Er pasta sundt og hvad er næringsindholdet i pastaen? Her kigger vi lidt nærmere på den populære pasta, som jo primært blot laves af mel og vand.
Pasta er nemt og hurtigt at tilberede, og så smager det tilmed lækkert – og hvem elsker ikke at få serveret en skøn pastaret?
Pastaen kan tilberedes på et utal af måder, og serveres både i varme og kolde retter, og den kan derfor uden problemer spises året rundt.
Pasta består primært af mel, vand og/eller æg. Til fremstillingen af pastaen, kan der være brugt forskellige meltyper, som eksempelvis durum eller fuldkornsmel.
Du kan i øvrigt også meget nemt lave pastaen selv.
Er pasta sund?
Pasta har i en lang årrække været en udskældt spise på grund af indholdet af gluten, stivelse og såkaldte tomme kalorier, men der er skam ingen grund til at bandlyse pastaen helt væk fra middagsbordet.
Den kan sagtens indgå i og være en del af en sund og varieret kost. I hvert fald så længe du vælger eksempelvis fuldkornspasta, og spiser det med måde som med så meget andet.
Pastaen kan nemlig være en god energi kilde, tilføre vigtige kostfibre i kosten, og ligeledes kan den hjælpe dig med at nå op på de 75 gram fuldkorn, som det anbefales at vi indtager hver dag ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger.
Dog skal alle de 75 gram ikke kun komme fra pastaen, men også fra andre kornprodukter som blandt andet rugbrød, knækbrød og havregryn.
Et godt råd til at hjælpe dig med at vælge din pasta
Udbudet af pastaprodukter er stort, og dækker jo over alt fra den almindelinge spaghetti til pastaskruer, fettuccine og plader til lasagne.
Derfor kan det være svært at finde det rigtige. Men kig på varedeklarationerne i supermarkedet, og gå efter nøglehulsmærket eller fuldkornsmærket.
Se bag på posen og tjek hvad pastaen er fremstillet af, dette kan blandt andet være fuldkornsmel, rugmel, eller fuldkornsdurum.
Så hvis du i forvejen spiser sundt og varieret, kan pastaen (fuldkorn) sagtens indgå i din kost 2-3 gange om ugen – bare husk grøntsagerne også.
Mængde pr. person
Hvor meget pasta skal man så beregne pr. person? Det afhænger selvfølgelig af hvilken sammenhæng pastaen indgår i.
Altså hvilke andre ingredienser er i retten og hvad tilbehøret er.
Men som en tommelfingerregel skal du beregne cirka 100.150 gram til hver person.
Her kan du i øvrigt læse mere om hvordan du koger pastaen, og hvorfor du ikke skal tilsætte fedtstof.
Næringsindhold
Fordelingen kan variere alt efter hvilken pasta du vælger – her er valgt fuldkornspasta.
Mængde per 100 gram
Kalorier: 130
Kulhydrat: 65 gram
Kostfibre: 7 gram
Fedt: 2 gram
Protein: 13 gram
Opskrifter med pasta
Pasta med kødsovs (klassisk spaghetti bolognese)
Lasagnette (a la Knorr med kødsovs og bechamel)
Del dine ideer og tanker med os andre her: