Her kan du se hvor sunde kartofler er, og om hvorfor du bør spise en del af dem. Læs også hvor meget næring en kartoffel indeholder og en masse andet fakta.
Kartofler, også kaldet Solanum tuberosum, hører til blandt verdens mest dyrkede afgrøder, og har omkring siden 1700-tallet, også hørt til på bordene rundt omkring i de danske hjem.
Vores indtag og brugen af kartofler i hverdagens opskrifter, er dog faldet drastisk de sidste mange år, da kartoflen har været en udskældt spise, grundet dens indhold af kulhydrater.
Men kartoflen er nu ikke så slem endda.
Tværtimod, er den en utrolig sund spise, også til hverdag, da den er spækket med mange gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
Så skal vi ikke se, om vi kan gøre kartoflen ”heldig” igen, og få den ned i kurven, inden vi forlader supermarkedet næste gang?
Derfor er kartofler gode
Kartoflerne er rige på kostfibre, og er derfor en god kilde til at få de anbefalede 25 gram ind i den daglige kost på.
De har et lavt kalorieindhold, og indeholder færre kalorier, end de alternativer som vi ellers sætter på bordet, som eksempelvis ris og pasta.
Grundet det høje indhold af fibre, har kartoflerne også i flere måltidsforsøg vist sig at være den mest mættende, og dette altså for færrest kalorier.
Derudover indeholder kartofler ikke fedt, og de vil derfor oftest være medvirkende til, at trække måltidet ned i en mere kaloriefattig og let retning.
Kartofler indeholder en stor mængde C-vitamin, faktisk en femtedel af den anbefalede daglige dosis, fås ved blot at indtage én mellemstor kartoffel.
C-vitamin er blandt andet med til at styrke vores immunforsvar, og øge optagelsen af jern i blandt andet det kød vi spiser.
Udover C-vitamin gemmer kartoflen også på B- og K-vitamin, folat, kobber, fosfor, jern, zink, kalium, magnesium og calcium, som alle spiller en stor og vigtig rolle for vores helbred.
Kartofler kan blandt andet anvendes til Pommes Anna. I denne video kan du se, hvordan du laver dem:
Nyttig viden
Kartofler bør altid opbevares mørkt og køligt.
Kartoflerne må ikke blive grønne, da de så kan indeholde giftstoffet solanin.
Hvis de er blevet grønne, er det nødvendigt at smide hele kartoflen ud, og ikke blot skære det grønne væk.
Næringsindhold i kartofler
Mængde pr. 100 gram:
Opskrifter med kartofler
Din vurdering
-
Fakta om kartofler
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments