• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Bageskole: At virke brød op - nem guide med video!

Holger Rørby Madsen
At virke brød op betyder blot, at du strammer overfladen på dejen op, og det et både pænere om mere luftigt brød. Metoden bruges blandt andet når du skal bage rundstykker. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Bageskole

Oversigt over indhold

  1. Her kan du nemt lære at virke brød op, som er en metode bagerne bruger til at stramme overfladen op på brødet. Metoden giver dig et mere luftigt brød.
  2. Virke brød op
  3. Anvendelse

Her kan du nemt lære at virke brød op, som er en metode bagerne bruger til at stramme overfladen op på brødet. Metoden giver dig et mere luftigt brød.

Hvad er at virke brød op?

Måske har du hørt udtrykket, og undret dig over hvad det præcist er der sker, når man virker dejen op. Og hvordan man gør.

Har får du den simple forklaring på hvad opvirkning af brød gør, og i videoen kan du se hvordan du selv skal gøre det. Det er nemlig slet ikke så svært, når man bare lige ved det.

Virke brød op

At virke brød op er et udtryk fra bagerierne, og altså et fagudtryk.

Udtrykket at virke op betyder, at man strammer dejen op inden det hæver. Så det er altså noget du gør inden dejen stilles til hævning.

Kort fortalt betyder det, at man vender siderne på dejen ind under midten, og derved opstrammes overfladen.

Det gør, at overfladen bliver glat og fast, men det medfører også flere lag gluten i dit færdigbagte brød.

Det betyder igen, at du får et mere luftigt brød. Så derfor er det en god idé at virke dejen op inden du hæver den.

I videoen her viser bagersvend Morten Jønsson fra bageriet John's Kagehus på Amager hvordan du skal virke brød op.

Det ser jo nemt ud når bageren gør, men du kan faktisk sagtens selv lære det.

Anvendelse

Du bruger blandt andet metoden når du bager de lækre rundstykker, men også til boller og franskbrød. Plus mange andre brød.

Og fordelen er altså blandt andet, at det færdige brød er mere luftigt, så jeg vil bestemt anbefale dig at bruge metoden når du bager brød.

Der findes i øvrigt også andre måder at gøre det på, herunder at virke dejen op på langs, men den viste her synes jeg altid fungerer bedst.

Hvad synes du om denne artikel?
  • Virke brød op
Sending
Stem her
5 (4 stemmer)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 224
  • 41
  • 16
  • 6
  • 4
  • 22
  • Delt
Om Holger
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Med omkring 2 mio. brugere hver måned er madensverden.dk et af Danmarks største madmedier, og her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse, og husk du altid er velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Jannie Jakobsen

    september 12, 2023 at 1:16 pm

    Kunne man ikke bruge ml i stedet for gram om vand? Det forvirrer da det ikke giver samme mængde i mål. Er det mon en fejl?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 12, 2023 at 4:22 pm

      Hej Jannie
      Tak for indspark. Det er dog helt bevidst, da jeg synes det er meget nemmere at veje vand af præcist - i forhold til at kigge på en streg på et målebæger 🙂
      Men jeg skal nok prøve at skrive begge dele fremadrettet.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Mad på 15 minutter - her er 10 hurtige opskrifter!
Halloween muffins med chokoladekage og motiver »

Populært indhold lige nu

mad til børn med pasta og kylling

Opskrift på mad til børn med pasta og kylling

Porretærte opskrifter med porrer

Opskrifter med porrer - 15 lækre porreopskrifter

billede med citronmåne

Citronmåne - nem opskrift på hjemmelavet citronkage

jordbærtærte

Jordbærtærte med mazarinbund og vaniljecreme

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Gulerodsbrud - opskrift på luftige brød med gulerod
  • Hjemmelavet gullaschsuppe fra Ungarn
  • Julekage med lækre julekrydderier
  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!