Her fรฅr du svaret pรฅ hvad balsamico er, og hvad man kan bruge det til. Se ogsรฅ opskrifter med balsamicoen, fakta og hvordan du udtaler det.
Hvad er det lige helt prรฆcist balsamico er, og hvad er forskellen pรฅ balsamicoen og eddike? Hvad kan man bruge det til, og hvordan udtaler man det?
I denne artikel kan du blive klogere pรฅ balsamico, hvor det kommer fra og alle de mange andre spรธrgsmรฅl, som du mรฅske har til dette italienske produkt.
Indhold
- Her fรฅr du svaret pรฅ hvad balsamico er, og hvad man kan bruge det til. Se ogsรฅ opskrifter med balsamicoen, fakta og hvordan du udtaler det.
- Hvad er balsamico?
- Produktion af balsamico
- Hvordan udtales balsamico?
- Forskel pรฅ balsamico og vineddike?
- Opbevaring
- Holdbarhed
- Fakta om balsamico
- Opskrifter og anvendelse
- Tomatsalat med rรธdlรธg og balsamico (klassisk opskrift)
- Verdens bedste italienske kรธdsovs opskrift
- Karamelliserede kartoffelbรฅde med balsamico og timian
- Bagte rรธdbeder - nem opskrift
- Bagte skalottelรธg - opskrift med timian og balsamico
- Koteletter med skaft i fad
- Jordbรฆrsalat - salat med jordbรฆr og pinjekerner
- Bรธnnesalat
- Bruschetta med tomat
- Balsamicodressing
- FAQ
- Kommentarer
Hvad er balsamico?
Balsamico er kort fortalt en eddike, der fremstilles i omrรฅderne Modena og Reggio Emilia i Italien.
Eddiken er meget aromatisk, og den laves af en inddampet druemost.
Derefter lagres den pรฅ trรฆfade af forskellige sorter, hvilket ogsรฅ er med til at den forskellige udtryk og smagsnuancer. Jo jo, det her er en videnskab, og det krรฆver godt hรฅndvรฆrk at fremstille en god balsamico.
Som vi kender det fra blandt andet rรธdvin, ja sรฅ bliver balsamicoen ogsรฅ certificeret, sรฅ man ved, hvad det prรฆcist er man kรธber.
Og bliver vi mere prรฆcise, sรฅ kendes den originale og รฆgte som en Aceto Balsamico Tradizionale di Modena. Men andre typer er bestemt ogsรฅ gode, det afhรฆnger jo af smag og behag. Sรฅ selvom du kรธber en eddike, der ikke er certificeret, sรฅ kan den vรฆre ganske udemรฆrket.
Udover den almindelige balsamico, kan man ogsรฅ kรธbe en Crema al Balsamico, der netop er mere cremet og tyktflydende. Den findes ogsรฅ i en rรฆkke varianter med forskellig smag, sรฅ det er bare med at prรธve sig frem.
Produktion af balsamico
Balsamico produceres som sagt i de to italienske omrรฅder Modena og Reggio Emilia, og her er det med hรฅndplukkede vindruer.
Hรธsten sker typisk i efterรฅret, hvor druerne presses let.
Derefter bliver mosten filtreret og kogt ind, og det sker ved en svag varme i lang tid.
Den indkogte druemost skal derefter samme med vineddike lagres pรฅ fade, og her har de lokale producenter hver deres mรฅde at gรธre det pรฅ.
Det handler om valget af trรฆ til fadene (herunder eg og kastanje), men ogsรฅ andre faktorer spiller ind. Eddiken tappes om adskillige gange fra store til til de mindre fade, og den lagres i รฅrevis.
Og selvfรธlgelig koster en vellagret balsamico noget mere end den yngre udgave, Men der er ogsรฅ forskel pรฅ smag og kvalitet.
Hvordan udtales balsamico?
Der kan godt vรฆre tvivl om hvordan man udtaler balsamico, og jeg har hรธrt flere mรฅder at gรธre det pรฅ.
Men den korrekte udtale er [balหsรฆหmiko].
Vil du gerne hรธre den rigtige udtale af balsamicoen, sรฅ kan du hรธre den her.
Forskel pรฅ balsamico og vineddike?
Mรฅske har du undret dig over, hvad forskellen egentlig er pรฅ vineddike og balsamico.
Typisk er vineddike fremstillet af rรธdvin eller hvidvin, mens balsamicoen som sagt laves af druesaft, der tilsรฆttes vineddike.
Derfor er balsamicoen ogsรฅ mere mรธrk, tรฆt og aromatisk i smag og duft. Den har i รธvrigt ogsรฅ mere sรธdlige toner end en traditionel vineddike.
Opbevaring
Balsamico opbevares bedst i et kรธkkenskab, hvor den er beskyttet for solens lys.
Du behรธver altsรฅ ikke stille den i kรธleskabet.
Holdbarhed
Balsamico har en meget lang holdbarhed. Faktisk har jeg aldrig prรธvet at smide en for gammel flaske ud, sรฅ den holder lรฆnge.
Som udgangspunkt er holdbarheden den samme, uanset om flasken er รฅbnet eller ej.
Og den holder sig altsรฅ lรฆnge, hvilket sige i flere รฅr, og mon ikke du har brugt den lรฆkre italienske eddike inden da.
Fakta om balsamico
Her er fakta om balsamicoen i kort overblik:
Oprindelse: Balsamico stammer fra Modena og Reggio Emilia i Norditalien. Den รฆgte vare kaldes ofte "Aceto Balsamico Tradizionale".
Lavet af druer: Fremstilles af most fra hvide druer (typisk Trebbiano), som koges ind og lagres.
Lagret i trรฆfade: รgte traditionel balsamico lagres i 10-25 รฅr (nogle gange mere!) i smรฅ fade af forskellige trรฆsorter som eg, kirsebรฆr og kastanje.
Tykkelse og smag: Jo รฆldre balsamico er, desto tykkere, mรธrkere og sรธdere er den โ og jo dyrere!
Forskellige typer:
- Traditionel balsamico: Meget dyr, รฆgte, hรฅndlavet og ofte solgt i smรฅ flasker.
- Balsamicoeddike af Modena (IGP): Mere almindelig, hurtigere produceret, blandet med eddike og evt. karamelfarve.
- Hvid balsamico: Klarere og mildere i smagen, god til lyse retter og dressinger.
Opskrifter og anvendelse
Balsamico kan anvendes i en lang rรฆkke retter, hvor den tilfรธrer en raffineret smag af eddike. Og sรฅ er den jo fantastisk i mange sovse, herunder brun sovs. Bruges ogsรฅ til en klassisk hakkebรธf med blรธde lรธg.
I det hele taget er balsamico super god til dressinger og marinader, men du kan ogsรฅ smรธre kรธd med den inden kรธdet steges.
Hvid balsamico er lidt lettere i smagen end den mรธrke udgave, men den er ogsรฅ mere syrlig. Og altsรฅ knap sรฅ sรธdlig.
Tomatsalat med rรธdlรธg og balsamico (klassisk opskrift)
Verdens bedste italienske kรธdsovs opskrift
Karamelliserede kartoffelbรฅde med balsamico og timian
Bagte rรธdbeder - nem opskrift
Bagte skalottelรธg - opskrift med timian og balsamico
Koteletter med skaft i fad
Jordbรฆrsalat - salat med jordbรฆr og pinjekerner
Gรฅ til opskriftBรธnnesalat
Bruschetta med tomat
Balsamicodressing
FAQ
Balsamico (eller balsamicoeddike) er en mรธrk, aromatisk eddike lavet af indkogt druemost โ primรฆrt fra Trebbiano- og Lambrusco-druer. Den har en balanceret smag af sรธdme og syre og stammer oprindeligt fra Modena og Reggio Emilia i Italien.
Balsamico smager sรธdt, surt og frugtagtigt. Lagret balsamico er mere sirupsagtig og kompleks, mens unge versioner er skarpere og mere eddikeagtige.
Balsamico opbevares bedst i kรธkkenskab ved stuetemperatur, og den skal ikke pรฅ kรธl!
Traditionel balsamico har nรฆrmest en ubegrรฆnset holdbarhed.
Blandingsprodukter holder mindst 2โ3 รฅr โ tjek datomรฆrkning. Den bliver ikke dรฅrlig, men kan miste smag over tid.
Ja, der er forskel pรฅ de to slags balsamico. Balsamicoeddike er tynd, mere syrlig โ god i dressinger og madlavning. Glace er tykkere og sรธdere โ god som topping pรฅ eks. ost eller kรธd.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments