Få min opskrift på Shepherds pie, der laves med en kødsovs i bunden og kartoffelmos som låg på toppen. Lækker ret til aftensmad.
Shepherds pie er en traditionel ret fra det engelske køkken, hvor du har en kødsovs i bunden af et fad, og derpå kommes en god kartoffelmos.
Mere præcist laves denne pie eller tærte med hakket lammekød, men det er der ikke så mange der spiser, så derfor er denne opskrift i stedet med hakket oksekød.
Her kalder englænderne så tærten for en cottage pie, når lammekødet er udskiftet med oksekød, men uanset navn og begreber er opskriften lige her.
Opskrift på Shepherds pie
Ingredienser
Mos
- 1 kilo kartofler - skrællet vægt
- 2 deciliter mælk
- 50 gram smør
- salt og friskkværnet peber
Kødsovs
- 2 løg - hakket
- 2 spiseskefulde olivenolie
- 500 gram hakket oksekød
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 4 deciliter oksebouillon - lavet af 3 dl. kogende vand og 1 terning
- 1 spiseskefuld tomatpure - koncentreret
- 3 spiseskefulde engelsk sauce
- 200 gram gulerødder - i små tern
- 200 gram ærter
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Til Shepherds pie starter du med at skrælle kartofler, skære dem i mindre stykker og koge dem i usaltet vand indtil de er helt møre. Det tager ca. 15 minutter.
- Imens laver du kødsauce. Svits hakket løg i lidt olie på en pande uden det tager farve, hvorefter du steger hakket oksekød med. Smuldr det godt ud. Steges et par minutter ved en god varme.
- Drys hvedemel over og vend rundt, og derefter hældes oksebouillon ved. Jeg laver bouillonen af 4 deciliter kogende vand og en terning oksebouillon.
- Tilsæt også tomatpure og engelsk sauce. Lad det simre uden låg i 5 minutter, så sovsen koges lidt ind.
- Vend gulerødder og ærter i, smag til med salt og peber, og lad det simre mens du laver mosen færdig.
- Hæld vandet fra de kogte kartofler og lad dem dampe af. Mos med en kartoffelmoser eller piskeris sammen med smør i tern og lidt mælk indtil mosen er lind. Smag til med salt og peber.
- Fordel kødsovsen i et ovnfast fad (ca. 30 gange 22 centimeter), og derpå fordeles kartoffelmosen forsigtigt. Planér mosen ud med en gaffel eller ske.
- Bag din cottage pie ved 200 grader varmluft, hvor den skal have ca. 25 minutter, så mosen lige når at blive gylden.
Næringsindhold
Tips
Den færdigbagte Shepherdspie - som helt præcist altså nu er en cottage pie på grund af oksekødet, køles af i 10 minutter inden servering. Retten er nemlig rygende varm.
Serveres som den er - eller eventuelt med en broccolisalat eller spidskålssalat. Velbekomme.
Du kan også prøve mine andre opskrifter med hakket oksekød, blandt andet den klassiske millionbøf og hakket oksekød med spidskål. En lasagne med hakket oksekød er også altid godt.

Flemming Danielsen
I Madens Verden bør man ikke kalde en skovl for en spade. Opskriften på Shepherd's pie er en opskrift på Cottage pie, når man ikke bruger fårekød. Fy
Ole
Ja ordet "Shepards Pie" bliver lidt flittigt brugt om denne ret, men de fleste gange man støder på den, indeholder den ikke fårekød, og deraf ikke en "Shepards Pie", man kan jo ligefrem sige at det ligge i navnet 😛
Torben Larsen
HRM beskiver ganske tydeligt forskellen på Sheperd’s Pie og Cottage Pie!
Iøvrigt har jeg utallige gange i England og Irland indtaget Shepherd’s Pies lavet på oksekød - og adskillige Cottage Pies lavet på lammekød.
Så, lav pien som du vil - og koncentrer dig om smag og indhold i stedet for navnet.