Opskrift på nemme og luftige gulerodsboller. Du kan også se, hvordan du laver den grove, koldhævede og sunde udgave af boller med gulerod.
Det her er den bedste opskrift på hjemmebagte gulerodsboller, der er bløde, lette og luftige. Dejen er nem at ælte sammen, og er bygget på en klassisk bløddej, som blot tilsættes reven gulerod.
Du kan også se hvordan man laver sunde og grove gulerodsboller, og prøv endelig også den koldhævede udgave, der virkelig også er lækker. De laves med blandt andet yoghurt og hæver natten over i køleskabet. Så de er både koldhævede og langtidshævede.
Hvor meget gulerod skal der så i bollerne? Jeg synes denne mængde gulerod som angivet er tilpas, men du kan sagtens tilsætte lidt mere eller mindre gulerod.
Pas dog på med ikke at bruge så meget gulerod, at bollerne bliver for tunge. Omvendt må de jo også gerne smage lidt af gulerødderne.
Lav gerne bolledejen på din røremaskine, men den kan selvfølgelig sagtens også laves i hånden.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på nemme gulerodsboller
Opskriften giver 15 store og lækre boller med gulerod. Og de kan sagtens fryses ned.
Gulerodsboller
Ingredienser
- 350 gram vand - lunkent, svarende til 3,5 dl.
- 40 gram gær
- 1 stort æg
- 600 gram hvedemel - evt. lidt mere mel
- 50 gram sukker
- 2 teske salt - strøgne
- 50 gram smør - meget blødt
- 100 gram gulerod - reven
Pensling
- 1 æg
- 4 spiseskefulde mælk
- 1 nip salt
Sådan gør du
- Smuldr 40 gram gær ned i 350 gram vand i røreskålen, og rør gæren ud.
- Kom 1 stort æg i og rør den ud i gærvæsken.
- Bland 600 gram hvedemel i en anden skål med 50 gram sukker og 2 teske salt og kom det i dejen på én gang. Ælt nu 5 minutter ved høj hastighed, og dejen er stadig noget fast. Det skal den være. Ælt så tre minutter ved lav hastighed.
- Tilsæt så 50 gram smør (blødt), og ælt dejen i yderligere tre minutter ved lav hastighed.
- 100 gram gulerod vaskes og rives på den grove side af rivejernet. Kommes i dejen, som derefter æltes igennem i et par minutter.
- Læg dejen ud på køkkenbordet og træk den et par gange og fold den sammen. Lægges i en skål, som beklædes med husholdningsfilm. Hæver 15 minutter.
- Tag dejen ud på køkkenbordet igen, og fold den igen et par gange. Den skal IKKE æltes. Kom lidt mel på bordet.
- Del dejen i 15 lige store stykker, som spændes op til boller, der sættes på en bageplade med bagepapir. Tre rækker med fem boller i hver, og de må gerne stå lidt tæt og vokse sammen under bagningen i ovnen.
- Beklæd igen med husholdningsfilm og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Til pensling piskes 1 æg sammen med 4 spiseskefulde mælk og 1 nip salt. Gulerodsbollerne pensles med æggemassen og bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor de skal have omkring 15 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Lad de færdigbagte gulerodsboller køle af på en rist.
Gulerodsbollerne kan fryses ned.
Grove gulerodsboller
Du kan nemt lave grove gulerodsboller ved at tilsætte fuldkornsmel i stedet for noget af den almindelige hvedemel.
Samlet er der jo 600 gram hvedemel i opskriften, men prøv at udskifte 200 gram af melet med fuldkorn.
Hvis du stadig vil bevare den lyse gulerodsbolle og ikke gøre bollerne alt for grove, kan du anvende en hvid fuldkorns hvedemel.
Det er almindeligt fuldkorns hvedemel, men blot en lysere udgave, og den bevarer den lyse brødsmag. Blandt andet Amo producerer denne type hvedemel, og der kan købes i de fleste supermarkeder. Og den lyse fuldkornsmel indeholder alle de vigtige næringsstoffer i kornet.
Og ellers kan du jo også anvende andre typer af fuldkornsmel.
Vær dog lige opmærksom på, at når man erstatter almindeligt hvedemel med fuldkorn, så skal der tilsættes en smule mere væske, og altså her i form af lunkent vand.
Sunde gulerodsboller
Hvis du vil lave de mere sunde gulerodsboller, kan der tilsættes kerner til opskriften.
Selv holder jeg meget af at tilsætte en deciliter solsikkekerner til dejen, og så kan du jo samtidig også pynte gulerodsbollerne med solsikkekerner når bollerne er penslet.
Men du kan også anvende andre typer af kerner, og græskarkerner går også rigtig godt sammen med gulerødderne i dejen.
Tilsæt så også mere fuldkorn, ligesom du kan droppe sukkeret - eller i hvert fald skære lidt ned på indholdet.
Bliver dejen til de sunde gulerodsboller for fast i det under æltningen i røremaskinen, kan du tilsætte lidt mere lunkent vand.
Som sagt trækker fuldkorn og kerner lidt mere væske end almindeligt hvedemel, så prøv dig lidt frem.
Koldhævede gulerodsboller
Hvis du vil have et endnu bedre resultat, kan du lave koldhævede gulerodsboller.
Og her er min bedste opskrift på de koldhævede gulerodsboller, der passer sig selv i køleskabet om natten, hvorefter du nemt kan bage bollerne til morgenmad.
Her starter du med at komme tre deciliter koldt vand i en skål, og derefter rører du otte gram gær ud i vandet. Brug bare en grydeske, for du skal ikke ælte dejen med hænderne. Derfor er det også en nem opskrift.
Derefter røres 75 gram grovvalsede havregryn i sammen med 1 deciliter yoghurt og 100 gram reven gulerod. Kom også en god teskefuld salt ved sammen med cirka 450 gram hvedemel. Mængden af hvedemel kan variere lidt, så gå forsigtig frem.
Rør i dejen indtil den er samlet godt (det tager blot et par minutter), og den skal ikke være hverken for tynd eller for fast. Så tilsæt mere hvedemel indtil du har den rette konsistens.
Dæk skålen til med husholdningsfilm, for filmen holder på fugten i dejen, så ikke den tørrer for meget ud mens bolledejen hæver.
Stil skålen med gulerodsbolledejen i køleskabet natten over.
Om morgenen beklædes en bageplade med bagepapir, hvorefter dejen tages ud på køkkenbordet, hvor du forinden lige har drysset lidt mel ud.
Saml dejen hurtigt uden at ælte den, og del i 12 lige store stykker, der sættes på bagepladen. Læg en dyb bradepande omvendt ovenpå, og lad de koldhævede gulerodsboller hæve i 25 minutter. Pensles med sammenpisket æg og mælk.
Forvarm ovnen til 225 grader varmluft, og bag gulerodsbollerne i cirka 15 minutter midt i ovnen. Måske lidt længere tid, men hold øje med dem.
Lad de nybagte gulerodsboller køle lidt af på en rist og nyd dem så med smør eller en god marmelade.
sisse
Smager vidunderligt! Til børnene koger og blender jeg gulerødderne og tilsætter dem i stedet for vandet. Det smager også dejligt og børnene opdager ikke at de er fuld af gulerødder;)
Lissa
De skønneste gulerodsboller. Og de hurtigste. 👏
Sabir
De mest vidunderlige gulerodsboller 🙂
Tusind tak for den fantastiske opskrift. Både vi og børnene elsker gulerodsbollerne.
Jeg har tilføjet 100 gr. havregryn og 100 gr. yoghurt naturel.Dejen var klistret og præcist, som de skulle være, både til “straks brug” og til hævning dagen efter.
Til topping har jeg, efter at have penslet med æg, tilføjet chiafrø, solsikkekerner og græskarkerner! Det kan virkelig anbefales. Jeg har bagt i 18 min. og har derefter slukket ovnen og lade stå i “varmen” i yderligere 3 min. Fantastisk resultat.
Nanna Brit
YNGLINGS!!!! Den bedste opskrift på gulerodsboller jeg er støt på…..og jeg har lavet min del af forskellige opskrifter. Godt resultat HVER GANG! Min dej bliver altid våd, men dette gør kun at jeg ender med en virkelig saftig bolle der holder sig lækker i flere dage. Nemt at tilpasse med forskellige slags mel mm. Her i familien er vi ihvertfald fan på fuld skrue
Holger Rørby Madsen
Hej Nanna
Tusind tak for de pæne ord. Og den bløde dej gør nemlig, at gulerodsbollerne bliver meget bedre.
Alt det bedste
Holger
Ingrid
Kan jeg erstatte smør med olie?
Rikke T
Verdens bedste opskrift, de lykkes hver eneste gang. Og så er det nemt at variere ingredienserne, uden at det går ud over resultatet
Christina Rasmussen
Mega nem opskrift og duper godt resultat. Bruger forskellige grønsager som passer til årstiden - pt bages de med revet squash 😋😋
Britta Pedersen
Så lækre boller, har bagt dem flere gange og kommer fuldkorns mel , så glade for den opskrift 😀
Jette Toft Møller
Topkarakter herfra, dejen er nem at arbejde med, og smagen er Uhmm..., det sagde min svigersøn, da han tog første bid, venlig hilsen Jette og tusind tak for opskriften.
Gitte Pedersen
Jeg har lige prøvet opskriften og gik lige efter den hvad angår mål. Virkelig gode og lækre boller. Tror måske at dem som synes de er klistrede ikke overholder æltetiderne. Mine blev i hvert fald rigtig gode. De var for klistrede til at sætte fingre i, men jeg satte dem på pladen med en ske.
Vibeke Nielsen
Det var virkelig nogle skønne gulerodsboller
Michelle
Madpakke favorit hos både store og små!
Susanne Poulsen
hvorfor måles væske i gram???????
Holger Rørby Madsen
Hej Susanne
Fordi jeg synes det er mere præcist end streger på et målebæger 🙂
Men fremadrettet forsøger jeg at skrive begge dele på. Det lover jeg.
Alt det bedste
Holger
Malene
Jeg bagte bollerne i dag og udskiftede 1/4 af melet med grahamsmel og tilsatte 100 g solsikkekerner. De blev rigtig gode. Mængden af mel var passende, jeg skulle kun bruge ekstra, da jeg skulle forme bollerne.
Mia
Hvad gør jeg mon galt.. er det meningen at dejen skal være så klistret at man ikke kan røre ved den og arbejde med den?
Kim
Jeg har nu lavet disse boller en del gange, og jeg er enig med en del kommentarer her, der skal MINDST dobbles op på melet før det nogensinde kan blive boller
Mads
Tak for nogen mega lækre gulerod boller, de blev helt perfekte. Vi valgte at lave dobbelt, og de smager helt fantastisk. De blev dog lidt større end forventet under hævning så vi skulle nok have lavet flere 😂😂
Holger Rørby Madsen
Super dejligt at høre, Mads - det er jeg glad for.
Jeg er selv også ret vild med de gulerodsboller.
Jeg kan i øvrigt også anbefale at prøve de lækre gulerodsbrud 🙂
Alt det bedste
Holger
Sheila
Jeg var nervøs efter at have læst kommentarerne, over at lave dem. Men mine bekymringer blev gjort til skamme, de er så lækre. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke og med de specificerede mål - jeg behøvede ikke ekstra mel. Jeg har ikke køøkenmaskine så jeg brugte håndmikser istedet. Men de blev så lækre (og kæmpe store). Naboen synes det var de bedste boller de endnu har fået leveret herfra. Mange tak for opskriften!
Holger Rørby Madsen
Mange tak for din tilbagemelding, Sheila - det er dejligt at høre.
Jeg synes også at måleme plejer at passe på disse gulerodsboller, men der kan altid være lidt forskel på ingredienserne, og derfor kan det også være nødvendigt at tilføje en smule mere med. Opskrifter på mad er altid vejledende, men derfor må de gerne være præcise 🙂
Alt det bedste
Holger
Stephanie
Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, og det blev nogle helt fantastisk gode boller. Mums de er lækre! 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Stephanie
Det er dejligt at høre, og jeg er også ret vild med de her gulerodsboller 🙂
Alt det bedste
Holger
Sam
Første gang jeg lavede dem, forvekslede jeg teske salt med spiseske. Tror min nyre tog skade af dem, fordi jeg syntes det var synd at smide 20 boller ud 😂
Anden gang jeg lavede dem, glemte jeg alt salt og bagte bollerne på 175 grader i grill... de blev flade med gode.
Tredje gang er lykkens gang - de blev kanon gode! Fulgte opskriften til punkt og prikke og jeg kommer aldrig til at bruge en anden opskrift!!!
Holger Rørby Madsen
Hej Sam
Puha, gulerodsboller uden eller for meget salt 😂
Fedt at høre - og tak for tilbagemeldingen.
Jeg synes også de er ret gode.
Alt det bedste
Holger
Martin
Det er en ringe opskrift ,min dej er helt klæbrig ..når man offentlig gør en opskrift bør den være lige til at gå til og man skal kunne få et fornuftigt resultat..dette er langtfra tilfældet med denne opskrift ..jeg kan ikke anbefale folk at lave den
Mvh. Martin
Holger Rørby Madsen
Hej Martin
Tak for din tilbagemelding, men jeg ved ikke lige hvad der er gået galt hos dig.
Jeg har lavet denne omgang gulerodsboller utallige gange uden problemer, så jeg forstår det ikke helt.
Det lyder som om der skulle have været lidt mere mel i dejen, og mængden af mel er jo altid vejledende. Blandt andet fordi vægte kan veje forskelligt (egen erfaring).
Alt det bedste
Holger
Gitte
Hej Holger,
Vi synes ikke det er okay det du har lavet.
Vi ville gerne have nogle lækre gulerodsboller, som var sunde og nemme. Så finder vi denne hjemmeside.
MEN.... du spilder folks tid!
Vi har nu stået i køkkenet i 3 timer og kæmpet med at lave de boller fordi dejen nærmest var lige så flydende som vand!
Jeg tror vi har brugt 300-500 g mel mere end der står i opskriften!
Det er ikke okay.
Vi kigger på kommentaren og ser at alle folk har oplevet det samme som os. Du retter ikke opskriften, eller prøver at lave den igen, så du kan se hvad du har skrevet forkert.
Vi er MEGET skuffede!
Bollerne smager godt, men du får kun en stjerne af os!
Gitte
Holger Rørby Madsen
Hej Gitte
Tak for din tilbagemelding - det er altid rart.
Der kan altid ske fejl når man arbejder med opskrifter, herunder at en vægt ikke viser korrekt.
I denne opskrift lyder det dog mærkeligt, da jeg ikke har oplevet af dejen er blevet fr tynd. Dej kan arbejde forskelligt, så der skal nogle gange lidt mere mel til, men det du beskriver her forstår jeg ikke.
Jeg har lige rettet lidt i opskriften, og blandt andet skrevet, at man selvfølgelig må tilsætte mere mel om nødvendigt.
Nu vil jeg lige bage gulerodsbollerne en gang mere, og tjekke det hele efter en ekstra gang 🙂
For selvfølgelig skal man kunne stole på mængder og angivelser - det er helt afgørende!
Atter en gang tak.
De bedste hilsner
Holger
Amra
Mængderne var lige som de skulle være! Jeg tror ikke folk ælter dejen længe nok, eller bruger de en anden meltype. Der er altså forskel på mel. Tak for opskriften Holger.
Holger Rørby Madsen
Hej Amra
Tak for tilbagemeldingen, og jeg oplever heller ikke problemer med dejen. Og dejligt det også fungerer for dig 🙂
Alt det bedste
Holger
Sammy
Tilføj en del ekstra mel, alt for vandet. 😬
Poul Erik Herbst
Hejsa
Jeg har igennem flere år brugt næsten den samme opskrift som her. Blot bruger jeg 2 DL vand, og så en bøtte hytteost (2,5DL). Jeg kører det så på min røremaskine, og tilsætter mere mel indtil det lige slipper fingerne. Nogle gange ½ durummel og alm mel alt efter hvad jeg lige har. Sommetider har jeg udskiftet sukkeret med honning, blot til afveksling. Til sidst deler jeg dejen i 12 portioner ( passer til en bageplade). ellers samme fremgangsmåde.
Bager dem faktisk hver 14. dag.
Holger Rørby Madsen
Hej Poul Erik
Mange tak for det, og godt at høre.
Det er dejligt med indspark på opskrifterne - og det der lyder som de perfekte gulerodsboller.
Fortsat god bagelyst.
De bedste hilsner
Holger
Lecia Holmberg
Jeg har kastet mig ud i disse boller, men hold nu kæft alt det mel.... Det klister helt sindsygt, opgav til sidst og brugte en ske til at forme dem.
Jeg håber det er besværet værd😂
Mette
Kan man skift gulerødder ud med andre grønsager fx. Spinat og broccoli? og i så fald, vil det så være den samme mængde?
Holger Rørby Madsen
Hej Mette
Godt spørgsmål 🙂
Jeg har ikke prøvet, men umiddelbart er det da absolut værd at prøve.
Prøv med samme mængde - og vend gerne lige tilbage med erfaringen.
Alt det bedste til dig - og god påske
Holger
Lone
Hej, har lige lavet disse gulerodsboller, men måtte tilsætte 350 g ekstra mel?
Jeg har lavet massevis af dine opskrifter, og altid har de lykkedes og bliver flittigt brugt, men forstår ikke hvad der er sket denne gang? Og de er lavet på røremaskine som altid. Men de smagte dejligt 👍👍👍
Freja
Æv...
Dejen var nærmest flydende... jeg tilsatte ydeligere 140g for den overhovedet kunne røres ved og foldes....
Ellers lækre
Holger Rørby Madsen
Hej Freja
Tak for din tilbagemelding, og det lyder underligt. Men godt du fik reddet den, for jeg synes da altid bollerne bliver fine 🙂
Godt nytår - de bedste hilser
Holger
Anette Asbjoern
Hejsa.
Jeg har brugt de forskellige opskrifter på gulerodsboller mange gange.
Normalt søger jeg rundt i opskrifter på nettet i Egypten, når jeg skal lave, hvad vi har lyst til og ud fra, hvad vi kan lide.
Nu har jeg oprettet mig som bruger, da jeg vender tilbage gang på gang til disse forskellige lækre boller.
Her i Egypten er melet anderledes, og det forskellige alternativer til gulerodsbollerne passer os så fint.
Giver god inspiration. Tak og kan virkelig anbefales.
Mange hilsener
Anette Asbjørn
Madensverden.dk
Hej Anette
Mange tak - det er jeg glad for at høre 🙂
Fortsat god fornøjelse med bagningen i Egypten.
De bedste hilsner
Holger