Min bedste opskrift på fuldkornsboller. Sunde og luftige boller med masser af fuldkorn og havregryn. De er gode til madpakken, sandwich eller til fryseren.
Det her er verdens bedste fuldkornsboller, og det er helt sikkert en opskrift, som du kommer til at vende tilbage til igen og igen.
De skønne grovboller bages med masser af fuldkorn og havregryn, men alligevel får du meget lette og luftige boller, som alle kan lide.
Fuldkornsbollerne er fremragende til morgenbordet, madpakken, som brød til sandwich eller når du bare har lyst til et godt stykke brød.
Servér dem også gerne til fødselsdagen, hvis du vil gøre den lidt sundere.
Frysning af grovboller
De nemme fuldkornsboller kan sagtens fryses ned når de er kølet lidt af.
Ved brug efter frost skylles bollerne hurtigt under vandhanen, vandet rystes af igen og de bages cirka 4-5 minutter ved 200 grader varmluft.
Så er grovbollerne sprøde og nybagte igen.
Opskriften giver 12 store og luftige fuldkornsboller.
Opskrift på fuldkornsboller
Ingredienser
- 350 gram vand lunkent
- 50 gram gær
- 350 gram hvedemel
- 200 gram fuldkornsmel
- 50 gram havregryn
- 1 æg
- 30 gram honning
- 75 gram smør
- 10 gram salt
Sådan gør du
- Vej lunkent vand af i skålen til din røremaskine, og smuldr gæren i. Sæt dejkrogen på og rør gæren ud i vandet.
- I en anden skål vejes hvedemel af sammen med fuldkornsmel, havregryn og salt. Blandes sammen.
- Pisk et æg sammen med 30 gram honning. Eventuelt akaciehonning.
- Smelt smørret i mikroovn eller gryde.
- Ælt nu melblanding ind i dejen sammen med æg/honning og det smeltede smør.
- Æltes to minutter ved lav hastighed og derefter otte minutter ved høj hastighed.
- Tag dejen ud på bordet og virk den op. Se eventuelt her hvordan du nemt virker dej op. Lad kuglen ligge og hvile i 15 minutter.
- Virk derefter dejen op igen.
- Nu har du cirka 1.100 gram dej, som deles i 12 lige store stykker til fuldkornsboller. Vej gerne dejstykkerne af og de skal veje cirka 90 gram pr. styk.
- Trilles til boller som sættes på smurt hulrist eller bageplade med bagepapir. Du får det bedste resultat med en hulplade.
- Pensl grovbollerne med lidt vand og lad dem hæve 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 240 grader varmluft og stil et lille fad eller bradepande ind nederst i ovn. Varm ovnen godt igennem.
- Drys de færdighævede fuldkornsboller med lidt fuldkornsmel, og stil dem i ovnen.
- Kom en lille sjat vand ind i fadet/bradepanden, luk straks ovnlågen og skru ned til 210 grader varmluft.
- Fuldkornsbollerne bages cirka 12 minutter.
Næringsindhold
Grovboller
Grovbollerne køles af på en rist, hvorefter de er klar til servering.
Et par noter om opskriften: Du kan bruge fuldkornsmel som du synes eller lige har i køkkenskabet, og jeg har her anvendt en økologisk fuldkorns ølands hvedemel fra Claus Meyer, som jeg synes er fantastisk til grovboller.
Havregryn kan både være finvalsede eller grovvalsede, selvom jeg foretrækker de grovvalsede gryn.
Omkring honning kan du anvende en almindelig honning, eller bruge en akaciehonning. Jeg synes begge giver et godt resultat, og med honningen kan du bage fuldkornsboller uden sukker.
Se også mine opskrifter på:
Carsten Linderup
Super boller 👍👍👍👍
Men jeg har dog tilladt mig at ændre lidt på opskriften.
Jeg kommer kun 200 g hvedemel i. De sidste 150 har jeg erstattet med ca 35 g Proteinpulver m Vanillesmag og 50 g havregryn.
Det får bollerne ned på et kalorier indhold på ca 171 som jeg lige kan regne den ud.