Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Nemme at bage og lige så lækre som hos bageren. Fryseegnet og lækre at servere med smør.
Boller er noget af det vi bager oftest. Både til kaffen, men også til fødselsdagen, madpakken, kollegerne og alle andre lejligheder til at nyde en god bolle med smør.
Her er min bedste opskrift på nemme og hjemmebagte hvedeboller, der altid bliver helt perfekte.
De kan med fordel fryses, så du altid har dem klar i fryseren, og en hjemmebagt bolle indeholder i øvrigt 167 kalorier.
Se også mine populære opskrifter på:
Opskrift på boller
Opskriften giver 18 stk., og du kan også se min video, hvor jeg viser dig, hvordan man bager dem.
Boller
Ingredienser
- 350 gram vand - svarende til 3,5 deciliter
- 40 gram gær
- 1 æg
- 600 gram hvedemel - evt. lidt mere
- 40 gram sukker
- 2 teske salt
- 1 teske kardemomme
- 70 gram smør
Pensling
- 1 æg
- 2 spiseskefulde vand
- 1 nip salt
Sådan gør du
- Afmål 350 gram vand (skal være lunkent) og rør 40 gram gær ud i vandet. Brug gerne en røremaskine. Rør derefter 1 æg i.
- Vej 600 gram hvedemel af i en anden skål sammen med 40 gram sukker, 2 teske salt og 1 teske kardemomme og bland det sammen. Vend det hele i vandet på samme tid, og ælt nu dejen igennem i 8 minutter ved middel hastighed. Dejen må ikke være for fast, men selvfølgelig heller ikke for tynd. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel eller vand.
- 70 gram smør (blødt) skæres i mindre stykker og kommes i dejen, som derefter æltes i yderligere tre minutter, så dejen er samlet.
- Tag dejen ud på køkkenbordet, virk den op og læg bolledejen i en ren skål. Dæk til med viskestykke, og lad dejen hæve i 15 minutter. Se evt. her hvordan man virker dej op.
- Læg igen dejen ud på bordet, og del den i to dele. Du skal ikke ælte dejen. Med en kniv skæres hvert stykke dej i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk), som spændes op til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. 9 boller på hver plade, så du skal bruge to bageplader. Du kan selvfølgelig også lave bollerne lidt mindre, og dermed få flere ud af opskriften.
- Læg igen viskestykke over, og lad atter bollerne hæve - nu i 30 minutter.
- Rør 1 æg sammen med 2 spiseskefulde vand og 1 nip salt, og pensl bollerne forsigtigt.
- Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor de skal have cirka 12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldne på overfladen - som du kan se på billedet længere oppe.
- Tag de færdigbagte boller ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Fryseegnet
Bollerne er selvfølgelig aldeles fremragende helt nybagte, hvor de lige får et lag smør.
Men de kan også sagtens fryses ned.
Du kan i øvrigt bage de lækre kærnemælksboller, der også har en god holdbarhed.
Rosinboller
Du kan også nemt lave boller med rosiner.
Her skal du blot tilsætte 75 gram rosiner (eller mere, hvis du er meget glad for rosiner).
Fremgangsmåde og bagetid er den samme. Eller prøv denne opskrift på rosinboller.
Chokoladeboller
Eller prøv opskriften på boller med chokolade.
Her skal du bruge 50-75 gram mørkt chokolade, som du hakker fint.
Vend chokoladen i dejen inden du slår bollerne op.
Også her er fremgangsmåde og bagetid den samme som i grundopskriften. Her er min anden opskrift på chokoladeboller.
Typiske spørgsmål om boller
Bagetiden for bollerne er cirka 12 minutter.
Almindelige boller plejer jeg at bage ved 200 grader, og her skal du bruge varmluft.
Du kan pensle bollerne med vand, mælk eller æg, hvor æggene giver en flot og blank overflade. Ønskes de meget blanke, kan du pensle bollerne med sammenpisket æg lige efter de er kommet ud af ovnen.
Prøv at banke bollen i bunden, og hvis den lyder hul, ja så er den klar til at komme ud af ovnen.
Spiser du bollerne de kommende par dage, kan du med fordel blot opbevare dem i en plastpose. Er det længere tid, ja så kan du med fordel fryse dem ned.
- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Bente Rytter
Hej igen……. Det kræver en undskyldning.. jeg havde et forkert måle bæger.
Iøvrigt elsker jeg jeres opskrifter.
Med venlig hilsen
Bente Rytter
Holger Rørby Madsen
Hej igen Bente
Du skal ikke undskyld - det er helt ok.
Og det vigtigste er, at opskrifterne er en hjælp for dig.
Alt det bedste og god weekend
Holger
Bente Rytte
Hej, jeg er i tvivl.. i opskriften boller står der 350 gram vand..svarende til 3,5 deciliter .
Hvis man sætter 3,5 deciliter vand på vægten svarer det ikke til 350 gram. Hvad skal man forholde sig til????
Med venlig hilsen Bente rytter
Holger Rørby Madsen
Hej Bente
Tak for det, og det illustrerer meget godt hvor svært det kan være med mål og vægt 🙂
350 gram vand ER 3,5 deciliter og omvendt.
Så enten er dit målebæger upræcist (det er den slags ofte), eller også er din vægt upræcist (det sker også).
Alt det bedste (og jeg er sikker på du nok skal få lækre boller ud af det).
Holger
Meral
Det var super lækkert boller
AnniVibeke
Lækrer boller
Holger Rørby Madsen
Hej Anni Vibeke
Mange tak - godt du synes om dem.
Alt det bedste
Holger
Malene
Super gode👍❤️
Hanne
Virkelig virkelig de bedste boller og lette at gå til. Gode til frysning
Frida Bak Larsen.
Ja jeg gav min veninde 4boller og hun sms tilbage ..at det var de bedste jeg nogensinde havde bagt..(Jeg følger normal aldrig en opskrift ..men dine opskrifter er altid gode.kh Frida 😂
Holger Rørby Madsen
Tusind tak for de søde ord, Frida - det er jeg meget glad for at høre.
Og godt veninden kunne lide dem 🙂
Alt det bedste
Holger
Lisbeth Maja
Dejlige boller, luftige men med god krumme
Annelise Lund
Super lækre
Søren
Hej
Vil høre om man kan halver opskriften hvis man kun vil bage halvdelen ca?
Hilsen Søren
Holger Rørby Madsen
Hej Søren
Det kan du sagtens 🙂
Eller bag den fulde portion - og frys bollerne ned. Det er de også gode til.
Alt det bedste
Holger
Rikke Heesgaard
Lidt misvisende med teksten “svarende til 3,5 dl” - nå denne ikke ændre sig i takt med at man øger antal af boller 😉
Miranda Risbjerg
Hej,
Kan man lave dejen dagen før og lave bollerne om morgenen?
Holger Rørby Madsen
Hej Miranda
Det kan du sagtens, men nedsæt så mængden af gær til ca. 5 gram.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Margrethe Herrington
Hej Holger.
Tak for din mail og omregningen af frisk og tørgær.
Venlig hilsen
Margrethe
Margrethe Herrington
Hej Holger, det gær du bruger i opskriften er det frisk gær og ikke tørt gær?
Holger Rørby Madsen
Hej Margrethe
Ja, det er frisk gær 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Margrethe Herrington
Hej Holger.
Tak for dit svar på mit spørgsmål, hvordan regner jeg ud hvis jeg kun har tørt gær ud imod det friske, for jeg bor i England og de har mest tørt gær herovre.
Holger Rørby Madsen
Hej Margrethe
Tørgær er skam fin at bruge, og jeg har lavet en lille omregner her: https://madensverden.dk/toergaer/
Alt det bedste
Holger
Marianne møller
Hvad gør det salt du pensler dem med ? Er det ren smag ? Jeg pensler med godt pisket æg
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Saltet gør blot, at ægget er nemmere at piske sammen 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Carsten Pedersen
Tak for opskriften, den virker bare. Gode boller
Helle
Hvad gør jeg mon forkert? Jeg har bagt disse velsmagende boller nogle gange, men synes ikke de vil hæve særligt meget.
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Det kan være flere ting. Måske er din væske for varm eller gæren dårlig. Der kan være en række muligheder, men op på hesten igen, for det er lækre boller, der plejer at hæve fint op 🙂
Alt det bedste - og god bagelyst
Holger
Danni Coelet
Super lækre boller, om det er til fødselsdagen med kakao eller som boller med pålæg, så er de helt i top …….
Lotte Nybye Sørensen
Hej Holger
Det er super🌿
Din Køkkenmaskine har hedder den? 🤔
Kh,
Lotte, Tune
Holger Rørby Madsen
Hej Lotte
Tak for det. Det er en Varimix Teddy - og den er jeg glad for (dette er ikke en reklame). 🙂
KH Holger
Peter P. Dahl
Skønne boller! De er luftige, skinnende og bløde!
Else
Et spørgsmål fra Canada,
Hvorfor kommer De smørret i efter æltning og ikke smeltet smør samtidig med ægget.
Jeg er vældig glad for deres opskrifter go hvad man spiser i Danmark.
Louise
De smager skide godt og min familie var vilde med dem og elsket dem rigtig gode boller
Christina
Kan man også fryse dejen?
Holger Rørby Madsen
Hej Christina
Ja da - det kan du sagtens. Tril gerne bollerne inden de ryger på frost.
Generelt kan man sagtens fryse gærdej.
Alt det bedste
Holger
Stine
De er så nemme at lave og smager virkelig godt også bliver de utrolige flotte🥰
Dennis Eliasen
Nam nam de blev gode og godkendt af resten af familien 👌👍 jeg er jo en surdejsfætter så der kom også lige en deciliter surdej i mine, og lidt mere smør😋jeg brugte Manitoba mel som suger lidt mere væske
Holger Rørby Madsen
Hej Dennis
Godt at høre - og tak. Og super fin ide med lidt tilsat surdej - tippet er hermed givet videre 🙂
Alt det bedste
Holger
Pia Dahl
Hej Holger
Hvilket mærke mel bruger du til bollerne ?
Hvilken str æg ?
På forhånd tak 👍
M.v.h Pia
Holger Rørby Madsen
Hej Pia
Jeg bruger hvedemel med et proteinindhold på ca. 10 til disse boller, og der kan du eks. anvende Amos hverdemel.
Æggene er strl. M.
Alt det bedste - og glædelig jul
Holger
Janni
Kan jeg koldhæve dem, altså lave dejen om aftenen og bage dem næste dag om eftermiddagen. Hvor meget gær og skal de hæve når de er formet til boller?
Heidi Larsen
Hvis man nu ikke har en røremaskine og skam ælte i hånden. Hvor længe skal man gøre dette? Og bliver resultatet lige så godt?
Charlotte C.
Jeg har netop lavet bollerne og de var en stor succes, på trods af at jeg synes min dej blev ret klistret og svær at virke op på grund af dette. Men de smagte godt og slet ikke tørre. Mit spørgsmål er, jeg vil gerne lave dobbeltportion til en fødselsdagsfest, men enkeltportionen fylder jo to bageplader, og kan ikke have fire plader på én gang i ovnen. Så hvad er løsningen? Kan jeg lade de to sidste plader stå og vente den ekstra tid på de første plader er bagt (10-11 min i vores ovn), eller vil de så have overhævet?
Kajsa
Super lækre boller! Er næringsindholdet pr bolle?
Holger Rørby Madsen
Hej Kajsa
Tusind tak - dejligt du er glad for bollerne. Ja, næringsindholdet er pr. bolle 🙂
Alt det bedste
Holger
Jane Iversen
Hold fast nogle gode boller. De er både billige, nemme, hurtige og luftige. Så dette er min opskrift fremover. Tak for den
Holger Rørby Madsen
Hej Jane
Mange tak - dejligt at høre 🙂
Du må i gang og bage nogle flere.
Alt det bedste
Holger
Mads
Bedste Boller i Verden.
Øv, de er så gode, at det nu "kun" er far, der må bage boller.🤣
Josefine
Virkelig lækre boller.
Nogle af de bedste jeg nogensinde har lavet.
Holger Rørby Madsen
Hej Josefine
Tusind tak - dejligt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Dennis
Overskrift er helt bestemt passende 👍
Har prøvet mange forskellige slags opskrifter og synes at den her er lige i øjet👌 tak for den!
Melina
Hejsa 😊
Jeg har lavet dine fødselsdagsboller (hvilket var en succes!) og er nu faldet over denne her opskrift som jeg vil prøve af. Har dog lige et par spørgsmål:
Kan man godt bruge 50g gær istedet for 40g (bager ikke særlig tit og vil ikke spilde gær😁)?
Kan man erstatte vand med mælk?
Tusind tak for opskriften!😊
Holger Rørby Madsen
Hej Melina
Mange tak for det. Jo, det kan du sagtens. Begge dele.
Og nej, man skal da aldrig smide gær ud - det kan bruges til så mange gode brød 🙂
Alt det bedste
Holger
Christian
De bedste boller er ingen undervurdering
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Christian - det er jeg super glad for at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Anne-Mette
Ok
Mogens Hansen
Tak for dine super gode kommentar. Må jeg anbefale, at du næste gang korter den lidt ned? Jeg kan næsten ikke følge med.
Sandie
Fantastiske boller.
Dem laver vi igen næste gang 😎
Henrik
Vejer du vandet?
Eller er ml du mener i din opskrift
Holger Rørby Madsen
Hej Henrik
Jeg plejer at veje det af - jeg synes det er mere nøjagtigt end streger på en kande 🙂
Men jeg prøver fremover at skrive begge mål på.
Håbe det giver mening - og god bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Henrik
Tak for svar. Jeg har lavet dem igen idag og de blev fantastiske. Da mit første forsøg var mislykkes 😊
Lars Holger Rasmussen
Jeg er igang med at bage denne fantastiske bolle opskrift for anden gang. Den var alt for våd første gang og måtte tilsætte næsten 100g mel ekstra og ælte den igennem igen. De blev fine. Denne gang tilsatte jeg 700g mel hvor den var ret tør på maskinen, men da jeg tilsatte smørret på maskinen blev den helt perfekt. Næste gang vil jeg anvende 675g mel. Det kan have noget at gøre med størrelsen på ægget. Jeg bruger store æg. Fantastisk opskrift Holger! Den vil jeg fortsætte med at perfektionere.
Holger Rørby Madsen
Hej Lars Holger
Tusind tak - det er jeg glad for at høre. Du har i øvrigt ret i, at mængden af mel altid kun er vejledende. Størrelsen på æg varierer, og selv melet synes jeg kan trække lidt forskelligt fra gang til gang og afhængig af mærke.
Rigtig god bagelyst
De bedste hilsner
Holger
Stine
Virkelig god opskrift. Endelig er det lykkes mig at bage boller, det går normalt galt, men de her blev virkelig gode og hele familien var vilde med dem. Helt klart en opskrift der skal gemmes og laves igen og igen.
Så tak for den!
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Stine - det er sørme godt at høre.
Alt det bedste
Holger
Camilla
Nu har jeg forsøgt 2 gange at bage din boller og jeg kan simpelthen ikke forstå at der ikke skal mere mel i?? Den er så klistret at de ikke kan formes til boller. Jeg troede der var for lidt mel i første portion, men 2 portion så ligesådan ud? Hmm hvad går der mon galt?
Holger Rørby Madsen
Hej Camilla
Tak for tilbagemelding, og nej, der skal ikke mere mel i. De typiske fejl er enten en defekt vægt eller at dejen ikke er æltet længe nok. Uden jeg ved om det er det, der er galt her 🙂
Du kan selvfølgelig altid komme en smule mere mel i, men dejen plejer at være perfekt når den er virket op/strammet op.
De bedste hilsner
Holger
- der netop har bagt en portion igen 🙂
Dina
Super god opskrift på boller, første gang jeg nu kan lave de store lækre bløde boller 😊 Mine 3 voksne sønner er vilde med dem ligesom jeg selv, i dag blev dej delt og de halve blev chokolade boller, uhmmm også gode
Tak for god opskrift, og vejledning i røre godt og vær forsigtig når dej ER hævet så de ikke bliver flade 👍😃Man bliver vel aldrig for gammel til lære nye tricks
Holger Rørby Madsen
Hej Dina
Super dejligt at høre - og mange tak.
Og sådan en nybagt bolle er jo simpelthen fantastisk 🙂
Alt det bedste
Holger
Anni
De bedste boller nogensinde! De hæver super fine og er bløde, rigtig god opskrift.
Holger Rørby Madsen
Kære Anni
Super dejligt at høre - 1000 tak.
De bedste hilsner
Holger
Peter
Jeg har brugt nøjagtige mål ingredienser, men som sædvanlig bliver bollerne flade. Hvad gør jeg galt? Brugte også lillefingervarmt vand, som du skrev.
Holger Rørby Madsen
Hej Peter
Det kan være svært at svare på, men mit bedste bud er gæren. Enten er den for gammel, eller også har den fået for meget varme. Som sagt er det svært at sige præcist hvad der er galt, men jeg har ikke prøvet at denne opskrift på boller slår fejl
Typisk er det dog gær, der er skyld i mislykket gærdej.
De bedste hilsner til dig
Holger
Anette
Hej Holger
Jeg har flere gange oplevet, når jegbager boller og pensler med æg, at bollerne lissom "falder sammen" , og de hæver ikke op igen under bagning. Hvad gør jeg mon forkert?
Mvh Anette
Elsebeth Kold
I Danmark må man ALDRIG bruge vand fra den varme hane til madlavning - det kan resultere i legionærsyge!!!
Madensverden.dk
Hej Elsebeth
Tak for dit indspark, og man skal altid være forsigtig med lunkent eller varmt vand fra hanen.
Netop til bagning bør dette dog ikke være et problem, og det kan du læse mere om her: https://madensverden.dk/lunkent-vand/
De bedste hilsner
Holger
Bo
Hvis man vil bruge en bagemaskine ( Murphy Richards ), hvordan skal opskriften så lyde??