Nødder er sunde, men indeholder samtidig mange kalorier - så hvor mange bør vi spise? Få svaret her og læs, hvorfor nødder og mandler alligevel er sunde
Elsker du også nødder, men er i tvivl om, hvor sunde de egentlig er, og hvor mange du kan spise med god samvittighed?
Vi dykker ned i nøddernes verden, og giver dig svar på dine spørgsmål.
En håndfuld om dagen
Nødder indeholder sunde proteiner, kostfibre, vitaminer, mineraler og er rige på gavnlige umættede fedtsyrer. De kan derfor være et rigtig godt alternativ til slik og søde sager.
Men de har også et højt kalorieindhold, så spis ikke for mange, hvis du vil undgå at vægten stiger.
Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen, at du højst spiser 30 gram nødder om dagen. Det svarer til en lille håndfuld.
Godt for hjertet
Forskning har vist, at nødder kan mindske risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. Spiser du 30 gram om dagen, kan du sænke dit LDL-kolesterol og nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme.
Hjerteforeningen anbefaler derfor, som Fødevarestyrelsen, at du spiser 30 gram nødder hver dag.
Vælg dine nødder med omhu
Der er mange slags nødder at vælge imellem som eksempelvis mandler, valnødder, hasselnødder, paranødder, pecannødder, pistacienødder, cashewnødder og jordnødder.
Men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags du spiser. Tænk over om de er forarbejdede på nogle måder, for eksempel ristede med salt eller sukker.
Vælg gerne dem uden salt og sukker, hvis du i forvejen får rigeligt salt og sukker. Begge bør vi, ifølge de officielle kostråd, spise mindre af.
Kan indeholde giftstoffer
I nogle nødder kan der dannes giftstoffet aflatoksin, der er potentielt kræftfremkaldende. Det dannes af skimmelsvamp under varme og fugtige forhold, og findes oftest i paranødder og pistacienødder, der dyrkes i tropisk klima.
Vælg derfor europæisk producerede nødder, hvis du kan komme til det. De er mest klimavenlige og indeholder ikke giftstoffer som aflatoksin.
Spis desuden ikke for mange ristede nødder, som eksempelvis ristede mandler. Ristningen kan nemlig danne stoffet akrylamid, der er et potentielt kræftfremkaldende stof.
Vær dog ikke bekymret.
Kigger man på de samlede sundhedsfordele over for risikoen, i forhold til eksempelvis aflatoksin og akrylamid, er sundhedsgevinsten højere end risikoen.
Bare hold dig til de 30 gram om dagen og varier gerne, hvilken slags, du spiser.
Et løft til smagsoplevelsen
Nødder smager skønt som de er, og fungerer godt som snack. Men de er desuden en god smagsgiver, og kan give madens smag et løft.
De kan være de sprøde og knasende elementer i en ret, samt give fedme og bidrage med mange smagsnuancer fra sødme til bitterhed.
Kilder: DTU Fødevareinstituttet, Hjerteforeningen og Fødevarestyrelsen.
Læs mere og få inspiration her
Mandler - fakta og alt om både den søde og bitre mandel
Valnøddeboller - nem opskrift på hurtige boller med valnødder
Saltede mandler - opskrift på nemme saltmandler
Om Charlotte Mithril Charlotte Mithril har en solid videnskabelig og praktisk baggrund inden for ernæring, sensorik, fødevarer og sundhed. Hun har bl.a. i hendes ph.d. udviklet den succesfulde Nye Nordiske Hverdagsmad samt opskrifter til den prisvindende bestsellerkogebog af samme navn. Charlotte har tidligere været produktudvikler og sensoriker for Pernod Ricard, medudvikler på MADlejr og har som lektor forsket og undervist i madoplevelser, fødevarer og sensorik. Hun har desuden udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, lavet madprogrammer for TV2 Øst og undervisningsmateriale til Clio Online og Coursera samt været fritidsvinbonde på Sydsjælland.