Her får du min bedste opskrift på hjemmelavet lasagne med kødsovs, bechamelsauce og pastaplader. En klassisk italiensk lasagne, der er nem at lave fra bunden.
Lasagne er en klassisk italiensk ret med lag af kødsovs, bechamelsauce (eller mornaysauce/ostesovs) og pastaplader. Det er lige i den italienske ånd at lave lasagne fra bunden – og det er lige hvad vi skal med denne pastaret af den bedste slags.
Lasagne er som sagt en italiensk klassiker, men i dag er det en af de mest udbredte retter i Danmark, hvor den laves i mange forskellige udgaver. Nogen af dem mere tro mod det italienske køkken end andre.
Den mest kendte er nok lasagne bolognese, som opskriften på denne side også laves med. Lasagne bolognese blev oprindeligt lavet i byen Bologna i det nordlige Italien.
Men hvad er så forskellen på den originale italienske lasagne og den danske udgave?
Typisk indeholder lasagnen i Italien langt mere pasta (altså pastalader i flere lag) end vi foretrækker at lave den i Danmark. Heroppe putter vi ofte mere fyld i.
Opskrift på lasagne
Ingredienser
Kødsovs
- 3 stængler bladselleri snittes fint
- 3 store gulerødder i små tern
- 1 stort løg finthakket
- 3 fed hvidløg finthakket
- 1 teskefuld timian
- 1 teskefuld oregano
- 1 teskefuld basilikum
- 2-3 skiver bacon i mindre stykker
- 500 gram hakket oksekød
- 2-3 deciliter rødvin
- 3 deciliter bouillon høns eller okse
- 2 dåser hakkede tomater
- 2 spiseskefulde soltørrede tomater
- 3 spiseskefulde tomatpasta
Bechamelsauce
- 2 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 4 deciliter mælk
- Lidt muskatnød revet
- 1 citron
- 1 teskefuld sukker
Desuden
- 18 pastaplader
- mozzarella eller revet ost
Sådan gør du
- Bladselleri, skalotteløg, hvidløg og gulerødder hakkes helt fint. Derefter svitses grøntsagerne i en gryde med lidt olivenolie, men ved middel varme så de ikke tager farve.
- Oksekødet brunes ad to omgange, så det får masser af smag. Har du for meget kød i gryden ad gangen, risikerer du nemt at det koger mere end det steger. Så brun ad to omgange, og kom det brunede kød i skålen med grøntsagerne.
- Steg bacon næsten sprødt i gryden, og kom så grøntsager og kød tilbage i gryden, og tilsæt rødvin. Lad det koge op, og koge en anelse ind.
- Kom også timian, oregano og basilikum. Tilsæt så bouillon, hakkede tomater, soltørrede tomater og tomatpasta, og lad kødsovsen småkoge under låg i en halv time. Rør lidt i det nogle gange undervejs. Smag derefter kødsovsen til med salt og friskkværnet peber.
- Bechamelsauce laves ved at smelte smørret i en gryde, og piske melet i. Pisk derefter gradvist mælk i indtil den hvide sovs har den rette konsistens, og smag til med salt, peber, revet muskatnød, citronsaft og sukker. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mælk, så sovsen ikke er alt for tyk.
- Vil du hellere lave lasagnen med ostesovs, kan du lave en omgang mornaysauce, hvor du pisker ost i den hvide sovs.. Du skal ikke bruge begge dele - men enten bechamel eller mornay!
- Smør et ildfast fad med olie. Jeg plejer at bruge et fad med en størrelse på cirka 20 gange 25 centimeter, da det passer med tre pastaplader i bredden, og med seks lag pasta, skal der i alt anvendes 18 pastaplader. Du kan se i videoen, hvordan jeg plejer at gøre.
- Læg nu et tyndt lag kødsovs i bunden af fadet, så lidt sovs og derefter pastaplader. Fortsæt med samme fremgangsmåde indtil du har brugt al kødsovs, bechamelsauce eller mornay og har 6 lag pastaplader. Øverst slutter du af med kødsovs og bechamel/mornay sauce. Her drysses også med revet mozzarella eller anden ost, hvis det ønskes.
- Du kan også drysse med lasagnen med lidt oregano og en smule rasp på toppen.
- Bag nu lasagnen i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor den skal have 30 minutter. Lad lasagnen køle lidt af inden servering, så den lige når at sætte sig lidt.
Se video til opskrift
Næringsindhold og energifordeling
Kigger vi på næringsindhold og energifordeling, så indeholder 100 gram lasagne følgende:
Lasagne | Indhold |
---|---|
Kalorier | 135 |
Fedt | 5 gram |
Kulhydrater | 13 gram |
Protein | 8 gram |
Tips til hjemmelavet lasagne
Du kan både anvende friske pastaplader eller den tørrede udgave til lasagne. Når du bruger friske pastaplader er tilberedningstiden lidt kortere. Husk dog at der skal mere væske til ved tørrede pastaplader, end ved friske, da de suger meget væske til sig for at blive al dente.
Du behøver ikke at koge de tørrede pastaplader, før du bruger dem i lasagnen. De lægges blot som lag og bliver møre når lasagnen er i ovnen.
Du bestemmer selv, om du bruger mornay- eller bechamelsauce i lasagnen. Forskellen på mornay- og bechamelsauce er, at der er tilsat ost i mornaysaucen – og det er der ikke i en klassisk bechamelsauce.
Lasagnen afsluttes med lidt ost, hvis man er til det. Her anvendes typisk en emmentaler eller mozzarella.
Server for eksempel med en lækker, sund salat på siden.
Er du vegetar eller har du bare lyst til at prøve en ny slags lasagne? Så prøv at søge på de alternative lasagne opskrifter her på Madens Verden.
Ønsker du flere bud på lækker aftensmad med pasta? Så kan du finde alle vores opskrifter med pasta her.
Hvordan laver man hjemmelavet lasagne på grill?
Du griller lasagnen ved indirekte varme med omkring 200 grader i grillen.
På grillen skal lasagne også have ca. 30 minutter.
Mør og lækker kalveculotte i grill
Sådan laver du grillet spidskål
Sådan laver du grill koteletter
Hjemmelavet tærte med spidskål og bacon
Tærtedej - lav den perfekte mørdej til tærter
Hjemmelavet cheeseburger a la McDonalds
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Tilberedningstiden der er skrevet passer ikke.
I vejledning er der glemt at skrive hvornår basilikum skal i.
Glæder mig til at smage den om 1,5 time 😊