Kalvefrikasse er en skøn gryderet, som du bla. laver med kalvekød og diverse grøntsager i en lys sovs. Se også hvad en frikassé er for noget.
Kalvefrikassé er en af de skønneste gryderetter, og retten er heldigvis nem at lave.
Den laves på kalvekød i tern, der først koges mør. Til sidst samles den lækre frikassé med grøntsager i den lyse sovs.
Hvad er frikassé?
Men hvad er en frikassé egentlig for noget?
Det er kort fortalt en ret med kød i tern, der laves i en hvid sovs med grønsager af forskellige slags.
I dette tilfælde en hvid sovs lavet på suppen fra kogningen af kødet.
Og når det er med kalvekød, ja så er der naturligvis tale om en kalvefrikassé.
Se mere inspiration her:
Opskrift på kalvefrikasse
Ingredienser
Til kogning af kalvekød
- 500 gram kalvekød i tern - gerne kalveinderlår
- 1,5 liter boullion høns eller grøntsag
- 1 porretop den grønne del, skåret i skiver
- 2 gulerødder i grove tern
- 2 laurbærblade
- 1 nip salt
- 20-30 peberkorn
Grønsager
- 2 porrer i skiver på ca. 1 centimeter
- 2 gulerødder ca. 1 centimeter skrå skiver
- 8 asparges husk at knække bundstykket af
- 3 deciliter ærter
Til frikasse
- 2 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 4-5 deciliter suppe fra kogning af kalvekødet
- 1 håndfuld persille finthakket
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med komme boullion i en gryde, kog det op og kom kødet i.
- Kom så de øvrige ingredienser fra punktet "kogning af kalvekød" i, og lad det koge op igen. Derefter skruer du ned for varmen, og lader retten simre i en halvanden times tid under låg. Du kan evt. skumme suppen, hvis det er nødvendigt.
- Imens damper du lige gulerødderne nogle minutter. De må gerne have lidt bid, så giv dem først fem minutter. Så kommer du porrerne ved, og damper yderligere 3-4 minutter. Til sidst kommer du ærter og asparges ved, og tager straks gryden af. De skal kun have få sekunder - du varmer jo det hele i sovsen til sidst!
- Når kødet er færdigt, tager du det op på en tallerken med en hulske. De kogte grøntsager fra gryden skal du ikke bruge, men supper sies over i en skål.
- Så gælder det sovsen til din kalvefrikasse. Kom smør i en gryde - ikke kasserolle, den er for lille - og når det er næsten brunt, kommer du melet ved. Pisk rundt, og hæld så gradvist suppen i. Det er svært at sige præcist hvor meget du skal bruge, men bliv ved indtil du synes sovsen har den rette tykkelse. Det er jo en smagssag. Lad sovsen koge igennem.
- Tilsæt så kødet og grøntsagerne, og det simre 4-5 minutter, så din kalvefrikasse varmes igennem.
Næringsindhold
Note
Lige inden servering af kalvefrikassé vendes friskhakket persille i.
Derefter smages den lækre gryderet til med salt, friskkværnet peber og lidt friskpresset citronsaft.
Server kalvefrikasséen med nye kartofler og kølig hvidvin. Det er en vidunderlig ret.
Her finder du mange flere opskrifter på nem aftensmad.
Comments
No Comments