• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Bagestål - guide og alt du skal vide om bagepladen af stål

Bagestål - guide og alt du skal vide om bagepladen af stål

billede med bagestål
Del gerne:
25
SHARES
FacebookMessenger25PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 11. november 2024 - Udgivet: 24. juni 2023

Hvad er bagestål og hvordan bruges det? Se alt om bagestålet, hvad du skal gøre første gang, vedligehold, rust, og meget mere i denne guide.

Bagestål er en fantastisk opfindelse, når du vil bage godt brød. Og bedre end den traditionelle pizzasten.

Her får du min overskuelige guide til hvordan du bruger bagestål til bagning, hvad det er bedst til, hvordan du vedligeholder det, fjerner rust og meget mere.

Kort sagt den komplette guide til bagestålet.

Indhold
  • Hvad er bagestål og hvordan bruges det? Se alt om bagestålet, hvad du skal gøre første gang, vedligehold, rust, og meget mere i denne guide.
  • Hvad er bagestål?
  • Ibrugtagning og første gang
  • Vedligehold
  • Opbevaring
  • Hvordan fjerner man rust på bagestål?
  • Holdbarhed
  • Anvendelse
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvad er bagestål?

Bagestål er en tung bageplade, der er lavet af stål. Typisk i seks millimeters tykkelse. Det er massivt stål, og derfor vejer sådan en bageplade også over seks kilo.

Bagestålet sikrer en perfekt varmegennemstrømning fra bunden og op i dit brød, og det er specielt fremragende til bagning af pizza, pitabrød og ciabattabrød.

Som så meget andet er bagestålet opfundet i USA, og de første kom på markedet i 2012, og derfra bredte de sig hurtigt til andre dele af verden. Blandt andet fordi stål er en mere effektiv varmeleder end pizzasten.

Ibrugtagning og første gang

Inden du første gang bruger dit bagestål, skal det vaskes grundigt af. Brug en blød klud eller køkkenrulle samt sæbe og vand, og vask grundigt.

Tør derefter bagestålet af og smør det ind i et tyndt lag madolie.

Nu skal bagestålet så have en time i ovnen ved 250 grader varmluft, så det bliver brændt godt og grundigt igennem. Derefter er det klar til brug.

Vedligehold

Det er meget nemt at vedligeholde bagestålet. De første gange du bruger det, skal du efter brug smøre det med madolie. Anvend en blød klud og smør med madolie.

Er bagestålet mere snavset, eksempelvis fra ost efter bagning af pizza og pizzasnegle, rengøres grundigt.

Skrab eventuelt med en stålskraber og vask derefter grundigt. Husk at efterbehandle med lidt olie, og tør overskydende olie af.

Bagestål må ALDRIG komme i opvaskemaskinen!!!

Opbevaring

Bagestålet opbevares tørt og ikke for koldt.

På den måde undgår du bedst rust på stålet.

Hvordan fjerner man rust på bagestål?

Uanset hvor godt du behandler stålpladen, så kan der opstå rust på den. Det kan faktisk være svært at undgå i det lange løb, men det er ikke noget problem.

Gnid rust væk med en ståluldssvamp og vand og sæbe, og behandl igen bagestålet med madolie.

Holdbarhed

Bagestål holder i mange, mange år. Især hvis du passer godt på det.

Som sagt kan du nemt fjerne rust, og med tiden vil bagestålet blot blive mere og mere mørkt, og det er et godt tegn.

Det sker nemlig fordi du bruger det meget, men det betyder intet for bagestålets evne til at lede varmen og dermed sikre det perfekte brød.

Anvendelse

Det er meget simpelt at anvende bagestålet til bagning. Min egen bedste erfaring er, at lægge bagestålet ind på risten på næstnederste rille, og derefter varme ovnen igennem ved 250 grader varmluft.

Det tager 30-45 minutter før ovn og bagestål er gennemvarm, og dermed klar til brug.

Du kan også anvende en aluminiumsplade når du bager pizza, pizzasnegle og andet godt brød. Her hæves brødet på aluminiumspladen, som derefter sættes direkte ind på bagestålet.

Aluminium leder varmen perfekt, og pladen sikrer at det er nemmere at få brødet ud og ind af ovnen. Typisk følger der en aluplade med, når du kommer bagestålet. Men du kan altså også bage direkte på bagestålet.

Tider og temperatur afhænger selvfølgelig af, hvilket slags brød du skal bage på dit bagestål.

Advarsel! Husk, at bagestålet selvfølgelig ALTID er rygende varmt, når det er i ovnen - eller lige har været det! Måske lidt unødvendigt at sige, men man kan glemme det i travlheden. Så vær opmærksom!

Har du andre gode tips og råd til denne guide om brug af bagestål? Så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder.

Læs også hvordan du laver damp i ovnen når du bager brød, min opskrift på de perfekte burgerboller og brioche brød.

FAQ

Hvad er bagestål?

Bagestål er en massiv bageplade lavet af stål, som gør brødet mere sprødt og luftigt, fordi stålet afgiver mere varme til brødet.

Rust på bagestål?

Der kan sagtens komme rust på bagestålet, men det betyder ingenting. Rusten fjernes nemt med en ståluldssvamp, hvorefter pladen rengøres og smøres med olie. Så den er så god som ny igen.

Hvordan vedligeholder man bagestål?

Bagestålet vedligeholdes nemt med smøring af madolie. Gør det de første gange du bruger det, og ellers når behovet er der.

Må bagestål komme i opvaskemaskinen?

Nej, bagestålet må aldrig vaskes af i maskinen. Vask i stedet af i hånden, tør det grundigt og behandl med madolie. Men aldrig i opvaskemaskinen!

Hvilke brød er bedst på bagestål?

Bagestålet kan anvendes til de fleste typer brød, men bedst er stålet til bagning af pizza, pitabrød og ciabattabrød. Her får du virkelig fuld effekt ud af stålbagepladen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    november 11, 2024 at 6:39 am

    Tak fordi du læser med. Hvad synes du om artiklen omkring bagestål?

    Svar
  2. Bruno Nielsen

    juli 25, 2023 at 9:37 pm

    Det er måske vigtigt at bemærke, at bagestål oftest er laserskåret af "billige" ståltyper som fx S235. Disse betegnes i industrien som "varmtbearbejdelige stål" og er derfor ikke godkendt til fødevareindustri ift. rengøringskrav som skal anvendes ved fødevarefremstilling. Dette gør dem ikke sundhedsskadelige at anvende, men det er af højeste prioritet vigtigt at nævne, at de ALDRIG må komme i kontankt med sæbe eller andre rengøringsmidler. Her må derfor kun bruges varmt vand og saltopløsninger som er godkendt til konsumforbrug. 🙂

    Svar
  3. Hanne

    marts 08, 2023 at 3:47 pm

    Hej. Det er ikke alle bagestål-plader som skal forbehandles. Jeg har købt et hvor det er klar til brug. Vh. Hanne

    Svar
  4. Jørgen

    december 25, 2020 at 12:12 pm

    Hej Holger
    Tak for en fantastisk blog, der er virkelig mange gode tips og god inspiration at hente her.
    Du skriver en masse gode ting om bagestålet, og ja det et en fantastisk opfindelse. Jeg bruger de medfølgende alu-plader på den måde, at jeg former brødet på et stykke bagepapir på alu-pladen. Så er det nemt at lade bagepapiret med brødet glide ned på bagestålet i ovnen, og tilsvarende, når brødet skal ud af ovnen, trækker jeg bagepapiret med brødet over på alu-pladen. På den måde undgår man brændet fingre.
    Venlig hilsen
    Jørgen

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her