Frikassé med kalv er en rigtig sommerfrikassé, og her er min opskrift med både grønne og hvide asparges. Sommerens bedste mad, som nydes med nye kartofler.
Her er min opskrift på frikassé med kalv, og det er altså en ægte sommerklassiker, når vi taler dansk mad.
Her lavet med store tern af kalvetykkam, som jeg synes passer perfekt til en kalvefrikassé.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer, og der er rigeligt i denne opskrift.
Rester køles hurtigt ned og smager endnu bedre dagen efter. Se også min populære opskrift på kalvefrikasse med asparges og porrer).
Opskrift på frikassé
Frikassé med kalv, grønne og hvide asparges
Ingredienser
- 800 gram kalvetykkam
- 1 liter vand
- 2 deciliter hvidvin
- 1 gulerod
- 1 porre
- 1 stykke knoldselleri
- 2 laurbærblade
- Lidt persille - og timian
Grøntsager
- 3 gulerødder
- 1 bundt grønne asparges
- 8 hvide asparges
- 150 gram ærter
Sovs
- 3 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 6 deciliter suppe - fra kødet, cirka mængde
- 1 deciliter fløde
- 1 potte persille
- salt og friskkværnet peber
Tilbehør
- 800 gram kartofler - gene nye danske kartofler
Sådan gør du
- Kalvetykkam skæres i grove tern, gerne cirka tre centimeter på hvert led. Puds fedtet af, så du har rene stykker kød.
- Kom kalvekødet i en gryde og hæld vand ved. Kog det op og skum derefter af. Det er vigtigt at skumme grundigt af når du laver frikassé, så fortsæt indtil der ikke er mere skum på vandet.
- Hæld derefter hvidvin ved. Gulerod, porre og knoldselleri skæres i små tern og kommes ved sammen med laurbærblade og lidt frisk persille og timian. Læg låg på og kog ved svag varme i en time og 15 minutter.
- Imens klargøres grøntsagerne, hvor gulerødder skæres i mindre tern og de hvide asparges skrælles. Knæk derefter bundstykket af både de grønne og hvide asparges, hvorefter de skæres i stykker på cirka tre centimeters længde. Man må gerne skulle bruge kniv og gaffel til at spise en frikassé.
- Kog også de nye kartofler så de er møre. Koges i saltet vand. Hæld vandet fra og lad kartoflerne hvile mens du laver frikasseen færdig.
- Hæld kød og suppegrønt i et dørslag, så suppen kommer i en skål. Sortér kødet fra, mens suppegrøntsagerne kasseres.
- Sigt suppen tilbage i gryden, og kog nu gulerodstern i to minutter. Tilsæt de hvide asparges, og kog videre i to minutter. Endelig kommes de grønne asparges ved og koges et minut, inden ærterne lige varmes ved.
- Sigt nu suppen i en skål, og gem de sprøde grøntsager.
- Stil gryden tilbage på komfuret, og smelt smør i gryden. Pisk derefter hvedemel i, hvorefter der piskes suppe i indtil du har den rette konsistens. Jeg plejer at bruge 5-6 deciliter af suppen. Kom derefter fløde ved, og lad den hvide sovs koge i fem minutter.
- Vend derefter forsigtigt kalvekødet i, og varm igennem. Kom så grøntsagerne i og smag til med salt og peber. Din frikasse skal ikke koge videre nu, da grøntsagerne helst skal have lidt bid.
- Endelig hakkes en potte persille fint og vendes i lige inden servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Note
Frikasse med kalv serveres straks sammen med de nye, kogte kartofler, og du kan eventuelt lige drysse med lidt persille til sidst.
Kalvefrikassé er en ægte, dansk sommerklassiker, når vi taler om mad herhjemme.
Det lyse kalvekød er perfekt sammen med årstidens friske grøntsager, herunder altså blandt andet hvide og grønne asparges, nye gulerødder og kartofler.
Hvad er frikasse?
Frikasséen er en ret med store stykker af kød, der laves i en stuvning med hvid sovs. Det er sådan den korte forklaring.
Typisk laves frikasséer typisk med netop kalvekød, men den er også god med lam eller kylling.
Udover kødet og stuvningen, er der altid forskellige slags grøntsager i retten.
Se flere gode opskrifter:
1 kilo kalveculotte i ovn med stegetid og udskæring
Del dine ideer og tanker med os andre her: