Mozzarella er andet end den revet ost, vi kommer pรฅ pizza og lasagne. Her fรฅr du fakta og viden om den lรฆkre ost - samt opskrifter og tips.
Mozzarella kan vรฆre en himmerigsmundfuld, blรธd og rund udenpรฅ, cremet og nรฆrmest flydende i midten.
Det kan ogsรฅ vรฆre de lettere kรธnslรธse strimler af ost, vi drysser pรฅ enย lasagne,ย inden den skal i ovnen.
Sรฅ hvad er det for en ost? Hvilken skal vi kรธbe? Og er det vigtigt at vรฆlge en mozzarella lavet pรฅ bรธffelmรฆlk? Det og meget mere kan du fรฅ svar pรฅ her.
Vi begynder i det 10. รฅrhundrede, hvor maurerne tog vandbรธfler med til Sicilien. I det 12. รฅrhundrede ved historikere, at munke fra klosteret San Lorenzo i Capua fremstillede oste, de kaldte mozza.
100 รฅr efter begyndte den type ost, vi kender, at blive solgt pรฅ markederne i Napoli og den fรธrste tekst, hvor navnet mozzarella nรฆvnes stammer fra 1570.
Der er altsรฅ en lang og fornem tradition bag de oste, vi bruger som det lรฆkre midtpunkt i en friskย tomatsalatย med basilikum. Eller kommer pรฅ en god,ย italiensk pizza.
Bรธffel eller ej
Det er muligt at kรธbe mozzarella fremstillet af ganske almindelig komรฆlk. Mange oste smager udmรฆrket, selvom de er baseret pรฅ koens mรฆlk i stedet for bรธffelens.
Men der er alligevel mere smag og bid i bรธffelmozzarella, da bรธflers mรฆlk er federe og sรธdere.
Skal du have en autentisk, traditionel mozzarella, er den lavet pรฅ frisk sรธdmรฆlk fra bรธffelen og har navnet 'Mozzarella di Bufala Campana'.
Det er den eneste type, som er PDO-certificeret (Protected Designation of Origin) og den klassiske syditalienske ost.
I Danmark kan vi blandt andet kรธbe Castellis bรธffelmozzarella i en pose.
Mozzarella har mange stรธrrelser og former. Vi kender typisk den kuglerunde, porcelรฆnshvide ost, men man kan ogsรฅ fรฅ nydelige flettede mozzarella.
Stรธrrelserne varierer fra 10 gram helt op til tre kilo.
Sรฅdan laves mozzarella
Mozzarella di Bufala Campana laves ved at varme den friske bรธffelmรฆlk op til 33-39 grader. Herefter tilsรฆttes ostelรธbe fra gรฅrsdagens produktion, hvorefter mรฆlken koagulerer under omrรธring. Efter ostemassen er helt smuldret tรธrt, deles vรฆsken i bunden og den tรธrre masse i hvert sit kar.
Den flydende del, vallen, bruges til at lave ricotta af, den tรธrre del tilsรฆttes kogende vand lidt efter lidt, sรฅ den smelter og bliver lettere tyggegummiagtig.
Imens bliver massen rรธrt rundt konstant for sรฅ at blive รฆltet og formet med hรฆnderne. Til sidst kommes osten i en maskine, der sรธrger for at spytte den ud i runde kugler, som lรฆgges i saltvand i tanke.
En proces, der har mange รฅr pรฅ bagen, og hvor det meste stadig laves ved hรฅndkraft.
Opbevaring
Du kan opbevare mozzarellaen i kรธleskabet, men den skal tages ud et par timer, fรธr den skal spises. Ellers fรฅr man ikke fuldt udbytte af smagen.
Kรธber du en frisk mozzarella fra et marked i Italien, skal den spises samme dag.
Hvad er mozzarella?
- Mozzarella er en italiensk friskost, oprindeligt lavet af mรฆlk fra vandbรธfler (mozzarella di bufala).
- I dag laves den ogsรฅ ofte af komรฆlk (fior di latte), isรฆr uden for Italien.
- Navnet kommer fra det italienske "mozzare", som betyder at skรฆre af โ fordi osten formes ved hรฅndskรฆring.
Smag og tekstur
- Smagen er mild, frisk og let syrlig, med en blรธd og elastisk konsistens.
- Nรฅr den er frisk, er den saftig og let pborรธs โ og perfekt til kolde retter.
- Smelter flot ved opvarmning og bliver cremet og gylden.
Sรฅdan bruges mozzarella
Mozzarella er super alsidig og bruges i mange klassikere:
- Pizza โ uundvรฆrlig topping i bรฅde Napoli og resten af verden
- Caprese-salat โ med tomater, basilikum og olivenolie
- Lasagne og gratiner โ smelter flot og giver god trรฅd
- Panini og toasts โ for en cremet fyldning
- Pasta og aubergine parmigiana
- Friteret mozzarella (eks. mozzarellasticks eller arancini)
Sundhedsprofil
- Mozzarella er rig pรฅ:
- Protein
- Calcium โ godt for knogler
- Fosfor og B12-vitamin
- Kalorieindhold varierer โ bรธffelmozzarella har mere fedt end komรฆlksversionen
- Findes ogsรฅ som light-versioner, hvis man รธnsker mindre fedt
Opbevaring
- Frisk mozzarella opbevares i sin lage i kรธleskab
- Holdbarheden er kort โ bรธr spises inden for et par dage efter รฅbning
- Fรฅs ogsรฅ i tรธrret form (til pizza) med lรฆngere holdbarhed
- Frisk mozzarella bรธr ikke fryses, da teksturen รฆndres
Fun facts
- Mozzarella di Bufala Campana har beskyttet oprindelsesbetegnelse (DOP) i EU
- Traditionelt formes kuglerne i hรฅnden og lรฆgges i saltet valle
- Mozzarella er en del af den klassiske "pizza margherita" โ en hyldest til Italiens flag
- Mozzarella produceret af vandbรธffelmรฆlk er hvidere og mere cremet end komรฆlksversionen.
Opskrifter med mozzarella
Her fรฅr du nogle udvalgte opskrifter med mozzarella fra Madens Verden:
Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift
Caprese salat
Arancini - fyldte risottokugler med mozzarella
Pizzasnegle
Italiensk kyllingeret - Jill Bidens egen opskrift
Mรธrbrad med mozzarella og parmaskinke
Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum
Lรฆkker speltsalat med bagte tomater og mozzarella
Pasta med kรธdboller
Bรธnnesalat
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments