Mørbradgryde med ris er en nem og klassisk ret til aftensmad, som både store og små kan lide. Her er min opskrift med bl.a. svinemørbrad, bacon og champignon, der serveres med ris.
Mørbradgryde er en god, mættende aftensmad til hele familien – og det er en ret, som alle vil elske. Det er en af de absolut mest populære gryderetter i det danske køkken, og det forstår man jo godt.
Den klassiske gryderet med mørbrad, bacon og champignon smager nemlig forrygende godt, og så er den nem at lave.
Denne luksus mørbradgryde er en lækker, varm gryderet, der fungerer godt som almindelig ret til aftensmad – men også når du har gæster og skal lave mad til mange mennesker.
Kan serveres med ris eller kartoffelmos.
Opskrift på mørbradgryde
Ingredienser
- 200 gram bacon i tern
- 1 svinemørbrad skåret i grove stykker
- 1-2 spiseskefulde hvedemel
- 250 gram champignon i skiver
- 1 stort løg hakkes groft
- 3 teskefulde paprika
- 4 deciliter piskefløde
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 spiseskefulde tomatpasta
- 2 spiseskefulde engelsk sauce
- salt og friskkværnet peber
- 1 potte persille
- 3 pølser skåret i mindre stykker
Sådan gør du
- Kom bacontern i en kold stegegryde, og varm op ved en jævn varme. Steg bacon sprødt og læg til side.
- Svinemørbrad soigneres for sølvsene og fedt, og skæres grove tern. Kom hvedemel i en tallerken og vend kødet i det.
- Ved en god varme brunes mørbradskiverne nu i lidt olie og smør, og gør det gerne ad to omgange, så kødet til din mørbradgryde får en god stegeskorpe. Lægges til side.
- Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og champignonerne skæres derefter i tynde skiver. Sauteres grundigt i gryden.
- Tilsæt så løg og lad det sautere et lille minuts tid, hvorefter paprika kommes ved sammen med fløde. Lad det koge hurtigt op.
- Derefter tilsættes hakkede tomater, tomatpasta og engelsk sauce sammen med stegt bacon og mørbradstykkerne.
- Lad mørbradgryden simre i cirka 20 minutter under låg.
- Imens koges risene, og jeg foretrækker basmatiris til min mørbradgryde med ris, men du bruger jo bare de ris du synes.
- Smag mørbradgryden til med salt og friskkværnet peber, og der kan også tilsættes mere paprika. Er sovsen for tyk, kan du komme lidt mere vand i.
- Lige inden servering vendes pølser i sammen med finthakket persille i, og pølserne varmes igennem i et par minutter.
Se video til opskrift
Næringsindhold og energifordeling:
Næringsindhold og energifordeling i 100 gram mørbradgryde er:
Mørbradgryde | Indhold |
---|---|
Kalorier | 165 |
Fedt | 8 gram |
Kulhydrater | 14 gram |
Protein | 9 gram |
Tips til din mørbradgryde
Den lækre luksus mørbradgryde med ris serveres straks – gerne med et godt stykke brød til.
Du skal som sagt også bruge ris til fire personer, og her kan du anvende ris som du synes.
Personligt holder jeg meget af basmatiris eller brune ris.
Mørbradgryde med kartoffelmos
Er du mere til kartoffelmos? Så serverer du blot en god omgang mos til mørbradgryden.
Kartoffelmos laver du ved koge 1,2 kilo skrællede kartofler, og det skal ske i usaltet vand.
Hæld vandet fra og lad de kogte kartofler dampe af.
Mos derefter kartoflerne med 200 gram smør og lidt varm mælk, og smag kartoffelmosen til med salt og friskkværnet peber.
Mangler du et grønt indspark til mørbradgryden? Så anbefaler vi f.eks. vores grønne salat, der går til alt eller en spidskålssalat.
Gryderetter kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet. Det er dog vigtigt at få resterne på køl forholdsvis hurtigt, efter du er færdig med at spise for at forlænge holdbarheden.
Du kan også sagtens fryse resterne af mørbradgryden ned – så har du nem aftensmad til en dag hvor tiden er knap.
Andre varianter af den klassiske mørbradgryde med ris
Har du ikke helt bestemt dig for, hvilken type gryderet du vil lave til aftensmad?
Så kan du lade inspirere af andre opskrifter på lækre gryderetter her:
Bag den legendariske hindbærsnittetærte
Lækker rådhustærte med kransekage og hindbærmarmelade
Nem og simpel pastaret i fad i ovn
Sådan laver du ovnstegt oksefilet
Lækker og hjemmelavet karamelsauce
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Svært at brune kødet uden at det klistrer på bunden af panden. Blanding af olie og smør er mærkeligt. Jeg har fortrudt at bruge hvedemel omkring kød terningerne... Ellers smager det.