Her er min bedste opskrift på helstegt oksemørbrad i ovn. Stegetiden er cirka 20 minutter, og se også hvad den korrekte kernetemperatur er.
Helstegt oksemørbrad i ovn er luksusmad, som samtidig er meget hurtig at lave.
Den samlede tilberedningstid i ovn er blot omkring 20 minutter, hvorefter oksemørbraden gerne må hvile i yderligere 15 minutter.
Men husk: Kernetemperaturen afgør hvornår oksemørbraden er færdig - ikke tiden! Så husk at anvende et stegetermometer.
Opskriften er til fire personer, og du kan også se min video med fremgangsmåde.
Opskrift på helstegt oksemørbrad
Ingredienser
- 800 gram oksemørbrad afpudset
- salt gerne groft salt eller flagesalt
- friskkværnet peber evt. en 5-peber blanding
- Lidt timian frisk, eller rosmarin
- 25 gram smør til bruning
Sådan gør du
- Du kan bede slagteren afpudse oksemørbraden, og ellers må du selv i gang, Det er ikke så svært. Med en skarp kniv fjerner du sølvhinden og andet fedt og skidt, og så salter du mørbraden godt. Lad den nu hvile i 30 minutter.
- Varm en pande op, og kom smør på. Lad det brune af ved en god varme - gerne 8 på en skala fra 1-9. Du skal altså brune oksemørbraden ved høj varme.
- Læg nu mørbraden på panden, og brun den hele vejen rundt. Giv den en god stegeskorpe, da det giver en fantastisk smag i den færdige oksemørbrad. Dryp smør op over kødet imens.
- Læg mørbraden i et ildfast fad, og hæld det brunede smør over. Krydr med friskkværnet peber og frisk timian eller rosmarin.
- Helstegt oksemørbrad steges nu færdig i ovnen, og det sker ved 200 °C over- og undervarme. Her skal den have omkring 20 minutter. Klik her for at tænde minutur med korrekt tid, så din mørbrad ikke får for lang tid.
- Stik et stegetermometer ind midt i mørbraden, så du får den perfekte oksemørbrad. Kernetemperaturen skal være på 57 grader, da oksemørbraden så er medium stegt, hvilket er helt perfekt.
- Tag din oksemørbrad ud når den når de 57 grader, og læg den til hvile på et skærebræt, og her skal den ligge i yderligere 15 minutter. Du må ikke dække mørbraden til, fordi den så koger videre.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Anretning og tilbehør
Derefter kan du så skære din helstegte oksemørbrad i skiver, og anrette med flødekartofler og dampede grønne asparges.
Du kan også servere oksemørbraden med de nemme pommes anna.
Helstegt oksemørbrad med bacon
Du kan også lave en virkelig lækker udgave af helstegt oksemørbrad i ovn med bacon og champignon.
Her skal du først svitse et finthakket løg og to finthakkede fed hvidløg på en pande med lidt smør. Fire soltørrede tomater i olie hakkes ligeledes og svitses med.
Læg skiver af bacon ved siden af hinanden på et skærebræt, og rækken skal være lige så lang som din oksemørbrad. Lad baconskiverne overlappe hinanden lidt.
Fordel indholdet fra panden over baconskiverne.
Oksemørbraden brunes af i lidt smør på en pande, og krydres med salt og peber. Lægges derefter på tværs af baconskiverne.
Fold baconskiverne forsigtigt op om mørbraden, og vend den rundt så samlingen ligger nederst.
250 gram champignon renses og snittes i kvarte, som derefter svitses ved en god varme på panden. Fordel champignon i et ildfast fad. Hæld oksefond ved indtil champignonerne er næsten dækket, og læg oksemørbrad med bacon ovenpå.
Steg i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor stegetiden er cirka 20 minutter. Mål kernetemperaturen med et stegetermometer, og den skal vise 57 grader. Lad din oksemørbrad hvile utildækket på et skærebræt.
Jævn skyen inklusiv champignon med lidt Maizena udrørt i en smule koldt vand, og server sammen med en cremet kartoffelmos.
Indbagt oksemørbrad - Beef Wellington
Du kan også lave den klassiske Beef Wellington, der er en indbagt oksemørbrad med butterdej. Den er nemmere at lave end det måske umiddelbart lyder til.
Til fire personer skal du bruge 800 gram afpudset oksemørbrad, der krydres med salt og peber, hvorefter den hviler en time på køkkenbordet.
Derefter brunes oksemørbraden i lidt smør på en varm pande, tages af og smøres med sennep. Du skal nok bruge 3-4 teskefulde sennep til den.
250 gram champignon rengøres og hakkes meget fint. Et stort løg og to fed hvidløg hakkes ligeledes meget fint, og her er det altså vigtigt at understrege vigtigheden af, at disse ingredienser er meget finthakkede. Ellers får du ikke et godt resultat.
Svits det godt på en pande ved god varme, og det skal steges i lidt smør. Kom også lidt finthakket persille og timian ved. Køl det derefter lidt af, så du kan arbejde med det.
Læg et stykke husholdningsfilm ud på køkkenbordet, og derefter skiver af serrano eller parmaskinke i en bredde som oksemørbraden er lang, Og så det kan nå hele vejen rundt om mørbraden. Skiverne skal overlappe hinanden, så fyldet ikke løber ud.
Fordel nu indholdet fra panden jævnt ud på skinken, læg mørbraden på, og vikl det rundt om oksemørbraden, så du har et lag fyld hele vejen rundt om kødet. Husk at filmen efterfølgende skal kunne tages af, så få den ikke viklet ind under fyldet nogen steder når du lukker til sidst. Stram til og vær sikker på der er fyld hele vejen rundt.
Denne del kan laves god tid i forvejen.
Så tages filmen af stegen, men med forsigtighed, så fyldet ikke falder af. Læg et stort stykke butterdej fra en rulle på bordet, og pak din Beef Wellington ind i den. Den skal være lukket hele vejen rundt.
Pensl med æg og du kan også snitte butterdejen forsigtigt, så du får et mønster i den.
Den færdige Beef Wellington bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor den skal have cirka 20 minutter. Kernetemperatur i en indbagt oksemørbrad er 57 grader, hvor den er perfekt rosa uden at være rå.
Lad den hvile 15 minutter uden at dække den til, hvorefter den skæres ud i flotte skiver.
Se her hvad kernetemperaturen på kød skal være.
Sådan laver du hyldeblomstsaft
Sådan steger du hele rødspætter i ovn
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Vil lave oxemørbrad til lørdag aften - havde regnet med som bøffer m madagascarpeber.
Men tænker nu, om jeg kan helstege den - knapt 1200 gram gallowaymørbrad - i ovn efter din opskrift m forbrænding og så ovn i 20 min v 200 gr varmluft - men stadig m madagascarpeberet.
Er det så en god eller dårlig ide med flambering efter bruning og inden fortsat stigning i ovnen?
Er duer ideen slet ikke?
Meget gerne svar i dag, torsdag!
Vh Jane b