Lasagne er en klassisk italiensk ret, som nu nærmest er en dansk nationalret. Her er min opskrift med kødsovs, bechamelsauce og pastaplader.
Lasagne er en klassisk italiensk ret med lag af kødsovs, pastaplader og bechamelsovs.
Lasagnen laves med en virkelig god kødsovs, hjemmelavet bechamelsauce eller mornay sauce og seks lag pastaplader. For så meget pasta skal der i en rigtig lasagne.
Hvilken opskrift der giver verdens bedste lasagne er selvfølgelig en smagssag, men jeg synes lasagnen her er super god, fordi den har de mange lag pasta.
Som man kender det fra Italien, og det kan du læse mere om nederst i opskriften.
Du kan selvfølgelig justere til som du selv synes, men hvis du holder dig til opskriften, får du en fantastisk god lasagne. Det vil jeg godt love dig.
Du får også opskrifterne på en sund lasagne, vegetarlasagne, spinatlasagne og mexicansk lasagne. Og de kan i øvrigt laves både i ovn og grill.
Opskriften på denne lasagne opskrift er beregnet til fire personer. Og det er altså italiensk mad af den bedste slags.
Opskrift på lasagne
Lasagne - nem opskrift på den italienske klassiker
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTIngredienser
Kødsovs
- 2 stængler bladselleri
- 2 skalotteløg
- 3 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 1 teskefuld timian
- 1 teskefuld oregano
- 1 teskefuld basilikum
- 1 potte persille
- 2 laurbærblade
- 1 tyk skive bacon
- 700 gram hakket oksekød
- 3 deciliter rødvin
- 5 deciliter kyllingefond
- 2 dåser flåede tomater
- 2 spiseskefulde soltørrede tomater
- 3 spiseskefulde tomatpasta
- Lidt æbleeddike
Desuden
Sådan gør du
- Bladselleri, skalotteløg, hvidløg og gulerødder hakkes helt fint. Derefter svitses grøntsagerne i en gryde med lidt olivenolie, men ved middel varme så de ikke tager farve.
- Kom også timian, oregano, persille og laurbærblade ved sammen med en tyk skive tørsaltet bacon skåret i små tern. Når det hele er svitset godt af, hældes det i en skål, mens du bruner kødet.
- Oksekødet brunes ad flere omgange i lidt olivenolie, så det får masser af smag. Har du for meget kød i gryden ad gangen, risikerer du nemt at det koger mere end det steger. Så brun ad flere omgange, og kom det brunede kød i skålen med grøntsagerne.
- Kom så grøntsager og kød tilbage i gryden, og tilsæt rødvin. Lad det koge op, og koge en anelse ind.
- Tilsæt så kyllingefond, flåede tomater, soltørrede tomater og tomatpasta, og lad kødsovsen småkoge under låg i en time. Rør lidt i det nogle gange undervejs. Smag derefter kødsovsen til med salt, friskkværnet peber og lidt æbleeddike.
- Bechamelsauce laves ved at smelte smørret i en gryde, og piske melet i. Pisk derefter gradvist mælken i indtil den hvide sovs har den rette konsistens, og smag til med salt, peber og revet muskatnød. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mælk, så sovsen ikke er alt for tyk.
- Vil du hellere lave lasagnen med ost, kan du lave en omgang mornaysauce som i linket længere oppe - eller købe en færdig mornay sauce. Du skal ikke bruge begge dele - men enten bechamel eller mornay!
- Smør et ildfast fad med olie. Jeg plejer at bruge et fad med en størrelse på cirka 20 gange 25 centimeter, da det passer med tre pastaplader i bredden, og med seks lag pasta, skal der i alt anvendes 18 pastaplader.
- Læg nu et tyndt lag kødsovs i bunden af fadet, så lidt sovs og derefter pastaplader. Fortsæt med samme fremgangsmåde indtil du har brugt al kødsovs, bechamelsauce eller mornay og har seks lag pastaplader. Øverst slutter du af med kødsovs og bechamel/mornay sauce. Her drysses også med revet mozzarella ost, hvis det ønskes.
- Du kan også drysse med lasagnen med lidt oregano og en smule rasp på toppen.
- Bag nu lasagnen i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor den skal have 30 minutter. Lad lasagnen køle lidt af inden servering, så den lige når at sætte sig lidt.
En sund lasagne?
Du kan også lave en sund lasagne, som stadig smager godt. Og det er faktisk ret nemt.
Du kan endda vælge mellem to metoder til at gøre lasagnen sundere, nemlig enten ved at bruge fuldkornspastaplader eller skiver af squash Begge del smager godt.
Grundlæggende starter du med at bruge 500 gram hakket oksekød godt af i en gryde. Svits derefter et finthakket løg og tre fintsnittede hvidløg i et par minutter mere.
Kom så to dåser hakkede tomater i og krydr også med lidt basilikum og oregano. Både frisk og tørret kan bruges.
Lad kødsovsen koge fem minutter og smag til med salt og peber.
Smør et ildfast fad og start med et lag kødsovs i bunden af fadet. Derefter et lag tynde skiver squash eller fuldkorns pastaplader, kødsovs, squash eller pasta og sådan fortsætter du indtil du har brugt al kødsovs. På toppen drysses med reven ost.
Bag den sunde lasagne i ovnen ved 200 grader varmluft, hvor den skal have cirka 30 minutter. Meget nem og sund opskrift.
Vegetarlasagne
Man kan også lave lasagnen helt uden kød, og dette er derfor en vegetar udgave af den.
Her skal du sautere 300 gram frisk spinat indtil bladene netop er faldet sammen. Derefter vendes 150 gram hytteost i.
I en anden gryde svitses 250 gram rengjorte og delte champignon. Derefter tilsættes to finthakkede skalotteløg og to pressede fed hvidløg.
Kom også to gulerødder i små tern i gryden sammen med en halv squash i tern. Der kan også anvendes aubergine i stedet for squash.
Lad din grøntsagsbolognese svitse godt af, inden du tilsætter to dåser hakkede tomater og en hønsebouillon terning.
Tilsæt lidt basilikum og oregano (enten frisk eller tørret), og smag til med salt, peber, reven muskatnød og eventuelt en smule balsamico. Lad det simre fem minutter, og tilsæt om nødvendigt en smule vand.
Lav også en portion bechamelsauce som anvist i linket længere oppe.
Saml din lasagne i et smurt ildfast fad med et lag grøntsagsbolognese nederst, lidt af spinatblandingen, så bechamelsauce, fuldkorns pastaplader (eller almindelige hvis du hellere vil det), og så videre indtil al grøntsagsbolognese er anvendt. Slut eventuelt af med reven ost.
Bages cirka 30 minutter ved 200 grader varmluft.
Spinatlasagne
Her er en nem opskrift på spinatlasagne, der jo sådan set også er en vegetar opskrift.
Her skal du sautere fire finthakkede skalotteløg i lidt olie sammen med tre finthakkede hvidløgsfed. Løgene må ikke tage farve, så pas på med varmen.
Tilsæt to dåser hakkede tomater, og lad det koge 3- minutter. Smag til med salt, peber og en teskefuld sukker.
Lav en portion bechamelsauce - linket til den finder du længere oppe.
500 gram friske spinatblade sauteres let på en pande indtil bladene netop er faldet sammen.
Smør et ildfast fad, og læg et lag tomatssovs nederst, derefter lidt bechamelsauce, så et lag spinat og et lag pastaplader. Fortsæt indtil du har brugt tomatsovs, bechamelsauce og spinat op.
Slut af med et lag revet ost og bag lasagnen i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft. Spinat lasagnen skal have cirka 30 minutter.
Opskriften kan selvfølgelig også laves med fuldkorns pastaplader.
Mexicansk lasagne
Lasagnen a la Mexico. Her er en nem opskrift på mexicansk lasagne, der er en mere krydret udgave af den italienske klassiker.
Start med at brune 500 gram hakket oksekød med en fedtprocent på 10. Gerne i lidt olie.
Tilsæt derefter tre finthakkede skalotteløg og tre fed hvidløg, der ligeledes er hakket fint. Så kommes fire stængler fint hakket bladselleri i sammen med krydderier, og her skal du bruge en teskefuld chiliflager, en teskefuld spidskommen, to teskefulde paprika og teskefulde oregano. En klassisk mexicansk krydderiblanding. Du kan også komme lidt koriander i, men det er valgfrit.
Så skal der to dåser hakkede tomater i sammen med fire spiseskefulde tomatpasta og to deciliter hønsebouillon, og kødsovsen smages til med salt og friskkværnet peber. Her er det så at du også tilsætter mere chili hvis du ønsker mere riv i den mexicanske lasagne. Koges ved svag varme en halv time under låg. De sidste fem minutter kommes en dåse kidneybønner i og varmes med.
Gør grøntsagerne klar, og her skal du bruge en rød peberfrugt i små tern og en dåse løse majs.
Så skal lasagnen samles. Start med et lag kødsovs i et ildfast fad, derefter lidt grøntsager og så et lag pastaplader. Fortsæt på samme måde indtil ingredienserne er brugt, og jeg plejer at lave en mexicansk lasagne tre eller fire lag. Slut af med cheddar eller anden revet ost på toppen.
Mexico-lasagnen bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor den skal have omkring 30 minutter.
Servér eventuelt mexicansk lasagne med en frisk avocadosalat.
Græsk lasagne
Man kan også lave en græsk lasagne, eller moussaka, som den rettelig hedder.
Du finder opskriften på verdens bedste moussaka her, og den laves med auberginer i stedet for pasta, og der kan også anvendes kartofler.
En italiensk klassiker
Lasagne er en italiensk klassiker, men i dag en af de mest udbredte retter i Danmark, hvor den laves i mange forskellige udgaver.
Nogen af dem mere tro mod det italienske køkken end andre.
Den mest kendte er nok lasagne bolognese, der oprindeligt blev lavet i byen Bologna i det nordlige Italien.
Men hvad er så forskellen på den originale italienske lasagne og den danske udgave?
Typisk indeholder lasagnen i Italien langt mere pasta (altså pastalader i flere lag) end vi gør i Danmark, hvor der ofte er mere fyld i.
Tips
Til lasagnen kan du både anvende frisk pasta eller den tørrede udgave. Når du bruger den friske er tilberedningstiden lidt kortere.
Men når du anvender tørrede pastaplader skal der mere væde i, da pastapladerne suger meget væske.
Typisk bygges en lasagne op af et lag kødsovs, så bechamelsovs og derefter et lag pastaplader. Og der fortsættes på samme måde.
Lasagnen afsluttes med lidt ost, hvis man er til det, og her anvendes typisk en emmentaler eller mozzarella.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 145 gram
Fedt: 5 gram
Kulhydrat: 15 gram
Protein: 7 gram
Fakta om lasagne
Der er omkring 145 kalorier i 100 gram lasagne.
Nej, det behøver du ikke at gøre. De tørrede pastaplader lægges som lag, og bliver møre uden forkogning.
Du griller lasagnen ved indirekte varme med omkring 200 grader i grillen. Her skal lasagnen her ca. 30 minutter.
Se også disse opskrifter:
Skal der ikke bechamel eller oste sauce i den mexicanske lasagne?
mvh
Simone
Hej Camilla
Det kan du sagtens - tilsæt blot lidt mere bouillon eller vand. Du får stadig en lækker lasagne.
De bedste hilsner
Holger
Kan jeg undvære rødvinen og hvad skal jeg i så fald erstatte den med?
Helt enig med Anders. Super god lasagne, som smager lige som den skal. Her i huset er den blevet vores faste favorit lasagne, som vi også servere for gæster. Så den vil vi gerne anbefale til andre.
MKH Louise
Mange tak, Anders - det er jeg glad for at høre.
De bedste hilsner
Holger
Bedste lasagne fundet på nettet hidtil!