Min bedste opskrift på tomatsuppe. Nem, italiensk opskrift med friske tomater. Se også hvordan suppen laves med dåsetomater, pasta og andet.
Tomatsuppe er en af de klassiske supper, som jeg holder utrolig meget af. Dels er suppen med masser af friske tomater nem at lave, men den er også både hurtig og sund.
Tomatsuppen er selvfølgelig mest anvendt som en forret, men med masser af brød til, kan den sagtens også bruges som en hovedret. Suppen er jo ret fyldig.
Længere nede kan du få svar på en række spørgsmål omkring tomatsuppen, og der er også flere forslag til hvordan den kan laves. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåden, som du kan se herunder.
Opskrift på tomatsuppe
Ingredienser
- 800 gram tomater
- 1 rød peberfrugt
- 1 spiseskefuld balsamico
- 1 deciliter olivenolie
- Lidt salt
- 2 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 1 bouillonterning - grøntsag
- 2,5 deciliter vand
- 1 teskefuld oregano - tørret
- 1 potte basilikum
- 1 deciliter fløde
- Lidt sukker
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Tomaterne kommes i et ildfast fad. Små tomater kommes hele i fadet, men er det lidt større tomater skal de halveres eller deles i kvarte.
- Skær peberfrugten i mindre tern og kom den ved. Dryp med en smule balsamico, en stor sjat olivenolie og lidt salt.
- Bages 20 minutter i ovnen.
- Imens snittes skalotteløg og hvidløgsfed fint og sauteres i en stor sjat olie i en stor gryde. Sauteres helt bløde ved svag varme i cirka 10 minutter, men uden at tage farve.
- Når tomaterne til din tomatsuppe er færdigbagte, tages de ud af ovnen og hældes i gryden.
- Der tilsættes vand, en bouillonterning, oregano og basilikum. Kog tomatsuppen op.
- Derefter blendes tomatsuppen. Jeg plejer blot at anvende en stavblender, men du kan også give din tomatsuppe en tur i en rigtig blender.
- Tilsæt så en sjat fløde, cirka en deciliter, og smag tomatsuppen til med sukker, balsamico, salt og friskkværnet peber.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Den færdige tomatsuppe serveres straks, eventuelt med creme fraiche eller sprøde croutoner til.
Du kan også servere et stykke af mit italienske ciabattabrød til.
Her kan du se flere suppeopskrifter.
Hvilke tomater skal jeg vælge?
Du kan som sådan anvende alle slags tomater til en tomatsuppe.
Jeg foretrækker dog små eller mindre tomater, der helst skal være virkelig modne.
Allerbedst er selvfølgelig friskplukkede tomater lige fra planten, hvor tomaterne har fået lov til at modne helt til sidst.
Sådan er virkeligheden desværre ikke altid, men supermarkederne eller grønthandleren har bestemt også gode tomater. Og efterhånden året rundt.
Men husk at tomaterne jo er det vigtigste i en tomatsuppe, så gå ikke på kompromis med kvaliteten.
Er det store tomater kan du med fordel skære dem i mindre stykker, mens de små og mindre tomater kan bages direkte.
Tomatsuppe med dåsetomater
Her får du en opskrift på en super nem tomatsuppe med dåsetomater, der smager skønt med suppehorn og creme fraiche.
Opskriften kræver kun ganske få ingredienser og er så nem at lave, at selv de mindste børn kan være med i køkkenet.
Og så er den et utroligt billigt måltid. Alt du skal bruge til suppen er dåsetomater, løg, hvidløg, fløde og krydderier. Med lidt pasta som for eksempel suppehorn og creme fraiche, har du et lækkert og velsmagende måltid.
Laves på dåsetomater
Mange tomatsupper laves med udgangspunkt i friske tomater. Og der er ingen tvivl om, at de friske tomater giver en skøn smag til suppen.
Men har du ikke så meget tid, kan du altså sagtens stadig lave en hjemmelavet tomatsuppe med en rigtig god smag. Bruger du tomater fra dåse, sparer du nemlig tid, og dåsetomaterne kan sagtens bidrage med en god tomatsmag og næringsstoffer.
Du kan bruge både hakkede og flåede tomater, da suppen alligevel blendes. Sammen med lidt løg, krydderier og fløde, giver det en skøn suppe.
Krydr som du vil
I denne opskrift på tomatsuppe med dåsetomater har jeg brugt oregano som krydderi. Du kan dog krydre den, som du vil.
Basilikum, timian, paprika, chili og så videre kan alle bruges til at krydre suppen.
Brug hvad du lige har i køkkenskabet eller krydr den med dine yndlingskrydderier.
Blend eller lad være
Jeg kan godt lide, at suppen har en let cremet konsistens og giver den derfor en hurtig tur i blenderen.
Det behøves dog ikke, hvis du bruger for eksempel hakkede tomater og skærer løg og hvidløg forholdsvis fint. Det giver en mere rustik suppe, hvis du ikke blender den, med lidt mere bid fra løg og tomatstykker.
Du bestemmer altså selv, om du vil blende suppen eller spise den, som den er. Begge dele giver en dejlig suppe.
Du skal bruge
2 løg små
3 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 tsk oregano tørret
4 dåser tomater flåede eller hakkede
1 dl piskefløde
2 tsk sukker
1 tsk salt
friskkværnet peber
Tilbehør
200 gram suppehorn
200 gram creme fraiche
Evt. brød
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg og svits dem i olivenolie til de er bløde og gennemsigtige.
- Tilsæt oregano og dåsetomater, varm op og lad det simre et par minutter.
- Sæt imens vand over til suppehorn.
- Blend suppen i en blender eller med en stavblender. Der må godt stadig være lidt struktur i den.
- Tilsæt fløde og smag til med sukker, salt og peber. Tilsæt lidt ad gangen og smag dig frem til der er balance mellem de syrlige tomater, det søde og det salte.
- Server suppen med kogte suppehorn og creme fraiche til og evt. lidt brød ved siden af.
Med pasta
En anden populær variant er opskriften på tomatsuppe med pasta.
Her tilberedes tomatsuppen helt færdig, hvorefter pasta kan tilsættes.
Her skal du dog være opmærksom på et par ting. Du kan nemlig enten vælge at forkoge pastaen først, hvorefter den tilsættes suppen lige inden servering.
Eller du kan lade pastaen koge med i suppen i den anviste kogetid.
Her anvendes typisk en rigtig suppepasta, som normalt skal koges i omkring 10 minutter. Og her lader du altså blot tomatsuppen koge videre indtil pastaen er al dente. Altså har en smule bid.
Suppepasta opsuger dog en del væde, og derfor skal du muligvis tilsætte lidt mere vand til tomatsuppen.
Med chili
Ønsker du en endnu mere hot suppe med tomater, kan du tilsætte lidt chili. Eller meget, afhængig af hvor glad du er for chili.
Du kan bruge stødt chili, hvor du smager dig frem.
Du kan også anvende en frisk, rød chili, som snittes helt fint, og blendes med i suppen.. Pas dog på at den ikke bliver for stærk.
Du kan også tilsætte lidt sambal oelek, der er en chilipasta, og som tilfører masser af varm smag til tomatsuppen.
Tomatsuppe med kylling
Ønsker du en mere mættende tomatsuppe, kan du lave den med lidt kylling.
Til fire personer skal du bruge to stk. kyllingebrystfilet, som steger møre i lidt olie på panden. Cirka fem minutter på hver side, hvorefter de krydres med salt og peber.
Når tomatsuppen er færdig, skæres kyllingefileterne i små tern, som kommes i suppen. Og tomatsuppen tilsat kylling er pludselig en mere fyldig suppe, ja nærmest en hovedret.
Suppe med tomater og bacon
Bacon kan jo tilsættes de fleste ting, og selvfølgelig i en tomatsuppe.
Her laves suppen som anvist, og imens ristes 200 gram bacon i tern sprødt på en pande.
Anret tomatsuppen i skåle, der drysses med rigelige mængder bacon.
Den saltede og røgede bacon klæder virkelig tomatsuppen godt, og jeg plejer også lige at komme nogle både af små tomater ved sammen med friske basilikumsblade. Super lækkert.
Vil du gøre baconoplevelsen i suppen endnu mere spicy, så tilsæt lige en smule cayennepeber når baconternene er næsten færdigstegte.
Tilbehør
Som skrevet længere oppe, så er der mange muligheder for tilbehør til tomatsuppe. Creme fraiche og brødcroutoner er klassisk tilbehør, men der er bestemt også andre muligheder.
Dels kan du med fordel hælde et par cirkler god olivenolie i tomatsuppen. Det både løfter suppen og tilføjer smag. Som i Italien.
Men prøv også at hakke nogle soltørrede tomater, og kom dem i suppen ved anretningen. Soltørrede tomater er jo små smagsbomber, og også her gør de altså lykke.
Frysning
Tomatsuppen er usandsynlig lækker, så der bliver sikkert spist op. Men har du alligevel en rest tilbage, så kan den sagtens fryses ned.
Hæld suppen i en tær beholder med låg, og varm den godt igennem når du vil spise den. Helt simpelt.
Er du glad for suppe, så prøv også mine opskrifter på blomkålssuppe, kartoffel porre suppe og karrysuppe med kylling.

John jørgensen
Har lige tømt gryden for det sidste tomatsuppe, den bedste jeg nogensinde har fået 😊👍
Holger Rørby Madsen
Hej John
Det lyder sørme godt - mange tak for din tilbagemelding. Og nu må i gang med en portion mere 🙂
Alt det bedste
Holger
Kirsten
Jeg har høstet 3,7 kg solmodne tomater fra drivhuset.Hvor mange løg og hvidløg skal jeg bruge ?
Susanne Albertsen
Virkelig lækker tomatsuppe. Mit barnebarn på 8 år var helt vil med den.
Holger Rørby Madsen
Mange tak, Susanne - skønt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
S.T
Skøn tomatsuppe jeg kom dog lidt chili i det er kun fordi jeg godt kan lide at der er lidt bid i 😊
Claus Frørup
Fulgte opskriften, men valgte frisk oregano samt hældte en bøtte Philadelphia i til sidst... Tomaterne er fra haven og den færdige suppe smagte bare så fantastisk godt..... Heldigt at jeg lavede en dobbelt portion, ellers måtte vi gå sultne fra bords 🙂
Niels
Jeg synes ikke det bliver godt, hvis skindet bliver på.Selvom det bliver blendet, er der små skindstykker som ikke gør noget godt i munden😊
Kristian Brun
Hej Holger
Skal skind og kerner ikke fjernes fra tomaterne efter de har været I ovnen
Holger Rørby Madsen
Hej Kristian
Nej, det behøver du ikke. Jeg plejer at tage det hele med 🙂
De bedste hilsner
Holger
Maja
Hej hvilken hønsefond anbefaler du? Hvis du anbefaler en hjemmelavet har du så en opskrift du vil dele 😊 hilsen Maja
LYKKE ERIKSEN
Er en super dejlig opskrift, vi dyrker mange tomater i urtehaven, iår har været utrolig givtig.
Jeg undlader fløden, pga. kalorierne, suppen absolut lækker uden også.
Vil fryse portioner ned til snefyldte vinterdage😋
Vh Lykke Eriksen