• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Pommes Anna opskrift - lækre kartofler i lag med smør og timian

Pommes Anna opskrift - lækre kartofler i lag med smør og timian

billede med pommes anna
4.8 fra 87 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
675
SHARES
FacebookMessenger675PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 20. maj 2024 - Udgivet: 26. oktober 2017

Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.

Pommes Anna er blevet en klassiker fra Frankrig, som mange restauranter over hele verden i dag har på menukortet. Den passer perfekt til blandt andet nytårsaften, og her er min beste opskrift på den.

Et par tips: Jeg har gennem årene ofte lavet den med tørret timian, som jeg synes giver kartoflerne en mere elegant smag.

Samtidig skal du bruge klaret smør, det vil sige at du ikke bruger den grumsede del af det smeltede smør. Smelt smørret i en gryde, og hæld den klare del over i en skål - mens du altså kassérer den uklare, grumsede rest i gryden.

Og så er det fristende, at bruge andre rodfrugter sammen med kartofler i Pommes Anna. Altså jordskokker, persillerødder eller lignende, men lad være med det!

Jeg har prøvet, men det bliver aldrig godt. Det er nemlig blandt andet stivelsen i kartoflerne, der giver den lækre og kompakte kartoffelret - og andre rodfrugter indeholder ikke den mængde stivelse. Så lav retten med kartofler alene.

Mange laver den i en springform, men jeg synes den fungerer godt i en sandkageform. Men du kan selvfølgelig bruge hvilken form, som du nu har har og kan lide.

Opskriften er beregnet til 5-6 personer som tilbehør, og du kan også se min video med fremgangsmåde.

Indhold
  • Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
  • Pommes Anna kartofler
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Tips
  • Kartofler fra Napoleons tid
  • Kartoffeltårn
  • Fondant kartofler (pommes fondant)
  • Pommes duchesse
  • Kartoffelroser
  • Flødekartofler
  • Kartoffelgratin - nem opskrift
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med pommes anna
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Pommes Anna kartofler

4.82 fra 87 stemmer
Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 1 time t 15 minutter min
På køl (mindst) 3 timer t
Samlet tid 4 timer t 45 minutter min
Antal: 6 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Fransk
Kalorier: 249
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 1 kg kartofler - skrællede, som du skærer i helt tynde skiver, gerne på mandolinjern
  • 100 g smør - smeltet og klaret
  • timian - tørret
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde
 

  1. Find en form frem, jeg bruger som sagt gerne en sandkageform. Smelt smør. Pensl den med det smeltede smør.
  2. Kartofler skrælles og skæres i tynde skiver. Læg så et lag kartofler i bunden, pensl med smør, og drys en smule timian på. Krydr også ganske lidt med salt og friskkværnet peber. Husk ikke at bruge for meget salt og peber mellem lagene, da der kommer en del lag - og så risikerer du, at din Pommes Anna bliver for saltet!
  3. Nu fortsætter du med samme fremgangsmåde lag for lag, hvor du efter hvert lag pensler med smør, drysser lidt timian og krydrer med en smule salt og peber. Men pas på med salt og peber - der er jo også salt i smørret! Når du er færdig - du skal også slutte af med et lag kartofler, der pensles med smør og drysses med lidt timian, salt og peber, skal kartoffelkagen bages i ovnen.
  4. Dæk formen til med sølvpapir, sørg for det lukker tæt omkring formen! Bag så din Pommes Anna i en time ved 200 grader varmluft midt i ovnen.
  5. Tag formen ud af ovnen, og fjern sølvpapiret (pas på dampen). Nu skal kartoffelkagen under pres. Læg et stykke sølvpapir ned over kartoffelkagen, og sæt en form eller andet ned på kagen. Læg også noget tungt på, så den bliver presset sammen.
  6. Nu skal den på køl - og den må gerne stå sådan i et døgn. Mindre kan også gøre det - men helst ikke under tre timer, så både kartofler og smør når at sætte sig.
  7. Inden servering skal din Pommes Anna i ovnen. Vend den forsigtigt ud af formen, så bunden vender op. Med en skarp kniv skærer du den nu ud i passende stykker.
  8. Bag dem 15 minutter ved 225 grader i ovnen ved varmluft, så den lige når at blive lidt sprød og gylden.

Næringsindhold

Kalorier: 249kcalKulhydrater: 29gProtein: 4gFedt: 14gMættet fedt: 9gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 4gTransfedt: 1gKolesterol: 36mgNatrium: 117mgKalium: 710mgKostfibre: 4gSukker: 1gVitamin A: 452IUVitamin C: 34mgCalcium: 27mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Pommes Anna passer helt perfekt til en god tournedos, ribeye - eller helstegt oksemørbrad.

De lækre og pressede kartofler er også perfekte til Beef Wellington. Brug søgefeltet øverst på siden til at søge disse opskrifter frem.

Kartofler fra Napoleons tid

Pommes Anna laves i mange forskellige versioner, men det helt grundlæggende kan man ikke ændre på: Der skal bruges skivede kartofler - og masser af smeltet smør!

Kartoffelretten stammer faktisk helt tilbage fra tiden med Napoleon d. III, og blev oprindelig udviklet af chefkokken Adolphe Dugléré, der kom fra Bordeaux. Han levede i det 18. århundrede.

Flere inspirerende opskrifter:

Kartoffeltårn

4.8 fra 21 stemmer
Med denne opskrift kan du nemt lave et super flot kartoffeltårn, der samles med brunet smør og timian. Smukt tilbehør til bøf eller oksesteg.
Gå til opskrift
billederesultat for kartoffeltårn

Fondant kartofler (pommes fondant)

4.7 fra 24 stemmer
Fondant kartofler, som også hedder pommes fondant, er store kartoffelblokke, der brunes på panden og derefter steges de i bouillon i ovnen.
Gå til opskrift
billederesultat for pommes fondant

Pommes duchesse

4.9 fra 40 stemmer
Pommes duchesse er en klassisk bagt kartoffelmos med æggeblommer, der laves i små toppe. Her er den bedste opskrift, hvor de ikke flyder ud.
Gå til opskrift
billederesultat for pommes duchesse

Kartoffelroser

4.8 fra 41 stemmer
Så nemt kan du lave flotte kartoffelroser i ovnen, der formes af tynde kartoffelskiver, som pensles med smør og drysses med timian.
Gå til opskrift
billederesultater for kartoffelroser

Flødekartofler

4.7 fra 180 stemmer
Forkæl dine smagsløg med denne nemme opskrift på flødekartofler. Skab den perfekte balance mellem kartofler, fløde og løg.
Gå til opskrift
billede med flødekartofler

Kartoffelgratin - nem opskrift

4.8 fra 42 stemmer
Min opskrift på en nem og lækker kartoffelgratin med oksekød. Den populære ret laves med revne kartofler som låg på en velsmagende kødsovs.
Gå til opskrift
kartoffelgratin med oksekød

FAQ

Hvad er pommes anna?

Pommes Anna er en klassisk fransk kartoffelret, der består af tyndt skårne kartoffelskiver, som bliver lagt i lag og bagt i smør, indtil de er gyldne og sprøde udenpå og møre og bløde indeni. Det er en elegant og smagfuld ret, som typisk serveres som tilbehør til kødretter.

Hvilke kartofler er bedst til pommes anna?

Faste eller voksagtige kartofler, som f.eks. Yukon Gold, Charlotte eller Aspargeskartofler, da de holder formen under bagning.

Kan man lave Pommes Anna i forvejen?

Ja! Du kan bage den dagen før, køle ned, og varme op i ovnen ved 180 grader i ca. 10–15 minutter. Den bliver endda bedre, når den får lov at sætte sig.

Kan man fryse pommes anna?

Pommes anna kan godt fryses, men teksturen kan ændre sig. Det bedste er at fryse den efter bagning og varme den op i ovn direkte fra frost (evt. dækket de første 15 minutter).

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Louise

    december 28, 2024 at 6:44 pm

    Tak for nogle formidable opskrifter! Jeg har lavet denne rigtig mange gange før med kæmpe success, men jeg tænkte på, hvor længe vil man kunne opbevare den på køl før servering?

    Svar
  2. Gitte Magnus

    november 04, 2024 at 5:47 pm

    Første gang det er lykkes mig at lave pommes anna ordentligt - tak for det

    Svar
  3. Jolanda

    september 08, 2023 at 1:42 pm

    De er bare så lækre disse kartofler. Jeg kunne spise dem flere gange om ugen. Tsk for opskriften Holger.
    Jolanda

    Svar
  4. Sven

    september 03, 2023 at 8:02 am

    Goddag Holger. Lige et spørgsmål: Hvilken kartoffeltype bruger du? Da jeg lavede retten synes jeg at jeg fik en lidt “rå” smag eller måske mere “opvarmet” smag i kartoflen, som jeg ikke var vild med. Jeg brugte bagekartofler…😁

    Svar
  5. Pia

    januar 01, 2022 at 7:42 pm

    Tak for opskrift. De blev supergode. Lavede en bordelaise / portvinssovs til, den passede ret godt til både oksemørbrad og Pommes Anna-kartofler.

    Svar
  6. RB

    december 29, 2019 at 10:09 pm

    Det lyder enormt lækkert. Men skal man lave sovs til eller er det så tilpas "cremet" af smørret, at sovs er overflødigt? Hilsen sovse-elsker.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 30, 2019 at 7:58 am

      Hej RB
      Tak for det og de her Pommes Anna er altså også gode. De er lækre som de er, men jeg synes en god sovs hører sig til.
      Bedste hilsner og godt nytår
      Holger
      - også sovse-elsker 🙂

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

Hvad skal vi have at spise?
Hvad skal vi have at spise? Her får du 9 lækre retter→ Se opskriften
billede med frugttærte
Frugttærte→ Se opskriften
Ugens vine uge 29, 2025
Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé→ Se opskriften
billede med hindbærsnittetærte
Hindbærsnittetærte med mazarin og lækkert fyld→ Se opskriften
billede for den du ved nok kage
Den du ved nok kage - nem opskrift på chokoladedrømmekage→ Se opskriften
billederesultat for brusebadsboller
Brusebadsboller - opskrift på hurtige morgenbrød→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé med svinemørbrad og grøntsager→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required