Her er min opskrift på koldhævede boller, hvor dejen hæver i køleskabet natten over. Nemme morgenboller uden æltning. Lavet med emmer mel.
Koldhævede boller er super nemme at lave, da dejen til bollerne blot hæver i køleskabet natten over.
Dejen, som her er lavet med emmer mel, skal heller ikke æltes på noget tidspunkt. Så det er virkelig en nem opskrift på boller.
I stedet rører du dejen sammen om aftenen, mens du om morgenen blot sætter bollerne med et par skeer på en bageplade med bagepapir.
Kan du ikke skaffe emmer mel, kan du i stedet anvende andet fuldkornsmel - eller blot tilføre mere alm. hvedemel.
Jeg plejer at lave otte koldhævede boller af denne opskrift, men du kan også lave dem lidt mindre - og dermed få lidt flere boller.
Opskrift på koldhævede boller
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 350 gram vand - koldt
- 10 gram gær
- 1 teskefuld sukker
- 100 gram emmer mel
- 300 gram hvedemel
- 2 spiseskefulde citronsaft - friskpresset
- 2 spiseskefulde fløde
- 2 teskefulde salt - svarende til 10 gram
Fremgangsmåde
- Kom 350 gram vand i en skål, og 10 gram gær ud i vandet sammen med 1 teskefuld sukker.
- Tilsæt 100 gram emmer mel, 300 gram hvedemel, 2 spiseskefulde citronsaft, 2 spiseskefulde fløde og 2 teskefulde salt, og rør dejen sammen med en grydeske. Rør ca. 1 minuts tid.
- Dæk skålen til og stil i køleskabet til næste morgen. Eller i mindst 8 timer.
- Tag dejen til dine koldhævede boller ud af køleskabet, og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Lad gerne dejen stå på køkkenbordet i en halv times tid.
- Forvarm din ovn til 225 °C varmluft.
- Med to spiseskeer sætter du nu ni koldhævede emmer boller på bagepladen. Drys gerne med lidt emmer mel.
- Bag dine koldhævede boller med emmer mel i ca. 15 minutter på næstnederste rille. Afhængig af din ovns varme kan det være, at emmer bollerne skal have et par minutter mere.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Se hvad opskriften indeholder.
Tips
Lad de nybagte og koldhævede boller køle af på en rist, så de ikke bliver fugtige i bunden.
Bollerne kan sagtens fryses ned til senere brug.
Solveig Jensen
Hvad er emmermel
Holger Rørby Madsen
Hej Solveig
Emmer mel er en fuldkornshvede, der har en lidt krydret smag. Det er faktisk en af de ældste kornsorter vi kender til. Den har en blød gluten, og derfor skal den altid blandes med alm. hvedemel, da brødet ellers blot vil falde sammen. Desværre er det ikke alle steder man kan købe emmer mel, men jeg holder meget af den.
I opskriften kan den udskiftes med en alm. fuldkornshvede.
Alt det bedste
Holger