Opskrift på gammeldags pandekager, og du kan også se hvordan du laver dessert pandekage, uden mel eller mælk, med øl, i ovn og med banan.
Hvad er bedre end nybagte pandekager, som både store og små lystigt guffer i sig.
Dette er den bedste opskrift på de klassiske pandekager, og her får du samtidig et par gode tricks til den helt rigtige pandekagedej, så resultatet altid bliver vellykket.
5 tips til den perfekte pandekage
- Lad altid din pandekagedej hvile 30 minutter i køleskabet. Så er pandekagerne nemmere at bage, og de hænger bedre sammen.
- Varm din pande godt op. Typisk bliver den første pandekage aldrig perfekt, og det skyldes ofte at panden simpelthen ikke er varm nok endnu. Så hav lidt tålmodighed.
- Brug en god pande. Gerne med teflon/sliplet belægning - og allerbedst er de specielle pandekagepander med lav kant, hvor du nemt kan få fat under pandekagerne, når de skal vendes.
- Brug smør. Det er ikke altid nødvendigt at anvende smør til bagning af alle pandekagerne, men mest i starten. Men smørret giver altså også god smag, så jeg vil anbefale en lille klat smør til hver eneste pandekage. For smagens skyld.
- Opbevaring og holdbarhed. For det første skal du ikke fryse pandekager. Jeg synes aldrig det bliver godt. Bag i stedet pandekagerne og opbevar dem tildækket i køleskabet. Her kan pandekager sagtens holde i et par dage.
Opskriften her giver ca. 10 pandekager, hvilket passer til fire personer.
Opskrift på pandekager
Ingredienser
- 3 deciliter mælk
- 150 gram hvedemel
- 4 æg
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 2 teskefulde sukker
- 0,5 teske kardemomme lille teske, kan udelades helt
- 1 nip salt
Sådan gør du
- Kom hvedemelet op i en skål, og pisk halvdelen af mælken sammen med melet så der ikke er klumper tilbage. Pisk derefter resten af mælken ind i dejen. På den måde undgår du altid klumper i din pandekagedej.
- Pisk så æggene i et ad gangen, og tilsæt så vaniljesukker, sukker og kardemomme. Kom også lidt salt ved. Pisk igen pandekagedejen jævn.
- Stil skålen med den færdiglavede pandekagedej i køleskabet i en halv time.
- Smelt lidt smør på en middelvarm pande og varm panden godt igennem. Kom dej på og vend panden rundt så pandekagen fordeles jævnt i panden.
- Bag pandekagerne gyldne på begge sider, og læg til side. Tilfør en ny klat smør til hver pandekage, da smørret er med til at give pandekagerne smag.
- Læg dem efterhånden på et fad, som du holder varm i en 70 grader varm ovn.
Pandekagedej uden klumper
Du kan sagtens undgå irriterende klumper i dejen med en nem fremgangsmåde. Kom melet i en skålet, og pisk gradvist lidt af mælken i, og når den tykke pandekagedej er fri for klumper, kan du nemt piske resten af mælken i.
Og vupti, en pandekagedej helt uden klumper.
Du kan i øvrigt også bruge en stavblender til at lave pandekagedejen, eller for den sags skyld køre dejen i en blender. Så undgår du i hvert fald også klumper i dejen.
Ønsker du pandekagerne mere søde tilsættes lidt mere sukker.
Køl pandekagedejen af en halv times tid, og steg så pandekagerne i smør. Det giver en pandekage den helt rigtige smøragtige smag.
Pandekagerne kan i øvrigt med fordel holdes varme i ovnen.
Dessert pandekager
Du kan også lave lækre dessert pandekager, og dem får du opskriften på her.
150 gram hvedemel vejes af i en skål, hvorefter tre deciliter sødmælk gradvist piskes ind i melet, så du får en pandekagedej uden klumper. Derefter piskes fire æg i et ad gangen, og der kommes også et lille nip salt i.
Kornene skrabes ud af en vaniljestang, og de tilsættes sammen med en spiseskefuld sukker. Rør pandekagedejen ud, og stil den på køl i 30 minutter.
Bag pandekagerne i smør på en pande og du får cirka 10 dessert pandekager af denne opskrift. Dessert pandeager skal ikke være alt for store, så brug en mindre pande til dem.
Fordel en stor teskefuld abrikosmarmelade (eller lidt mere) på hver pandekage, hvorefter du ruller dem sammen.
Læg pandekagerne i et ildfast fad beklædt med bagepapir, og drys dem med lidt flormelis og mandelflager eller hasselnøddeflager.
Stil fadet med dine dessert pandekager i ovnen ved 185 grader varmluft, og her skal de have cirka 10 minutter.
Pandekagerne serveres lune med is og eventuelt friske bær.
Med banan
Du kan også lave lækre bananpandekager med denne nemme opskrift.
Her kommes der blandt andet havregryn i pandekagedejen, og det gør dem altså endnu sundere.
Bananpandekagerne er super nemme at lave, og et kæmpe hit i madpakken.
Uden mel
Det er også muligt at bage pandekager uden mel, og det får du denne opskrift på:
Her starter du med at komme 150 gram finvalsede havregryn i en skål sammen med tre deciliter mælk og to æg.
Lad det stå og trække 10 minutter, hvorefter du tager en stavblender og blender det til en pandekagedej.
Kom så en teskefuld vaniljesukker, lidt salt og kardemomme i, og så er du klar til at bage pandekager uden mel.
Bages på en varm pande med smør.
Pandekager uden mælk
Lider du af laktoseallergi, kan du nemt bage pandekager uden mælk.
Her er en nem opskrift på pandekager uden mælk:
Fire æg piskes sammen, hvorefter du pisker fire deciliter vand i. Pisk derefter 250 gram hvedemel i, og tilsæt også lidt kardemomme, lidt salt og fem spiseskefulde olie. Olien kan erstattes af to store spiseskefulde margarine.
Pisk pandekagedejen jævn, og steg den derefter på en varm pande.
Pandekager med øl
Pandekager med øl er også lækkert, og her kan du bruge enten hvidtøl eller en almindelig pilsner øl.
Personligt synes jeg det fungerer bedste med hvidtøl, der både har lidt sødme og en lidt karamelagtig smag.
Du kan erstatte cirka halvdelen af mælken med tilsvarende mængde hvidtøl, og derefter bage dine ølpandekager på en varm pande. Bag altid pandekagerne i smør.
Pandekager i ovn
Du skal i øvrigt også prøve at bage pandekager i ovn, for det giver dig en helt ny pandekage oplevelse.
Ovnbagte pandebager er ganske nemme at lave, og du finder min opskrift på dem lige her.
Madpandekager
Madpandekager laves uden sukker, og er gode at fylde med blandt andet kylling og salat.
Opskriften på madpandekager:
Kom fire deciliter hvedemel i en skål, og pisk gradvist mælken i, og fortsæt indtil der ikke er klumper i dejen.
Derefter piskes æggene i et ad gangen sammen med lidt salt. Lad dejen hvile en halv time i køleskabet.
Bag så madpandekagerne på en varm pande med smør.
Fyld kan være kylling, skinke, bacon, maser af salat, peberfrugt og meget andet.
I samme boldgade kan du lave spinatpandekager uden sukker.
Frysning
Kan man fryse pandekager? Ja da, det kan du sagtens.
Min egen erfaring er, at der normalt altid er spist op når der laves pandekager, men skulle du have nogen til overs, kan du sagtens fryse dem ned.
Man skulle i øvrigt også kunne fryse pandekagedej, men det har jeg ikke prøvet endnu.
Kalorier
Næringsindhold pr. 100 gram
Kalorier: 225
Fedt: 10 gram
Kulhydrat: 27 gram
Portein: 7 gram
Fakta om pandekager
Det kan du sagtens. Husk dog at panden skal være meget varm inden du kommer pandekagedejen på.
Ja, du skal altid lade dejen til dine pandekager hvile. Det gør at pandekagerne bliver flottere og ikke så nemt går i stykker.
Du undgår klumper ved at starte med at piske mel og mælk sammen. Pisk lidt af mælken i lidt af gangen.
Se også disse pandekageopskrifter:
Har selv fundet svar: Grunden er, at melet i hviletiden opsuger vædske, således at dejen ikke ændrer tykkelse fra første til sidste pandekage.
Hvorfor skal pandekagedejen egentlig stå i køleskab en halv time? Hvilken forskel gør det? Mvh
Jeg gemmer af og til nogle dine opskrifter...eller printer dem ud - dem jeg bruger oftest, så er jeg sikker på at ha dem hvis de på et tidspunkt bliver fjernet eller skiftet ud med andre, jeg er bare så ærgerlig over at når man bruger din “print” funktion så kommer der aldrig billede med, er det meget besværligt at lave det så billedet følger med? Der er mange af andres hjemmesider hvor det ikke er noget problem
Tak for utrolig mange lækre opskrifter...og ugeplaner.