Opskrift på gammeldags kartoffelmos, der kan laves i gryde eller som bagt mos i ovn. Se også opskrift med æg, fløde og andre retter med mosen.
Kartoffelmos er på ingen måde besværlig at lave, men der er alligevel en række gode råd, og dem får du i denne opskrift.
Jeg gennemgår nemlig nemlig her hvordan du laver verdens bedste kartoffelmos, og fortæller dig samtidig hvorfor du ikke skal bruge en elpisker, undgå grønne kartofler og meget andet, der er godt at vide før du kaster dig over at lave mos med kartofler.
Se også hvordan du laver kødsovs til kartoffelmosen, en bagt kartoffelmos og meget andet.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Til kartoffelmos anvendes
800 gram skrællede kartofler til mos i grove tern
150 gram smør
1 deciliter varm mælk
Salt og hvid peber
Sådan laver man kartoffelmos
- Kog kartoflerne til de er helt møre – men HUSK, at det skal være i usaltet vand. Du smager først til med salt når mosen er færdig. Kommer du salt i vandet under kogningen, bliver din kartoffelmos mere hård, hvorimod du får en blødere kartoffelmos ved at vente med at salte til sidst.
- Saltet binder simpelthen vandet i kartoflerne under kogningen. Husk i øvrigt at koge kartoflerne møre – men ikke udkogte.
- Når du har hældt kogevandet fra kartoflerne, skal du lige lade dem dampe af for at fjerne det sidste af vandet fra dem.
- Hæld vandet fra, og kom kartoflerne op i en skål sammen med smør og varm mælk.
- Mos eller pisk kartoflerne godt rundt, og smag til med salt og peber. Du kan om nødvendigt tilsætte lidt mere mælk.
Mængde af smør i kartoffelmos
Hvor meget smør skal der i en kartoffelmos?
Det er slevfølgelig op til dig, men jeg ved, at mange kokke har en god tommelfingerregel, og den hedder 1:5.
Det betyder, at har du 500 gram skrællede kartofler, ja så skal du bruge 100 gram smør. Og et helt kilo kartofler skal altså have 200 gram smør.
Det lyder selvfølgelig af voldsomt meget smør, men det giver den helt rigtige, luftige og cremede kartoffelmos.
Rodfrugter i mosen
Du kan koge knoldselleri, persillerod eller pastinak i grove tern med kartoflerne, og på den måde variere smagen af din mos.
Faktisk kan de fleste slags rodfrugter koges sammen med kartoflerne, og dermed anvendes i kartoffelmosen.
I stedet for mælken, kan du også blot noget af kogevandet fra kartoflerne. Det giver en god smag til mosen, men gør den også lidt mere vandet i smag og konsistens. Så det er en smagssag.
Kassér grønne kartofler til mos
Husk altid at tjekke dine kartofler for grønne pletter. Det er et giftstof, og derfor må du aldrig bruge kartofler der er grønne.
Hvis kartoflerne er grønne i den ene ende, ja så er det ikke nok bare at skære denne del fra. Du skal smide hele din kartoffel ud!
Det kan du læse mere om her hos Fødevarestyrelsen.
Derfor skal du også tjekke kartoflerne grundigt i supermarkedet inden du køber dem med hjem. Det er irriterende at komme hjem med en pose kartofler, hvor halvdelen er grønne,
Kartoffelmos med æg
Du kan også lave kartoffelmosen med æg. Det giver dig en mere luftig mos, og æggene tilfører også mere smag.
Du skal bruge to pasteuriserede æggeblommer, som du pisker i mosen til allersidst.
Sørg dog for, at du får dem pisket godt ind i kartoffelmosen.
Kartoffelmos med fløde
Og hvis ikke du er fedtforskrækket og bange for lidt ekstra kalorier, ja så kan mosen selvfølgelig også laves med fløde.
Du kan erstatte al mælken eller dele af den med tilsvarende mængde fløde.
Fløden giver selvfølgelig også mere smag. Og flere kalorier.
Generelt er et godt råd, at når du tilsætter væde i form af mælk eller fløde, så skal den ikke være kold.
Varm gerne væsken op først, enten i gryde eller mikroovn. Så er kartoffelmosen nemmere at røre ud.
Bagt kartoffelmos
Bagt kartoffelmos er super lækkert, og laves på følgende måde.
600 gram skrællede kartofler skæres i mindre stykker, og koges derefter møre i usaltet vand. Det tager cirka 20 minutter. Hæld vandet fra og lad kartoflerne dampe godt af, så der er så lidt vand tilbage som muligt. Ellers kan din ovnbagte kartoffelmos blive for tynd.
Kom kartoflerne i en skål og tilsæt smør skåret i tern. Rør det ud. Brug eventuelt et piskeris. Derefter røres æggeblommerne gradvist i, og kartoffelmosen smages til med salt og peber. Der skal en del salt til, så husk at smage mosen godt til.
Anret derefter toppe af mos på en bageplade med bagepapir, og du kan eventuelt sprøjte dem ud med en sprøjtepose med stjernetyl. Så bliver kartoffeltoppene flot. Du kan også pensle kartoffelmosen med lidt æg eller æggeblomme.
Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor bagt kartoffelmos skal have cirka 10 minutter, så den får lidt farve.
Se hvordan du laver en bagt kartoffelpure med æg.
Gratineret kartoffelmos i ovn
Den færdige mos kommes i et ildfast fad, hvorefter du lægger små klatter smør over.
Gratinér kartoffelmosen i ovnen ved 200 grader, hvor den skal have cirka 20 minutter.
Så nemt laver du gratineret kartoffelmos.
Kartoffelmos med ost
Du kan også nemt lave kartoffelmos med ost. Her kommer du et par deciliter ost i mosen, hvorefter den kommes i et ildfast fad eller en lille bradepande.
Drys med parmesan, og stil mosen med ost i en forvarmet ovn ved 250 grader, hvor den skal have cirka 15 minutter.
Kartoffelmos med kødsovs
Du kan nemt lave en lækker ret med kartoffelmos med kødsovs.
500 gram hakket oksekød med 10 procent fedt brunes grundigt af i en meget varm stegegryde. Kom to finthakkede skalotteløg og to finthakkede fed hvidløg ved. Svits yderligere et par minutter.
Tilsæt en dåse flåede tomater. Skær to gulerødder og et stykke knoldselleri i små tern og kom det ved. Ligeledes kommes to deciliter bouillon og en teskefuld tørret timian, og derefter koges kødsovsen i en halv time.
Smag til med salt og peber, og servér straks til en god kartoffelmos.
Mørbradgryde med kartoffelmos
Du kan også lave en mørbradgryde til kartoffelmosen, og det har jeg en super god opskrift på lige her.
Mos og gryderetter passer fortrinlig sammen, og det gælder også mos til en god gullasch.
Brug ikke håndmikser
Min er erfaring er, at det IKKE er godt at bruge en håndmikser til piskning af kartoffelmos. Man risikerer at mosen bliver mere klistret, og det ønsker du ikke 🙂
Brug i stedet en gaffel, en kartoffelmoser eller andet, som du kan mose kartoflerne med. Selv foretrækker jet at anvende et piskeris, men kartoffelmoseren er også et glimrende redskab.
Til gengæld skal du aldrig forsøge at lave kartoffelmosen i en blender. Det bliver ikke godt.
De bedste kartoffelsorter til mos
Det er ikke ligemeget hvilke sort af kartofler du anvender til mosen. Nogle kartoffelsorter er rigtig gode, mens andre ikke rigtig duer til at blive most.
Jeg vil især anbefale sorterne Bintje, Folva og Estima, og det kan du læse mere om her.
Næringsindhold i kartoffelmos
Indhold pr. 100 gram mos
Kalorier: 90
Fedt: 3 gram
Kulhydrat: 15 gram
Protein: 2 gram

En virkelig lækker kartoffelmos, der laves med smør og mælk. Kartoffelmosen smages til med salt og hvid peber, og pyntes med lidt persille inden servering. Foto: Madensverden.dk.
Hvad synes du om denne opskrift?
Stem her
( stemmer)Din huskeliste
Under hver opskrift kan du tilføje den til din egen og personlige huskeliste, så du altid kan finde dine favoritter igen.
min bedste kartoffelmos, kog 1 kg skællede kartofler der er skåret i tern, kog dem kun akkurat mære, hæld kartoffelvandet fra, gem ca 1½ dl og damp kartoflerne. Bland 1§ dl mælk med kartoffelvandet. Mos kartoflerne med en elpisker ikke for fint, (det er det . ( hurtigste) tilsæt væde efter hvor lind man ønsker sin mos, til sæt en god klat smør, salt og hvid peber, til slut piskes et helt æg i, det gør mosen extra luftig. Sådan har jeg lavet kartoffelmos i 40 år, og den falder altid i god jord.
Hej Britta
Mange tak – det lyder som en super dejlig opskrift på kartoffelmos. Og den er hermed givet videre til andre.
De bedste hilsner
Holger