• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Hummus - nem opskrift med eller uden tahin

Holger Rørby Madsen
Denne hummus er ekstra lækker, da man skal bruge hjemmelavet tahin, sesampasta. Tahin tager kun fem minutter at lave og er meget billigere end det købte. Foto: Rakel Seneca/Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Opskrifter › Mellemøstlig mad

Oversigt over indhold

  1. Hummus stammer fra Mellemøsten, og det er en lækker pure, der blandt andet laves med kikærter. Se de gode tips og tricks til en vellykket hummus her.
  2. Kikærter på dåse
  3. Opskrift på hummus
  4. Ingredienser
  5. Sådan gør du
  6. Næringsindhold
  7. Hvad er tahin?
  8. Hjemmelavet tahin
  9. Hummus i blender
  10. Hummus med hestebønner
  11. Du skal bruge
  12. Sådan gør du
4.72 fra 7 stemmer
Gå til opskrift

Hummus stammer fra Mellemøsten, og det er en lækker pure, der blandt andet laves med kikærter. Se de gode tips og tricks til en vellykket hummus her.

Hummus kan laves på flere forskellige måder, men her er en virkelig god og nem grundopskrift, som du selv kan smage mere til.

Du kan frit tilsætte mere af krydderierne, mere olie eller eventuelt lidt vand. Husk, at hummus skal være nærmest en tyk creme, og ikke for tør i konsistensen.

Kikærter på dåse

Her har jeg anvendt færdige kikærter på dåse, fordi jeg simpelthen synes det er det nemmeste. Og de færdige kikærter giver et aldeles glimrende resultat.

Du kan selvfølgelig også købe tørrede kikærter, og så selv bløde dem op. Her skal de så gerne stå natten over - eller hele dagen, fordi det mindst tager 10 timer. Skift i øvrigt gerne vandet undervejs.

De færdige kikærter hældes blot i en sigte, hvorefter de skylles under den kolde hane. Nemmere bliver det ikke at lave en god hummus helt fra bunden.

Her kan du læse mere om kikærter.

Opskriften er til fire personer.

Opskrift på hummus

4.7 fra 7 stemmer
RetTilbehør
KøkkenMellemøsten
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Samlet tid: 10 minutter minutter
Mængde: 4 personer
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 250 gram kikærter - fra dåse, forkogte
  • 1,5 spiseskefuld olivenolie
  • 2 spiseskefulde tahin - sesampasta
  • 3 fed hvidløg
  • 0,5 citron - saften fra den halve citron
  • 1 knivspids spidskommen
  • 1 knivspids ingefær - tørret
  • 1 nip salt
  • Lidt friskkværnet peber
Tilføj til indkøbslisteSe din indkøbsliste her Send indkøbsliste til din mobil
Undgå at skærmen slukker

Sådan gør du

  • Kikærterne skylles og rystes tørre for vand, hvorefter de kommes i blenderen.
  • Tilsæt også olivenolie og tahin.
  • Hvidløg pilles og presses ned i blenderen, og nu kommes også citronsaft, spidskommen, ingefær, et nip salt og lidt friskkværnet peber ved.
  • Blend din hummus grundigt.
  • Smag den til, og her kan du eventuelt tilsætte mere spidskommen, citron, ingefær salt eller peber. Du kan såmænd også komme lidt koriander, karry, cayennepeber eller paprika i, men prøv dig bare frem. Eller hold dig til den nemme grundopskrift.
  • Hvis hummussen er for tyk,, tilsættes mere olie eller vand indtil den rette konsistens opnås.

Næringsindhold

Næringsindhold
Hummus opskrift
Mængde pr. portion
Kalorier
200
% Daglig værdi*
Fedt
 
11
g
17
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
6
g
Natrium
 
105
mg
5
%
Kalium
 
231
mg
7
%
Kulhydrater
 
21
g
7
%
Kostfibre
 
5
g
21
%
Sukker
 
3
g
3
%
Protein
 
7
g
14
%
Vitamin A
 
32
IU
1
%
Vitamin C
 
4
mg
5
%
Calcium
 
50
mg
5
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Mangler du en opskrift?Find alle vores opskrifter - klik her!
Kom med din mening

Hvad er tahin?

Tahin er en pasta, der er lavet af sesamfrø. Og du kan sagtens lave hummussen uden tahin. Den undlader du blot.

Blandt andet personer med sesam-allergi skal selvfølgelig undlade at bruge tahin.

Hjemmelavet tahin

Du kan meget nemt lave en hjemmelavet tahin, og den har Madens Verdens Rakel Seneca her en skøn opskrift på.

Til det skal du blot anvende 150 gram sesamfrø og 3 spiseskefulde olivenolie.

Sådan gør du

  1. Tag en pande og tilføj sesamfrøene. Rist dem i tre til fem minutter ved medium varme. De må ikke blive brune, de skal bare få en smule gylden farve.
  2. Put de ristede sesamfrø i en blender og tilføj olie. Blend det sammen, indtil det får en cremet konsistens. Nu er tahin klar til brug.

Hummus i blender

Du kan lave hummussen i en blender, men den kan også klares med en stavblender.

Generelt foretrækker jeg en ret cremet konsistens, men fortsæt med at blende indtil du når den rette struktur i den.

Og den kan altså enten være blød og næsten blank, eller en mere grovkornet konsistens.

Hummus med hestebønner

Af Rakel Seneca

Du kan også lave verdens bedste hummus med hestebønner, og den er så fuld af smag, at man bliver helt omtumlet af smagsoplevelse.

Den er fuld af hvidløg, citron og lækker tahin, og så har den en utrolig cremet konsistens. Opskriften er også lavet af Rakel Seneca.

Opskriften består af to dele: selve hummus, der er den traditionelle, som man kender den, dog tilføjer jeg ekstra tahin.

Og så er der blandingen af hestebønner ovenpå. En virkelig lækker kombination.

Du skal bruge

Hummus af
500 gram kikærter tørret og ukogte
1,5 tsk bagepulver
250 gram tahin
3 spsk citronsaft
6 fed hvidløg
2 tsk salt

Hestebønnemos
180 gram hestebønner tørret og ukogte
0,5 dl olivenolie god kvalitet
0,5 dl citronsaft
4 fed hvidløg
1 tsk salt
6 spsk bredbladet persille finthakket

Sådan gør du

  1. Start med at tage to store skåle. I den ene kommes kikærterne, tilføj dobbelt så meget vand, som der er kikærter samt en teske bagepulver, dæk skålen til og stil den på dit køkkenbord.
  2. I den anden skål tilføjer du hestebønner og dobbelt så meget vand. Dæk dem til ligesom den første skål.
  3. Lad det hele stå i blød natten over eller i otte timer. Hæld nu vandet fra begge skåle og skyl bønnerne.
  4. Tag to gryder og hæld kikærterne i den ene og dæk dem med dobbelt så meget vand, gør det sammen med hestebønnerne. Tilføj en halv teske bagepulver i gryden med kikærter. Kog begge gryder i cirka to-tre timer, eller indtil de er bløde.
  5. Tag nu gryden med kikærter og si vandet fra, gem cirka en halv deciliter af vandet til senere. Gem også et par kikærter til pynten. Tilføj nu de varme kikærter i en food processor, blend dem og tilføj derefter citron, hvidløg, tahin og lidt af vandet fra tidligere. Blend igen og tilføj eventuelt mere af kogevandet.
  6. Konsistensen skal være meget blød og næsten flydende, så sørg for, at du blender det ordentligt sammen. Smag til med salt.
  7. Nu skal vi lave hestebønneblandingen. Når de er færdigkogte og helt bløde, så de næsten falder fra hinanden. Hæld dem nu i en skål og tilføj olivenolie, citronsaft samt presset hvidløg.
  8. Brug nu en gaffel til at blande det sammen og knuse bønnerne. Smag til med salt.
  9. Tag en serveringskål, tilføj hummus og derefter hestebønnemosen i midten, tilføj finthakket persille og de hele kikærter. Hæld generøst med olivenolie.
  10. Så er den lækkreste dip klar til servering.

Denne ret serveres ofte som en del af en mezze, hvilket vil sige, at der er en masse små retter. Det er et mellemøstligt koncept, og jeg må sige, at jeg er stor tilhænger af det, da man dermed kan smage en masse retter.

Jeg bruger ukogte, tørrede bønner, da de giver den bedste og mest cremede konsistens, men hvis man ikke har tid til at vente på at de ligger i blød, så kan man godt bruge dem fra en dåse.

Du kan også spise denne hummus sammen med falafler i et pitabrød eller en durumrulle. Eller nyd den med en tabbouleh salat.

Se også her hvordan du bager de bedste naanbrød.

Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 110
  • 142
  • 9
  • 4
  • 3
  • 2
  • Delt
Om Holger
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Med omkring 2 mio. brugere hver måned er madensverden.dk et af Danmarks største madmedier, og her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse, og husk du altid er velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Annie

    januar 03, 2023 at 4:06 pm

    Der står: 1,5 deciliter olivenolie i opskriften 😰
    Det er vel en fejl.
    Skal der stå 1,5 spsk.❓

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 03, 2023 at 4:29 pm

      Hej Annie
      Ja da, og tak. Fejlen er rettet - det er 1,5 spiseskefuld olivenolie 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Leila Karlslund

    juni 03, 2022 at 4:42 pm

    Vil blot høfligst gøre opmærksom på, at det ikke er bagepulver men natron (baking soda), man skal anvende. Leila i Odder

    Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Tandoori kylling - hel indisk kylling
Pasta bolognese - den ægte italienske kødsovs »

Populært indhold lige nu

Kyllingesalat med bacon og spidskål

Kyllingesalat med bacon og spidskål

Tilstoppet afløb

Tilstoppet afløb - sådan renser du det i køkkenet

rengøring af drikkedunke

Rengøring af drikkedunke - vigtige huskeregler

Banankage opskrifter med bananer

Opskrifter med bananer - bedste bananopskrifter

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

4.7 fra 7 stemmer
Giv stjerner eller kommentér her
RetTilbehør
KøkkenMellemøsten
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Samlet tid: 10 minutter minutter
Mængde: 4 personer
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Nyeste opskrifter og artikler

  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!