Forkæl dine smagsløg med denne nemme opskrift på flødekartofler. Skab den perfekte balance mellem kartofler, fløde og løg.
Her er min bedste opskrift på nemme flødekartofler, der giver virkelig cremede kartofler med fløde, som passer perfekt som tilbehør til en oksemørbrad, culottesteg eller lignende.
Løg kan selvfølgelig erstattes med porrer, eller du kan blande og bruge lidt af hvert i kartoflerne.
Se også mine opskrifter på:
- Skinke med flødekartofler
- Flødekartofler med medister i svøb
- Spinat- og flødekartofler med frisk spinat
Opskrift på flødekartofler
Opskriften er beregnet som tilbehør til fire personer, og jeg har også lavet en video, hvor du kan se fremgangsmåden.
Flødekartofler
Ingredienser
- 1,2 kilo kartofler - skrællede, i skiver
- 2 løg - eller porrer, i skiver
- 4 fed hvidløg - i tynde skiver
- 5 deciliter fløde
- muskatnød - revet
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- 1,2 kilo kartofler skæres i tynde skiver, og her vil jeg anbefale brug af et mandolinjern, da det giver pænere og ensartede skiver. Men kartoflerne kan selvfølgelig også skiveskæres med en skarp kniv. Men sørg for at lave nogenlunde lige tykke skiver, som dermed også er færdige på samme tid.
- 2 løg (eller porrer) renses og skæres i tynde skiver, mens 4 fed hvidløg pilles og ligeledes snittes i helt tynde skiver. Bruger du løg, skal de halveres og snittes i tynde skiver. Begge dele er lige godt, og de kan også blandes.
- Smør et ildfast fad med god plads (flødekartofler bobler en del op under turen i ovnen), og læg nu cirka en tredjedel af kartoffelskiverne nederst i fadet. Herpå halvdelen af porrerne og hvidløg, hvorefter du krydrer med salt og friskkværnet peber og muskatnød.
- Læg så næste lag på samme måde. Til sidst lægger du resten af kartoffelskiverne, hvorefter 5 deciliter fløde hældes over.
- Nu skal flødekartoflerne bages i en 200 grader varm ovn (alm. over- og undervarme) , og her skal de have en times tid, for så er flødekartoflerne helt perfekte og cremede.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
De færdigbagte flødekartofler bliver mørke ovenpå, hvilket giver en god smag.
Men hvis ikke du ønsker det mørke lag, kan du sidst i tilberedningen lægge et stykke sølvpapir over.
Hemmeligheden
Hemmeligheden bag de perfekte flødekartofler er, at kartofler og fløden cremer godt ind. Flødemassen må ikke være for tynd når kartoflerne er færdige, men omvendt skal kartoflerne altså heller ikke være for tørre.
Derfor har jeg eksperimenteret en del frem og tilbage, og her er så den perfekte blanding af kartofler, fløde og løg (eller porrer).
I opskriften kan du længere nede også se hvordan du laver flødekartoflerne med ost, mornay sauce, bacon, spinat, kylling med videre.
Flødekartoflerne er jo i bund og grund stuvede kartofler, der laves i et fad i ovnen.
Flødekartoflerne laves med løg og hvidløg, og kan med fordel krydres med lidt revet muskatnød. Netop muskatnød giver kartoflerne en super dejlig smag, men den kan selvfølgelig udelades.
Flødekartofler med mornay sauce
Du kan også lave flødekartoflerne med mornay sauce.
Her udskiftes fem deciliter fløde med tilsvarende mængde mornay, der jo er en klassisk ostesovs.
Tilberedningstiden er den samme.
Flødekartofler med ost
Man kan også nemt lave flødekartofler med ost, og du kan bruge din egen yndlingsost.
Her bages flødekartoflerne som anvist i opskriften i 45 minutter, hvorefter du tager fadet ud af ovnen.
Drys med revet ost, og her kan du blandt andet anvende gouda, en emmentaler eller en alminde revet ost. Det er op til dig.
Flødekartofler med bacon
Har du prøvet kartofler med bacon? Hvis ikke er du gået glip af noget.
Du skal anvende grundopskriften her på siden, og dertil 200 gram bacon i tern.
Baconternene steges sprøde på en varm pande, og lægges til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
Derefter drysses de på hvert lag kartofler, og de tilfører altså flødekartoflerne en vanvittig god smag.
Flødekartofler med spinat
Flødekartofler med spinat er en anden variant, og den giver sig selv.
Her kommes blot friske spinatblade i opskriften, og spinatbladene lægges lagvis sammen med kartoflerne.
Flødekartofler med spinat er måske lidt sundere, meeeeeen....
Der er stadig masser af fløde i.
Flødekartofler med kylling
Vil du lave en nem hovedret, så prøv flødekartofler med kylling.
Her skal du blot anvende opskriften ovenfor, og dertil en god og kødfuld økologisk kylling på ca. 1,5 kilo.
Kyllingen skæres ud i over- og underlår, vinger og brystkødet deles i fire stykker. Kyllingestykkerne lægges ovenpå flødekartoflerne.
Krydr kyllingen med salt og peber, men pas på du ikke får for meget salt ned til de i forvejen saltede kartofler.
Sådan et fad flødekartofler med kylling skal have en time i ovnen, så er kyllingen gennemstegt og kartoflerne cremede og lækre.
Serveres med en god salat til.
De hurtige flødekartofler
Hvis du er i tidsnød, kan man også lave hurtige flødekartofler.
Her skal forkoge kartoflerne i cirka 15 minutter, hvor de skæres i skiver inden kogning.
Derefter kommes kartoflerne i fad med løg, fløde og øvrige ingredienser. Har du tid, er det bedste at køle kartoflerne lidt af inden de anvendes.
Nu skal flødekartoflerne så blot bages 20 minutter ved 200 grader varmluft, og så er de klar.
De hurtige flødekartofler bliver fine, men på grund af den kortere tid i ovnen, bliver de ikke helt så cremede som den ægte udgave. Og du får ikke den mørke skorpe på dem. Men du kan som sagt spare lidt tid.
Tips
Flødekartoflerne er fremragende som tilbehør til en helstegt oksemørbrad, culottesteg eller en oksefilet.
Men de passer også godt til alt fra hamburgerryg til skinke og meget andet. Du kan søge alle disse opskrifter frem i søgefeltet øverst oppe på siden.
- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Maryanne Jensen
Hej Holger, hælder du al fløden på ad een gang, nogle anbefaler at man kommer halvdelen på og så tilføjer resten et stk tid før servering
Mvh Maryanne
Børge Pedersen
Den er meget udførlig og alsidig, glæder mig til at lave en af dem.
Anette
Hej.
Jeg vil høre om flødekartoflerne kan tilberedes dagen før, da jeg gerne vil kunne forberede noget i forvejen. Skal de så evt have kortere tid i ovnen. Vil kun gøre dette hvis de bliver lige så gode som hvis de tilberedes samme dag som festen.
Holger Rørby Madsen
Hej Anette
Du kan sagtens lave flødekartofler dagen før, og det bliver de ikke dårligere af. Dagen efter skal de blot varmes igennem i ovnen, og det tager kan du typisk gøre på ca. 10 minutter ved 200 grader. Men tjek lige at flødekartoflerne er helt varme, og giv dem ellers et par minutter mere.
Alt det bedste
Holger
Tore Blaabjerg
Hej vedr. vin anbefalinger de slutter den 14. i dag er det den 15.
Marianne
Det ser gott ut. Men jag lurar på vilken flöde som menas? Är det piskefløde?
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Ja, med piskefløde får du det bedste resultat 🙂
Alt det bedste
Holger
Conni
Det ser lækkert ud 😍
Bente
Ser Lækkert ud - skal prøves i dag
Inge
Lækkert mad
Ane
brug hvidløgene til at smørre formen med istedet og et tyndt lag af revet parmesanost på toppen med smørklatter på - så bliver det endnu bedre 🥰
Helle
Tilsæt en tredje del som creme fraiche det giver den bedste smag så feks 750 ml fløde og 250 ml cremefraiche 💞
Naja
Føj, ikke mig, kan ikke tåle fløde 😤
Ole
Hvorfor i alverden skriver du overhovedet en kommentar, på "Flødekartofler" hvis du ikke kan lide "Fløde"!? Så kan det ikke blive meget dummere, desværre...
Birgitte
du kan bare droppe porrer, løg 🤣🤣🤣i denne opskrift 😘
Henriette Hansen
Det er altid denne opskrift på flødekartofler jeg bruger. Man kan med fordel tilsætte lidt selleri. Tak for den.
Henriette
Dorthe Halvorsen
madplanen uge 34 kommer desværre ikke frem når man klikker på den