Her finder du alt du skal vide om kikærter, der også kaldes garbanzobønner. Kikærterne er sunde og indeholder både masser af vitaminer og protein.
Her kigger vi nærmere på kikærter, hvad de egentlig er for en størrelse, næringsindhold og på hvordan du skal udbløde og koge de tørrede kikærter.
For kikærterne er bestemt noget du bør tage med i kosten, da de er meget sunde og nærende.
Kikærterne smager lidt af nødder, men de er meget milde i smagen.
Ernæringsmæssigt indeholder de gode mængder protein og kostfibre, og derudover gode mængder A-, B- og C-vitaminer.
Hvad er kikærter?
Kikærter stammer formentlig fra Mellemøsten, men dyrkes i dag en del steder på kloden.
Der dyrkes mange kikærter i Tyrkiet, landene omkring Middelhavet, men også i store dele af Asien.
Kikærter findes i mange forskellige arter, men de mest almindelige i butikkerne i Danmark er de lidt større ærter, der er op til 15 millimeter i tykkelsen og så er de gullige i farven.
I Asien er de typisk noget mindre, ofte halvt så store og de er mere mørkebrune i farven.
Men der findes som sagt mange forskellige arter af kikærterne.
Se hvordan du laver den bedste kikærtesalat med kylling.
Her er også opskriften på en vegetarisk kikærtesalat med avocado.
Tørrede eller på dåse
Kikærter kan både købes tørrede og på dåse.
De tørrede ærter sælges som hele eller flækkede, men her skal du være opmærksom på, at kikærterne skal udblødes før brug.
Og det tager altså noget tid, så det er ikke noget man bare lige anvender i madlavningen. I hvert fald ikke den tørrede udgave.
Udblødning
Typisk skal de tørrede kikærter udblødes i minimum 12 timer, og gerne et helt døgn.
Derefter skal de koges, hvilket typisk tager 30-40 minutter.
Du kan også koge kikærterne direkte, men her skal de så have mellem en og to timer.
Vil du have mere bid i kikærterne, eksempelvis i en salat, kan du nøjes med at opbløde dem, og derefter blot give dem et hurtigt opkog.
Kikærter på dåse
Men det nemmeste er altså at købe kikærter på dåse. Og jeg vil være ærlig og sige, at det er sådan jeg gør det.
Her er kikærterne både udblødte og kogte, og dermed klar til brug. Det bliver ikke nemmere, og kvaliteten er fin.
Kikærterne kommes i dåser sammen med vand og lidt salt, og her har de en lang holdbarhed.
Her kan du se hvordan du bager kikærterne i ovnen.
Opskrifter
Kikærter kan bruges til mange ting, herunder i salater og sammenkogte retter, men her får du lige to gode forslag.
For det første er kikærterne selvfølgelig uundgåelige i en hjemmelavet hummus.
Du kan også bruge kikærter som tilbehør - eksempelvis til mørbradbøf, hvor der her også er anvendt spinat og majs.
Eler prøv at tilsætte kikærterne i denne opskrift på svinemørbrad med fennikel.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 360
Fedt: 6 gram
Kulhydrater: 60 gram
Protein: 20 gram
Kostfibre: 17 gram
Del dine ideer og tanker med os andre her: