Grønne kartofler eller kartofler med grønne plamager kan gøre dig og dine syge. Her får du forklaringen på, hvorfor du skal smide dem ud.
Grønne kartofler eller kartofler med grønne pletter smager ikke anderledes end dem, der helt gule og almindelige at se på.
Derfor kan det være svært at forstå, at de skal i skraldespanden - især hvis der kun er et lille område, der er grønt. Hvorfor ikke bare skære det grønne væk og så spise resten?
Årsagen er meget simpel: Du og dem du serverer mad for, kan blive syge af at spise grønne kartofler. Det grønne på kartoflen er nemlig farvestoffet klorofyl, som dannes, hvis kartoflen får for meget sollys.
Klorofyl er ikke farligt i sig selv men et tegn på, at kartoflen indeholder glykoalkaloider, som blandt andet består af giftstoffet solanin.
Kartoflen danner disse giftstoffer for at beskytte sig mod insekter og sygdomme, og det er dem, der kan give os hovedpine, mavepine, diarre og kvalme, oplyser DTU Fødevareinstituttet.
Se lækre kartoffelopskrifter:
Bagekartofler - opskrift på bagte kartofler uden sølvpapir
Kartoffelmos - luftig mos med kartofler
Kartoffelsalat - klassisk opskrift med radiser og ærter
Vi risikerer forgiftning
Det er altså en forgiftning, vi udsættes for, hvis vi er så uheldige at spise kartofler med et højt indhold af glykoalkaloider.
Den grønne farve er som nævnt ikke farlig i sig selv men et tegn på, at kartoflen har udviklet giften. Særligt børn skal holde sig langt fra grønne kartofler.
Man kan ikke koge giften væk. Tværtimod frigives den fra det grønne område til resten af kartoflen, når den bliver kogt, stegt eller bagt.
Fødevarestyrelsen har følgende råd: "Hvis kartofler har grønne pletter, kan de have et højt indhold af solanin, og skal derfor kasseres. Spis kun kartoflens knold, da alle de øvrige plantedele er giftige. Opbevar ikke kartofler i lys".
Kartoflens mange egenskaber
Kartofler er heldigvis en billig spise, så der er ingen grund til at tage chancer med dem, der har grønne pletter.
Ud med dem og så glæd dig over, at alle de andre indeholder kostfibre, vitaminer og mineraler, der er gode for os.
Det er blandt andet de vigtige B- og C-vitaminer, der er mange af i en kartoffel. Og så er den en god kilde til jern og kalium.
Nye kartofler har et langt højere indhold af for eksempel C-vitaminer end de gamle, der har ligget vinteren over. Så der er god grund til at glæde os over årstiden, hvor vi snart kan svælge i de dejligste nye, danske kartofler.
Og husk så: Undgå at blive grøn i hovedet og smid de kartofler ud, der har en forkert farve.
Din vurdering
-
Grønne kartofler - derfor må du ikke spise dem
Jeg smider rigtig mange kartofler ud om sommeren, fordi jeg har svært ved vurdere om kartoflerne er grønne eller ej , jeg er tit i tvivl og det er spild af penge. findes der et godt råd.
Lidt misvisende...
Rigtigt nok, bliver der dannet Klorofyl, og der kommer Glykoalkaloider, men de sker ad helt forskellige biokemiske veje i cellen.
Klorofyl i sig selv er super sundt for kroppen, da det kan reperere på det molækylere celle plan. Det er godt for blodomløbet, fordøjelsen, infektioner, udrensning samt immunforsvaret mm.