• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Grønne kartofler - derfor må du ikke spise dem

Karen SenecaKaren Seneca
Kartofler indeholder en række gode vitaminer og mineraler, men desværre også giftstoffet solanin, hvis de har fået for meget lys.
Madens Verden: Forside › Viden om

Oversigt over indhold

  1. Grønne kartofler eller kartofler med grønne plamager kan gøre dig og dine syge. Her får du forklaringen på, hvorfor du skal smide dem ud.
  2. Vi risikerer forgiftning
  3. Kartoflens mange egenskaber

Grønne kartofler eller kartofler med grønne plamager kan gøre dig og dine syge. Her får du forklaringen på, hvorfor du skal smide dem ud.

Grønne kartofler eller kartofler med grønne pletter smager ikke anderledes end dem, der helt gule og almindelige at se på.

Derfor kan det være svært at forstå, at de skal i skraldespanden - især hvis der kun er et lille område, der er grønt. Hvorfor ikke bare skære det grønne væk og så spise resten?

Årsagen er meget simpel: Du og dem du serverer mad for, kan blive syge af at spise grønne kartofler. Det grønne på kartoflen er nemlig farvestoffet klorofyl, som dannes, hvis kartoflen får for meget sollys.

Klorofyl er ikke farligt i sig selv men et tegn på, at kartoflen indeholder glykoalkaloider, som blandt andet består af giftstoffet solanin.

Kartoflen danner disse giftstoffer for at beskytte sig mod insekter og sygdomme, og det er dem, der kan give os hovedpine, mavepine, diarre og kvalme, oplyser DTU Fødevareinstituttet.

Se lækre kartoffelopskrifter:

Bagekartofler - opskrift på bagte kartofler uden sølvpapir

Kartoffelmos - luftig mos med kartofler

Kartoffelsalat - klassisk opskrift med radiser og ærter

Vi risikerer forgiftning

Det er altså en forgiftning, vi udsættes for, hvis vi er så uheldige at spise kartofler med et højt indhold af glykoalkaloider.

Den grønne farve er som nævnt ikke farlig i sig selv men et tegn på, at kartoflen har udviklet giften. Særligt børn skal holde sig langt fra grønne kartofler.

Man kan ikke koge giften væk. Tværtimod frigives den fra det grønne område til resten af kartoflen, når den bliver kogt, stegt eller bagt.

Fødevarestyrelsen har følgende råd: "Hvis kartofler har grønne pletter, kan de have et højt indhold af solanin, og skal derfor kasseres. Spis kun kartoflens knold, da alle de øvrige plantedele er giftige. Opbevar ikke kartofler i lys".

Kartoflens mange egenskaber

Kartofler er heldigvis en billig spise, så der er ingen grund til at tage chancer med dem, der har grønne pletter.

Ud med dem og så glæd dig over, at alle de andre indeholder kostfibre, vitaminer og mineraler, der er gode for os.

Det er blandt andet de vigtige B- og C-vitaminer, der er mange af i en kartoffel. Og så er den en god kilde til jern og kalium.

Nye kartofler har et langt højere indhold af for eksempel C-vitaminer end de gamle, der har ligget vinteren over. Så der er god grund til at glæde os over årstiden, hvor vi snart kan svælge i de dejligste nye, danske kartofler.

Og husk så: Undgå at blive grøn i hovedet og smid de kartofler ud, der har en forkert farve.

Din vurdering
  • Grønne kartofler - derfor må du ikke spise dem
Sending
Stem her
4 (1 stemme)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 343
  • 3
  • 4
  • 4
  • 7
  • 5
  • Delt
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ole

    juni 23, 2022 at 10:46 pm

    Lidt misvisende...

    Rigtigt nok, bliver der dannet Klorofyl, og der kommer Glykoalkaloider, men de sker ad helt forskellige biokemiske veje i cellen.

    Klorofyl i sig selv er super sundt for kroppen, da det kan reperere på det molækylere celle plan. Det er godt for blodomløbet, fordøjelsen, infektioner, udrensning samt immunforsvaret mm.

    Svar
  2. Hanne Lejre Pedersen

    juni 09, 2022 at 8:11 am

    Jeg smider rigtig mange kartofler ud om sommeren, fordi jeg har svært ved vurdere om kartoflerne er grønne eller ej , jeg er tit i tvivl og det er spild af penge. findes der et godt råd.

    Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Koldskålsis - perfekt dessert uden ismaskine
Sommerfuglekylling - nem opskrift til ovn eller grill »

Populært indhold lige nu

Billede resultat for farsretter

Farsretter - opskrifter med fars i ovn, fad og meget mere

Torskerogn på dåser

Torskerogn på dåse - hvor sundt er det egentlig?

Hummus med hjemmelavet tahin

Hummus - nem opskrift med eller uden tahin

Organiser køleskabet

Organiser køleskabet: Sådan skal maden placeres

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Gulerodsbrud - opskrift på luftige brød med gulerod
  • Hjemmelavet gullaschsuppe fra Ungarn
  • Julekage med lækre julekrydderier
  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!