Focaccia er et lækkert madbrød, der bages med olivenolie, flagesalt og frisk rosmarin. Focaccia bages i form, og det er ret nemt at lave i ovnen.
Focaccia er et klassisk italiensk brød, der er meget nem at bage selv.
Nyd det friskbagt, hvor man virkelig kan smage både olivenolien og romarin i brødet.
Stavemåde: Focaccia eller foccacia
Focacciabrødet serveres til en række italienske retter, herunder selvfølgelig pasta.
Hvordan staver man så til focaccia? Jo, det er præcist som anført, og altså ikke foccacia. Ordet er først med et c og dernæst to c'er - og ikke omvendt.
Jeg plejer i øvrigt at lave focacciabrød i hånden i stedet for røremaskinen, da det er ganske nemt at røre dejen sammen.
Opskrift på focaccia
Ingredienser
- 400 gram vand lunkent, svarende til 4 dl.
- 25 gram gær
- 500 gram hvedemel italiensk hvedemel tipo 00
- 3 spiseskefulde olivenolie
- 2 teskefulde salt
Topping på focaccia
- 3 spiseskefulde olivenolie
- 1 spiseskefuld flagesalt
- 1-2 spiseskefulde rosmarin skal være friske rosmarinblade, eller oregano
Efter bagning
- 2 spiseskefulde olivenolie
Sådan gør du
- Kom lunkent vand og gær op i en skål, og rør det ud med en grydeske.
- Tilsæt så gradvist det italienske hvedemel, og rør det godt sammen i et minuts tid.
- Så kommer du lidt olivenolie og salt ved, og rører dejen i yderligere et lille minut.
- Nu vil du se, at dejen er lidt tynd i det, men såden skal den være.
- Smør en form eller ildfast fad med rigelig olivenolie, og kom dejen i. Du kan også beklæde formen med bagepapir - det letter rengøringen efterfølgende.
- Lad nu dejen stå og hæve i 45 minutter, og du behøver ikke dække dejen til med et viskestykker eller lignende. Den skal bare stå der frit fremme på køkkenbordet.
- Tænd så ovnen på 225 grader varmluft.
- Fordel tre spiseskefulde olie ud over dit focaccia brød, og kom også flagesalt og rosmarin på.
- Med fingrene trykker du nu forsigtigt huller i dejen.
- Kom så fadet ind i ovnen, og her skal det italiensk focaccia brød bages i cirka 20-22 minutter.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Mere olie
Tag det ud af ovnen, og straks efter drypper du et par spiseskefulde olivenolie ud over dit focaccia brød, så skorpen ikke bliver sprød, men derimod dejlig blød.
Som den skal være.
Lad brødet køle lidt, inden du skærer det ud i generøse stykker.
Bagetid for focaccia
Bagetid for focaccia brød er 20-22 minutter ved 225 grader varmluft.
Kan man fryse focaccia?
Jeg bliver ofte spurgt, om man kan fryse et færdigbagt focaccia brød ned.
Og det kan du sagtens. Brødet tøs op ved stuetemperatur, hvorefter du med fordel lige kan lune det i ovnen.
Inden frysning kan focacciabrødet med fordel skæres ud i passende stykker, og så kan du altid tage et antal brødstykker op.
Det italienske brød smager bedst, når det er lunt.
Elisabeth Hammer
Hej! Jeg er nysgerrig på hvad forskellen er på en almindelig bolledej og en focaccia dej? Der er mange forskellige opskrifter på den og kan det passe den eneste forskel der er at den bliver penslet med olie for at blive blød? (Jeg ved godt der også er topping på).