Hvad skal du spise for at leve sundt og bæredygtigt og mindske risikoen for livsstilssygdomme? Alt du bør vide om de 7 officielle kostråd.
Hvad er sundt og hvad er ikke? Det kan være en jungle som forbruger at finde rundt i.
Derfor har Fødevarestyrelsen lavet 7 officielle kostråd, der er gode at kende til.
Hvis du følger disse 7 kostråd, vil du få dækket dit behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.
Samtidig kan de 7 kostråd hjælpe dig til at beholde en sund vægt samt forebygge livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og kræft.
Kostrådene tager desuden høje for miljø og klima – følger du de 7 kostråd, vil du altså samtidig spise mere bæredygtigt.
1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis mange grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler. Spis desuden fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt en mindre mængde kød.
At spise varieret betyder, at du bør spise forskellige grøntsager og frugter, forskellige kornprodukter, forskellige slags fisk osv.
På denne måde får du de vitaminer og mineraler som kroppen har brug for, og du undgår et højt indtag af uønskede stoffer, der kan være i specifikke fødevarer som for eksempel tungmetaller i nogle typer fisk.
Samtidig er det vigtigt, at du ikke spiser for meget og særligt ikke af de fede, salte og sukkerholdige produkter.
Vær fysisk aktiv og skab balance mellem, hvor meget energi (kalorier) du får gennem maden, og hvor meget du forbruger.
Dette første kostråd er måske det vigtigste! Husker du bare dette ene kostråd, er du langt i en sund livsstil.
2. Spis flere grøntsager og frugter
Spis 6 om dagen, svarende til 600 gram frugt og grønt om dagen. Mindst halvdelen skal være grøntsager og særligt grove grøntsager som rodfrugter, kål og bælgfrugter.
100 gram frugt eller grønt svarer til et æble eller en stor gulerod.
Frugt og grønt indeholder vigtige vitaminer og mineraler samt kostfibre og forebygger hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og kræft.
Grøntsager i forskellige farver indeholder forskellige vitaminer og mineraler, det er derfor vigtigt, at du spiser forskellige slags grøntsager.
3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Af hensyn til din sundhed bør du begrænse dit indtag af kød – især fra firbenede dyr som okse, kalv, lam eller svin og forarbejdet kød.
Forarbejdet kød er røget, saltet, nitritkonserveret kød som kødpålæg, skinke, pølser og bacon.
Det anbefales, at du ikke spiser mere end omkring 350 gram kød om ugen.
Det er desuden godt for klimaet at skære ned for kødet, da produktionen af kød er blandt de fødevarer, der belaster miljøet mest.
I stedet for kød, kan du få dine proteiner fra bælgfrugter og fisk.
Spiser du planterigt og varieret er bælgfrugter, nødder og frø gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Samtidig kan bælgfrugter produceres, så de har et meget lavt klimaaftryk.
Fisk og skaldyr indeholder de sunde omega-3-fedtsyrer, protein samt vitaminer og mineraler som vitamin D, jod og selen, som kan være svære at få nok af fra andre fødevarer. Særligt fede fisk er gode kilder til de vigtige omega-3-fedtsyrer og vitamin D.
Det anbefales, at du spiser 350 gram fisk om ugen, heraf 200 gram fede fisk som sild, makrel, laks og ørred. Spiser du fisk flere gange om ugen, mindsker du risikoen for hjertekarsygdomme.
Det er vigtigt, at du varierer mellem forskellige typer af fisk og vælger de miljøvenlige fisk med for eksempel Ø-mærket, NaturSkånson, MSC- eller ASC-mærket.
Her får du en opskrift på lækker fisk, som de fleste kan lide:
4. Spis mad med fuldkorn
Spis mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Du finder fuldkorn i kornprodukter, hvor hele kornet er med. 75 gram fuldkorn svarer eksempelvis til 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrød.
Fuldkorn indeholder vigtige kostfibre, vitaminer og mineraler og kornprodukter kan også være en vigtig kilde til protein, når du skærer ned for kødet.
Fuldkorn er med til at mindske risikoen for livsstilssygdomme. De er desuden gode for fordøjelsen og mætter godt. Spiser du fuldkorn, kan du altså spise mindre, men opnå den samme mæthedsfølelse og på den måde lettere holde vægten.
5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Vælg planteolier som raps- og olivenolie i stedet for de hårde fedtstoffer som smør og kokosolie. De indeholder flere af de sunde fedtstoffer og mindsker risikoen for hjertekarsygdomme og forhøjet kolesteroltal. De har desuden et lavere klimaaftryk.
Alle typer fedtstof indeholder mange kalorier, spis derfor ikke for meget af det.
Vælg derfor også de magre mejeriprodukter frem for de fede varianter.
Mejeriprodukter som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost indeholder protein samt vitaminer og mineraler som vitamin B2, vitamin B12, fosfor, jod og calcium (kalk). Calcium er vigtig for vores knogler og tænder.
Cirka 250 ml mælk eller mælkeprodukt anbefales dagligt fra 2-års alderen.
6. Spis mindre af det søde, salte og fede
Begræns indtaget af slik, kage, chokolade, is, kiks, chips samt visse typer af fastfood som pizza, pommes frites og burgere.
Det er ok at spise en smule af det søde, salte og fede, men et højt indtag kan bidrage med for mange kalorier og føre til overvægt.
Samtidig er der ikke mange vitaminer og mineraler i disse produkter, der optager pladsen for den sunde mad og gør det svært at få de vitaminer og mineraler, som du har behov for.
Det søde, salte og fede er heller ikke godt for klimaet. Begrænser du dit indtag, er det godt for både din krops sundhed og klimaet.
7. Sluk tørsten i vand
Sluk tørsten i vand i stedet for sodavand, saftevand, juice eller alkohol.
Drik gerne 1 – 1½ liter væske per dag.
Vand dækker dit væskebehov uden at bidrage med unødvendige kalorier og kan hjælpe med at opretholde en sund vægt.
Søde og syreholdige drikkevarer øger risikoen for at få huller i tænderne. Sukkerfrie drikkevarer kan give syreskader på tænderne ligesom sukkerholdige drikkevarer.
De 7 kostråd bygger på største vidensgrundlag
De 7 officielle kostråd bygger på det størst mulige nuværende vidensgrundlag tilpasset til den danske befolknings behov.
Men vi bliver hele tide klogere og kostrådene justeres, når der er evidens for det. De seneste kostråd er fra 2021.
Fødevarestyrelsen holder øje med den nyeste forskning og vurderer løbende, om der er grundlag for en ændring af kostrådene.
Husk at nyde din mad
Brug de 7 kostråd som en rettesnor til at få en sund balance i dine madvaner, men ikke som en løftet pegefinger.
Mad skal give os vigtige næringsstoffer, men mad handler også om nydelse, velsmag, glæde og velvære.
Når du bruger de 7 kostråd som en rettesnor, er der plads til lidt af det hele.
Og kan du ikke huske dem alle sammen, så husk det første kostråd – så er du allerede langt!
Kilde: Fødevarestyrelsen: www.altomkost.dk
Mere viden om sundhed
Så mange tomme kalorier må vi spise og drikke
Her er anbefalingerne til +65-årige
Hvorfor elsker vi sød og fed mad?
Slankekur – er det vejen frem til en sund livsstil?
Din vurdering
-
De 7 officielle kostråd
Stem her
( stemme)
Hans Nyberg
Utrolig hvor dumme uddannede mennesker kan være. Tænk at man i dag efter at der i de sidste 20 år er blevet skarpt advaret mod planteolier kan skrive,"Vælg planteolier og magre mejeriprodukter" Disse "experter" skal øjeblikkelig smides på porten og for all fremtid forbydes medieplads.
Ole
Kostrådende er den største omgang idioti siden 70'erne...
Spis flere frugter--- De glemmer lige at alt den fruktose giver fedtlever, og det er bare naturens slik, og kulhydrat er synderen ved alle kendte folke-sygdomme!!!
"Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk" Nu er kød ikke et problem, men bælgfrugter er ikke menneskelig spise, da fytinsyre indholdet dræner kroppen for vitaminer og mineraler, og forhindrer kroppen i ordentligt at optage nye... Fisk, tja hvis man udvælger de rigtige typer fisk, så man ikke bare fylder sig med kviksølv.
"Spis mad med fuldkorn" Vi er ikke skabt til at spise korn!!!
"Vælg planteolier og magre mejeriprodukter" Planteolier er noget af det dummeste man kan putte i kroppen!!! Magre mejeriprodukter? Nej, fedt er ikke den skyldige som sædvanlig!!!
"Spis mindre af det søde, salte og fede" Det søde skal man passe på, og også det salte, men ikke det fede, der er ingen grund til fedt forskrækkelsen, det er kulhydraterne man skal passe på!!!
"De 7 kostråd bygger på største vidensgrundlag" Det er lige præcis det de IKKE gør, det er gamle data skabt på løgne, og som skabte kostpyramiden, pga Ancel Keys, som undersøgte over 40 landes kostvaner, men der kom kun 20+ med i hans endelige rapport, fordi de passede ind i hans "Teori", og hele verden tog det til sig efter han fik overtalt det Amerikanske senat, og derfor har vi nu 1/3 af verden som lider af fedme, kræft, diabetes, gigt, astma, pcos (ja jeg kunne blive ved) bliver mere og mere udbredt...
Hans Nyberg
Tak Ole behøver kun indstemme. Ansel Keys løgner har nu som resultat at 785.000 danskere er på statiner . Den største medicinske giftskandale siden Thalidomid.