Hummus stammer fra Mellemøsten, og det er en lækker pure, der blandt andet laves med kikærter. Se de gode tips og tricks til en vellykket hummus her.
Hummus kan laves på flere forskellige måder, men her er en virkelig god og nem grundopskrift, som du selv kan smage mere til.
Du kan frit tilsætte mere af krydderierne, mere olie eller eventuelt lidt vand. Husk, at hummus skal være nærmest en tyk creme, og ikke for tør i konsistensen.
Kikærter på dåse
Her har jeg anvendt færdige kikærter på dåse, fordi jeg simpelthen synes det er det nemmeste. Og de færdige kikærter giver et aldeles glimrende resultat.
Du kan selvfølgelig også købe tørrede kikærter, og så selv bløde dem op. Her skal de så gerne stå natten over - eller hele dagen, fordi det mindst tager 10 timer. Skift i øvrigt gerne vandet undervejs.
De færdige kikærter hældes blot i en sigte, hvorefter de skylles under den kolde hane. Nemmere bliver det ikke at lave en god hummus helt fra bunden.
Her kan du læse mere om kikærter.
Opskriften er til fire personer.
Ingredienser til en nem hummus
Ca. 250 gram kikærter
1,5 deciliter olivenolie
2 spiseskefulde tahin (sesampasta)
3 fed hvidløg
Saften af en halv citron
1 knivspids spidskommen
1 knivspids tørret ingefær
Et nip salt
Lidt friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Kikærterne skylles og rystes tørre for vand, hvorefter de kommes i blenderen.
- Tilsæt også olivenolie og tahin.
- Hvidløg pilles og presses ned i blenderen, og nu kommes også citronsaft, spidskommen, ingefær, et nip salt og lidt friskkværnet peber ved.
- Blend din hummus grundigt.
- Smag den til, og her kan du eventuelt tilsætte mere spidskommen, citron, ingefær salt eller peber. Du kan såmænd også komme lidt koriander, karry, cayennepeber eller paprika i, men prøv dig bare frem. Eller hold dig til den nemme grundopskrift.
- Hvis hummussen er for tyk,, tilsættes mere olie eller vand indtil den rette konsistens opnås.
Hvad er tahin?
Tahin er en pasta, der er lavet af sesamfrø. Og du kan sagtens lave hummussen uden tahin. Den undlader du blot.
Blandt andet personer med sesam-allergi skal selvfølgelig undlade at bruge tahin.
Hummus i blender
Du kan lave hummussen i en blender, men den kan også klares med en stavblender. Generelt foretrækker jeg en ret cremet konsistens, men fortsæt med at blende indtil du når den rette struktur i den.
Og den kan altså enten være blød og næsten blank, eller en mere grovkornet konsistens.