Min opskrift på fødselsdagsboller, der er fast inventar til fødselsdagen. Men nyd gerne bollerne året rundt, for de er meget nemme at bage.
Her får du opskriften på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.
Fødselsdagsbollerne er selvfølgelig standard til en fødselsdag, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.
Samtidig er de gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige boller i fryseren, når der dukker uventede gæster op. Opskriften giver 16 stk., og den er meget nem at følge.
Opskrift på fødselsdagsboller
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 2,5 deciliter sødmælk - eller anden mælk
- 125 gram smør
- 50 gram gær - en hel pakke
- 500 gram hvedemel
- 1 æg
- 3 spiseskefulde sukker
- 0,5 teske kardemomme - kan udelades
- 1 teskefuld salt
Fremgangsmåde
- Hæld 2,5 deciliter sødmælk op i kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom 125 gram smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt.
- Kom det så op i skålen til din røremaskine, og rør så 50 gram gær ud i mælken.
- Når gæren er rørt ud tilsætter du 500 gram hvedemel og 1 æg, og ælter dejen til dine fødselsdagsboller godt igennem. Tilsæt også 3 spiseskefulde sukker, 0,5 teske kardemomme og 1 teskefuld salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
- Sæt dejen til bollerne til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord, og slå hurtigt luften ud af dejen ved at ælte den hurtigt igennem. Virkes op.
- Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
- Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Nu skal bollerne så hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
- Inden du nu stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt.
- Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 °C varmluft i cirka 12 minutter. Klik her for at tænde minutur med korrekt tid.
- Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.
Næringsindhold
Se hvad opskriften indeholder.
Tips til fødselsdagsboller
Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift på fødselsdagsboller, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.
Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.
Relaterede opskrifter
Brug røremaskine
Fødselsdagsbollerne har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!
Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen.
Vej dejen af
For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af. 5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.
Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når bollerne stilles på bordet.
Ønskes de helt blanke i udtrykket, kan de pensles med sammenpisket æg straks de tages ud af ovnen.
Anni Stenbæk
Jeg er meget glad for jeres opskrifter,bruger dem ret ofte.
Holger Rørby Madsen
Tusind tak for de pæne ord, Anni - det er jeg lige så glad for at høre.
Alt det bedste
Holger
Anette Jensen
Dejlige boller. Tak for dem.
Jeg syntes dog, at der skal mindre salt i efter min smag.
Bedste hilsner Anette
Kasper Knudsen
Kan det være rigtigt at dejen skal være utroligt tynd/klistret efter den er rørt i maskinen?
Bettina Egesten Bülow
Hej 😊
Jeg er nybegynder i at bage, men kan man bage flere plader bamseboller ad gangen i en varmluftovn ??
Jeg håber at du kan nå at svare mig inden i morgen kl 12 🤪 undskyld at jeg haster lidt 🫣
Ha en god aften
DBH Bettina
Holger Rørby Madsen
Hej Bettina
Velkommen til - det er dejligt at have dig her.
Jo da - bruger du varmluft, kan du sagtens bage flere plader bamseboller ad gangen.
God bagelyst 🙂
Alt det bedste
Holger
Jimi
Gode boller.
Men jeg har lidt svært ved at få dem luftige. Bager med tørgær, så de hæver noget længere, men ender altid lidt "små".
Nogen gode idéer?
Holger Rørby Madsen
Hej Jimi
Tak for det, og de skal da være luftige 🙂
Er væsken varm nok? For den skal være noget varmere når det er tørgær.
Alt det bedste
Holger
Pernille Schlichting
Nu har jeg lige lavet dine Bamseboller åhhhh hvor blev de bare gode, mine børn var solgt!
virkelig god og nem opskrift!
Lisbeth Larsen
Kan jeg bruge din fordej til dine fødselsdagsboller?