Mørbradgryde med ris er en nem og klassisk ret til aftensmad, som både store og små kan lide. Her er min opskrift med bl.a. svinemørbrad, bacon og champignon, der serveres med ris.
Mørbradgryde er en god, mættende aftensmad til hele familien – og det er en ret, som alle vil elske. Det er en af de absolut mest populære gryderetter i det danske køkken, og det forstår man jo godt.
Den klassiske gryderet med mørbrad, bacon og champignon smager nemlig forrygende godt, og så er den nem at lave.
Denne luksus mørbradgryde er en lækker, varm gryderet, der fungerer godt som almindelig ret til aftensmad – men også når du har gæster og skal lave mad til mange mennesker.
Kan serveres med ris eller kartoffelmos.
Opskrift på mørbradgryde
Ingredienser
- 200 gram bacon i tern
- 1 svinemørbrad skåret i grove stykker
- 1-2 spiseskefulde hvedemel
- 250 gram champignon i skiver
- 1 stort løg hakkes groft
- 3 teskefulde paprika
- 4 deciliter piskefløde
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 spiseskefulde tomatpasta
- 2 spiseskefulde engelsk sauce
- salt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld persille
- 3 pølser skåret i mindre stykker
Sådan gør du
- Kom bacontern i en kold stegegryde, og varm op ved en jævn varme. Steg bacon sprødt og læg til side.
- Svinemørbrad soigneres for sølvsene og fedt, og skæres grove tern. Kom hvedemel i en tallerken og vend kødet i det.
- Ved en god varme brunes mørbradskiverne nu i lidt olie og smør, og gør det gerne ad to omgange, så kødet til din mørbradgryde får en god stegeskorpe. Lægges til side.
- Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og champignonerne skæres derefter i tynde skiver. Sauteres grundigt i gryden.
- Tilsæt så løg og lad det sautere et lille minuts tid, hvorefter paprika kommes ved sammen med fløde. Lad det koge hurtigt op.
- Derefter tilsættes hakkede tomater, tomatpasta og engelsk sauce sammen med stegt bacon og mørbradstykkerne.
- Lad mørbradgryden simre i cirka 20 minutter under låg. Klik her for at tænde minutur med korrekt tid.
- Imens koges risene, og jeg foretrækker basmatiris til min mørbradgryde med ris, men du bruger jo bare de ris du synes.
- Smag mørbradgryden til med salt og friskkværnet peber, og der kan også tilsættes mere paprika. Er sovsen for tyk, kan du komme lidt mere vand i.
- Lige inden servering vendes pølser i sammen med finthakket persille i, og pølserne varmes igennem i et par minutter.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Den lækre luksus mørbradgryde med ris serveres straks – gerne med et godt stykke brød til.
Du skal som sagt også bruge ris til fire personer, og her kan du anvende ris som du synes.
Personligt holder jeg meget af basmatiris eller brune ris.
Se også: Danmarks bedste bistrogryde
Mørbradgryde med kartoffelmos
Er du mere til kartoffelmos? Så serverer du blot en god omgang mos til mørbradgryden.
Kartoffelmos laver du ved koge 1,2 kilo skrællede kartofler, og det skal ske i usaltet vand.
Hæld vandet fra og lad de kogte kartofler dampe af.
Mos derefter kartoflerne med 200 gram smør og lidt varm mælk, og smag kartoffelmosen til med salt og friskkværnet peber.
Mangler du et grønt indspark til mørbradgryden? Så anbefaler vi f.eks. vores grønne salat, der går til alt eller en spidskålssalat.
Gryderetter kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet. Det er dog vigtigt at få resterne på køl forholdsvis hurtigt, efter du er færdig med at spise for at forlænge holdbarheden.
Du kan også sagtens fryse resterne af mørbradgryden ned – så har du nem aftensmad til en dag hvor tiden er knap.
Flemming Svendsen
Hej Holger …. Hvordan undgår jeg at mel sætter sig fast i bunden, når jeg skal brune kødet ???
Mvh Flemming
Dagmar Goth
🤗Har lige lavet din mørbradgryde. Hvor er den lækker og nem at lave.
Tak tak
Lørdagshilsen
Dagmar
Jane
Jeg skal lave mørbradgryde til 50 personer, er det muligt at gange op med denne opskrift, eller er der noget jeg bør tage højde for? Den ser super godt ud, din opskrift 😊