Få min opskrift på kærnemælks stykker, der er langtidshævede morgenbrød. Rør dejen sammen aftenen før, og bag lækre morgenstykker dagen efter.
Kærnemælks stykker er lækre morgenbrød, som du meget nemt kan lave.
Dejen røres du nemlig bare sammen om aftenen, og den tager kun fem minutter at lave.
Lad derefter dejen hæve natten over, hvorefter du om morgenen kan bage de lækre brød med kærnemælk.
Du kan sagtens fryse dem ned.
I forhold til de blandede kerner, så kan du bruge hvad du har. Der findes mange forskellige blandinger af kerner på markedet, men jeg plejer at bruge en blanding fra Bagekurset i Ribe.
Opskrift på kærnemælks stykker
Kærnemælks stykker - langtidshævet morgenbrød
Ingredienser
- 400 gram kærnemælk
- 3 gram gær - en lille klump
- 75 gram blandede kerner
- 200 gram fløde
- 12 gram salt
- 525 gram hvedemel
- 15 gram bageenzymer - Optimax, kan undværes
Til pynt
- vand
- blandede kerner
Sådan gør du
- Vej 400 gram kærnemælk og 3 gram gær af i en skål, og rør det godt sammen, så gæren røres helt ud i kærnemælken.
- Tilsæt 75 gram blandede kerner sammen med 200 gram fløde og 12 gram salt, og rør det igen sammen.
- Kom så 525 gram hvedemel i sammen med 15 gram bageenzymer. Bageenzymerne kan undlades, men de gør dit brød bedre.
- Med en grydeske røres dejen nu helt sammen, men det tager kun et lille minuts tid. Dejen er kompakt, og sådan skal den være!
- Beklæd skålen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen til dine kærnemælks stykker stå på køkkenbordet til næste dag (ca. 10 timer).
- Her tages dejen ud på et medrysset bord, hvorefter den virkes op. Her i linket kan du se hvordan du nemt virker dit brød op. Her i dette link kan du også se hvordan du nemmest fjerner rester af dej fra eks. en grydeske.
- Del dejen i 12 lige store stykker.
- Kom lidt vand i en lille skål og blandede kerner i en anden skål. Dyp så oversiden på hver af dine kærnemælks stykker i vand og derefter i blandede kerner.
- Læg brødstykkerne på bageplade ed bagepapir, og stil dem ind i ovnen.
- Tænd ovnen på ca. 35 grader almindelig over- og undervarme, og lad morgenbrødene stå der og hæve i ca. 30 minutter.
- Derefter skrues varmen op på 250 grader over- og undervarme, og kærnemælks stykkerne bages i ca. 20 minutter, eller indtil de er færdigbagte. Bagetiden afhænger jo af hvor hurtigt og meget din ovn varmer.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De færdigbagte kærnemælks stykker køles af på en rist.
Derefter kan de nydes til morgenmad, eller fryses ned.
marianne
Kan kaernemaelks bollerne laves med gluten fri mel?
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Det bør du sagtens kunne gøre, men vær opmærksom på, at glutenfri mel ikke suger lige så meget væske som almindelig hvedemel. Og at dejen derfor skal være lidt mere blød, da melet først suger væsken til sig under bagningen.
Skriv gerne tilbage hvordan det gik, så andre kan lære det også 🙂
Alt det bedste
Holger