• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Opsamlinger › Fransk mad (retter fra det franske køkken)

Fransk mad (retter fra det franske køkken)

billede med fransk mad
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 6. oktober 2024 - Udgivet: 19. februar 2024

Fransk mad er kendetegnet ved gode, lokale råvarer i sæson, enkelhed samt masser af tid. Her får du inspiration til opskrifter på lækker fransk mad.

Fransk mad har gennem mange år været kendt som noget af det ypperste inden for gastronomien.

Det franske køkken betragtes som et af de fineste i verden og er på mange måder et foregangsland for andre køkkener.

Fransk gastronomi og det franske køkken har siden 2010 været på UNESCO’s verdensarvsliste, og selv det internationale gastronomiske grundsprog er fransk.

Men hvad er det der kendetegner det succesfulde franske køkken?

Lokal variation

De forskellige regioner i Frankrig har tradition for forskellige retter afhængig af madkultur, klima og lokale råvarer.

Omkring Middelhavet i Sydøstfrankrig dominerer de typiske middelhavsråvarer som olivenolie, tomater og krydderurter, mens de i sydvest har tradition for råvarer som fois gras, andefedt og svampe.

Grundlaget for den fortsatte succes af det franske køkken er dermed lagt.

Det franske køkken spænder altså bredt, men der er alligevel nogle fællesnævnere.

Gode råvarer

Et af kodeordene bag succesen i det franske køkken er gode råvarer.

I Frankrig er jord til bord tankegangen vigtig, og friske lokale råvarer i sæson er grundstenen i den gode franske madlavning.

De lokale råvarer sælges på markeder og franskmændene handler ofte her, hvor de kan få helt friske grøntsager, frugt, kød og fisk fra lokalområdet.

Laver du mad af gode råvarer, får du mad med masser af smag og behøver ikke at gøre en masse ved dem for at skabe utroligt velsmagende retter.

Enkelhed

De gode råvarer gør, at de smagfulde franske retter kan laves, uden du behøver at være uddannet kok.

Ofte er retterne simple at lave og kræver blot de gode og friske råvarer sammen med den rette mængde tid.

I Frankrig er tiden nemlig vigtig, og de gode sammenkogte retter kan ikke stresses og laves på et øjeblik. De skal have tid til at stå og simre, og passende kan dette gøres, mens man nyder et glas vin og en enkel forret som snegle eller en frisk salat med vinaigrette.

Den franske mad skal nydes

Nydelse er et andet vigtigt begreb i den franske madkultur, hvor maden skal andet end blot at mætte.

Franskmændene er livsnydere med stort L, og middagen spises ofte først ved 20-tiden og kan nemt tage nogle timer.

Maden skal nemlig nydes og er samtidig tidspunktet, hvor familie og venner mødes.

Maden behøver som sagt ikke være stor og prangende, men enkle retter af de lokale råvarer i sæson med en god vinaigrette og et stykke kød eller fisk er rigeligt. Og gerne med et glas vin eller to til.

Desserten

Det franske køkken er også kendt for et bugnende udvalg af fristende kager i deres konditorier, de såkaldte Boulangerie.

Dessert i Frankrig består for eksempel af noget sødt i form af en fyldig chokoladekage eller en crème brûlée, men det kan også blot være frisk frugt eller bær.

Ost er en anden sædvanlig dessert i Frankrig, hvor et bræt med forskellige små stykker fransk ost nydes som afslutning på middagen.

Flerretters skolefrokost

Sansen for det gode måltid læres helt fra barnsben i Frankrig.

Børnene er med ved bordet til de sene middage, hvor familien samles, og maden nydes.

I skolen er der ligeledes fokus på det gode franske køkken. Her serveres der hver dag en flerretters menu til frokost for eleverne.

Frokosten kan for eksempel bestå af fire retter: En grøn salat til forret, en hovedret med grøntsager til, ost og til sidst frisk frugt.

Retterne tilberedes efter franske principper, og der er stilles krav til næringsindhold og lødighed af måltiderne.

Grundlaget for den fortsatte succes af det franske køkken er dermed lagt.

Den nordlige del af Frankrig karakteriseres ved brug af smør, creme fraiche og æbler i nordvest, mens den nordøstlige del er præget af den tyske madkultur med pølser, øl og sauerkraut.

Populære opskrifter på fransk mad

Her er nogle af vores mest populære opskrifter på fransk mad:

billede med boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon - opskrift på den franske gryderet

billederesultat for pot au feu suppe

Pot au feu - fransk suppe med oksekød og grøntsager

Coq au vin er en skøn, fransk klassiker på unghane eller kylling i rødvin. En god og nem gryderet med masser af grøntsager og smag. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Coq au vin - fransk ret med unghane i vin

ratatouille i gryde

Ratatouille - opskrift på fransk grøntsagsret

Croissant opskrift - sådan laver du croissanter

Crepes Suzette - franske pandekager

Fransk landkylling med grove grøntsager

Salade Nicoise - opskrift på klassisk fransk salat med tun

Hvad er brioche brød? Her er opskrift og forklaring

Tarte tatin - fransk upside-down kage med æbler

Fougasse - opskrift på fransk landbrød med krydderier

Hjemmelavet sauce bearnaise der ikke skiller

Croque madame – sprød sandwich med spejlæg

Croque monsieur - lækker og sprød fransk klassiker

Oeufs mimosa – fransk opskrift på mimoseæg

Fra rustikt til enkelt

Det traditionelle franske køkken indeholder retter, der ofte er rustikke sammenkogninger af grøntsager og kød, som for eksempel en ratatouille, coq au vin eller boeuf bourguignon eller med fisk som i en bouillabaisse og hummerbisque.

Fisk og skaldyr, kød fra and, kanin eller fjerkræ og lokale grøntsager bruges ofte i de sammenkogte retter eller i tærter, quiche eller gratin.

Men det franske køkken er også kendetegnet ved de enkle, lette og ”finere” små retter, som ligger til grund for mange af de større gastronomiske oplevelser på restauranter i dag.

Og så kan man selvfølgelig ikke tale om det franske køkken uden at nævne to meget vigtige spillere: Vin og ost.

Det franske køkken spænder altså bredt, men der er alligevel nogle fællesnævnere.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften
Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her