Her er min opskrift på bornholmergryde. En lækker gryderet med bornholmske råvarer, og retten er samtidig en kærlighedserklæring til Bornholm.
Jeg elsker Bornholm, og øen har givet mig inspiration til denne bornholmergryde, som jeg har udviklet opskriften på, mens jeg er på Bornholm.
Inspirationen er hentet fra de mange lokale fødevarer, der bliver produceret rundt om på øen.
Det gælder alt fra kødet fra Bornholmergrisen til lokal rapsolie, sennep, mælk fra Bornholms Andelsmejeri, grøntsager og så videre. Du kan selvfølgelig sagtens lave gryderetten med de varer, som du nu har adgang til, og det behøver altså ikke være bornholmsk.
Men jeg synes det er inspirerende at udvikle opskrifter ud fra det, der bliver produceret lige uden for døren, og det gælder også denne ret. Den er samtidig både nem og hurtig at tilberede.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på bornholmergryde
Opskriften er beregnet til fire personer, og de enkelte mål på kød og grøntsager behøver du ikke følge slavisk, men de kan sagtens varieres.
Bornholmergryde
Ingredienser
- 500 gram koteletter
- rapsolie
- 1 rødløg - hakket
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 6 deciliter mælk - måske lidt mere
- 1 terning bouillon - gerne svampebouillon
- 3 mellemstore gulerødder - i mindre tern
- 1 lille blomkål - i mundrette buketter
- 200 gram ærter
- 2 teske paprika
- 1 teskefuld sennep - eller mere
- citronsaft - friskpresset
- salt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld dild - hakket
Sådan gør du
- Til bornholmergryde starter du med at gøre alle ingredienserne klar som beskrevet. Jeg bruger 500 gram koteletter, som skæres ud i mindre tern, og det er selvfølgelig fra Bornholmergrisen, men alle koteletter kan naturligvis anvendes.
- Brun kødet grundigt i en tykbundet stegegryde i lidt rapsolie (jeg bruger rapsolien fra Lehnsgaard på Bornholm, men brug hvad du har).
- Svits så 1 rødløg med i et minuts tid.
- Drys 2 spiseskefulde hvedemel over kød og løg, og vend det rundt. Hæld 6 deciliter mælk i gryden sammen med 1 terning bouillon. Jeg bruger svampebouillon her, men du kan også bruge andre slags.
- Lad det forsigtigt koge op og jævne, men pas på det ikke brænder på!
- Tilsæt 3 mellemstore gulerødder i mindre tern, 1 lille blomkål, der er delt i mundrette buketter og 200 gram ærter. Du kan buge friske eller frosne ærter.
- Kom også 2 teske paprika i sammen med 1 teskefuld sennep (eller mere), friskpresset citronsaft, salt og friskkværnet peber.
- Lad bornholmergryden koge op, skru ned for varmen, læg låg på og lad gryderetten simre i ca. 20 minutter indtil kødet er mørt. Rør nogle gange undervejs så det ikke brænder på.
- Lige inden servering smages retten til. Hak 1 håndfuld dild og vend den i.
Få tilsendt opskriften på mail
Fryseegnet?
Næringsindhold
Tips
Den færdige bornholmergryde serveres straks og yderligere tilbehør er ikke nødvendigt. Velbekomme.
RICHARD WENDT
Virkelig en dejlig ret og nem at gå til, tak!
Sonja Arildsen
Formidabel god.
Kurt
Opskriften du kalder Bornholmergryde har vi i mange år lavet under navnet Fynsk Gullash. Men det smager dejligt
Holger Rørby Madsen
Hej Kurt
Tak, det er interessant. Jeg kender desværre ikke den fynske gullasch, men det lyder godt 🙂
Alt det bedste - og fortsat god sommer
Holger
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger min opskrift på den bornholmske gryderet, men kom også gerne med din vurdering.