Min opskrift på luftige og nemme pitabrød, der altid popper op som de skal. Verdens bedste pita brød, og du kommer aldrig til at bage andre.
Pitabrød er utrolig nemme at bage selv, og her er opskriften på verdens bedste pita brød, og så køber du dem aldrig mere.
Selve ordet pita kommer fra det græske sprog (som så meget andet), og det betyder i virkeligheden blot flad.
Fladt er da også hvad brødet er indtil det kommer i ovnen, og her bages ved en høj varme. Men så sker der noget.
Jeg plejer at bage pitabrødene ved 250 grader varmluft, hvor de skal have en 4-5 minutters tid. Måske et minut mere, afhængig af hvor meget din ovn varmer.
Og her popper de så op, og laver det klassiske hulrum, som vi kan fylde med salat, kylling og hvad vi ellers har lyst til.
Når først du har prøvet denne opskrift på luftige pitabrød, ja så køber du dem aldrig mere. For de her pita brød bliver mere luftige end dem du køber i supermarkedet.
Opskriften giver 8 pitabrød. Men du kan også dele dem i 10, hvis du ønsker pitabrødene en smule mindre. Se også min video med fremgangsmåde.
Opskrift på pitabrød
Ingredienser
- 400 gram vand
- 20 gram gær
- 575 gram manitoba hvedemel - måske en smule mere
- 7 gram salt
- 5 gram sukker
- 10 gram olivenolie
Sådan gør du
- Koldt vand kommes i skålen til røremaskinen, og gær tilsættes. Rør gæren ud i vandet.
- Vej manitobamel af med salt og sukker i en anden skål, og blandt det sammen.
- Ælt nu gradvist melet i sammen med olivenolie, og ælt cirka 10-12 minutter ved middel hastighed. Dejen til pitabrød er ret fast, og sådan skal den være.
- Tag dejen op af skålen, virk dejen op (se her hvordan du gør det), og læg den tilbage i skålen. Overdæk med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager cirka en times tid.
- Dejen virkes derefter op igen, men anvend ikke mere mel end højest nødvendigt på bordet.
- Pitabrødsdejen vejer lidt over et kilo, og den skal du nu dele i otte nogenlunde lige stykker, der altså skal veje 125 gram pr. styk.
- Tril derefter dejstykkerne til boller, og lad dem hæve 15 minutter.
- Rul så bollerne ud til store pitabrød, der er knap en centimeter tykke. Hæv igen 15 minutter.
- Forvarm ovnen til 250 °C varmluft.
- Rul ud en gang mere til knap en centimeter i tykkelsen, og lad dem nu hæve i 10 minutter.
- Pitabrødene bages gerne på bagestål, men en almindelig bageplade med bagepapir kan også gøre det. Bedst resultat får du dog på bagestål. Bag fire pitabrød ad gangen, og de skal have cirka 5 minutter, og er færdige når kanten er gylden og de er blevet store og luftige i ovnen.
- Bag de sidste fire, og jeg lærte af en bager i Vestjylland, at man skal lægge en hårdt opvreden visketykke over pitabrødene når de er kommet ud af ovnen. Det gør brødene lækre og bløde, så det vil jeg anbefale dig at gøre.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Fyld til pita
Tag de færdigbagte pitabrød ud af ovnen, og lad dem køle af i ti minutter, inden de er klar til at blive fyldt med salat, tomater, kylling, kebab eller hvad du nu synes.
Fyld i pitabrød kan nemlig blandt andet bestå af salatblade, skiver af tomater og stegt kylling. Eventuelt kan du blot stege kyllingebryst fileter i ovnen.
Eller prøv med hjemmelavede falafler.
Se flere opskrifter på godt brød her.
Se mere indhold:

Sara Maria Jensen
Det er nok de bedste pitabrød jeg nogensinde har spist! Tusind tak for en læææækker opskrift!
Mette Tipsmark
De ser da så lækre ud.... Kan pita'erne fryses?
Holger Rørby Madsen
Hej Mette
Tak for det - og det kan de sagtens 🙂
Og så er de altså nemme at bage. God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Susanne
Kun 1 ud af 4 popper op, hvad gør jeg galt. Har rullet dem med løs hånd ?
Susanne
Hvad gør jeg galt?
Gitte
Så blev der bagt pitabrød - men der blev ikke noget hulrum, men nærmere end flad luftig bolle, der dog smagte rigtig godt…
Jeg havde lige bagt franskbrød og tog ikke vandbaseret ud, kan det bare være det? Eller har du andre forslag, for meget mel måske? De vejede ca 135g og ikke 125g da dejen ikke slap skålen..
Mvh Gitte
Aleksandra
Hej Holger, tak for opskriften! Det er virkelig de bedste pitabrød☺️
Jeg kunne læse mig til i kommentarerne, at man kan koldhæve dejen. Skal man så bare komme den i køleskab efter den har æltet den i de 10 min. og så virke den op når man tager den ud? Eller ændres processen?
Kan man bruge surdej i stedet for gær/noget af gæret?
Vh Aleksandra
Christine
Hej Holger. Ved du om det fungerer at fryse de pitabrød man har til overs? Skal de evt. bages kortere tid?
Holger Rørby Madsen
Hej Christine
Det kan du sagtens - jeg fryser altid overskynde pitabrød ned. Og jeg bager dem altid færdige. De frosne pitabrød kan lunes ved 175 grader over- og undervarme i ca. 5 minutter.
Alt det bedste
Holger
Anja
Simpelthen den bedste opskrift på pitabrød - fluffy og luftige - tak for super opskrift
Nicolaj
Kan man koldhæve dejen?
Holger Rørby Madsen
Hej Nikolaj
Ja, det kan du sagtens, men skær så mængden af gær ned til det halve.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Rikke
Tak for en simpelthen fantastisk opskrift. Vi er vilde med de brød herhjemme.
JK
Hold nu op nogle lækre pitabrød! Er i gang med anden portion til hævning nu og tænker om man kunne bruge samme dej til luftige burgerboller? 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej JK
Mange tak - det er jeg da super glad for at høre. Jeg er også selv ret vild med dem 🙂
Joo, du kan sikkert sagtens bruge denne dej til burgerboller, men jeg vil da foreslå dig denne: https://madensverden.dk/burgerboller/
Alt det bedste
Holger
Tina
Hvad vil du anbefale at gøre med pitabrødene skal opvarmes efter at ha’ været på frost? Lidt vand på og lunes i ovnen, eller?
Holger Rørby Madsen
Hej Tina
Ja, jeg plejer bare lige hurtigt at smide dem under den kolde hane, og så i ovnen. Så får du igen de perfekte pitabrød 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Julie
Hej tak for opskrift på de lækreste pita brød. Jeg har lavet dem 2 gange. Første gang blev de perfekte, men her anden gang revner de efter ca 3 min i ovnen. Ved du hvad jeg gør galt.
Holger Rørby Madsen
Hej Julie
Dejligt at høre de første blev gode - sådan plejer det også at være her.
Der kan være flere forklaringer, herunder hævetid, og det har jeg skrevet lidt mere om her: https://madensverden.dk/derfor-revner-broed-under-bagning/
Og selvom man synes, at man gør det samme hver gang, så skal der ikke meget til før man kan få et lidt andet resultat.
Så op på hesten igen - jeg er sikker på de næste pitabrød sidder lige i skabet 🙂
Alt det bedste
Holger
Lena Skafsgaard
Hej.
Det ser mega lækkert ud. Men kan det passe at dejen skal virkes 2.gang inden den deles i otte portioner? Vil det ikke give mere mening efter 1.hævning og 1. Virkning at dele dejen først inden den virkes 2.gang??
Lise
Hej, skal bagepladen være opvarmet, når de rå pitabrød skal i ovnen?
Hilsen Lise
Tina
Hej
Opskriften ser virkelig interessant ud, og jeg har tænkt mig at gå omgang med en større omgang til servering til fødselsdag. Derfor; kan de bages dagen før og så opvarmes?— eller vil det give mindre sprødhed og mindre luftige brød?
På forhånd tak for svar- og tak for en god side med virkelig mange lækre opskrifter!
Hilsner
Tina
Johanne
Hej jeg har bare et spørgsmål. Det vil vel ikke være et problem at fryse dem?
Holger Rørby Madsen
Hej Johanne
Nej da - de hjemmebagte pitabrød kan sagtens fryses ned 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Malene
Der står efter 1. Hævning at dejen skal virkes op, for derefter at deles op i 8 stk. drev skal hæve. Det giver ikke nogen mening i mit hovede at virke den op, inden jeg former den til 8 boller, men det er måske bare mig der ikke helt forstår processen
Holger Rørby Madsen
Hej Malene
Jeg kan godt forstå du spørger, men opvirkningen strammer dejen op, hvilket i den sidste ende giver de luftige pitabrød 🙂
Men denne fremgangsmåde er du i hvert fald sikker på et godt resultat.
Rigtig god bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Malene
De bedste pitabrød ever - tak for opskriften
Holger Rørby Madsen
Tak Malene - det er jeg super glad for at høre.
Så håber opvirkningen af pitabrødene var det hele værd 🙂
Alt det bedste
Holger
Caroline Efryd Vejen-Jensen
Vil gerne bage disse pitabrød - men kan de fryses?
Wivi Larsen
Jeg vil gerne bage pitabrød men det er kun mig der synes det er lækkert. Jeg tror ikke at de er gode at fryse, hvis ikke hvor længe kan jeg så have dem i en frostpose?
Louise
Hejsa. Vil jeg kunne bruge almindelig hvedemel til denne opskrift? 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Louse
Det kan du godt, men manitoba mel med højere proteinindhold er bedre - god fornøjelse 🙂
Alt det bedste
Holger
Yvonne
De er fantastiske 👏🏼 har prøvet dem
Sofie
Hej. Jeg har læst din melguide, og derfor vil jeg høre om man kan erstatter manitobahvedemelet med tipo 00 mel?
Mathilde
Det ved jeg at man godt kan. Manitoba og tipo 0 er den samme meltype .. manitoba kommer bare Canada og tipo 0 fra Italien 🙂 .. jeg er mest tilhænger af tipo 0 🙂
Mona
Jeg har gemt denne opskrift på min pinterest for længe siden, og jeg tror den er god... hvis jeg ellers kunne læse den! Det kan jeg ikke fordi selve ingrediens listen er dækket af reklame! Der er så mange reklamer på siden, at jeg kun har halvdelen af skærmen på min telefon ledig til at læse opskrifterne på...
Ærgerligt, da det ellers er en god side.
Holger Rørby Madsen
Hej Mona
Tak for det. Og ja, der er en fejl på mindst et banner, og det får jeg lige fikset. Og generelt kigger jeg lige mængden af reklamer igennem. For selvfølgelig skal du kunne finde det, som du synes.
De bedste hilsner
Holger