Gluten findes i de fleste meltyper. Der er mange myter og misforståelser om proteinet. Se, hvad det er, og hvem der skal holde sig fra det.
Gluten er omgærdet af mange myter og påstande. Det er blevet en ting at købe glutenfri produkter, selvom det kun er mennesker med cøliaki, der ikke tåler det.
Her får du fakta om proteinet, som en procent af jordens befolkning ikke tåler, men som de fleste andre mennesker kan indtage uden problemer.
Faktisk frarådes vi ligefrem at udelukke fødevarer med glutenindhold - med mindre vi altså har cøliaki.
Årsagen: Der er gode næringsstoffer i fuldkornsprodukter, som kan være besværlige at få, hvis vi holder os fra for eksempel brød og andet mad med korn.
Hvad er gluten
Gluten er et samlet navn for de proteiner, der findes naturligt i rug, hvede, havre og byg.
Det er for eksempel de proteiner, som giver mel den egenskab, at vi får en sammenhængende og elastisk dej, når vi bager.
Du kan læse mere om fordelene her: Sådan bruger du ekstra gluten i din dej.
Da der er disse proteiner i for eksempel hvedemel, vil vi ofte få det gennem alle mulige fødevarer fra pizza til pålæg.
Fødevarer der indeholder gluten
I følge Fødevarestyrelsen og Dansk Cøliaki Forening er der gluten i følgende produkter:
Hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous og spelt.
Desuden i rugmel, rugkerner, ruggryn, byggryn, perlebyg, bygmalt, havregryn, havremel, havremix, mysli, havreklid og havrekager.
Dog findes der produkter, der er lavet af glutenfri havre.
Der vil som regel også være gluten i en lang række fødevarer som brød, kager, pasta, kiks, småkager, ristede løg, pølse, pålæg, sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, chokolade og slik.
Hvad er cøliaki
De, der ikke tåler gluten, lider af cøliaki. Det er en tarmsygdom, hvor gluten skader tyndtarmens indvendige slimhinde. Og det medfører blandt andet, at man ikke fordøjer maden ordentligt.
På den måde får man ikke de vitaminer og mineraler i kroppen, som alle har behov for.
Cøliaki er en sygdom, man har hele livet, men hvis man lever glutenfrit, vil tyndtarmen og dens slimhinde komme sig.
Astma Allergi Danmark oplyser, at symptomerne på cøliaki kan være diarré, mavesmerter, luft i maven, oppustethed, træthed og forstoppelse.
Os, der godt kan tåle gluten, skal til gengæld ikke udelukke det fra kosten. Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside:
'For personer, der ikke har cøliaki, er det ikke sundere at spise mad uden gluten. Tværtimod er der risiko for, at du ikke får alle de næringsstoffer, du har brug for'.
Kilder: Astma-Allergi Danmark, Dansk Cøliaki Forening, Fødevarestyrelsen, Kost- og Ernæringsforbundet.
Iben Dyrvig
Hej Karen.
Kan du mon forklare mig hvorfor der er mere protein/gluten i f.eks. amerikansk mel end i dansk? Er det korntypen, sol, gødning eller noget helt andet?
Bedste hilsner
Iben