Fødselsdagsboller er fast inventar til fødselsdagen, men nyd gerne bollerne året rundt. Denne opskrift er nem, og den giver flotte og luftige boller.
Her får du opskriften på klassiske fødselsdagsboller eller bamseboller, der er lette og luftige.
Fødselsdagsbollerne er selvfølgelig standard til en fødselsdags, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.
Samtidig er bollerne gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige boller i fryseren, når der dukker uventede gæster op.
Opskriften giver 16 bamseboller, og den er meget nem at følge.
Se også: Chokoladebrud - luftige boller med chokolade
Bagetiden på fødselsdagsboller er samtidig ret kort, så det tager ikke lang tid at bage dem.
Opskrift på fødselsdagsboller
Ingredienser
- 500 gram hvedemel
- 50 gram gær en hel pakke
- 2,5 deciliter sødmælk eller anden mælk
- 125 gram smør
- 3 spiseskefulde sukker
- 0,5 teske kardemomme kan udelades
- 1 æg
- 1 teskefuld salt
Sådan gør du
- Hæld sødmælken op i kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt.
- Kom det så op i skålen til din røremaskine, og rør så gæren ud i mælken.
- Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen til dine fødselsdagsboller godt igennem. Tilsæt også sukker, kardemomme og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
- Sæt dejen til bollerne til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord, og slå hurtigt luften ud af dejen ved at ælte den hurtigt igennem. Virkes op.
- Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
- Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Nu skal bollerne så hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
- Inden du nu stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt.
- Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 °C varmluft i cirka 12 minutter. Klik her for at tænde minutur med korrekt tid.
- Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.
Næringsindhold
Fødselsdagsboller med kardemomme
Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift på fødselsdagsboller, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.
Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.
Se også: Luftigt franskbrød bagt med mælk og smør
Bedst i røremaskine
Denne omgang fødselsdagsboller har jeg lavet med røremaskine.
Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!
Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen.
Se også: Verdens bedste pølsehorn med nem pølsehornsdej
Vej dejen til bamseboller af
For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af.
5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.
Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når fødselsdagsbollerne stilles på bordet.
Natasja
Hej Holger.
Jeg skal bage boller til min datters fødselsdag, men vil høre om man evt kan lave dejen dagen før, og have på køl natten over, og så lave lave og bage bollerne på selve dagen?
Eller er det en dum ide?
Holger Rørby Madsen
Hej Natasja
Det kan du sagtens, men sæt så mængden af gær ned til 5 gram, så dejen langtidshæves.
God fornøjelse - og tillykke med datteren 🙂
Alt det bedste
Holger