Min bedste opskrift på tomatsuppe. Nem, italiensk opskrift med friske tomater. Se også hvordan suppen laves med dåsetomater, pasta og andet.
Tomatsuppe er en af de klassiske supper, som jeg holder utrolig meget af.
Dels er suppen med masser af friske tomater nem at lave, men den er også både hurtig og sund.
Tomatsuppen er selvfølgelig mest anvendt som en forret, men med masser af brød til, kan den sagtens også bruges som en hovedret. Suppen er jo ret fyldig.
Længere nede kan du få svar på en række spørgsmål omkring tomatsuppen, og der er også flere forslag til hvordan den kan laves.
Opskriften er som sagt beregnet som forret til mindst fire personer, og husk at smage tomatsuppen til.
Opskrift på tomatsuppe
Tomatsuppe - italiensk opskrift på suppe med tomater
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTERESTIngredienser
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Tomaterne kommes i et ildfast fad. Små tomater kommes hele i fadet, men er det lidt større tomater skal de halveres eller deles i kvarte.
- Skær peberfrugten i mindre tern og kom den ved. Dryp med en smule balsamico, en stor sjat olivenolie og lidt salt.
- Bages 20 minutter i ovnen.
- Imens snittes skalotteløg og hvidløgsfed fint og sauteres i en stor sjat olie i en stor gryde. Sauteres helt bløde ved svag varme i cirka 10 minutter, men uden at tage farve.
- Når tomaterne til din tomatsuppe er færdigbagte, tages de ud af ovnen og hældes i gryden.
- Der tilsættes vand, en bouillonterning, oregano og basilikum. Kog tomatsuppen op.
- Derefter blendes tomatsuppen. Jeg plejer blot at anvende en stavblender, men du kan også give din tomatsuppe en tur i en rigtig blender.
- Tilsæt så en sjat fløde, cirka en deciliter, og smag tomatsuppen til med sukker, balsamico, salt og friskkværnet peber.
Tips
Den færdige tomatsuppe serveres straks, eventuelt med creme fraiche eller sprøde croutoner til.
Du kan også servere et stykke af mit italienske ciabattabrød til.
Hvilke tomater skal jeg vælge?
Du kan som sådan anvende alle slags tomater til en tomatsuppe.
Jeg foretrækker dog små eller mindre tomater, der helst skal være virkelig modne.
Allerbedst er selvfølgelig friskplukkede tomater lige fra planten, hvor tomaterne har fået lov til at modne helt til sidst.
Sådan er virkeligheden desværre ikke altid, men supermarkederne eller grønthandleren har bestemt også gode tomater. Og efterhånden året rundt.
Men husk at tomaterne jo er det vigtigste i en tomatsuppe, så gå ikke på kompromis med kvaliteten.
Er det store tomater kan du med fordel skære dem i mindre stykker, mens de små og mindre tomater kan bages direkte.
Med dåsetomater
Tomatsuppen kan også laves med dåsetomater. Eller flåede tomater på dåse.
Til denne opskrift skal du anvende tre dåser hakkede tomater, hvor så kan nøjes med cirka en deciliter vand.
Her sauteres løg og hvidløg møre sammen med peberfrugt i tern, hvorefter dåsetomaterne tilsættes. Koges 10 minutter, hvorefter de blot følger instruktionerne i grundopskriften.
Dåsetomater er en hurtig løsning i en tomatsuppe, men jeg synes suppen smager bedre med masser af friske, solmodne tomater.
Med pasta
En anden populær variant er opskriften på tomatsuppe med pasta.
Her tilberedes tomatsuppen helt færdig, hvorefter pasta kan tilsættes.
Her skal du dog være opmærksom på et par ting. Du kan nemlig enten vælge at forkoge pastaen først, hvorefter den tilsættes suppen lige inden servering.
Eller du kan lade pastaen koge med i suppen i den anviste kogetid.
Her anvendes typisk en rigtig suppepasta, som normalt skal koges i omkring 10 minutter. Og her lader du altså blot tomatsuppen koge videre indtil pastaen er al dente. Altså har en smule bid.
Suppepasta opsuger dog en del væde, og derfor skal du muligvis tilsætte lidt mere vand til tomatsuppen.
Med chili
Ønsker du en endnu mere hot suppe med tomater, kan du tilsætte lidt chili. Eller meget, afhængig af hvor glad du er for chili.
Du kan bruge stødt chili, hvor du smager dig frem.
Du kan også anvende en frisk, rød chili, som snittes helt fint, og blendes med i suppen.. Pas dog på at den ikke bliver for stærk.
Du kan også tilsætte lidt sambal oelek, der er en chilipasta, og som tilfører masser af varm smag til tomatsuppen.
Med kylling
Ønsker du en mere mættende tomatsuppe, kan du lave den med lidt kylling.
Til fire personer skal du bruge to stk. kyllingebrystfilet, som steger møre i lidt olie på panden. Cirka fem minutter på hver side, hvorefter de krydres med salt og peber.
Når tomatsuppen er færdig, skæres kyllingefileterne i små tern, som kommes i suppen.
Og tomatsuppen tilsat kylling er pludselig en mere fyldig suppe, ja nærmest en hovedret.
Suppe med tomater og bacon
Bacon kan jo tilsættes de fleste ting, og selvfølgelig i en tomatsuppe.
Her laves suppen som anvist, og imens ristes 200 gram bacon i tern sprødt på en pande.
Anret tomatsuppen i skåle, der drysses med rigelige mængder bacon.
Den saltede og røgede bacon klæder virkelig tomatsuppen godt, og jeg plejer også lige at komme nogle både af små tomater ved sammen med friske basilikumsblade. Super lækkert.
Vil du gøre baconoplevelsen i suppen endnu mere spicy, så tilsæt lige en smule cayennepeber når baconternene er næsten færdigstegte.
Tilbehør
Som skrevet længere oppe, så er der mange muligheder for tilbehør til tomatsuppe.
Creme fraiche og brødcroutoner er klassisk tilbehør, men der er bestemt også andre muligheder.
Dels kan du med fordel hælde et par cirkler god olivenolie i tomatsuppen. Det både løfter suppen og tilføjer smag. Som i Italien.
Men prøv også at hakke nogle soltørrede tomater, og kom dem i suppen ved anretningen. Soltørrede tomater er jo små smagsbomber, og også her gør de altså lykke.
Frysning
Tomatsuppen er usandsynlig lækker, så der bliver sikkert spist op.
Men har du alligevel en rest tilbage, så kan den sagtens fryses ned.
Hæld suppen i en tær beholder med låg, og varm den godt igennem når du vil spise den. Helt simpelt.
Flere lækre supper til dig:
Hej Kristian
Nej, det behøver du ikke. Jeg plejer at tage det hele med 🙂
De bedste hilsner
Holger
Hej Holger
Skal skind og kerner ikke fjernes fra tomaterne efter de har været I ovnen
Hej hvilken hønsefond anbefaler du? Hvis du anbefaler en hjemmelavet har du så en opskrift du vil dele 😊 hilsen Maja