Fødselsdagsboller hører selvfølgelig til ved enhver fødselsdag, men disse bløde boller kan altid nydes. Det er tilmed en nem opskrift.
Her får du opskriften på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.
Fødselsdagsbollerne er selvfølgelig standard til en fødselsdags, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.
Samtidig er bollerne gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige boller i fryseren, når der dukker uventede gæster op.
Opskriften giver 16 boller, og den er meget nem at følge.
Bagetiden på fødselsdagsboller er samtidig ret kort, så det tager ikke lang tid at bage dem.
Ingredienser til fødselsdagsboller
500 gram økologisk hvedemel
50 gram gær = en hel pakke
2,5 deciliter sødmælk
125 gram smør
3 spiseskefulde sukker
En halv teskefuld kardemomme (kan udelades)
1 æg
1 teskefuld fint salt
Bagetid
Bagetid for fødselsdagsboller: 12 minutter ved 200 grader varmluft.
Fremgangsmåde
- Hæld sødmælken op i kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt.
- Kom det så op i skålen til din røremaskine, og rør så gæren ud i mælken.
- Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen til vores fødselsdagsboller godt igennem. Tilsæt også sukker og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
- Sæt dejen til bollerne til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord, og slå hurtigt luften ud af dejen ved at ælte den hurtigt igennem.
- Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker – til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
- Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Nu skal bollerne så hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
- Inden du nu stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt.
- Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 grader varmluft i cirka 12 minutter.
- Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.
Fødselsdagsboller med kardemomme
Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift på fødselsdagsboller, men da mange ikke altid er vild med kardemomme kan du sagtens undlade den.
Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.
Bedst i røremaskine
Denne omgang fødselsdagsboller har jeg lavet med røremaskine.
Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!
Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen.
Vej dejen af
For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af.
5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.
Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når fødselsdagsbollerne stilles på bordet.
Se også på mine opskrifter på:
Din vurdering
- Fødselsdagsboller
Stem her
( stemmer)Din huskeliste
Du kan tilføje opskriften til din egen og personlige huskeliste, så du altid kan finde dine favoritter igen.
Super lækre boller, men giv dem hellere et par minutter mere i ovnen ved 170 varmluft, så bliver de pænere
Tak Andy
Og dejlig tilbagemelding – den er hermed givet videre.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Kan man lave dobbelt portion i sin røre maskine eller gør det dejen dårligere, mindre luftig?
Hej Astrid
Det er et godt spørgsmål. Jeg har ikke prøvet, men det tror jeg sagtens du kan. Så prøv det endelig af.
De bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Hej
Skal bage dem i morgen. Skal ovnen for forvarmet?
Hej Majbritt
Yes – det skal den 🙂
God fornøjelse – de er gode.
Bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Tak for svar…Men har lige et spørgsmål mere.
Skal de bages midt eller nederst i ovnen?
Hej igen Majbritt
Jeg plejer blot at bage dem midt i ovnen 🙂
Bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Hej.
Jeg skal bage til en fødselsdag søndag og vil helst servere nybagte boller, men har ikke tiden til det søndag. Så kan man forme bollerne, sætte dem på bradepande natten over og så bage dem søndag formiddag?
Hej Pernille
Det kan du godt – men du skal så bruge noget mindre gær. Jeg har ikke prøvet, men jeg vil tro du skal nøjes med 10 gram gær.
Skriv lige hvordan det gik, og del erfaringen med os 🙂
God fornøjelse og god fødselsdag
De bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Hej 🙂
Jeg tænker på at bage disse boller til min søns fødselsdag, men kan ikkr finde ud af om jeg skal undlade kardemomme, kan man smage det så tydeligt?
Hej Morten
Det kommer du ikke til at fortryde, og de smager ikke voldsomt af kardemomme. Men jeg kender også folk, hvor der ikke skal mange nip kardemomme i før de kan smage det, så mit råd er enten at droppe kardemomme helt i bollerne – eller blot komme et meget lille nip i.
Tillykke med sønnen – og god fødselsdag til jer.
Bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Kan man godt bruge letmælk istedet for? Eller er det meget vigtigt for smagen, at det er sødmælk?
Hej Diana
Nej, du kan sagtens anvende en letmælk til bollerne i stedet for sødmælk. Du kan endda også bruge en minimælk.
Rigtig god fornøjelse.
Bedste hilsner
Holger
Hejsa!
Jeg skal afprøve denne opskrift til min søns 3 års fødselsdag, og påtænker at bage dem 4 dage før, fryse dem ned, og på dagen pensle dem med vand – og så lige lune dem. Det plejer at virke – og smage som om at de er nybagte,,
Har dog et spørgsmål : Jeg fik en rørermaskine i julegave, og er ikke helt dus med den endnu., den har 10 hastigheder, så når der i opskriften står at den skal æltes 7-8 min på lav hastighed – er jeg meget i tvivl om det så på min maskine er på 1 eller 3-4 stk ?? ??
Mvh Helle
Hej Helle
Tillykke med sønnen 🙂
Det samme med min røremaskine – og jeg plejer at bruge hastighederne 1-2. Det kommer sig ikke så nøje, når blot det er en af de laveste hastigheder.
God fornøjelse – og god fødselsdag.
Bedste hilsner
Holger
Hej
Jeg er ved at forberede min datters første fødselsdag og de her boller ser super lækre ud.
Jeg har dog et par spørgsmål.
Hvor mange har du på én plade?
Hvor meget hæver de anden gang?
Det ser ud til, at dine rører hinanden – hvor tæt sætter du dem?
Jeg vil bage bollerne, så de former en figur (hvis det lykkes mig), så ovenstående har ret stor betydning for mig 🙂
Derudover vil jeg gerne pensle dem, så jeg opnår to nuancer af brun/gylden.
Tænker æg som den ene pensling og mælk eller kaffe som den anden – har du evt. ideer?
På forhånd tak for tilbagemeldinger
Lykke
Hej Lykke
Tak for det, og det lyder som en super idé. Jeg bager alle 16 på samme bageplade, og sætter dem næsten op af hinanden, for ikke at have al for meget skorte på dem. Du kan også holde større afstand.
Fødselsdagsbollerne hæver en del anden – til knap dobbelt størrelse.
God ide at lave en bollekagemand – det skal nok blive et hit. Du kunne jo eventuelt lave en portion på 1,5 gange opskriften, så du har 24 boller at placere som figur.
Omkring pensling kan du jo pensle nogle af bollerne med mælk, og andre me æggeblomme. Så er der i hvert fald lidt farveforskel på de færdige boller.
God fornøjelse
De bedste hilsner
Holger
Hej, jeg har prøvet opskriften to gange nu, men jeg synes slet ikke, at mine hæver særligt meget – måske fordi jeg ikke stiller dem varmt nok?.. skal jeg måske lade dem stå til hævning lidt længere tid? – Hvor meget mellemrun stiller du dem typisk med ca? 🙂
Hej Marie
Det lyder da ikke så godt. Jeg synes de altid hæver fint op, men det er vigtigt, at dejen står til hævning et lunt sted. Ellers vil de ikke hæve nok – eller skal hæve i længere tid. Så prøv næste gang at lade dem stå og hæve til dobbelt størrelse, uden at kigge på uret 🙂
Og så må mælken selvfølgelig ikke være for varmt, men blot omkring de 37 grader. Ellers bliver gæren ødelagt.
Jeg sætter bollerne rimelig tæt, da jeg godt kan lide de vokser sammen under bagningen, men det er selvfølgelig en smagssag. Men normalt holder jeg blot 3-4 centimeters mellemrum mellem fødselsdagsbollerne.
Håber det hjælper.
De bedste hilsner til dig
Holger
Super lækre boller, men jeg skal altså hver gang bruge noget mere mel end de 500 gr. der står i opskriften, ellers er det flydende dej…………
Rigtig lækre boller, jeg kom revet gulerod og solsikke kerne i.
Men dejlig bløde, luftige boller, kan varmt anbefales!!! 🙂
Mange tak Rikke, det er jeg glad for at høre. Jeg er også ret vild med disse boller 🙂
De bedste hilsner
Holger
Bagte bollerne i går. og de var super lækre. Hele selvskabet roste dem og bad om opskriften.
Jeg lavede en dobbelt portion i røremaskinen, og det gik helt fint.
Jeg gjorde dog bollerne en smule større (delte dem i 12 fremfor 16), og gav dem omkring 20 minutter i ovnen, så hver af de to bakker fik 10 minutter overs og neders hver.
Tak for opskriften, den er gemt til næste gang!
Hej Thomas
Mange tak – det glæder mig. Jeg vender også hele tiden tilbage til disse fødselsdagsboller – også selvom der ikke er fødselsdag 🙂
Alt det bedste
Holger
Har du prøvet at fryse dem?
Hej Camilla
Jeps – det har jeg og det fungerer fint 🙂
Det bedste er faktisk at tø dem nænsomt op i mikroovn.
Bedste hilsner
Holger
Hej
Jeg bager altid boller med vand, så jeg ved ikke rigtig om der er en forskel i smag og konsistensen. Er der der ? Næste gang jeg skal bage prøver jeg din opskrift med rusiner i.
Hilsen
Angelina