Her får du min opskrift på nemme kærnemælksboller. Det er lækre og luftige boller bagt med kærnemælk, og bollerne er velegnede til frysning.
Kærnemælksboller er simpelthen så lækre og absolut en af mine favoritter, når det gælder et stykke brød til kaffen.
Boller med kærnemælk er samtidig ret nemme at bage, og bollerne bliver både lette og luftige.
Der er flere fordele ved at bruge kærnemælk, når du bager.
Dels giver kærnemælken brødet en lidt syrlig smag, nærmest som en mild surdej, og dels holder brødet sig friskt i længere tid.
Kærnemælk forlænger altså holdbarheden i brød, og i dette tilfælde de lækre boller.
Opskriften giver 10 boller med kærnemælk.
Se i øvrigt her hvordan du bedst fjerner dej, uden det klistrer alt for meget.
Opskrift på kærnemælksboller
Ingredienser
- 250 gram kærnemælk svarende til 2,5 deciliter
- 50 gram gær
- 400 gram hvedemel
- 30 gram sukker
- 5 gram salt
- 0,5 teske kardemomme
- 50 gram smør smeltet
- 1 æg
Pensling
- 1 æg
- 1 lille sjat mælk
Sådan gør du
- Sæt dejkrog på røremaskinen, og rør kærnemælk og gær sammen.
- Vej hvedemel af sammen med sukker, salt og lidt kardemomme. Kardemomme kan udelades. Kom det ind i røreskålen sammen med smeltet smør og et æg.
- Ælt dejen ved middel hastighed i ca. 10 minutter, hvorefter dejen virkes op. Lægges i en skål med viskestykke over, og hæver til dobbelt størrelse. Ca. 30 minutter.
- Virk hurtigt dejen op igen, og del i 10 lige stykker, der hver vejer cirka 80 gram.
- Trilles til boller og lægges på bageplade med bagepapir. Pensles med sammenpisket æg og lidt mælk.
- Lad nu bollerne hæve i cirka 30 minutter.
- Forvarm imens ovnen til 200 grader varmluft.
- Bag dine kærnemælksboller midt i ovnen i cirka 15 minutter, men pas på de ikke bliver for mørke!
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
De færdigbagte kærnemælksboller køles af på en rist, og kan derefter nydes med smør, Nutella, jordbærmarmelade eller hvad du nu synes.
Boller med kærnemælk er meget velegnede til frysning.
Vild med boller? Så se også disse opskrifter:
Der skulle mindst 100 gram ekstra mel i før dejen havde en ordentlig tykkelse, ellers var det alt for tynd. Og 15 minutter ved varmluft på 200 passede slet ikke, de blev dejlig brændte.
Dejlige boller!
Melmængden passer fint, når jeg medregner det mel, der går til, når dejen skal virkes op.