Hummus stammer fra Mellemøsten, og det er en lækker pure, der blandt andet laves med kikærter. Se de gode tips og tricks til en vellykket hummus her.
Hummus kan laves på flere forskellige måder, men her er en virkelig god og nem grundopskrift, som du selv kan smage mere til.
Du kan frit tilsætte mere af krydderierne, mere olie eller eventuelt lidt vand. Husk, at hummus skal være nærmest en tyk creme, og ikke for tør i konsistensen.
Kikærter på dåse
Her har jeg anvendt færdige kikærter på dåse, fordi jeg simpelthen synes det er det nemmeste. Og de færdige kikærter giver et aldeles glimrende resultat.
Du kan selvfølgelig også købe tørrede kikærter, og så selv bløde dem op. Her skal de så gerne stå natten over - eller hele dagen, fordi det mindst tager 10 timer. Skift i øvrigt gerne vandet undervejs.
De færdige kikærter hældes blot i en sigte, hvorefter de skylles under den kolde hane. Nemmere bliver det ikke at lave en god hummus helt fra bunden.
Her kan du læse mere om kikærter.
Opskriften er til fire personer.
Opskrift på hummus
Hummus opskrift
Ingredienser
- 250 gram kikærter - fra dåse, forkogte
- 1,5 spiseskefuld olivenolie
- 2 spiseskefulde tahin - sesampasta
- 3 fed hvidløg
- 0,5 citron - saften fra den halve citron
- 1 knivspids spidskommen
- 1 knivspids ingefær - tørret
- 1 nip salt
- Lidt friskkværnet peber
Sådan gør du
- Kikærterne skylles og rystes tørre for vand, hvorefter de kommes i blenderen.
- Tilsæt også olivenolie og tahin.
- Hvidløg pilles og presses ned i blenderen, og nu kommes også citronsaft, spidskommen, ingefær, et nip salt og lidt friskkværnet peber ved.
- Blend din hummus grundigt.
- Smag den til, og her kan du eventuelt tilsætte mere spidskommen, citron, ingefær salt eller peber. Du kan såmænd også komme lidt koriander, karry, cayennepeber eller paprika i, men prøv dig bare frem. Eller hold dig til den nemme grundopskrift.
- Hvis hummussen er for tyk,, tilsættes mere olie eller vand indtil den rette konsistens opnås.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Hvad er tahin?
Tahin er en pasta, der er lavet af sesamfrø. Og du kan sagtens lave hummussen uden tahin. Den undlader du blot.
Blandt andet personer med sesam-allergi skal selvfølgelig undlade at bruge tahin.
Hjemmelavet tahin
Du kan meget nemt lave en hjemmelavet tahin, og den har Madens Verdens Rakel Seneca her en skøn opskrift på.
Til det skal du blot anvende 150 gram sesamfrø og 3 spiseskefulde olivenolie.
Sådan gør du
- Tag en pande og tilføj sesamfrøene. Rist dem i tre til fem minutter ved medium varme. De må ikke blive brune, de skal bare få en smule gylden farve.
- Put de ristede sesamfrø i en blender og tilføj olie. Blend det sammen, indtil det får en cremet konsistens. Nu er tahin klar til brug.
Hummus i blender
Du kan lave hummussen i en blender, men den kan også klares med en stavblender.
Generelt foretrækker jeg en ret cremet konsistens, men fortsæt med at blende indtil du når den rette struktur i den.
Og den kan altså enten være blød og næsten blank, eller en mere grovkornet konsistens.
Hummus med hestebønner
Af Rakel Seneca
Du kan også lave verdens bedste hummus med hestebønner, og den er så fuld af smag, at man bliver helt omtumlet af smagsoplevelse.
Den er fuld af hvidløg, citron og lækker tahin, og så har den en utrolig cremet konsistens. Opskriften er også lavet af Rakel Seneca.
Opskriften består af to dele: selve hummus, der er den traditionelle, som man kender den, dog tilføjer jeg ekstra tahin.
Og så er der blandingen af hestebønner ovenpå. En virkelig lækker kombination.
Du skal bruge
Hummus af
500 gram kikærter tørret og ukogte
1,5 tsk bagepulver
250 gram tahin
3 spsk citronsaft
6 fed hvidløg
2 tsk salt
Hestebønnemos
180 gram hestebønner tørret og ukogte
0,5 dl olivenolie god kvalitet
0,5 dl citronsaft
4 fed hvidløg
1 tsk salt
6 spsk bredbladet persille finthakket
Sådan gør du
- Start med at tage to store skåle. I den ene kommes kikærterne, tilføj dobbelt så meget vand, som der er kikærter samt en teske bagepulver, dæk skålen til og stil den på dit køkkenbord.
- I den anden skål tilføjer du hestebønner og dobbelt så meget vand. Dæk dem til ligesom den første skål.
- Lad det hele stå i blød natten over eller i otte timer. Hæld nu vandet fra begge skåle og skyl bønnerne.
- Tag to gryder og hæld kikærterne i den ene og dæk dem med dobbelt så meget vand, gør det sammen med hestebønnerne. Tilføj en halv teske bagepulver i gryden med kikærter. Kog begge gryder i cirka to-tre timer, eller indtil de er bløde.
- Tag nu gryden med kikærter og si vandet fra, gem cirka en halv deciliter af vandet til senere. Gem også et par kikærter til pynten. Tilføj nu de varme kikærter i en food processor, blend dem og tilføj derefter citron, hvidløg, tahin og lidt af vandet fra tidligere. Blend igen og tilføj eventuelt mere af kogevandet.
- Konsistensen skal være meget blød og næsten flydende, så sørg for, at du blender det ordentligt sammen. Smag til med salt.
- Nu skal vi lave hestebønneblandingen. Når de er færdigkogte og helt bløde, så de næsten falder fra hinanden. Hæld dem nu i en skål og tilføj olivenolie, citronsaft samt presset hvidløg.
- Brug nu en gaffel til at blande det sammen og knuse bønnerne. Smag til med salt.
- Tag en serveringskål, tilføj hummus og derefter hestebønnemosen i midten, tilføj finthakket persille og de hele kikærter. Hæld generøst med olivenolie.
- Så er den lækkreste dip klar til servering.
Denne ret serveres ofte som en del af en mezze, hvilket vil sige, at der er en masse små retter. Det er et mellemøstligt koncept, og jeg må sige, at jeg er stor tilhænger af det, da man dermed kan smage en masse retter.
Jeg bruger ukogte, tørrede bønner, da de giver den bedste og mest cremede konsistens, men hvis man ikke har tid til at vente på at de ligger i blød, så kan man godt bruge dem fra en dåse.
Du kan også spise denne hummus sammen med falafler i et pitabrød eller en durumrulle. Eller nyd den med en tabbouleh salat.
Se også her hvordan du bager de bedste naanbrød.
Annie
Der står: 1,5 deciliter olivenolie i opskriften 😰
Det er vel en fejl.
Skal der stå 1,5 spsk.❓
Holger Rørby Madsen
Hej Annie
Ja da, og tak. Fejlen er rettet - det er 1,5 spiseskefuld olivenolie 🙂
Alt det bedste
Holger
Leila Karlslund
Vil blot høfligst gøre opmærksom på, at det ikke er bagepulver men natron (baking soda), man skal anvende. Leila i Odder