Opskrift på verdens bedste æbleskiver, som mormor lavede dem. En god og gammeldags opskrift med kærnemælk, og æbleskiverne er nemme at bage.
Æbleskiver er elsket af de fleste, og her er en god og gammeldags opskrift, hvor æbleskiverne selvfølgelig laves med kærnemælk.
En god, nem og sikker opskrift, der giver luftige og gammeldags æbleskiver med den helt rigtige smag. Og præcist som æbleskiverne skal smage.
Netop kærnemælken gør, at æbleskiverne ikke bliver hvinende søde, men samtidig heller ikke syrlige i smagen. Her får du også en video med fremgangsmåden, så du i ro og mag kan se, hvordan du gør.
Æbleskiverne minder jo en del om pandekager og vafler, men der er jo forskel. Ikke kun i formen, men også smagen.
Opskrift på æbleskiver
Ingredienser
- 250 gram hvedemel
- 15 gram sukker
- 1 teske kardemomme stødt
- 1 teske natron
- 5 deciliter kærnemælk
- 2 æg
- Lidt citronskal reven, fra en økologisk citron
- smør til bagning af æbleskiver
Sådan gør du
- Kom hvedemel i en skål sammen med natron, sukker og lidt kardemomme, og bland det sammen. Kardemomme kan udelades. Tilsæt mere sukker, hvis du ønsker mere søde æbleskiver.
- Derefter pisker du gradvist kærnemælken i, så du efterhånden får en dejlig æbleskivedej. På den måde undgår du også klumper i dejen. Riv også lidt citronskal, men undgå det hvide, da det er bittert.
- Når kærnemælken er pisket i, tilsætter du et æg ad gangen, som du også pisker ind i dejen.
- Stil nu skålen med æbleskivedejen på køl i 30 minutter.
- Varm en æbleskivepande godt op, og kom klatter med smør i alle hullerne. Det er vigtigt, at der især i første bagning af æbleskiver er godt med fedtstof. Husk også at varme æbleskivepanden godt igennem.
- Du kan også sprøjte æbleskivepanden med olie, men jeg synes smør giver den bedste smag til æbleskiverne.
- Fyld så æbleskivedej i hullerne, og de skal være cirka to tredjedele fyldt med dej.
- Når der er dannet skorpe på æbleskiverne, skal de vendes rundt med en gaffel eller en strikkepind, så resten af dejen også bliver bagt. Og æbleskiverne får den runde form.
- Den samlede bagetid på æbleskiver er cirka fem minutter pr. pandefuld.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Server straks de nybagte æbleskiver med syltetøj og flormelis.
Du kan lægge de færdige æbleskiver i et ildfast fad, og holde dem lune i en ovn ved 100 grader almindelig over- og undervarme.
Gerne med et fad med lidt vand i bunden af ovnen.
Hvornår er æbleskiver færdigbagte?
Du kan nemt se hvornår dine æbleskiver er færdigbagte.
Brug en kødnål eller tandstikker, stik i en æbleskive, og hvis ikke der hænger dej ved, ja så er de klar til at blive nydt.
Så det er nemt at tjekke.
Æbleskiver med gær
Du kan også lave lækre æbleskiver af en æbleskivedej med gær.
Det gør du med Madame Stoquer's lækre æbleskiver med gær, der er en opskrift fra Newyorker By Heart, der nu bor på Madens Verden.
Du skal bruge:
250 gram mel
1 teske sukker
Lidt salt
25 gram gær
4½ deciliter piskefløde
4 æg
1½ teske kardemomme
Fintrevet skal af 1 citron
Sådan gør du
Smuld gæren i en god, stor skål og kom sukker ved, lad det stå et par minutter, så "smelter" gæren.
Kom fløde og æg i skålen og pisk det sammen.
Bland kardemomme, fintrevet citronskal og salt i melet, kom det i skålen og rør godt, så der ikke er nogen klumper.
Dæk skålen til med et viskestykke og lad den stå og hæve på køkkenbordet i 2 timer.
Slå dejen ned med en ske. Varm æbleskivepanden op, kom lidt flydende smør i hullerne og fyld dejen i med en ske. Vend dem så de blive runde, fine og gyldne. Drys med flormelis inden servering.
Jeg er i fuld gang med at lave dine æbleskiver, men de er svære at lave fine runde og få bagt ordentlig. Jeg har lavet æbleskiver mange gange, med stort held, men der kom jeg pisket æggehvide i, så de blev mere luftige.
Hej Heidi
Det kan også godt drille lidt, men drej dem kun en kvart eller halv omgang hver gang de vendes, og du kan også efterfylde æbleskiverne med lidt æbleskivedej. Så skal du nok få styr dem 🙂
Alt det bedste
Holger
Nem opskrift - men de smager ikke af særlig meget..
Hej Charlotte
Tak for det - og du kan sagtens tilsætte mere citron og kardemomme, hvis dette ønskes. Det er jo en smagssag 🙂
Alt det bedste
Holger