Chateaubriand er et fantastisk stykke kød, der skæres af oksemørbrad. Kødstykket skal steges indtil det når en kernetemperatur på 57 grader.
Chateaubriand er et eksklusivt stykke kød, som skæres af den midterste og reneste del af oksemørbraden. Som du kan se længere ned, så er stykket typisk omkring otte centimeter bredt, hvilket svarer til to bøffer.
Derfor er denne opskrift da også beregnet til 3-4 personer, og skal du lave mad til flere, ja så skal der flere stykker kød til. Eller server med flere grøntsager til.
Bemærk: Du kan selvfølgelig også lave din chateaubriand i ovn, og her brunes kødet først af på en pande, hvorefter du det skal have ca. 15 minutter ved 200 grader varmluft.
Brug stegetermometer og tag kødet ud ved en kernetemperatur på 57 grader for medium stegt oksemørbrad.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på mør chateaubriand
Opskriften er beregnet til fire personer.
Chateaubriand
Ingredienser
- 500 gram oksemørbrad - selvfølgelig et stykke chateaubriand
- 2 spiseskefulde grillolie
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Tag kødet ud af køleskabet i god tid. Gerne en time før du skal bruge det.
- Kom grillolien på kødet og massér det godt ind i din chateaubriand. Lad kødet trække et kvarters tid.
- Så er vi klar til at grille. Det bedste er, at lave et grillrør med en blanding af grillbriketter og grillkul. Det giver en god varme. Husk, at kul og briketter først er klar, når de er helt grå/hvide.
- Hæld dit rør med kul/briketter ned i din kuglegrill, og fordel kullene ud i den ene side af grillen. En såkaldt half-half grillning. Så kan du nemlig brune i den ene side, og stege ved indirekte varme i den anden.
- Du kan selvfølgelig også tilberede oksemørbraden i en gasgrill, hvor det først er ved direkte varme, og derefter den indirekte.
- Brun først kødet på alle sider helt kort over direkte varme (oven på der hvor dine kul og briketter ligger). Den skal kun lige have farve, så vi taler om max- et minut i alt.
- Læg så kødet over i siden uden kul - nu kan vi stege den inddirekte. Krydr med lidt salt og friskkværnet peber.
- Stik et stegetermometer i chateaubrianden - og læg låget på grillen.
- Steg nu kødet indtil den når en kernetemperatur på 57 grader. Det tager cirka 15 minutter - men stegetiden afhænger selvfølgelig af hvor varm din grill er.
- De 15 minutter gælder ved omkring 200 grader, men hold øje med stegetermometeret - den må IKKE få for meget,
- Når oksemørbraden har nået de 57 grader tager du den af, og lægger den til hvile på et skærebræt. Du skal ikke overdække kødet, da det så steger/koger videre.
- Lad kødet hvile cirka 10 minutter, og nu kan du så skære det ud i tynde skiver, der er møre som smør.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering og tilbehør
Server eventuelt oksekødet med en lækker whiskysauce eller rødvinssauce, og andet lækkert tilbehør er pommes anna og grøntsager.
Hvad er chateaubriand?
Og lidt information om chateaubriand: Det er noget af det allermøreste stykke kød, som du overhovedet kan få.
Det er dyrt, men særdeles lækkert. En chateaubriand skæres af det midterste stykke af oksemørbraden, og pudses helt af.
Typisk er stykket omkring 8-10 centimeter langt, og vejer lidt under 500 gram.
Og så er det som sagt vigtigt, at du ikke steger eller griller kødet for længe.
Del dine ideer og tanker med os andre her: