Den bedste opskrift på sprøde og hjemmebagte vafler med citron og kardemomme. Lav en himmelsk lækker vaffel i dit vaffeljern, og det er tilmed nemt.
Der er ikke meget som slår nybagte, varme og sprøde vafler. De fungerer både som dessert eller som led i eftermiddagshyggen, f.eks. i weekenden eller i ferier.
Og så er det ofte både nemt og hurtigt at bikse en vaffeldej sammen.
Selve bagningen af vaflerne sker i et vaffeljern. Det kan være hyggeligt at gøre sammen ved spisebordet, så I er sikre på at vaflerne er varme og sprøde, når de skal spises.
God fornøjelse med vaffelbagningen!
Prøv også mine populære opskrifter på:
Opskrift på vafler
Vafler
Ingredienser
- 400 gram hvedemel
- 125 gram rørsukker
- 1 teske bagepulver
- 1 teske natron
- 1 teske kardemomme
- 650 gram sødmælk - svarende til 6,5 dl.
- 1 citron - fintrevet skal
- 2 æg
- 1 nip salt
- 150 gram smør - smeltet
Sådan gør du
- Vaffeldej: Bland 400 gram hvedemel, 125 gram rørsukker, 1 teske bagepulver, 1 teske natron og 1 teske kardemomme sammen i en skål og rør det igennem
- Tilsæt gradist 650 gram sødmælk vog pisk det godt igennem, så der ingen klumper er i din vaffeldej.
- Pisk citronskal fra 1 citron og 2 æg i. Kom også 1 nip salt i dejen.
- Smelt 150 gram smør og rør det i til sidst.
- Dæk din vaffeldej til, og stil den på køl i 1 times tid.
- Bag dine vafler sprøde og server dem friskbagte og varme med flødeskum, syltetøj og rørsukker. Det bliver ikke meget bedre.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Ekstra tips
En vaffel er som nævnt længere oppe bedst lige når den kommer ud af vaffeljernet. Så nyd dine nybagte vafler straks efter bagningen.
Kan vafler fryses?
Får du ikke spist alle vaflerne, kan du sagtens bare fryse dem ned. Læg vaflerne mellem to stykker madpakkepapir og frys dem så ned.
Vaflerne tages op i god tid, så de når at tø op. Derefter kan de varmes i et vaffeljern, i ovnen eller evt. på en brødrister.
Er dejen til vafler og pandekager den samme?
Er der forskel på dejen til vafler og pandekager? Ja, det er der faktisk, selvom dejen til en vaffel og en pandekage kan minde meget om hinanden.
Forklaringen er, at vaflerne jo netop skal være sprøde, og det kræver blandt andet lidt mere fedtstof, hvorfor en vaffeldej typisk indeholder mere smør.
Kan jeg gemme vaffeldej?
Ja, det kan du sagtens. Kom vaffeldejen i køleskabet – her kan den sagtens holde sig i op til et døgn, hvorefter du kan bage friske og sprøde vafler.
Tips til bagning af vafler
At bage vafler lyder måske meget nemt, men mange ender desværre alligevel op med en omgang bløde vafler, så man bliver i tvivl om det faktisk er en vaffel – eller en våd avis.
Men, men, men: Ingen grund til panik, for det er faktisk ganske lidt der skal til.
For det første kræver det selvfølgelig en god opskrift på vafler. Den får du lidt længere nede på siden her, og så er det problem løst.
Bagetid på vaffel
Det næste er, at man ofte kommer til at bage vaflerne i for kort tid. Selvfølgelig skal de ikke brænde på, men en god vaffel skal faktisk bages lidt længere end man umiddelbart tror.
Så giv altid lige dine vafler lidt mere tid i vaffeljernet. Prøv dig frem, for tiden kan være forskellig fra vaffeljern til vaffeljern.
Undgå bløde vafler
Det tredje er, at de færdigbagte vafler ofte lægges på en tallerken, når de kommer ud af vaffeljernet. Og her opstår det næste problem.
Ved at lægge de nybagte vafler på en plan overflade, dannes der nemlig hurtigt kondens – og du kan være ret sikker på, at vaflerne bliver bløde.
Skal vaflerne ikke spises med det samme, skal de friske og nybagte vafler derfor altid lægges på en rist, hvor de køles en smule af og samtidig bevarer sprødheden.
Så opsummeringen på de perfekte vafler er altså: Den gode opskrift her, tid nok i vaffeljernet og afkøling på en rist.
Vafler med kærnemælk
Du kan også lave de populære kærnemælksvafler.
Her skal du bruge:
300 gram kærnemælk
200 gram hvedemel
1 nip salt
150 gram vand
15 gram sukker
10 gram bagepulver
5 gram vaniljesukker
100 gram smør smeltet
1 æg
Fremgangsmåde
- Start med at veje kærnemælk og hvedemel af i en skål sammen med et nip salt, og pisk det derefter ud med et piskeris. På den måde undgår du klumper i din vaffeldej. En elpisker kan selvfølgelig også anvendes.
- Pisk derefter vand, sukker og vaniljesukker ind i dejen.
- Til sidst piskes smeltet smør og et æg i, og vaffeldejen piskes helt jævn.
- Stil skålen med dejen til dine vafler i køleskabet, hvor den gerne må hvile i 30 minutter.
- Varm din vaffeljern op, og det skal være helt varmt inden du starter. Spray eventuelt med lidt olie.
- Kom dejen i og bag vaflerne i cirka 2-3 minutter, afhængig hvor meget dit vaffeljern varmer.
- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: