Hvad er soltørrede tomater, og hvordan laver man dem selv? Her kan du læse mere om de skønne tomater, og der er også en opskrift på soltørrede tomater.
Soltørrede tomater er noget af det mest lækre, og tomaterne kan virkelig give god smag til meget mad.
Netop fordi tomaterne er tørret helt ind og væsken er stort set væk, bliver de soltørrede tomater meget koncentrede i smagen.
Hvad er soltørrede tomater?
Soltørrede tomater er som navnet siger tomater, der bliver tørret i solen.
Sådan produceres de mange steder, blandt andet i Italien, men der er også en stor produktion, hvor tomaterne tørres i store ovne ved lav temperatur.
Tomaterne halveres og lægges i store fade eller bakker.
Derefter drysses de med salt, der er med til at trække væden ud af tomaterne.
De kan også tilføres forskellige krydderier, og i Italien er det ofte rosmarin eller timian, der anvendes. Meget anvendte krydderier i netop det italienske køkken.
Derefter skal tomaterne tørres i solen, og det tager flere dage, hvor tomaterne lægges i solen fra morgen til aften.
Når tomaterne er tørre udenpå, men stadig har lidt saft indvendigt, kommes de på glas - typisk med olivenolie eller solsikkeolie.
Nu kan de så holde i rigtig lang tid.
Læs mere om den skønne olivenolie her.
Opskrift på soltørrede tomater
Du kan nemt lave dine egne soltørrede tomater, som dog ikke tørrer i solen.
I stedet skal de tørres i ovnen, og det kræver ikke de vilde ting.
Ingredienser
1 kilo cocktailtomater
Olivenolie
Salt
Timian
Sukker
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 100 grader over- og undervarme. Altså ikke varmluft her.
- Tomaterne halveres og kommes i en skål.
- Kom en god sjat olivenolie ved og vend forsigtigt tomaterne rundt.
- Beklæd en bageplade med bagepapir, og læg tomaterne på med skæresiden opad.
- Drys dem med lidt salt, finthakket timian og sukker.
- Bag de soltørrede tomater (eller rettere ovntørrede) i cirka fire timer.
- Tag tomaterne ud og kom dem i et glas og fyld op med olivenolie.
- Sæt låget på og stil på køl. Nu har du dine hjemmelavede soltørrede tomater.
Anvendelse
Soltørrede tomater kan anvendes til utrolig mange ting.
For det første er de gode til en forret, hvor de serveres ovenpå et stykke ristet hvedebrød. Klassisk italiensk forret - eller antipasto, som italienerne kalder det.
Men prøv også at strimle soltørrede tomater fint, og vend dem sammen med kogt pasta. Det er også mums.
Derudover anvender jeg ofte soltørrede tomater i gryderetter, hvor de virkelig tilfører mere dybde og smag i retten.
Eksempelvis i min italienske kødgryde, som du absolut skal prøve.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram soltørrede tomater i olie
Kalorier: 450
Fedt: 15 gram
Kulhydrater: 12 gram
Protein: 9 gram
Din vurdering
-
Soltørrede tomater
viviannehrkorn@gmail.com
Hej, har du erfaring med opbevaring af soltørrede tomater uden ar lægge dem i olie? Det er lige nu aktuelt pga indkøb af fantastiske soltørrede tomater lokalt i Italien. Og må da være andet end olie