciliter mælk
- 150 gram hvedemel
- 4 æg
- 1 teskefuld vaniljesukker kan udelades men giver smag
- 2 teskefulde sukker
- 0,5 teske kardemomme lille teske, kan udelades helt
- 1 nip salt
- smør til panden
Sådan gør du
- Kom hvedemelet op i en skål, og pisk halvdelen af mælken sammen med melet så der ikke er klumper tilbage. Pisk derefter resten af mælken ind i dejen. På den måde undgår du altid klumper i din pandekagedej.
- Pisk så æggene i et ad gangen, og tilsæt så vaniljesukker, sukker og kardemomme. Kom også lidt salt ved. Pisk igen pandekagedejen jævn.
- Stil skålen med den færdiglavede pandekagedej i køleskabet i en halv time.
- Smelt lidt smør på en middelvarm pande og varm panden godt igennem. Kom dej på, og vend panden rundt, så pandekagen fordeles jævnt i panden.
- Bag pandekagen gylden på begge sider, og læg til side. Tilfør en ny klat smør til hver pandekage, da smørret er med til at give dine pandekager smag.
- Læg dem efterhånden på et fad, som du holder varm i en 70 grader varm ovn.
Se video til opskrift
Næringsindhold
4 tips til den perfekte pandekage
- Lad altid din pandekagedej hvile 30 minutter i køleskabet. Så er pandekagerne nemme at bage, og de hænger bedre sammen.
- Varm din pande godt op. Typisk bliver den første pandekage aldrig perfekt, og det skyldes ofte at panden simpelthen ikke er varm nok endnu. Så hav lidt tålmodighed.
- Brug en god pande. Gerne med teflon/sliplet belægning - og allerbedst er de specielle pandekagepander med lav kant, hvor du nemt kan få fat under pandekagerne, når de skal vendes.
- Brug smør. Det er ikke altid nødvendigt at anvende smør til bagning af alle pandekagerne, men mest i starten. Men smørret giver altså også god smag, så jeg vil anbefale en lille klat smør til hver eneste pandekage. For smagens skyld.
Pandekagedej uden klumper
Du kan sagtens undgå irriterende klumper i dejen med en nem fremgangsmåde. Kom melet i en skålet, og pisk gradvist lidt af mælken i, og når den tykke pandekagedej er fri for klumper, kan du nemt piske resten af mælken i.
Og vupti, en pandekagedej helt uden klumper.
Du kan i øvrigt også bruge en stavblender til at lave pandekagedejen, eller for den sags skyld køre dejen i en blender. Så undgår du i hvert fald også klumper i dejen.
Ønsker du pandekagerne mere søde tilsættes lidt mere sukker.
Køl pandekagedejen af en halv times tid, og steg så pandekagerne i smør. Det giver en pandekage den helt rigtige smøragtige smag.
Pandekagerne kan i øvrigt med fordel holdes varme i ovnen.
Se også: Verdens bedste vafler
Nemme pandekager med is
Verdens bedste pandekager med is er en vanvittig lækker og populær dessert, og de er nemme at lave.
Her følger du blot den angivne pandekageopskrift, men du kan med fordel tilsætte lidt reven citronskal til dejen. Husk, at det skal være en økologisk citron.
Pandekagerne bages som anvist, og foldes derefter sammen to gange. Altså først på midten, og derefter igen midten.
Hold evt. pandekagerne lune i ovnen, mens du bager dem alle færdige.
Ved anretning af de lækre pandekager med is, skærer du bjælker af is ud og lægger ind i pandekagerne. Alle slags is kan anvendes, men jeg foretrækker en god vaniljeis.
Du kan også folde en hel pandekage ud, og lægge is i en række på pandekagen, og derefter rulle den sammen om isen. Det er også lækkert.
Endelig kan du selvfølgelig også blot folde pandekagerne sammen, og anrette dem pænt på en tallerken sammen med en kugle is. Eller to.
Se også: De populære bananpandekager
Dessert pandekager i ovn
Du kan også lave lækre dessert pandekager, og dem får du opskriften på her.
Fordel en stor teskefuld abrikosmarmelade (eller lidt mere) på hver pandekage, hvorefter du ruller dem sammen.
Læg pandekagerne i et ildfast fad beklædt med bagepapir, og drys dem med lidt flormelis og mandelflager eller hasselnøddeflager.
Stil fadet med dine dessert pandekager i ovnen ved 185 grader varmluft, og her skal de have cirka 10 minutter.
Pandekagerne serveres lune med is og eventuelt friske bær.
Uden mel
Det er også muligt at bage pandekager uden mel, og det får du denne opskrift på:
Her starter du med at komme 150 gram finvalsede havregryn i en skål sammen med tre deciliter mælk og to æg.
Lad det stå og trække 10 minutter, hvorefter du tager en stavblender og blender det til en pandekagedej.
Kom så en teskefuld vaniljesukker, lidt salt og kardemomme i, og så er du klar til at bage pandekager uden mel.
Bages på en varm pande med smør.
Nem pandekage uden mælk
Lider du af laktoseallergi, kan du nemt bage pandekager uden mælk.
Her er en nem pandekageopskrift uden mælk:
Fire æg piskes sammen, hvorefter du pisker fire deciliter vand i. Pisk derefter 250 gram hvedemel i, og tilsæt også lidt kardemomme, lidt salt og fem spiseskefulde olie. Olien kan erstattes af to store spiseskefulde margarine.
Pisk pandekagedejen jævn, og steg den derefter på en varm pande.
Med kærnemælk
Du kan også bage himmelsk lækre pandekager med kærnemælk.
De bliver lidt mere fyldige i både konsistens og smag - og lidt mindre søde.
Her udskifter du blot mælk med samme mængde kærnemælk. Ellers følges fremgangsmåden.
Se også: Amerikanske pancakes med blåbær
Frysning
Kan man fryse pandekager? Ja da, det kan du sagtens.
Min egen erfaring er, at der normalt altid er spist op når der laves pandekager, men skulle du have nogen til overs, kan du sagtens fryse dem ned.
Man skulle i øvrigt også kunne fryse pandekagedej, men det har jeg ikke prøvet endnu.
Pandekagerne er også anvendt i litteraturens verden, hvor eks. Rasmus Klump og Peter Plys er særligt glade for dem. Og i brødrene Grimms eventyr Hans og Grete består heksens hus blandt andet af pandekager.
Spørgsmål og svar
Kan man bage pandekagerne uden smør?
Det kan du sagtens. Husk dog at panden skal være meget varm inden du kommer pandekagedejen på.
Skal pandekagedej hvile?
Ja, du skal altid lade dejen til dine pandekager hvile. Det gør at pandekagerne bliver flottere og ikke så nemt går i stykker.
Hvordan undgår man klumper i pandekagedej?
Du undgår klumper ved at starte med at piske mel og mælk sammen. Pisk lidt af mælken i lidt af gangen.
Ana Carolina
Bedste opskrift, jeg har prøvet
Holger Rørby Madsen
Hej Ana Carolina
Mange tak - det er jeg glad for at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Bibi Fabiansen Larsen
Lærte af min
mor i 1950 at komme hvidtøl i pandekage dejen.
De bliver ekstra sprøde 😋