Opskrift på verdens bedste kartoffelmos, der kan laves i gryde eller som bagt mos i ovn. Se også opskrift med æg, fløde og andre varianter.
Kartoffelmos er på ingen måde besværlig at lave, men der er alligevel en række gode råd, og dem får du i denne opskrift.
Jeg gennemgår nemlig nemlig her hvordan du laver verdens bedste mos, og fortæller dig samtidig hvorfor du ikke skal bruge en elpisker, undgå grønne kartofler og meget andet, der er godt at vide før du kaster dig over at lave mos med kartofler.
Opskriften er beregnet til fire personer og du kan også se min video med fremgangsmåde.
Opskrift på kartoffelmos
Ingredienser
- 1000 gram kartofler - skrællet vægt, i grove tern
- 60 gram smør - blødt, eller større mængde
- 1 deciliter mælk - varm, måske lidt mere
- salt og friskkværnet peber - gerne hvid peber
Sådan gør du
- Kog kartoflerne til de er helt møre - men HUSK, at det skal være i usaltet vand. Du smager først til med salt når mosen er færdig. Kommer du salt i vandet under kogningen, bliver din kartoffelmos mere hård, hvorimod du får en blødere kartoffelmos ved at vente med at salte til sidst.
- Saltet binder simpelthen vandet i kartoflerne under kogningen. Husk i øvrigt at koge kartoflerne møre - men ikke udkogte.
- Når du har hældt kogevandet fra kartoflerne, skal du lige lade dem dampe af for at fjerne det sidste af vandet fra dem.
- Hæld vandet fra og tilsæt smør. Mindst 60 gram, men denne portion kan sagtens trække op til 150 gram smør.
- Det nemmeste er blot at mose kartoflerne direkte i gryden sammen med smør og varm mælk. Tilsæt mælken gradvist, så mosen ikke bliver for tynd. Nogle kartoffelsorter er mere vandige, og derfor skal der ikke anvendes så meget mælk. Du er nødt til at prøve dig frem.
- Mos kartoflerne godt med en kartoffelmoser og smag til med salt og hvid peber. Du kan om nødvendigt tilsætte lidt mere mælk til den rette konsistens opnås.
Se video til opskrift
Næringsindhold
4 vigtige tips
Det er ikke ligegyldigt hvordan du laver den lækre kartoffelmos. Her er 4 gode råd:
- Brug kartofler, der er beregnet til mos. Så får du det bedste resultat, og det er altså ikke alle kartofler, der egner til kartoffelmos. Bintje og Folva er et par gode sorter til mos.
- Vent med salt til sidst. Så får du en mere fløjsblød kartoffelmos.
- Navnet siger det næsten: Mos. De kogte kartofler skal altså moses og ikke piskes. Derfor er en elpisker en dårlig ide. Anvend i stedet en kartoffelmoser - eller mos med et piskeris uden at piske. Det er også fint.
- Smør. Der skal smør i en kartoffelmos, og den bedste mos får du med masser af smør. Sorry, men sådan er det. Gerne 100 gram smør til 600 gram kartofler.
Her kan du se flere lækre kartoffelopskrifter.
Mængde af smør
Hvor meget smør skal der i en kartoffelmos?
Det er selvfølgelig op til dig, men jeg ved, at mange kokke har en god tommelfingerregel, og den hedder 1:6. Eller endda mere smør.
Det betyder, at har du 600 gram skrællede kartofler, ja så skal du bruge 100 gram smør. Og 1,2 kilo kartofler skal altså have 200 gram smør.
Det lyder selvfølgelig af voldsomt meget smør, men det giver den helt rigtige, luftige og cremede mos.
Rodfrugter i mosen
Du kan koge knoldselleri, persillerod eller pastinak i grove tern med kartoflerne, og på den måde variere smagen af din mos.
Faktisk kan de fleste slags rodfrugter koges sammen med kartoflerne, og dermed anvendes i kartoffelmosen.
I stedet for mælken, kan du også blot noget af kogevandet fra kartoflerne. Det giver en god smag til mosen, men gør den også lidt mere vandet i smag og konsistens. Så det er en smagssag.
Kassér grønne kartofler til mos
Husk altid at tjekke dine kartofler for grønne pletter. Det er et giftstof, og derfor må du aldrig bruge kartofler der er grønne.
Hvis kartoflerne er grønne i den ene ende, ja så er det ikke nok bare at skære denne del fra. Du skal smide hele din kartoffel ud!
Det kan du læse mere om her hos Fødevarestyrelsen.
Derfor skal du også tjekke kartoflerne grundigt i supermarkedet inden du køber dem med hjem. Det er irriterende at komme hjem med en pose kartofler, hvor halvdelen er grønne,
Med æg
Du kan også lave kartoffelmosen med æg. Det giver dig en mere luftig mos, og æggene tilfører også mere smag.
Du skal bruge to pasteuriserede æggeblommer, som du pisker i mosen til allersidst.
Sørg dog for, at du får dem pisket godt ind i kartoffelmosen.
Med fløde
Og hvis ikke du er fedtforskrækket og bange for lidt ekstra kalorier, ja så kan mosen selvfølgelig også laves med fløde.
Du kan erstatte al mælken eller dele af den med tilsvarende mængde fløde.
Fløden giver selvfølgelig også mere smag. Og flere kalorier.
Generelt er et godt råd, at når du tilsætter væde i form af mælk eller fløde, så skal den ikke være kold.
Varm gerne væsken op først, enten i gryde eller mikroovn. Så er kartoffelmosen nemmere at røre ud.
Bagt kartoffelmos
Bagt kartoffelmos er super lækkert, og laves på følgende måde.
600 gram skrællede kartofler skæres i mindre stykker, og koges derefter møre i usaltet vand. Det tager cirka 20 minutter. Hæld vandet fra og lad kartoflerne dampe godt af, så der er så lidt vand tilbage som muligt. Ellers kan din ovnbagte kartoffelmos blive for tynd.
Kom kartoflerne i en skål og tilsæt smør skåret i tern. Rør det ud. Brug eventuelt et piskeris. Derefter røres æggeblommerne gradvist i, og kartoffelmosen smages til med salt og peber. Der skal en del salt til, så husk at smage mosen godt til.
Anret derefter toppe af mos på en bageplade med bagepapir, og du kan eventuelt sprøjte dem ud med en sprøjtepose med stjernetyl. Så bliver kartoffeltoppene flot. Du kan også pensle kartoffelmosen med lidt æg eller æggeblomme.
Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor bagt kartoffelmos skal have cirka 10 minutter, så den får lidt farve.
Gratineret mos i ovn
Den færdige mos kommes i et ildfast fad, hvorefter du lægger små klatter smør over.
Gratinér kartoffelmosen i ovnen ved 200 grader, hvor den skal have cirka 20 minutter.
Så nemt laver du gratineret kartoffelmos.
Mos med ost
Du kan også nemt lave kartoffelmos med ost. Her kommer du et par deciliter ost i mosen, hvorefter den kommes i et ildfast fad eller en lille bradepande.
Drys med parmesan, og stil mosen med ost i en forvarmet ovn ved 250 grader, hvor den skal have cirka 15 minutter.
Mos med jordskokker
Her er en rigtig god opskrift på mos med jordskokker og kartofler. Mosen kan serveres som den er, eller bages kort tid i ovnen ved 200 grader.
Ingredienser
400 gram jordskokker
600 gram kartofler til mos
50 gram smør
4 pasteuriserede æggeblommer
Salt og friskkværnet peber
1 bundt persille
Sådan gør du
Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre tern. Kom så kartoflerne i en gryde, dæk med vand og kog dem i 10 minutter.
Skræl jordskokker og skær dem i mindre stykker. Når kartoflerne har kogt 10 minutter, kommer du jordskokkerne ved, og det hele koger i yderligere 10 minutter.
Hæld vandet fra, og lad kartofler og jordskokker dampe lidt af.
Skær smørret i skiver, og kom det ned i gryden. Mos det rundt med et piskeris, og pisk derefter mosen lind.
Tilsæt æggeblommer, og pisk dem ind i mosen. Smag den til med salt og friskkværnet peber.
Nu kan den serveres som den er, men du kan også bage den i ovnen ved 200 grader varmluft i 10-15 minutter.
Anrettes med friskhakket persille.
Med knoldselleri
Her får du også en lækker opskrift på lækker mos med kartofler og selleri. Kartoffel- og sellerimosen laves med smør og mælk, inden den anrettes med persille.
Kartoffelmos kan laves med forskellige rodfrugter, og her er en dejlig opskrift på mos med kartofler og selleri.
Opskriften er til fire personer.
Ingredienser
500 gram kartofler til mos
Et halvt knoldselleri
75 gram smør
1 deciliter mælk
Salt og friskkværnet peber
1 dusk persille
Sådan gør du
Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde med koldt vand.
Skær top og bund af knoldselleri, og snit også skrællen af den. Del den i to, og kom den ene halvdel i køleskabet.
Den anden halvdel skæres i mindre stykker og kommes op til kartoflerne. Kog nu kartofler og selleri i cirka 20 minutter til de er helt møre.
Find et piskeris frem. Hæld vandet fra de kogte kartofler og knoldselleri, og lad dem lige dampe af et minuts tid.
Skær smørret i mindre tern, og kom det op i gryden.
Mos det igennem med piskeriset, og begynd at røre mosen ud. Kom mælk i indtil du har den rette konsistens. Smag mosen til med salt og friskkværnet peber.
Hak persillen groft, og drys den over kartoffel- og sellerimosen lige inden servering.
Med kødsovs
Du kan nemt lave en lækker ret med kartoffelmos med kødsovs.
500 gram hakket oksekød med 10 procent fedt brunes grundigt af i en meget varm stegegryde. Kom to finthakkede skalotteløg og to finthakkede fed hvidløg ved. Svits yderligere et par minutter.
Tilsæt en dåse flåede tomater. Skær to gulerødder og et stykke knoldselleri i små tern og kom det ved. Ligeledes kommes to deciliter bouillon og en teskefuld tørret timian, og derefter koges kødsovsen i en halv time.
Smag til med salt og peber, og servér straks til en god kartoffelmos.
Brug ikke håndmikser
Min er erfaring er, at det IKKE er godt at bruge en håndmikser til piskning af kartoffelmos. Man risikerer at mosen bliver mere klistret, og det ønsker du ikke 🙂
Brug i stedet en gaffel, en kartoffelmoser eller andet, som du kan mose kartoflerne med. Selv foretrækker jeg at anvende et piskeris, men kartoffelmoseren er det bedste redskab.
Til gengæld skal du aldrig forsøge at lave kartoffelmosen i en blender. Det bliver ikke godt.
De bedste kartoffelsorter til mos
Det er ikke ligemeget hvilke sort af kartofler du anvender til mosen.
Nogle kartoffelsorter er rigtig gode, mens andre ikke rigtig duer til at blive most.
Jeg vil især anbefale sorterne Bintje, Folva og Estima.
Fakta
Der skal meget smør til en rigtig kartoffelmos. Ca. 100 gram til 600 gram kartofler.
Nej, mosen risikerer at blive mere klistret. Anvend i stedet en kartoffelmoser, piskeris eller gaffel.
Der er omkring 240 kalorier i 100 gram kartoffelmos i denne opskrift. Mindre mængde smør nedbringer kalorieindholdet.
Flere opskrifter med mos:

Peter P. Dahl
Sikke da en dejlig kartoffelmos! Den er både luftet og cremet, uhm!
Maja
Vi er for flere år siden stoppet med at lave kartoffelmos, vi blev altid skuffet. Men mmmm denne ER virkelig god
Holger Rørby Madsen
Hej Maja
Jaaa, der er forskel på kartoffelmos .-)
Dejligt at høre.
Alt det bedste
Holger
Barbara Eriksen
De bedste opskrifter ever
Holger Rørby Madsen
1.000 tak, Barbare - det er jeg glad for at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
René
Laver kun min mos på smør... Lærte af en polsk kok at man kunne bruge olie smags neutral.. Han lavede oksefile m. Grov mos lavet på olie
Paalsen
Jeg har igemmen årene eksperimenteret meget med kartoffelmos. Det var bare nemt lige at snuppe dem ude i haven.
Kartoffelmos med hakkebøf og bløde løg:
Nogle kartoffel sorter har en fin skræld, så de vaskes bare grundigt, skæres i tern inden de koges i rigeligt vand. Tilsæt porrer der er skåret i skiver. Det hele moses, der tilsættes lidt kogevand, madlavnings fløde og smør. Smages til med salt, peber og lidt revet muskat.
Mosen lægges over en stegt hakkebøf med lidt bløde løg ovenpå. Top lidt revet Gouda i toppen på mosen og sæt det i ovnen i ca 15 min ved 200 grader..
Det er en nem, hurtig og lækker ret. Desuden også en billig ret. Mosen er smuk og vitaminrig og så smager den bare himmelsk.
Der kan med fordel tilføjes et par fed hvidløg.
Velbekomme.
britta toudal
min bedste kartoffelmos, kog 1 kg skællede kartofler der er skåret i tern, kog dem kun akkurat mære, hæld kartoffelvandet fra, gem ca 1½ dl og damp kartoflerne. Bland 1§ dl mælk med kartoffelvandet. Mos kartoflerne med en elpisker ikke for fint, (det er det . ( hurtigste) tilsæt væde efter hvor lind man ønsker sin mos, til sæt en god klat smør, salt og hvid peber, til slut piskes et helt æg i, det gør mosen extra luftig. Sådan har jeg lavet kartoffelmos i 40 år, og den falder altid i god jord.
Madensverden.dk
Hej Britta
Mange tak - det lyder som en super dejlig opskrift på kartoffelmos. Og den er hermed givet videre til andre.
De bedste hilsner
Holger