Nybagte boller er noget af det allerbedste bagværk, og her er min grundopskrift på boller, der er bløde, men med sprød skorpe.
Boller er noget af det vi bager oftest. Både til kaffen, men også til fødselsdagen, madpakken, kollegerne og alle andre lejligheder til at nyde en god bolle med smør.
Her er min bedste opskrift på nemme og hjemmebagte boller, der altid bliver helt perfekte. De kan med fordel fryses, så du altid har dem klar i fryseren, og en hjemmebagt hvedebolle inderholder 167 kalorier.
Opskriften giver 18 stk., og du kan også se min video, hvor jeg viser dig, hvordan man bager dem.
Opskrift på boller
Ingredienser
- 350 gram vand - svarende til 3,5 deciliter
- 40 gram gær
- 1 æg
- 600 gram hvedemel - evt. lidt mere
- 40 gram sukker
- 2 teske salt
- 1 teske kardemomme
- 70 gram smør
Pensling
- 1 æg
- 2 spiseskefulde vand
- Lidt salt
Sådan gør du
- Afmål lunkent vand og rør gæren ud i vandet. Brug gerne en røremaskine. Rør derefter ægget i.
- Vej melet af i en anden skål sammen med sukker, salt og kardemomme og bland det sammen. Vend det hele i vandet på samme tid, og ælt nu dejen igennem i 8 minutter ved middel hastighed. Dejen må ikke være for fast, men selvfølgelig heller ikke for tynd. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel eller vand.
- Det meget bløde smør skæres i mindre stykker og kommes i dejen, som derefter æltes i yderligere tre minutter, så dejen er samlet.
- Tag dejen ud på køkkenbordet, virk den op og læg bolledejen i en ren skål. Dæk til med viskestykke, og lad dejen hæve i 15 minutter. Se evt. her hvordan man virker dej op.
- Læg igen dejen ud på bordet, og del den i to dele. Du skal ikke ælte dejen. Med en kniv skæres hvert stykke dej i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk), som spændes op til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. 9 boller på hver plade, så du skal bruge to bageplader. Du kan selvfølgelig også lave bollerne lidt mindre, og dermed få flere ud af opskriften.
- Læg igen viskestykke over, og lad atter bollerne hæve - nu i 30 minutter.
- Rør æg sammen med lidt vand og salt, og pensl bollerne forsigtigt.
- Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor de skal have cirka 12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldne på overfladen - som du kan se på billedet længere oppe.
- Tag de færdigbagte boller ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Egnet til frysning
Bollerne er selvfølgelig aldeles fremragende helt nybagte, hvor de lige får et lag smør.
Men de kan også sagtens fryses ned.
Boller med rosiner
Du kan også nemt lave boller med rosiner.
Her skal du blot tilsætte 75 gram rosiner (eller mere, hvis du er meget glad for rosiner).
Fremgangsmåde og bagetid er den samme. Eller prøv denne opskrift på rosinboller.
Boller med chokolade
Eller prøv opskriften på boller med chokolade.
Her skal du bruge 50-75 gram mørkt chokolade, som du hakker fint.
Vend chokoladen i dejen inden du slår bollerne op.
Også her er fremgangsmåde og bagetid den samme som i grundopskriften. Her er min anden opskrift på chokoladeboller.
Fakta om boller
Hvor længe skal boller bages?
Bagetiden for bollerne er cirka 12 minutter.
Hvilken temperatur bages boller ved?
Almindelige boller plejer jeg at bage ved 200 grader, og her skal du bruge varmluft.
Hvad pensles boller med?
Du kan pensle bollerne med vand, mælk eller æg, hvor æggene giver en flot og blank overflade.
Ønskes de meget blanke, kan du pensle bollerne med sammenpisket æg lige efter de er kommet ud af ovnen.
Se også mine opskrifter på:

Miranda Risbjerg
Hej,
Kan man lave dejen dagen før og lave bollerne om morgenen?
Margrethe Herrington
Hej Holger.
Tak for din mail og omregningen af frisk og tørgær.
Venlig hilsen
Margrethe
Margrethe Herrington
Hej Holger, det gær du bruger i opskriften er det frisk gær og ikke tørt gær?
Holger Rørby Madsen
Hej Margrethe
Ja, det er frisk gær 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Margrethe Herrington
Hej Holger.
Tak for dit svar på mit spørgsmål, hvordan regner jeg ud hvis jeg kun har tørt gær ud imod det friske, for jeg bor i England og de har mest tørt gær herovre.
Holger Rørby Madsen
Hej Margrethe
Tørgær er skam fin at bruge, og jeg har lavet en lille omregner her: https://madensverden.dk/toergaer/
Alt det bedste
Holger
Marianne møller
Hvad gør det salt du pensler dem med ? Er det ren smag ? Jeg pensler med godt pisket æg
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Saltet gør blot, at ægget er nemmere at piske sammen 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Carsten Pedersen
Tak for opskriften, den virker bare. Gode boller
Helle
Hvad gør jeg mon forkert? Jeg har bagt disse velsmagende boller nogle gange, men synes ikke de vil hæve særligt meget.
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Det kan være flere ting. Måske er din væske for varm eller gæren dårlig. Der kan være en række muligheder, men op på hesten igen, for det er lækre boller, der plejer at hæve fint op 🙂
Alt det bedste - og god bagelyst
Holger
Danni Coelet
Super lækre boller, om det er til fødselsdagen med kakao eller som boller med pålæg, så er de helt i top …….
Lotte Nybye Sørensen
Hej Holger
Det er super🌿
Din Køkkenmaskine har hedder den? 🤔
Kh,
Lotte, Tune
Holger Rørby Madsen
Hej Lotte
Tak for det. Det er en Varimix Teddy - og den er jeg glad for (dette er ikke en reklame). 🙂
KH Holger
Peter P. Dahl
Skønne boller! De er luftige, skinnende og bløde!
Else
Et spørgsmål fra Canada,
Hvorfor kommer De smørret i efter æltning og ikke smeltet smør samtidig med ægget.
Jeg er vældig glad for deres opskrifter go hvad man spiser i Danmark.
Louise
De smager skide godt og min familie var vilde med dem og elsket dem rigtig gode boller
Christina
Kan man også fryse dejen?
Holger Rørby Madsen
Hej Christina
Ja da - det kan du sagtens. Tril gerne bollerne inden de ryger på frost.
Generelt kan man sagtens fryse gærdej.
Alt det bedste
Holger
Stine
De er så nemme at lave og smager virkelig godt også bliver de utrolige flotte🥰
Dennis Eliasen
Nam nam de blev gode og godkendt af resten af familien 👌👍 jeg er jo en surdejsfætter så der kom også lige en deciliter surdej i mine, og lidt mere smør😋jeg brugte Manitoba mel som suger lidt mere væske
Holger Rørby Madsen
Hej Dennis
Godt at høre - og tak. Og super fin ide med lidt tilsat surdej - tippet er hermed givet videre 🙂
Alt det bedste
Holger
Janni
Kan jeg koldhæve dem, altså lave dejen om aftenen og bage dem næste dag om eftermiddagen. Hvor meget gær og skal de hæve når de er formet til boller?
Heidi Larsen
Hvis man nu ikke har en røremaskine og skam ælte i hånden. Hvor længe skal man gøre dette? Og bliver resultatet lige så godt?
Charlotte C.
Jeg har netop lavet bollerne og de var en stor succes, på trods af at jeg synes min dej blev ret klistret og svær at virke op på grund af dette. Men de smagte godt og slet ikke tørre. Mit spørgsmål er, jeg vil gerne lave dobbeltportion til en fødselsdagsfest, men enkeltportionen fylder jo to bageplader, og kan ikke have fire plader på én gang i ovnen. Så hvad er løsningen? Kan jeg lade de to sidste plader stå og vente den ekstra tid på de første plader er bagt (10-11 min i vores ovn), eller vil de så have overhævet?
Kajsa
Super lækre boller! Er næringsindholdet pr bolle?
Holger Rørby Madsen
Hej Kajsa
Tusind tak - dejligt du er glad for bollerne. Ja, næringsindholdet er pr. bolle 🙂
Alt det bedste
Holger
Jane Iversen
Hold fast nogle gode boller. De er både billige, nemme, hurtige og luftige. Så dette er min opskrift fremover. Tak for den
Holger Rørby Madsen
Hej Jane
Mange tak - dejligt at høre 🙂
Du må i gang og bage nogle flere.
Alt det bedste
Holger
Mads
Bedste Boller i Verden.
Øv, de er så gode, at det nu "kun" er far, der må bage boller.🤣
Josefine
Virkelig lækre boller.
Nogle af de bedste jeg nogensinde har lavet.
Holger Rørby Madsen
Hej Josefine
Tusind tak - dejligt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Dennis
Overskrift er helt bestemt passende 👍
Har prøvet mange forskellige slags opskrifter og synes at den her er lige i øjet👌 tak for den!
Melina
Hejsa 😊
Jeg har lavet dine fødselsdagsboller (hvilket var en succes!) og er nu faldet over denne her opskrift som jeg vil prøve af. Har dog lige et par spørgsmål:
Kan man godt bruge 50g gær istedet for 40g (bager ikke særlig tit og vil ikke spilde gær😁)?
Kan man erstatte vand med mælk?
Tusind tak for opskriften!😊
Holger Rørby Madsen
Hej Melina
Mange tak for det. Jo, det kan du sagtens. Begge dele.
Og nej, man skal da aldrig smide gær ud - det kan bruges til så mange gode brød 🙂
Alt det bedste
Holger
Christian
De bedste boller er ingen undervurdering
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Christian - det er jeg super glad for at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Anne-Mette
Ok
Mogens Hansen
Tak for dine super gode kommentar. Må jeg anbefale, at du næste gang korter den lidt ned? Jeg kan næsten ikke følge med.
Sandie
Fantastiske boller.
Dem laver vi igen næste gang 😎
Henrik
Vejer du vandet?
Eller er ml du mener i din opskrift
Holger Rørby Madsen
Hej Henrik
Jeg plejer at veje det af - jeg synes det er mere nøjagtigt end streger på en kande 🙂
Men jeg prøver fremover at skrive begge mål på.
Håbe det giver mening - og god bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Henrik
Tak for svar. Jeg har lavet dem igen idag og de blev fantastiske. Da mit første forsøg var mislykkes 😊
Lars Holger Rasmussen
Jeg er igang med at bage denne fantastiske bolle opskrift for anden gang. Den var alt for våd første gang og måtte tilsætte næsten 100g mel ekstra og ælte den igennem igen. De blev fine. Denne gang tilsatte jeg 700g mel hvor den var ret tør på maskinen, men da jeg tilsatte smørret på maskinen blev den helt perfekt. Næste gang vil jeg anvende 675g mel. Det kan have noget at gøre med størrelsen på ægget. Jeg bruger store æg. Fantastisk opskrift Holger! Den vil jeg fortsætte med at perfektionere.
Holger Rørby Madsen
Hej Lars Holger
Tusind tak - det er jeg glad for at høre. Du har i øvrigt ret i, at mængden af mel altid kun er vejledende. Størrelsen på æg varierer, og selv melet synes jeg kan trække lidt forskelligt fra gang til gang og afhængig af mærke.
Rigtig god bagelyst
De bedste hilsner
Holger
Stine
Virkelig god opskrift. Endelig er det lykkes mig at bage boller, det går normalt galt, men de her blev virkelig gode og hele familien var vilde med dem. Helt klart en opskrift der skal gemmes og laves igen og igen.
Så tak for den!
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Stine - det er sørme godt at høre.
Alt det bedste
Holger
Camilla
Nu har jeg forsøgt 2 gange at bage din boller og jeg kan simpelthen ikke forstå at der ikke skal mere mel i?? Den er så klistret at de ikke kan formes til boller. Jeg troede der var for lidt mel i første portion, men 2 portion så ligesådan ud? Hmm hvad går der mon galt?
Holger Rørby Madsen
Hej Camilla
Tak for tilbagemelding, og nej, der skal ikke mere mel i. De typiske fejl er enten en defekt vægt eller at dejen ikke er æltet længe nok. Uden jeg ved om det er det, der er galt her 🙂
Du kan selvfølgelig altid komme en smule mere mel i, men dejen plejer at være perfekt når den er virket op/strammet op.
De bedste hilsner
Holger
- der netop har bagt en portion igen 🙂
Dina
Super god opskrift på boller, første gang jeg nu kan lave de store lækre bløde boller 😊 Mine 3 voksne sønner er vilde med dem ligesom jeg selv, i dag blev dej delt og de halve blev chokolade boller, uhmmm også gode
Tak for god opskrift, og vejledning i røre godt og vær forsigtig når dej ER hævet så de ikke bliver flade 👍😃Man bliver vel aldrig for gammel til lære nye tricks
Holger Rørby Madsen
Hej Dina
Super dejligt at høre - og mange tak.
Og sådan en nybagt bolle er jo simpelthen fantastisk 🙂
Alt det bedste
Holger
Anni
De bedste boller nogensinde! De hæver super fine og er bløde, rigtig god opskrift.
Holger Rørby Madsen
Kære Anni
Super dejligt at høre - 1000 tak.
De bedste hilsner
Holger
Peter
Jeg har brugt nøjagtige mål ingredienser, men som sædvanlig bliver bollerne flade. Hvad gør jeg galt? Brugte også lillefingervarmt vand, som du skrev.
Holger Rørby Madsen
Hej Peter
Det kan være svært at svare på, men mit bedste bud er gæren. Enten er den for gammel, eller også har den fået for meget varme. Som sagt er det svært at sige præcist hvad der er galt, men jeg har ikke prøvet at denne opskrift på boller slår fejl
Typisk er det dog gær, der er skyld i mislykket gærdej.
De bedste hilsner til dig
Holger
Anette
Hej Holger
Jeg har flere gange oplevet, når jegbager boller og pensler med æg, at bollerne lissom "falder sammen" , og de hæver ikke op igen under bagning. Hvad gør jeg mon forkert?
Mvh Anette
Elsebeth Kold
I Danmark må man ALDRIG bruge vand fra den varme hane til madlavning - det kan resultere i legionærsyge!!!
Madensverden.dk
Hej Elsebeth
Tak for dit indspark, og man skal altid være forsigtig med lunkent eller varmt vand fra hanen.
Netop til bagning bør dette dog ikke være et problem, og det kan du læse mere om her: https://madensverden.dk/lunkent-vand/
De bedste hilsner
Holger
Bo
Hvis man vil bruge en bagemaskine ( Murphy Richards ), hvordan skal opskriften så lyde??