Bløddej er en fremragende universaldej, som du kan bruge til boller, pølsehorn, burgerboller og meget andet. Og dejen er nem at arbejde med.
Denne opskrift på bløddej er altid god at have ved hånden, for med den kan du lave mange forskellige slags brød.
Dels er dejen fremragende til almindelige boller og burgerboller, men den er også fantastisk til kanelsnegle, pølsehorn, pizzasnegle med videre.
Så gem endelig opskriften som et bogmærke i din browser, så du altid kan finde den frem igen.
Vigtig viden
Bløddejen er nem at arbejde med, og du skal ikke ælte den efter turen i røremaskinen. Heller ikke efter hævning.
Og under hævningen dækkes skålen til med husholdningsfilm for at bevare fugtigheden i dejen. Det er ikke nok at overdække skålen med et viskestykke.
Afhængig af hvad du skal bruge dejen til, kan du med fordel tilsætte lidt stødt kardemomme. Det passer med en halv teske.
Du skal bruge dejkrogen til denne bløddej.
Opskriften passer blandt andet til cirka 20 almindelige boller, 20 dejlige kanelsnegle og så videre.
Opskrift på bløddej
Ingredienser
- 3,5 deciliter vand cirka 25 grader varmt
- 40 gram gær
- 1 æg alm. størrelse
- 600 gram hvedemel
- 45 gram sukker
- 10 gram salt
- 80 gram smør skal være blødt
Sådan gør du
- Hæld vandet i skålen til røremaskinen, og rør gæren ud i vandet.
- Slå ægget ud i en kop og rør det derefter i gærvandet.
- I en anden skål vejer du hvedemel af sammen med sukker og salt, og det hele kommes i gærvandet på samme tid.
- Ælt nu fire minutter ved høj hastighed, og derefter fire minutter ved lav hastighed.
- Så vejer du det bløde smør. Du kan eventelt blødgøre smørret i en mikorbølgeovn, men det må ikke smelte. Det skal blot være så blødt, at det kan æltes ind i dejen!
- Kom smørret i dejen, og ælt det igennem i cirka tre minutter ved middel hastighed.
- Kom en smule mel på køkkenbordet og tag dejen ud af af røreskålen. Træk den lidt lang og fold den derefter sammen. Læg dejen i en skål, som beklædes med husholdningsfilm.
- Nu skal bløddejen hæve i 15 minutter. Længere hævetid er ikke nødvendig. Derefter kan du nu tage dejen op af skålen, og bruge den til du vil. Form til boller, burgerboller, rulle ud og bruge til kanelsnegle eller andet.
Næringsindhold
Tips
Når du har lavet boller, pølsehorn eller lignende, skal dejen efterhæve og her er tiden cirka 30 minutter. Igen skal du overdække med husholdningsfilm.
Dit bagværk bages ved 200 grader varmluft, og afhængig af størrelsen på dit bagværk er bagetiden omkring 15 minutter.
Se disse opskrifter:
Tine Rost
Jeg troede jeg kunne læse kommentarene ved at trykke på stjernerne, men pludselig stod der at jeg havde stemt - jeg har ikke prøvet opskriften, så det er lidt synd...